vissen in west noorwegen havferie bergen sotra glesvaer

Gespecialiseerd in Sportvisreizen
www.cordestravel.nl

===========================================================

Hellesoy Bergen
April
2012

===========================================================

Hellesøy, Sotra - April 2012,

Onze reis bracht ons dit jaar naar Hellesøy op het eiland Sotra voor de kust van Bergen. De reis hebben we geboekt via Cordes travel. Het is inmiddels de 5e keer dat we Noorwegen bezoeken om te zeevissen maar onze eerdere avonturen brachten ons niet verder dan Flekkerøy en Farsund in het zuiden van Noorwegen. Dit jaar zou de reis ons meer naar het westen brengen.

Mijn broer en ik zijn eerst nog bij Raffie en Linda geweest om de nodige tips en trucs op te doen om zo goed mogelijk voorbereid aan onze visweek te beginnen. We hebben deze middag veel dingen gehoord die ik nog niet eerder gehoord had en die ook daadwerkelijk  zijn vruchten hebben afgeworpen tijdens het vissen maar daar kom ik later nog op terug.

Dan is het eindelijk zover en na het afscheid van de familie kan de reis beginnen. Wij zijn vertrokken richting Hirtshals in Denemarken waar we de veerboot richting Bergen in Noorwegen hebben genomen. Al met al een autotocht van 9 a 10 uur en daarna een bootreis van +/- 20 uur. Eenmaal aangekomen in Bergen is het nog maar een goed uur rijden tot aan Hellesøy op het eiland Sotra.

Aangekomen bij de appartementen in de haven van Hellesøy werden wij warm ontvangen door onze begeleider Peter Kunert. Peter is zelf een vervent sportvisser en weet dus als geen ander dat de gasten staan te popelen om aan de gang te gaan! Na een heldere uitleg over de werking van de boot en de visvinder en kaartplotter werden we erop uitgestuurd om onze eerste vissen te vangen. Het duurde dan ook niet lang of de eerste vissen kwamen aan boord. Gul, pollak en schelvis kwamen aan boord en onze eerste kennismaking met de visgronden waren veelbelovend. De volgende 2 dagen hebben we echter noodgedwongen dicht bij het appartement moeten vissen vanwege een harde noordenwind met een kracht van 7-8 Beaufort, dit zorgde ervoor dat de stekken op zee onbereikbaar waren. 

Samen met mijn broer heb ik de zeekaart zitten bestuderen en zo hebben we toch nog een paar interessante stekken kunnen vinden die zo gelegen waren dat we in ieder geval wat minder last van golfslag zouden hebben. Met zo`n harde wind is het haast onmogelijk om uit de wind te liggen. Nu kwam de eerste tip van Raffie zeer goed van pas namelijk het gebruik van een driftanker. Deze hebben we via internet gekocht voor ongeveer €25 en deze bleek zijn geld meer dan waard! Door deze zak konden wij toch met pilkers van 100-150 gram + Gummimak goed vissen tot op dieptes van zo`n 75 meter. Ook hier kwamen zo`n 20 mooie gullen van 2-3 kg naar boven en een aantal mooie schelvissen van zo`n 2 kg.

Zo hebben we de eerstvolgende 3 dagen doorgebracht aangezien de golfslag de 3e dag nog van dien aard was dat vissen op open zee uit den boze was, immers veiligheid boven alles!

Op maandagavond kregen wij ons dagelijks weerbericht  van Peter en hierop stond een windkracht 2 op draaiend naar zuidwest. Dit was voor ons het teken om de wekker om 5:15 uur af te laten lopen en de hele dag op het water door te brengen. Zo gezegd zo gedaan en na een ontbijt en een bakje koffie zijn we vertrokken richting Fedje (een eilandje in de buurt van Hellesøy waar de vis goed vertegenwoordigt is). Eenmaal aangekomen bij Grunneskallen (een locatie voor het eiland Fedje) konden we los gaan. Belangrijk is dat je goed oplet waar je drift begint en hoe je over de beoogde stek heen drift. Dit kan namelijk het verschil maken tussen wel of niet vis vinden en vangen. Ik probeer trouwens ook altijd thuis al interessante stekken op de zeekaarten op te zoeken  zodat we toch een beetje een beeld hebben van de locaties waar we gaan vissen.

Maar goed, we zijn inmiddels gearriveerd op de 1e stek en zijn hier begonnen met pilkeren en met het vissen met aas. Dit doen wij steevast als we ergens voor het eerst komen aangezien we nog geen idee hebben wat nu daadwerkelijk vis oplevert en wat niet. Mijn vader en oom vissen steevast met pilkers van 100-150 gram met 1 Gummimak als bijvanger. Mijn broer begon deze dag met een zelfgeknoopte Paternoster met 2 haken die voorzien waren van een klein stukje lichtgevende tube en die werden beaasd met een stukje makreelfilet. Ikzelf begon deze dag met een pilkertje van 75 gram in de kleuren zilver en zwart zonder bijvanger. We driften dus van ondiep (+/-35 meter) naar diep water (120 meter +) .  Dan volgt voor mij altijd het mooiste moment, dat je voor de eerste keer op een stek komt en je vol verwachting  de eerste keer je montage naar de bodem laat zakken. Binnen 2 minuten nadat we met 4 man de montages naar de bodem hadden laten verdwijnen  stonden alle hengels krom!  We driften redelijk snel en de vis kwam op een diepte van zo`n 50-60 meter naar boven.  Mijn broer ving een mooie pollak van zo`n 2 kilo op zijn montage met een stukje makreelfilet, mijn oom en vader vingen beiden kleine gulletjes van een centimeter of 40 en ik ving een klein koolvisje. Daarna werden de exemplaren groter behalve bij mijzelf waardoor ik ben veranderd van pilker. Ik viste nu met een pilker van 150 gram (rood) met een gele gummimak. Dit had meteen succes, ook ik ving nu een aantal mooie pollakken en gullen van rond de 2-3 kilo. Het “probleem” met mijn lichtere pilkertje was dat ik domweg niet door de scholen met kleine koolvis kwam, 9 van de 10 keer haakte ik een klein koolvisje op half water. De truc om bijvoorbeeld een mooie kabeljauw of pollak te vangen is om onder deze scholen met kleine koolvis te komen en geloof me dat valt soms niet mee!

We stopten onze drift eigenlijk elke keer als we de 90 meter diepte aantikten omdat de aanbeten hier ook stopten. Voor de grap lieten we de drift een keertje doorgaan naar een diepte van 120 meter en hier lieten mijn broer en ik een dood aasmontage naar de bodem zakken wederom beaasd met stukjes makreelfilet. Binnen 5 minuten volgden ook hier de eerste aanbeten en we trokken beiden een mooie lom naar boven van zo`n 60 cm. Voor ons beiden een primeur aangezien we nog geen lom op onze cv`s hadden staan!

We besloten na een tijdje om een andere stek aan te doen om ook hier ons geluk eens te beproeven. Deze stek zag er namelijk veelbelovend uit op de zeekaart. Het ging hier om een onderwaterbergje waar zo`n 18 meter water stond en afliep naar zo`n 70 meter diepte. Deze stek heet Revet en op deze locatie zouden we volgens Peter buiten de reguliere vissoorten ook nog een kansje op een zeewolf hebben.  Deze stek bleek echt een topstek en hier hebben we dan ook de meeste uren doorgebracht.  Hier bleek mijn pilkertje van 75 gram wel succesvol, zo ving ik de ene na de andere gul van +/- 2,5 kilo en ook pollakken van zo`n 2 kilo. Ook mijn broer die veel met aas viste ving zo mooie gullen en pollakken.  Mijn vader vist wat minder dan wij aangezien hij met wat fysieke ongemakken kampt maar als hij zijn pilker laat zakken dan komt er toch eigenlijk altijd wel een vis naar boven. Zo ving hij nog een prachtige gul van 5 kilo. Ik weet dat dit op papier niet groot lijkt maar in werkelijkheid zijn dit echt hele mooie vissen met een bek zo groot dat je er je hele vuist in kan stoppen. 

We hadden afgesproken dat we de montages nog één keertje zouden laten zakken en dan moesten we terug naar het appartement om wat te eten en om de vis te fileren. Ik liet dus mijn 75 grams pilkertje naar de bodem zakken en taste voorzichtig de bodem af en draaide af en toe een stukje op om hem vervolgens weer naar de bodem te laten zakken. Na de derde keer opdraaien en laten zakken kreeg ik een snoeiharde aanbeet en ik kon alleen maar toezien hoe de gehaakte vis als een torpedo lijn van m`n molen rukte! Echt waar, ik kon alleen maar met 2 handen de hengel vasthouden en gedurende een seconde of 15 kon ik helemaal niets doen! De run stopte en ik kon stukje bij beetje beginnen met het terugwinnen van de lijn. Na nog 3 wat kortere runs toonde de vis zich in de diepte. Dat is trouwens ook een prachtig gezicht als je de vis zo`n 10 meter onder de boot voor het eerst ziet opdoemen.  Er kwam een prachtige pollak van 6,5 kilo aan de oppervlakte en deze werd vakkundig geschept door mijn broer.  Wat een supervis, echt één brok spieren!

De volgende dag was een kleine teleurstelling aangezien de golven op zee echt hoog waren en het niet verantwoord was om de zee op te gaan. De golven waren zo hoog dat als je tussen 2 golven in zat je de kant niet meer kon zien en dan is de lol er zo vanaf.

De reden waarom wij niet veel lom en leng vangen is simpelweg omdat wij daar ook niet vaak op vissen maar daar wilden we nu wel een uurtje aan wagen aangezien we toch niet de zee op konden. We zijn op een plek gaan liggen aan de oostkant van de eilanden waardoor we beschut lagen voor de golfslag. De stek het Eltre en kort onder de kant loopt het water hier binnen no-time weg naar 200 meter + diepte. Eigenlijk stond de wind verkeerd aangezien we van diep water naar ondiep werden geduwd maar goed we hebben het toch geprobeerd. Na de sleppes beaasd met een hele makreelfilet naar de bodem te hebben gestuurd volgde binnen 10 seconden (!) de eerste aanbeten. Mijn vader en oom viste hier niet omdat zij dit fysiek te zwaar vinden maar zij vinden het wel heel leuk om naar ons te kijken. Mijn broer haalde hier wederom een lom naar boven op een  diepte van 115 meter. Ikzelf kreeg een aanbeet maar sloeg mis en aangezien makreel een zachte aassoort is besloot ik maar om eens te kijken of alles er nog aan zat. Na 10 slagen te hebben opgedraaid dreunt er iets op m`n sleppe! Een mooie gul van 4 kilo had onderweg naar boven nog even toegehapt.

Aangezien we besloten hadden om deze visserij zo maar een uurtje te proberen en omdat dit met een reeltje behoorlijk hard werken is spraken we af om de sleppes op de havfiskebomen nog één keer te laten zakken. Mijn broer kreeg nog een aanbeet en sloeg raak. De 30 ponds hengel stond aardig krom en werd aardig gebonkt op de hengeltop! Na zo`n 2 minuten werd het ineens erg stil op de hengeltop en de vis was losgeraakt……balen! Nu meldde er zich een stevige aanbeet aan mijn hengeltop en na wat toegeven besloot ik de haak te zetten. Zo…die zit, ook mijn 30 ponds hengel kan aardig wat hebben maar de hengel stond flink krom en er werd lijn van de reel getrokken! Dit moet hem worden die grote leng! Na zo`n 5 minuten voelde ik mijn lijn langs een obstakel schuren en schrok me rot. Ik keek achter me op de dieptemeter en zag dat de diepte nu nog maar 65 meter was! Voordat we actie konden ondernemen trok mijn lijn zich vast vermoedelijk achter een rots of stuk koraal en ik moest met lede ogen toezien dat de lijn knapte. Geloof me dat er heel wat scheldwoordjes door het fjord gegaan zijn maar ja…ook dat is vissen helaas.

We zijn daarna maar weer terug naar het appartement gegaan om de gevangen vis schoon te maken en om wat te eten. Later die dag besloten we om nog wat te gaan trollen met wat pluggen. Mijn broer viste met een pugje dat zo`n 5 meter diep duikt en ikzelf vis met een plug (makreelpatroon) met een makreelonderlijntje erboven. Op zo`n 25 meter afstand van de havenmond van ons complex haak ik een prachtige kelpgul van zo`n 4 kilo en dat is echt gaaf op de plug.  Daarna vingen we de ene na de andere kleine koolvis en pollak langs de wanden van het eiland recht voor ons appartement.

Zo….de laatste dag is alweer aangebroken en mijn vader en oom hebben besloten om het lichaam maar eens wat rust te geven en in bed te blijven liggen. Mijn broer en ik echter niet en we zijn er dan ook weer vroeg op uit getrokken en dat werd dan ook beloond met een schitterende zonnige dag en met een veel  kalmere zee waardoor we weer bij Revet konden vissen.

Hier kwam weer de ene na de andere mooie gul en pollak naar boven. Opvallend was dat mijn broer veel pollakken ving op de Paternoster met een stukje makreelfilet. Peter stond hiervan te kijken maar beaamde ook dat vissen vooral proberen is en zo zie je maar.

Rond 11:00 uur zijn we terug gevaren richting appartement om de vis te fileren, te eten en om mijn vader en oom op te halen voor wat onze laatste vissessie zou worden van de vakantie. Op “onze”stek aangekomen bleven de aanbeten uit……een klein stukje verder gevaren naar Grunneskallen maar ook hier bleven de aanbeten uit. Dan maar weer terug naar Revet. Het bleek dood tij en waar we voorheen alle vissen op grofweg 20 tot 45 meter diepte vingen besloten we om het nu rond 65 meter te proberen. Je kan wel doodleuk door blijven gaan met waar je mee bezig was maar er zat op deze diepte geen bijten in en dus moet je gaan proberen. En ja hoor…met succes! Na de eerste kleine koolvisjes volgden ook snel de gullen en ontzettend veel pollakken. We hadden in een paar uurtjes tijd zo`n 30 tot 40 mooie pollakken en even zoveel gullen waarbij mijn oom een prachtige pollak van een kilo of 5 wist te landen en mijn broer een pollak van 4 kilo en ik ook nog een exemplaar van 4 kilo. Voor mij is de pollak nu sportvis nummer 1 vanwege zijn enorme kracht en snelheid. Persoonlijk vind ik hem nog agressiever dan de koolvis die ook in staat is om je materiaal en je spierkracht eens goed te testen.

En dan zit het er al weer op…… en bij terugkomst in de haven bleek dat onze Duitse buren een prachtige leng hadden gevangen van 8,5 kilo en een speciekuip vol met lom. Het was dus druk in het “slachthuisje”.

De volgende ochtend zijn we vetrokken richting Bergen waar we op de boot zijn gestapt en na zo`n 20 uur varen aangekomen zijn in Hirtshals (Denemarken). Nu nog 10 uur naar huis rijden en dan zit het er echt op………Mensen ik kan niet wachten tot volgend jaar, ik heb namelijk nog een appeltje te schillen met een zekere leng die mij uit heeft zitten lachen op een diepte van zo`n 100 meter.

Ik zal jullie hier wat zaken meegeven die mijn viscompagnons en ikzelf van belang vinden en waar jullie wellicht je voordeel mee kunnen doen mocht je zelf een vistrip gaan ondernemen.

Als eerste wat zaken met betrekking tot veiligheid;

·         Zorg dat je telefoonnummers in je telefoon hebt staan van de huiseigenaar en mocht je Raffie en Linda hebben geboekt dan ook hun nummer. Handig als je bijvoorbeeld  stukken hebt met je boot.

·         Zorg voor een degelijk drijfpak met opvallende kleuren.

·         Zorg dat je weet waar je bent en waar je naar toe gaat. Leer de kaartplotter kennen en leer hem gebruiken. Vraag gerust aan de booteigenaar/verhuurder of hij je nogmaals uitlegt hoe hij werkt. Ik heb namelijk wel eens op een eerdere vistrip meegemaakt dat we binnen 5 minuten geen hand meer voor ogen zagen door de mist. Dan is een GPS systeem een must want je weet werkelijk niet meer wat links of rechts is. Aansluitend hierop zorg ik ervoor dat ik thuis al bestudeer waar ik me tijdens mijn visvakantie begeef. Zo ben je optimaal voorbereid en mocht de accu het begeven dat weet ik aan de hand van bijvoorbeeld de ligging van een staak in het water of een eilandengroepje waar ik me bevind en waar ik naartoe moet. Zelf ben ik ook in het bezit van een Garmin handGPS waar ik altijd op terug kan vallen.

·         Kijk goed naar de weersvoorspellingen.

Nu de hengels en molens welke wij gebruiken;

·         Pilkerhengel van Shakespear (Powerpilk) van 2,70 meter met een werpgewicht van 50-100 gram. Op deze hengel zit een licht spinmolentje (Okuma Stinson) opgespoeld met 0,10mm Whiplash van Berkley. Deze hengel is uitermate geschikt voor pilkertjes tot 100 gram maar kan ook nog wel een pilker van 150 gram aan al is dit niet echt ideaal meer.

·         Interline hengel van Daiwa (Ninja) met een werpgewicht van 100-300 gram en een lengte van 2,40 meter. Op deze hengel zit een Daiwa Coastal molen (4000 serie) opgespoeld met 0,10mm  Whiplash van Berkley. Deze hengel kan pilkertjes van 50 tot 200 gram aan maar vist het lekkerst met een pilker van 100 tot 150 gram met een bijvanger. Interline hengels zijn wat mij betreft echt super zeker bij het pilkeren omdat je lijn niet om een oog of iets dergelijks kan slaan.

·         Interline hengel van Penn (Overseas) in de 30 lbs klasse en met een lengte van 2,10 meter. Op deze hengel zit een Penn Slammer 460 met 0,15mm gevlochten lijn van Powerpro. Dit hengeltje gebruik ik best veel als we bijvoorbeeld een behoorlijk snelle drift maken en ik toch nog wat controle over mijn pilker wil behouden. Met dit hengeltje vis ik heel vaak met een pilker van 200 gram met een Gummimak.

·         Als laatste een Bionic 30 lbs hengel van 2,70 meter met een reel van Seacor waar zo`n 400 meter 0,20mm Penn braid op is gespoeld. Deze hengel gebruik ik alleen voor dood aas montages.

Kunstaas en natuurlijk aas dat we gebruiken;

·         diepgevroren makreel. Dit aas gebruiken we voor onze dood aas montages maar we prikken ook een klein reepje makreel op pilkers en gummimaks als we boven de 100 gram vissen.

·         Pilkers van 50 tot 250 gram waarbij 50 en 250 gram weinig wordt gebruikt. het meest gangbare voor ons is tussen de 75 en de 200 gram. Kleuren zijn vaak persoonlijk zo vis ik het liefst met een zilverkleurige pilker maar mijn vader vist graag met een felle kleur.

·         Gummimaks als bijvanger gebruiken wij in alle kleuren van wit tot fluorescerend rood en in alle maten. Mijn grootste Gummimak heeft een haakmaat van 12/0! En daar heb ik een hele boel pollakken op gevangen. Ook hier geldt weer dat kleuren vaak persoonlijke voorkeur hebben.

·         Havfiskebomen met sleppes zijn een must wanneer je op grote dieptes op bijvoorbeeld leng wil vissen.

·         Paternosters met haken van 6/0 of groter met een stukje lichtgevende tube. Ik heb zelf zeer goede ervaringen met de circle hooks van Gamakatsu in de maat 6/0. Dit zijn supersterke en vlijmscherpe haken waarbij steevast de haak mooi in de lip van de vis zit. Ik weet dat er ook mensen zijn die juist mindere ervaringen hebben met deze haken maar ik zou zeggen probeer ze eens.

·         Nylon voorslag met een trekkracht van minimaal 45lbs. Wij gebruiken altijd(!) een voorslag van nylon om de grootste klappen van de vis op te kunnen vangen. In Nylon zit namelijk altijd wat rek die de gevlochten lijnen ontbeert waardoor er snel een gat in de bek van de gehaakte vis wordt getrokken. De voorslag zorgt net voor een beetje extra veerkrach in je montage.

·         En nu ga ik een tip geven die ik zelf nooit voor mogelijk had gehouden en altijd zag als verkooppraatje. Gulp Alive spray van Berkley. Wij gebruikten de geur Hering (haring) en geloof me dat dit werkt. Proefondervindelijk bewezen door simpelweg met twee dezelfde montages te vissen en één wel inspuiten met de geurstof en de ander niet. Degene met de geurstof leverde simpelweg meer en sneller vis op dan degene zonder.

Algemene tips;

·         Het driftanker wat werkelijk waar een eurootje of 25 heeft gekost heeft ons echt een dienst bewezen op de dagen dat het weer niet mee zat.

·         Wij hebben onze fileermessen laten slijpen zodat we over vlijmscherpe messen beschikten en dit werkt echt een stuk prettiger en veiliger aangezien je veel minder kracht hoeft uit te oefenen en dus de kans op uitschieters ook veel kleiner is.

·         Wij nemen altijd een gaf en een schepnet mee. Het schepnet wordt het meest gebruikt maar een extra gaf kan wel eens handig zijn wanneer er 2  vissen tegelijk worden gedrild en geland.

·         Vis zo licht als de omstandigheden toelaten. Dit levert in mijn ogen de meeste vis op en verhoogt ook het plezier.

Als laatste wil ik jullie meegeven dat je vooral moet luisteren en je boerenverstand moet gebruiken tijdens zo`n vakantie. Luister naar de mensen die daar bekend zijn en ervaring hebben in het gebied zoals je collega sportvissers die hier bijvoorbeeld al een week zijn of naar de huiseigenaar. Gebruik je verstand als je naar de kaarten kijkt, overal waar “iets”gebeurd onderwater is een potentiële stek waar vis te vinden is. Verdiep je dan ook een klein beetje in de vissoorten en waar ze zich graag begeven. Zo zei ik al dat wij vrij weinig leng vangen omdat wij domweg in 95 % van de gevallen niet diep genoeg vissen.  Dat is niet erg als je maar bewust bent van de vissoorten waar je je pijlen op wilt richten.

Veel visplezier toegewenst,
Stefan Stolzenbach

Meer informatie over deze accommodatie Hellesoy bij Bergen in Noorwegen, klik hier >>>

==========================================================

Wilt u zelf op visvakantie naar Noorwegen ??
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Gespecialiseerd in Sportvisreizen
www.cordestravel.nl

 

    ©  copyright 2012   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer