vissen in hellesoy noorwegen bergen west visreis

Gespecialiseerd in Sportvisreizen
www.cordestravel.nl

===========================================================

Hellesoy bij Bergen
Augustus 2011

===========================================================

Noorwegen Hellesoy

Voorgeschiedenis:
Na 6 jaar in Spanje op de Ebro op meerval (grootste 204 cm) gevist te hebben, wilde ik  (jan) en mijn vismaten (Cor, Lean en Tom) een keer wat anders.  Ik wilde al een paar jaar naar Noorwegen. En ik had goede berichten gehoord en op internet gelezen over Cordes Travel.  Om een lang verhaal kort te maken we hebben week 31 in Hellesoy geboekt voor vier personen inclusief de huur van een boot, hengels drijfpakken en viskist.

Maandag 1 augustus 2011
Om 9 uur vertrokken naar Schiphol. Daar aangekomen geparkeerd, ingecheckt en om 12.15 met een fokker 70 van de KLM de lucht in gegaan. Na een vlucht van 1,5 uur geland op de  luchthaven van Bergen. Hier de huurauto op gezocht en onze reis verder doorgezet  naar Hellesoy. We hadden van Raffie en Linda een perfecte route gehad en samen met een Tom Tom  ging de reis voorspoedig. Op een kilometer of 20 voor Hellesoy zit de laatste grote supermarkt. Daar hebben we het een en ander te eten en te drinken ingekocht. Toen we ons stonden te verbazen over de dure bierprijs ( €22 voor 6 halve liters) belde Raffie mij op.  Want visgids Peter moest even in weg uit Hellesoy en na enige goede uitleg welk huisje wij hadden, mochten we alvast de spullen klaarmaken in het huisje. Bij het huisje aangekomen stond alles al klaar. Drijfpakken, lichte hengels zware hengels en een koffer met attributen. Na het eten van een paar pizza’s en  nuttigen van een paar biertjes kwam gids Peter het een en ander uitleggen over de boot, het weer en de visspullen.  We stonden natuurlijk te popelen om te gaan vissen. Dus om half 9 s’avonds nog uitgevaren met lichte hengels en pilkers om dichtbij ( 10 minuten varen) Hellesoy een paar koolvissen te vangen. Daar aangekomen stonden binnen 5 minuten alle hengels krom. En dat ging door tot 10 uur, minimaal 80 koolvissen gevangen, waarna we naar huis gevaren zijn om na een wederom duur biertje onder zeil te gaan. Want morgen om 10 uur gaan we de open zee op met visgids Peter. 

Dinsdag 2 augustus 2011
Vandaag met visgids peter de open zee op geweest. De eerste uren hebben we met licht materiaal tot 100 gr zitten vissen.  Ik heb daar een polak van 6 kg en 98 cm gevangen. Wat een supersport aan licht materiaal. Vismaat  Lean had de grootste kabeljauw van vandaag (84 cm 5kg). Verder veel koolvis, kleine kabeljauw, roodbaars en lom. Onze visgids peter haakte nog een grote zeeduivel van 12 kg. Hij had die in 20 jaar nog niet gevangen. Wat een monster van een vis zeg.  Onder  het naar huis varen had peter een goed idee. Hij zou de vis fileren (kabeljauw, polak en de zeeduivel) en bakken en dan om 8 uur onder het genot van wat schnaps bij ons op komen eten. En dat was lekker zeg. Dit was de eerste keer dat we gebakken zeeduivel  en pollak  ophadden.

Woensdag 3 augustus
Het weerbericht dat we iedere dag van visgids Peter krijgen melde voor vandaag zelfs windkracht 0 m/s. Dus we kunnen de open zee weer op.  Op een veelbelovende stek met grote diepteverschillen zijn we met de lichte hengel (max 100gr pilker) aan de slag gegaan.  We hebben daar leuk vis gevangen, lipvis, geep, polak, grote makreel, koolvis en ik had een polak van 75 cm. Daarna doorgestoomd naar open zee waar we wat met de zware hengel probeerde. Onder weg nog een paar  Duitsers van de rotsen vandaan gesleept omdat ze motorpech hadden ( er was al hulp onderweg). Omdat zwaar  vissen niet veel opleverde, zijn we licht gaan vissen .We  hebben polak en kabeljauw van 2 kg gevangen. Aan het eind van de dag 2 kabeljouwen gefileerd en gebakken. De rest zwemt weer.

Donderdag 4 Augustus
Vandaag om 10 uur weggevaren. Eerst even met lichte pilkers  (75 gram) gevist. En daarmee wat kleine polak, kabeljauw, makreel en natuurlijk koolvis gevangen. Daarna de open zee op gegaan want er stond bijna geen wind. Op zee was het zo warm dat we in de zwembroek hebben staan vissen. En dat in Noorwegen!!  Aan het eind van de dag met de zware hengel een mooi stekje gevonden. Hier hebben we een leng van 100 cm en wat kabeljauw gevangen. Daarna terug naar Hellesoy. Waar we van andere Holanders een paar in het vet gebakken kabeljauw  filets gekregen en opgegeten hebben.

Vrijdag 5 Augustus
Vandaag de wekker op 5:30 u gezet. Want het zou om 8 uur gaan regenen. Om 6 uur zijn we weggevaren.  En nadat we een paar makrelen als aasvis gevangen hadden zijn we weer de open zee op gegaan. En natuurlijk naar de stek waar we de vorige dag goed gevangen hadden. Ook vandaag was het prijs. Een paar lengen van 95 cm, veel lommen, en een kabeljauw van 6 kilo. Rond 2 uur weer naar huis gevaren, het begon te regenen. In Hellesoy aangekomen  wat kabeljauw gebakken en samen met een paar pizza’s opgegeten.  S’ middags even naar de supermarkt geweest en aan Peter gevraagd wat het weer voor vanavond zou worden. Even later kwam hij zeggen dat het redelijk droog bleef dus om 6 uur weer vissen.  Even op de open zee wezen vissen maar daar golfde het te hard. Daarna in het fjord wat kabeljauw en schelvis gevangen. Toen we thuis kwamen kwam visgids Peter langs met whisky en cola om de vangst van zijn eerste grote zeeduivel  te vieren. En dat was zeer gezellig. Peter spreekt goed Duits. En ik heb er ook niet veel moeite mee.  Na een paar schnapjes om 01:00 gaan slapen.

Zaterdag 6 Augustus
Nadat we eerst uitgeslapen hadden vandaag, hebben we alle hengels, de boot en het huisje schoongemaakt. Peter kwam de financiën nog regelen en afscheid nemen. We hadden maar 51 liter diesel op gevaren. Dat viel mee. Om 12.00 u vertrokken naar Bergen. Onderweg nog een Mac Donald tegengekomen en toen waren we om 15.00 u op Flesland (luchthaven van Bergen). Ruim op tijd voor de vlucht van 17.00 u. Na 1,5 uur vliegen stonden we weer op Hollandse bodem waar het natuurlijk pijpenstelen regende. Nu nog een uurtje naar huis rijden.

Totaal 12 soorten gevangen

1.    Kabeljauw

2.    Koolvis

3.    Makreel

4.    Lipvis

5.    Polak

6.    Geep

7.    Zeeduivel

8.    Lom

9.    Roodbaars

10. Schelvis

11. Leng

12. Wijting

Toen kwam er een eind aan onze eerste gezellige vakantie naar Noorwegen!!!!!  

Slot
Wij zijn erg onder de indruk van Cordes Travel. Alles was perfect geregeld voor, tijdens en na de reis. Wij kunnen ook niks bedenken wat we niet naar onze zin was.

·         De boot was ruim, zuinig (51 liter diesel in 5 dagen) en inclusief een nieuwe kaartplotter.

·         Het huisje was schoon, ruim genoeg en direct aan het water met de boot voor de deur.

·         De hengels en de drijfpakken waren ook perfect in orde.

·         De viskist zat tot het randje toe vol met materiaal. We zijn niks tekort gekomen ook al hebben we wel het een en ander verspeeld.

·         De omgeving en het visgebied was super mooi. Bij mooi weer ben je snel op open zee. En bij slechter weer kan je in het fjord vissen. De eerste goede koolvis/makreel stek ligt al op 10 minuten varen.

·         De vangsten waren voor ons zeer goed. Je vangt hier veel verschillende soorten. Het mooist vonden wij het vissen met een lichte hengel.

·         Het weer was lekker 3 dagen zon, 1 dag bewolkt en 1 dag een beetje regen.

Eindconclusie

Als u naar Noorwegen gaat boek dan bij Cordes Travel !!  Vooral de persoonlijke service is super. Raffie en Linda zijn zelfs een avond bij ons thuis geweest om ons beginnelingen uit te leggen hoe men in Noorwegen moet vissen.

Groeten van Jan de Bruin, Cor de Bruin, Lean Pater en Tom Philibert.

Meer informatie over deze accommodatie Hellesoy klik hier >>>


 

>>Fotoserie deel 1<<  &  >>Fotoserie deel 2<<

==========================================================

Wilt u zelf op visvakantie naar Noorwegen ??
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Gespecialiseerd in Sportvisreizen
www.cordestravel.nl

 

    ©  copyright 2011   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer