Terugblik

Zeebaarsseizoen

2006

 

 

Het begint erop te lijken dat het zeebaars seizoen steeds later start in het voorjaar en langer doorloopt in het najaar, zo werden wederom de eerste serieuze zeebaars vangsten van 2006 pas geboekt in juni. Hier en daar werd vanaf eind april wel een baarsje gevangen maar het een en ander kwam maar moeizaam op gang. Wel waren er minder positieve berichten medio mei, de zeebaars werd massaal belaagt door Franse maar ook Nederlandse kotters. Tijdens de voorjaar trek werden duizenden kilo,s zeebaars weggevangen, je krabt je wel eens achter de oren bedenkend hoelang dit door kan blijven gaan. Zonder regel- en wetgeving is de zeebaars “vogelvrij”, onbegrijpelijk, en het is niet te hopen dat onze super sportvis dezelfde weg volgt als bijvoorbeeld de gul.

 

Helaas kwamen de vangsten van zeebaars niet alleen laat op gang maar ook daarna was het beslist geen “vetpot” vaak moeten alle zeilen worden bijgezet om enkele mooie baarzen te vangen. Op de geijkte zeebaars stekken waar men massaal vist op zeebaars bleef het angstvallig stil. Opvallend was het ook dat er veel baarzen werden gevangen van zo,n 40 tot 50 cm en veel minder grote exemplaren dan eerdere jaren. Gelukkig maakte de 2de  helft van het seizoen het weer goed met redelijke en zo nu en dan goede vangsten. Gezien de berichtgeving werd er wel redelijk tot goed zeebaars gevangen in het Europoort gebied, vooral de “stenen glooiing” sprong er qua vangsten boven uit. Ik opperde al eerder dat alles afhangt van het voedselaanbod en de aanwezige aasvis, welnu deze was in vergelijking met 2005 nauwelijks aanwezig. Vreemd genoeg waren pas in juli/augustus hier en daar wat schooltjes jonge (aas)vis waar te nemen, hiermee namen ook direct de vangsten toe.

 

De visserij op zeebaars is grofweg op te delen in het vissen op het wat diepere water met shads en de visserij op ondiepe getijde stekken met lepels en of pluggen. De shadvisserij is vrij passief en in veel gevallen wordt er op vaste stekken gevist, dit in tegenstelling tot het vissen op (ondiepe) getijden stekken waarbij altijd gezocht moet worden waar de baars zich ophoudt. Ik denk dat in 2006 de beste vangsten gedaan zijn door de vissers die actief zochten en visten op de getijde stekken, dit duidt er op dat ook de zeebaars meer dan normaal zoekt naar voedsel en zich veel verplaatst. Op de geijkte stekken waren maar weinig dagen dat er echt goed gevangen werd, er was simpelweg te weinig voedsel voorhanden waardoor de baars gaat zoeken.Een minder jaar in bijvoorbeeld de Oosterschelde is natuurlijk niets bijzonders, dit was in het verleden al eerder een feit. Maar zorgwekkend was het wel dat over de gehele “linie” de vangsten mager waren, zelfs op de talloze wrakken in de Noordzee werd beduidend minder zeebaars gevangen. Ik ga niet hopen dat dit een voorteken is op wat de toekomst gaat brengen !

 

Vanaf augustus waren er toch dagen dat er leuk zeebaars gevangen werd, zoals gezegd de grote exemplaren werden spaarzaam aangetroffen  maar over het algemeen bestonden de vangsten uit zeebaars zo rond de 40- a 50 cm., niets om over te klagen natuurlijk. September en  oktober maakten veel goed, leuke visserij met hier en daar topdagen of eigenlijk topuren, iets waar velen en vooral de beginnende zeebaars vissers zich in vergissen, is dat men denkt dat er gedurende de gehele dag zeebaars gevangen kan worden. Misschien op het wat diepere water hier en daar een baars, maar wie echt succesvol wil zijn zal vroeg in de morgen en/of in de avond zijn geluk moeten beproeven. Vooral oktober en zelfs november bracht mooie dikke en sterke vissen, zelfs eind november heb ik nog mooie zeebaarzen gevangen op ondiep water. Het lang doolopen van de zeebaars vangsten heeft natuurlijk alles te maken met de zeer warme zomer en de hoge watertemperatuur laat in het jaar. Wederom waren de ABU Toby en More-Silda lepels weer goed voor vele baarzen maar vooral in de slotfase van het 2006 seizoen heb ik me toegelegd op de visserij met oppervlakte pluggen. Nooit gedacht dat dit zo succesvol zou uitpakken, eerder dacht ik dat voor oppervlakte pluggen de baars hoog moest azen, niets is minder waar. Ook op stekken waar geen beweging aan het oppervlakte was te bespeuren waren de verassingen groot met de “stickbaits “ Wel degelijk komen de baarzen van dieper water omhoog als door een magneet aangetrokken om de plug te grazen te nemen. Vandaar wil ik wat dieper ingaan op deze voor Nederland vrij ongebruikelijke manier van vissen.

 


Oppervlakte pluggen (stickbait)

 

Vreemd genoeg wordt er in Nederland maar weinig gebruik gemaakt van oppervlakte kunstaas in de vorm van stickbaits. Ik doel hier op oppervlakte pluggen (stickbait) en dus niet de z.g.n. poppers. Vreemd genoeg omdat er in bijvoorbeeld Ierland en Frankrijk veelvuldig wordt gevist aan het oppervlakte water op zeebaars met een grote diversiteit aan soorten pluggen. Dit kunstaas staat al jarenlang aan de top bij de Franse zeebaarsvissers, en staat garant voor zeer goede vangsten ! De oorsprong en het succes van de stickbait ligt waarschijnlijk in de USA waar Blackbass vissers nog steeds veelvuldig deze pluggen gebruiken. De stickbait of ook wel pencilbait is niets meer dan een drijvende plug zonder zwemlip, maar wel met een juiste gewichtsverdeling. Het gewicht in de vorm van stalen kogeltjes zit achter in de staart van de plug waadoor deze als een dobber rechtop in het water staat bij een ruststand. De techniek voor het vissen met de stickbait wordt “walking the dog” genoemd, en gaat als volgt: Met een vrij rustige snelheid wordt de plug binnen gevist waarbij er continu met de hengeltop korte rukjes worden gegeven, vrij snel en korte rukjes van zo,n 10 a 15 cm. Wanneer de juiste cadans gevonden is maakt de plug een mooie zigzag beweging over het wateroppervlak en beweegt daarbij ook op en neer in het horizontale vlak.

 

 

"Walking the dog"

 

Misschien heeft u wel eens baarzen zien jagen aan het oppervlakte water en de aasvis zien wegvluchten door al springend te trachten te ontkomen, welnu dit is exact waar deze techniek op gebaseerd is, een wegvluchtend al dan niet gewonde aasvis. Ieder roofdier of het nu om een vis gaat of om een ander dier zoekt naar een gewonde of  totaal in paniek verkerende prooi en zo een makkelijk doelwit vormt, zo ook onze zeebaars. Ongetwijfeld dat met deze achterliggende gedachten direct ook het succes van de stickbait verklaard kan worden. De plug bootst een aangeslagen aasvis na en hiermee wordt het instinct van de zeebaars zo geprikkeld dat de aanval al snel volgt.

 

Er zijn zeer veel merken die stickbaits op de markt brengen, enkel modellen die zich al vele en vele malen bewezen hebben zijn o.a. De Super Spook van Heddon, de Giant Dog-X van Meggabass de legendarische Sammy van Lucky-Craft, met als laatste de Bonnie van Illex. De modellen variëren in lengten van zo,n 65 mm tot wel 130 mm en zijn er in diverse kleuren, vooral Lucky-Craft voert een breed palet “natuurlijke” kleuren vaak gedeeltelijk doorschijnend. De werpeigenschappen van vooral de Sammy zijn prima, door het ontbreken van de zwemlip en de gestroomlijnde vorm dragen bij aan verre worpen, komt ook nog eens bij dat het gewicht in de staart zit waardoor de plug mooi recht blijft tijdens de worp.

 

Een lange hengel is geen optie, om de juiste actie aan het kunstaas te geven is het belangrijk een wat kortere hengel te kiezen, 2,70 of 2,40 mtr. is perfect. Belangrijk is ook dat de hengel niet te zwaar is gezien het feit dat men constant in beweging is om met de hengeltop de juiste actie aan het kunstaas te geven. Kies een hengel met een niet te stugge actie en een relatief licht werpvermogen, het is belangrijk dat bij iedere beweging die aan het kunstaas wordt meegeven de hengeltop iets meebuigt om een zo natuurlijke mogelijke beweging aan de plug te geven. De pluggen glijden als het ware over het oppervlakte water en ondervinden weinig weerstand in vergelijking tot duikende pluggen, om deze reden is het niet juist een te hoog werpvermogen te kiezen. Een werpvermogen van 20- tot 50 gram en zelfs minder is prima en geeft een juist contact met de plug om tot een goede “walking the dog” actie te komen.

 

Gedurende de laatste maanden van het 2006 seizoen ben ik met de Sammy,s aan de slag gegaan en het resultaat en de vangsten hebben mij zeer verrast. Zonder ook maar enige activiteit aan het oppervlakte water te zien in de vorm van jagende baarzen heb ik met de pluggen gevist op ondiepe stekken maar ook op stekken waar toch wel redelijk wat water stond. Ik had niet durven hopen dat het een en ander zo succesvol uitpakte, wel degelijk komen de baarzen naar boven en zijn de aanvallen op de plug verpletterend. Uit het niets een grote kolk achter de plug, vaak is de eerste aanval mis en het komt er nu op aan beslist niet aan te slaan en niet te stoppen maar rustig door te gaan en de plug in beweging te houden, even later volgt geheid de 2de aanval. Deze manier van vissen is zeer visueel en ronduit schitterend, wel vergt het stalen zenuwen en enige zelfbeheersing om niet te vroeg aan te slaan. De aanvallen op de plug zijn altijd woest en zeer spectaculair, enkele malen zag ik de Sammy door de lucht vliegen nadat hij gemist werd door een baars. In andere gevallen werd de plug gevolgd tot vlak voor m,n voeten om mij aldaar een hartverzakking te bezorgen en even later een gierende slip. Opvallend was ook dat er met deze pluggen prima in het donker door gevist kan worden, zelfs na de schemering toen het al flink donker was namen de aanbeten alleen maar toe. De Sammy maakt niet alleen flink wat tumult aan het oppervlakte water maar is ook voorzien van een 3 tal glazen kogeltjes in de kop (glass rattle) dit maakt het de baars eenvoudig om de plug te lokaliseren in het duister.

 

Al met al een schitterende manier van zeebaars vissen en zeker met ongekende mogelijkheden in ons kikkerlandje. De ondiepere stekken met veel steenstort en of oesterbanken zijn uitgelezen “hot spots” voor de stickbait, een groot bijkomend voordeel is dat juist op deze “gevaarlijke” stekken geen vastlopers hebt, dat is met lepels en duikende pluggen wel even anders ! Ik begon dit stukje dat de stickbait in Nederland (nog) niet of nauwelijks wordt gebruikt voor de zeebaarsvisserij, onbegrijpelijk voor mij, gezien zijn vangkracht, dit brengt met zich mee dat de keuze in stickbaits hier zeer beperkt is. Rapala levert wel de Skitter Walk, en hier en daar zijn ook de Super spook,s van Heddon verkrijgbaar maar wie op zoek is naar een Sammy of een Dog-x zal tevergeefs zoeken. Lucky-Craft  en  Megabass worden in Nederland niet geďmporteerd, uiteraard kunnen deze pluggen wel worden aangeschaft via bijvoorbeeld de Amerikaanse  webwinkels zoals: www.tacklewarehouse.com kijk maar eens bij “topwater baits” Een absolute topper en aanrader is de Sammy (Lucky Craft) deze stickbait laat zich vrij eenvoudig vissen en de juiste actie is al snel aangeleerd. De Sammy is er in 5 lengte maten te weten 65- 85- 100- 115- en 128 mm bij windstil weer zijn de kleinere maten prima (85) op de dagen met wat ruwer water is de 100 of 115 een goede keuze. Als vuistregel dus: des te ruwer het water des te groter de plug, dit om voldoende op te vallen, andersom betekent dit dat een te grote plug bij stil weer wel eens iets af kan schrikken door te veel tumult. De Dog-X en Giant Dog-X van Megabass zijn vergelijkbare stickbaits en hebben hun vangkracht reeds bewezen. Schitterende pluggen in “naturel” kleuren in lengtes van 71- 80- en 98 mm Illex levert de Bonnie,s in een 95- en 128mm uitvoering, ook een prima plug en op steeds meer adressen in Nederland te koop. Als laatste de Super Spook en de Super Spook Jr.van Heddon sigaarvormige stickbaits die gesierd worden door hun eenvoud maar zeer populair bij o.a. de Franse zeebaarsvissers door hun enorme vangkracht. Hierboven de meest gebruikte en populairste stickbaits maar uiteraard zijn er veel meer, te veel om op te noemen. Mogelijk kunt u er u voordeel mee doen en uw hobby en kunstaas assortiment uitbreiden met de genoemde stickbaits en hun mogelijkheden.

Mij hebben ze in ieder geval bloedstollende uurtjes bezorgt en een hoop visplezier.

 

 

     

 

 

Vriendelijke groet,

Harold Team Zeevisland

Harold@Zeevisland.com

 

 


 

www.zeevisland.com

©  copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer