vissen in west noorwegen havferie bergen sotra glesvaer

Gespecialiseerd in Sportvisreizen
www.cordestravel.nl

===========================================================

Hellesoy Bergen
Mei
2012

===========================================================

Visvakantie Noorwegen 2012

HELLESOY

Deelnemers:

Harry Stedema -- Animator, Kok,  1e in slagorde van Hapsnurkers.

Rob Stekelbos -- Schipper en onbetwist beste visbakker van de groep.

Wout Verbrugge -- Medeorganisator,Scribent en langste uitslaper.

Pierre van Dorst -- Organisator en Adviseur van de Schipper.

Slechts één uurtje vanaf Bergen is het eiland Sotra gelegen waar onze prachtige vakantiewoning gelegen is. De “kommune” Øygarden, en in het bijzonder Hellesøy, staat vanwege haar prachtige natuur en de uitstekende hengelsport mogelijkheden  voor vissers en andere natuurliefhebbers.  Pilkers kunt u voorzien van stukken vis of een hele makreel/haring . Door met natuuraas te vissen worden vaak  grotere vissen gevangen dan met een pilker. In geringe waterdiepten is het aan te bevelen om met lichter materiaal te vissen. Afgezien van leng vist u meestal op kabeljauw, koolvis, pollak, schelvis, wijting, lom, zeewolf en zeeduivel. U maakt prima kans om de diverse vissoorten die Noorwegen rijk is, te vangen, en vaak ook nog eens mooie grote exemplaren. Platvis en makreel komen in de zomer en het najaar veelvuldig voor.

De woningen liggen direct aan het water en hebben een eigen aanlegplaats voor de boot. De inrichting van de woningen (complete keuken, woonkamer met openhaard, koelkast, satelliet tv, grote terras/balkon), laten niets te wensen over. Uiteraard is er ook een fileerplek. Inkopen kunt u doen in het kleine plaatsje Hellesøy, hier vind u onder andere een cafe en een kleine hengelsportzaak.

 Wij hebben deze visreis geboekt via www.cordestravel.nl waar wij al jaren onze visreizen boeken.
 

Zaterdag/Zondag  12 en 13 mei 2012

’s Avonds om 20.00 uur vertrokken en zonder problemen, echt op ons gemakkie met zeer ruime tussenstops om 08.30 uur gearriveerd in Hirtshals. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat Pierre een superauto heeft, want de benzinemeter loopt op i.p.v. af. Bij de fjordline heerlijk in het zonnetje gezeten. Na een aantal uurtjes wachten vertrokken om 12.45 uur. Alles natuurlijk tot in de puntjes geregeld door Raffie en Linda.

Maandag 14 mei 2012

Aangekomen met windkracht 10/11, daarna gaan pollakken vanaf de kant. Na ca. 1 minuut hoorden wij een gefluit, toch maar even buiten kijken en Rob meteen een knappe pollak. Hierna nog wat pollakken en koolvis gevangen.

’s Avonds om 18.30 uur in de boot want de wind was wat afgenomen. De Duitsers van ons complex stonden een beetje meewarig te kijken dat wij gingen vissen met die wind. We hadden alleen onze lichte hengels mee en toen wij de hoek omgingen richting het vuurtorentje zagen wij dat het daar behoorlijk vlak was, gauw weer naar binnen en de hengels omruilen voor het grondwerk. Hier toch nog wat haaien, 2 knappe lengen, koolvis, wijting, lom en een knappe gul van 4 kilo gevangen, toch nog zo’n 15 kilo vis, waar 5 kilo filet vanaf  kwam.

 Dinsdag 15 mei 2012

’s Ochtends roept  Rob om 06.15 uur eruit! Ziet er goed uit buiten, we gaan naar stek 14 en 15. Hier vele driften gemaakt en behoorlijk wat Lengen gevangen, allemaal flink aan de maat. Om een uur of elf ging de stroom eruit en was de visserij over.

Hierna nog een paar driften gemaakt bij de vuurtoren om de hoek maar buiten een kabeljauwtje niets meer.  Om 15.00 uur naar binnen, fileren  eten en vanavond nog een paar uurtjes vissen. Dat viel tegen slechts 2 schelvissen en wat pollakken, niets op de grond aan leng en/of lom. Toch weer 8,5 kilo filet.

Woensdag 16 mei 2012

Om 05.15.uur eruit, vroeg het water op want de wind gaat aantrekken uit het Noorden.  Weer naar stek 14 en meteen met de eerste paar driften een paar knappe lengen waaronder een pr voor Harry met een leng van 1 meter 1 en 5,8 kilo. Hierna nog een paar kabeljauwtjes verder niets meer.

De driftzak heeft ons goed geholpen om grond te houden. Om 13.00 uur naar binnen. Het wordt te slecht buiten. Peter de beheerder (die je overal mee helpt, niets is hem teveel) komt met slecht nieuws, morgen scheisse wetter, hele dag N-7, wordt dus een alternatief zoeken.

Donderdag 17 mei 2012

Harry roept om 06.30 uur er staat geen zuchtje wind! Wij dachten dat hij een grapje maakte, maar het is echt zo. Gauw staand ontbijtje maken, dus niet opeten en wegwezen!

Het wordt een superdag, grote Lom, Leng, Schelvis, Kabeljauw, Roddbaars, Pollak. Totaal 57 kilo vis, hier kwam 19 kilo filet vanaf, zijn om 14.00 uur gestopt. De wind trekt aan naar N6-7. ‘s Avonds niet meer gevist alleen maar geklaverjast, morgen zou er weinig wind zijn, we wachten maar af want elke dag is weer verrassend.

Vrijdag 18 mei 2012

Om 07.00 uur weer op het water, begonnen rustig maar het werd steeds beter. Een paar records zijn gesneuveld waaronder: Kabeljauw van 6 kilo, 89 cm, Koolvis van Harry, 6 kilo, 80 cm. Tevens een grote pollak van Pierre van 88 cm en een dikke schelvis 3,5  kilo , 79 cm,  nog diverse grote kabeljauwen tussen de 4 a 5 kilo en wout nog 2 knappe lengen tegelijk. Totaal 65 kilo vis, 21 kilo filet, allemaal op 1 plek.  Om 15.30 uur naar binnen.

Zaterdag 19 mei 2012

Vanochtend om 07.00 uur gaan vissen, zijn met 2 nederlanders gaan vissen, we wilden weer naar stek 14/15 maar het was onderweg te ruw, dus zijn we omgedraaid en bij de visfarm tussendoor gestoken zo naar buiten, een beetje in de luwte.

Weer zeer goed gevangen, erg veel kabeljauwen tussen 3 en 4 kilo, ook leng en lom. De lommen waren gewoon een plaag, maar boven de 70 meter vingen we dan weer kabeljauwen tot 100 meter, boven de 100 meter weer leng en lom. Ook doubletten kwamen naar boven, weer 19 kilo filet en morgen de laatste dag.

Zondag 20 mei 2012

Om 07.00 uur gaan vissen waar we gisteren waren gestopt.  We hebben nog 7 makrelen als aas. Het barst werkelijk van de lommen, we gooien ze allemaal terug want we willen alleen nog maar kabeljauw. Op ongeveer 68 meter diep vangen we een paar knappe kabeljauwen tegelijk net voor stek 11 en 12. Voor de laatste driften steken we naar buiten op stek 12.

Hier krijgt Harry een aanbeet en Wout een paar seconden later. Het lijkt wel of ze samen dezelfde vis naar boven halen en inderdaad een joekel van een kabeljauw (nieuw PR voor de groep) die Harry in zijn bek heeft gehaakt en Wout vlak boven zijn staart. Hij is 1 meter lang en 9,5 kilo zwaar. Hierna nog een uurtje gevist en daarna met windstil weer en in de zon naar huis met in totaal 8,5 kilo kabeljauw filet voor vandaag.

Conclusies:
De knipperende lichtjes die we op de Noorwegen-dag hadden gekocht werkten goed. De Hokkipan onderlijnen werkten goed, tevens de onderlijnen met kale haken zonder poespas. Alles beaasd met makreel. We hebben ontzettend goed gevangen, wel minder soorten maar wel veel grotere vissen dan in oktober.

Maandag  21 mei 2012

We hadden voor de terugtocht alleen slaapstoelen kunnen boeken maar op de laatste dag voor we weg gingen zag ik dat er toch nog hutten beschikbaar waren. Ik meteen de fjordline bellen maar de vriendelijke dame die ik aan de lijn kreeg vertelde mij dat ik alleen kon omboeken via mijn reisburo en dat was een probleem want ik wist dat Raffie en Linda op vakantie waren in IJsland……

Maar de dame vertelde mij dat ze de hut al gereserveerd had en dat ze wist dat Cordes Travel Reisburo  ’s avonds hun mail nakeken en wel zouden reageren. Ik dacht als dat maar goed gaat, maar inderdaad ik kreeg een mailtje dat Linda alles al had geregeld en dat wij achteraf wel een rekening zouden krijgen als we thuis waren.

Dus met inchecken was alles prima voor elkaar we hadden een hut. Als dat geen service is dan weet ik het ook niet meer!!!

Dinsdag om 08.00 uur aangekomen in Denemarken en om 19.30 uur thuis in Den Helder.

Wie ving wat ??? 

                                  Pierre   Rob    Wout   Harry          

 

Schelvis                    x               x         x           x         

Koolvis                      x               x         x           x         

Gul                             x               x         x           x         

Wijting                                                  x           x         

Pollak                        x               x         x           x         

Roodbaars                                x         x           x         

Leng                          x               x         x           x         

Doornhaai                x                                       x         

Lom                           x               x         x           x         

Steenbolk                                  x

Tot volgend jaar, want we hebben Hellesoy meteen weer geboekt !
Harry, Rob, Wout en Pierre

Meer informatie over de accommodatie Hellesoy bij Bergen in Noorwegen klik hier >>>


Wachten op de boot.


Ons huisje aan het water


Vermoeid na een dagje vissen..............

 

Tot de volgende keer !

==========================================================

Wilt u zelf op visvakantie naar Noorwegen ??
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Gespecialiseerd in Sportvisreizen
www.cordestravel.nl

 

    ©  copyright 2012   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer