vissen in midden noorwegen, SJOSTUER

Gespecialiseerd in visreizen
www.cordestravel.nl

===========================================================

Sjostuer
Juni
2012

===========================================================

Reisverslag Sjostuer 9-16 juni 2012

Nog geen 4 maanden na onze eerste vakantie naar Noorwegen, Havferie, boekten we de volgende.  We wilden hogerop in Noorwegen.  Op aanraden van Raffie en Linda www.cordestravel.nl werd het Sjostuer: een prachtlocatie bestaande uit 3 huisjes aan het water.

We hadden een mobilhome gehuurd zodat er onder het rijden ook geslapen kon worden.  Op 8 juni zijn we 's morgens vroeg vertrokken om in de avond de overzet Hirtshals – Larvik te nemen.  Midden in de nacht kwamen we aan in Larvik en maar gas geven om in de vroege namiddag in Sjostuer te arriveren.

De huiseigenaar, Bernard, stond ons al op te wachten.  Over de visserij wist Bernard ons enkel te vertellen dat momenteel de vis tussen de 10 en 20 meter diep gevangen werd.

De zoektocht naar vis kon beginnen. In de fjord waren ze niet te vinden, op de verre stekken op open zee ook al niet.  Maar goed dat we niet lang op eenzelfde plek blijven proberen als er geen vis uitkomt.  Vroeg of laat vind je dan toch een stek waarvoor je naar Noorwegen zou reizen. Een baaitje tegen de kust net buiten de fjord zou onze favoriete plaats worden deze vakantie. 

Op de derde dag staan we lekker kabeljauw te vangen.  Opeens bij het binnendraaien van een kabeljauw, gevangen aan een hoku staande lijn, volgt een heilbot de pilker.  Spijtig genoeg ging hij niet tot een aanbeet over.  Hij zwom enkele rondjes rond de kabeljauw en dook weer de diepte in.  Het was een feit, we hadden onze eerste heilbot gezien, niet gevangen.

Als we net buiten “onze” baai, de meeuwen zagen duiken was het al feest in de boot.  De koolvis jaagde de kleine zandspiering omhoog.  Enkel een klein pilkertje hier tussen werpen en even laten zinken.  Koolvis a volonté, prachtig om te vangen aan de lichte hengel.  Alsof je er de boot mee kon vol vangen, en allemaal tussen de 70 en 80 cm.  Heerlijk, en je weet meteen of je slip het nog doet. 

Tijdens onze zoektocht naar vis waren we enkele stekken rondom het eiland van Kristiaansund aan ’t bevissen.  Aan een steile rots die onder water doorliep (kort bij de veerboot) kromde onze hengels.  Koolvis, te klein om mee te nemen.  Een koolvisje die het niet overleefde, dreef een 10 tal meters van de boot.  Opeens verscheen een zeearend die na een duikvlucht de koolvis voor onze neus uit het water plukte met zijn klauwen.  Prachtig schouwspel, onvoorstelbaar hoe elegant en precies zo een vogel met een spanwijdte van 2 meter een vis uit het water grijpt.

We moesten toch ook eens met de sleppe gaan vissen.  Driftend, dwars door de grote ingang van de fjord.  Op een sleppe werd als experiment een gummimak bijgeplaatst, waarvan we achteraf geen spijt kregen.  Na een aanbeet volgde een zware strijd, eenmaal boven bleek het een zeeduivel van 100 cm te zijn.  Met open bek geeft het veel weerstand, zo een duivelke.  Met deze vis is de wisselbeker voor de grootste vis gewonnen.

Tijdens diezelfde drift komt er ook nog een heek in de boot.  Alweer een nieuwe soort op onze lijst.  Deze had het wel voor een zelfgemaakte sleppe.  De sleppe was opgebouwd uit een fluoroze squid met aan de haak een in Gulp gedrenkte koolvis filet.  De drift daarna, alweer een heek op dezelfde sleppe.  Er kwamen ook nog enkele mooie lengen en een lom boven water.  Ook een mooie visserij, zo met de sleppe.  Je weet nooit wat je naar boven vist.

Volgens mij is onze vakantie geslaagd doordat we met goed materiaal vissen, hard zoeken naar de vis en weer hadden waar ze in Spanje van dromen.

Veel gebruikte materialen zijn:

Bedankt Raffie en Linda,

Voor een filmpje van onze vakantie:  Vissen Noorwegen Sjostuer - YouTube

Volgend jaar op naar Polarcirkel

Jan, Koen, Maarten en Mich

==========================================================

Wilt u zelf op visvakantie naar Noorwegen ??
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Gespecialiseerd in Sportvisreizen
www.cordestravel.nl

 

    ©  copyright 2013   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer