vissen in midden Noorwegen, Vega Kystferie, visreizen

Gespecialiseerd in visreizen
www.cordestravel.nl

===========================================================

Vega Kystferie
Juli
2012

===========================================================

Onze reis naar Noorwegen naar Vega Kystferie, geboekt via www.cordestravel.nl

Vega 2012

Gert, Eric, Ben, Edwin, Bert en John als oude rotten en de nieuwe jongens Leo en Martin

Woensdag 4 juli vertrokken we om 06:00 uur richting Kiel. We kwamen, na een vaste stop met een lange braadworst om 08:30 uur, aan in Kiel, waar we de overtocht Kiel naar Oslo hadden met de ColorLine. (John, Martin, Leo en Bert) We hadden gekozen om dat eind van Oslo naar Vega Kystferie te rijden. De weg was wonderschoon, mooie natuur, mooi viswater waar veel mensen aan het vliegvissen waren. Gewoon een mooie tocht. Je doet er wel lang over omdat je niet harder dan 80 km per uur mag en door mooie dorpjes heen komt, maar was zeer zeker de moeite waard.

Het inchecken op de boot liep voorspoedig en Linda en Raffie van Cordes Travel, hadden niets te kort gezegd. De boot van Kiel naar Oslo is echt de mooiste boot waar ik in al die jaren op heb gezeten. Vele restaurants, bars en een complete winkelstraat. Zwembad en een heel mooi zonnedek. Gelukkig hadden 24 graden en dat maakte de bootreis bijzonder aangenaam.

De volgende ochtend vanuit Kiel richting Vega, een kleine 950km. We hadden een ding fout gedaan en dat was op de tomtom ingeven dat we een veerpont tegen kwamen. Natuurlijk wisten we dat we een veerpont naar Vega moesten nemen en dus ja ingevoerd. Het werden uiteindelijk twee veerboten en bij de eerste kwamen we om 01:30 aan. Deze vertrok echter op vrijdagmorgen om 07:00 uur. Hier hebben we dus even de spinhengels klaar gemaakt… beetje vissen..beetje slapen.

De boot vertrok precies om 07:00 uur en konden het eiland over om de volgende boot te halen richting Vega. We kwamen vrijdagmorgen om 10:30 uur bij ons huis op Vega aan. Waar de eigenaar, een bijzonder vriendelijke man, ons welkom heette. Na een praatje en natuurlijk de visplekken te hebben besproken gingen we vlug aan de slag met alle hengels klaar te maken. Zodat de rest van de groep, die met het vliegtuig kwamen (Ben, Eric, Gert en Edwin), gelijk konden vissen.

De hengels waren klaar toen Ben Belde dat zij wel vier uur vertraging hadden. Dus besloten wij om maar te gaan vissen en tegen 19:00 uur terug te zijn om de jongens van het vliegveld te halen.

Leo en ik zijn samen in een boot gestapt en Bert samen met Martin. Martin en Leo waren voor de eerste keer mee, maar hebben nu al aangegeven volgend jaar ook weer te willen. We vaarden recht en gelijk in het eerste “gat”. Al snel vingen we leuke kabeljauwen. Aan de cutbaits. Waar we alle kleuren van bij ons hadden.

Het regende flink en zijn we tegen 18:00 uur terug gegaan. Leo ging een grote pan macaroni maken. Martin ging de jongens op halen en ik heb het gebied een beetje verkent met de boot.

Zaterdag 7 juli
Lekker vroeg gaan vissen richting links naar de mooie Tafelberg. De wind was echter te hard en zijn we tussen de eilandjes, waar je lekker beschut kunt vissen.  Na de gehele dag met de spinhengels gevist te hebben gingen we de ballans opmaken. Leuke kabeljauwen van rond de 7 kilo wat kleine koolvissen en een Heilbot van 9 kg. Deze is gevangen op een kleine stormshad van 12cm. Het duurde Edwin bijna 45 minuten om met zijn spinhengel deze vis binnen te halen. We gingen dus met veel goede moed avonds na het eten weer even het water op. Nog wel wat vissen gevangen, maar geen grote. Na een heerlijke douche lekker een paar sapjes drinken met een worst en een kaasplankje.

Zondag 8 juli
Zoals elke morgen staat de ontbijttafel klaar om 07:30 uur. Gert verzorgt tot in de puntjes met jus de Orange, gekookte eitjes, afgebakken brood en ga zo maar door. Eveneens teveel wind elke dag rond winkracht 6, mar gelukkig kun je bijna altijd vissen op Vega. We zijn lekker achter de eerste rjj scheren blijven vissen met de lichte hengels. Waar je mooie kabeljauw kunt vangen. De buurman van het restaurant kwam nog even langs om de koppen van de kabeljauwen op te halen. Hij maakte daar heerlijke vissoep van.

Maandag 9 juli
De Wind nam gedurende de dag af en ging naar 4 tot 3. We zijn recht voor de haven gegaan voorbij de vuurtorens. Wat diepe gaten opgezocht tot 80 meter. Hier leuke koolvissen gevangen en Ben had nog een heilbot achter zijn gevangen vis aanzitten. Hetgeen een heel mooi gezicht was. We hebben veel op film gezet en zal deze ook naar Raffie sturen. Vandaag uit de wind achter het huis lekker aan de BBQ. Heerlijk. Bert zorgt elk jaar voor het draaien van het vlees. De eigenaar kwam nog even langs om te vertellen dat de wind er morgen helemaal uitging. Dus vroeg eten en optimaal van de dag genieten.

Dinsdag 10 juli
06:00 uur ontbijt. Om 07:30 uur het water op. We vaarden helemaal rechtdoor vanuit de haven tot de laatste eilandjes voor open zee. We begonnen op verschillende dieptes met mooie kantjes. Waar we mooie kabeljauwen vingen. Leo ving er een van 9 kg , maar tegelijkertijd kwam Bert met ook een aanbeet….los…beetje binnensmonds gemurmel en toen weer vast. Hij ving uiteindelijk de zwaarste vis die dag van 11,3 kg. Wij zakten helemaal naar rechts af zelfs tot voorbij de grote berg. Dit was op advies van de huiseigenaar. We bleven mooie exemplaren maar niet boven de vis van Bert.

Tegen 18:00 uur terug. Eric en ik gingen de vis fileren en de rest ging koken. Om 19:30 uur weer het water op, de wind bleef eruit. We vaarden naar buiten, maar wederom links aanhoudend. Weer heilbotten achter de gevangen vis aan, maar helaas niet gevangen. Ik heb nog wel een doodaas techniek gedaan, echter geen heilbot. Maar we vingen het meest op de cutbaits en op de sandeels.

We kwamen tegen 23:00 uur het water af. Vis fileren. Toen kwam Bert met idee…..als we nu ff een uurtje gaan slapen en dan weer…..

Dus wij zijn met ons tweeën weer het water opgegaan en ik moet zeggen wat een belevenis om de hele nacht te vissen. Laag staande zon. Alles is stil om je heen, de stroming was er bijna helemaal uit. Heerlijk gevist. Wat een genot om 24 uur per dag te kunnen vissen, donker wordt het niet. Leuke stekken gevist, was wederom weer links af slaan bij de haven en richting de vaargeul.

Ik moet zeggen het gebied is niet makkelijk maar goed te doen met een goede  gps.  Er zijn zoveel verschillende dieptes, ook al ziet het er toegankelijk uit. Het is echt om daar de eerste dagen niet al te hard te varen en zeker om goed op je GPS te kijken.

We hebben doorgevist tot 07:00 uur. Aanschuiven aan de ontbijt tafel en weer vissen met de dagploeg. Ff afzien maar zeker de moeite waard. De wind nam weer iets aan maar goed te vissen.

Het is inmiddels woensdag 11 juli.
We besloten om eens rechtsaf te gaan en kwamen een gebied tegen waar op de GPS veel gevist was. Dat was rechts uit de haven en rechts aanhouden tot je tussen twee vuurtorens doorkomt en de laatste bocht naar links op de hoek bleven we vissen. De hoek was 80 meter diep en liep binnen enkele meters drift op naar 14 meter. Dit duurde een meter of 10 en dan was het 75 meter. Op dit bergje hebben we vele mooie kabeljauwen gevangen totdat de wind ond met een paar seconden over het bergje driften. Ook hier zat weer een heilbot achter het Aas van Leo aan.

Donderdag 12 juli.
We zijn nog even naar ons stekkie van gisteren gegaan, maar uiteindelijk te veel wind helaas. Dit kan een keer gebeuren. We hebben jaren mooi weer gehad en nu hadden we van de 7 dagen 5 dagen te harde wind, maar daar kan niemand wat aan doen. Hier hou je rekening mee als visser.

Dus op tijd naar het huisje alle spullen schoonmaken en de wagen inpakken. We reden om 15:30 uur van Vega af. De hele nacht doorgereden en om 06:45 uur kwamen we in Oslo aan om weer aan onze mini cruise te beginnen.

Op de Visma had ik de nieuwe Inliner van Penn gekocht, de TRQ 30lbs, deze inliner is super bevallen en gaat zeker elke reis mee.

Verder hebben we het meest gevangen op de cutbaits en sandeels. Pilkertjes deden het ook goed. De grootste vis die we hebben gevangen was aan een mooi grote twister.

Volgend jaar gaan we weer naar Kvalheim, omdat er weer nieuwe jongens meegaan en zeker als je nieuw bent dan is het daar eenvoudiger vissen.

Tot slot willen we Linda en Raffie weer bedanken voor de goed georganiseerde visreis, wij boeken al vele jaren onze visreis bij Cordes Travel en met succes.

Groet John
Team Zeevisland

==========================================================

Wilt u zelf op visvakantie naar Noorwegen ??
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Gespecialiseerd in Sportvisreizen
www.cordestravel.nl

 

    ©  copyright 2012/2013   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer