Praktijk (dubbel)test
spin/plug zeebaarshengels.
 
Lucky Craft Plugging Perfomance
v.s.
Illex Ashura Estuary
 
De tijd dat men op zeebaars viste met karperhengels en allerhande zware poken ligt reeds ver achter ons, gelukkig speelt de sport hierbij een steeds grotere rol. Na de introductie van o.a de Sammy, Flashminnow en allerhande andere pluggen die voorheen in Nederland niet of nauwelijks bekend waren, ik denk aan Megabass, Lucky Craft, Illex enz. heeft de plugvisserij op zeebaars een enorme stap voorwaarts gemaakt met een fors toenemend aantal liefhebbers. Vervolgens was de vraag: welke spinhengel is geschikt voor het "nieuwe" zeebaarsvissen, Ik heb enorm veel mails gekregen met deze vraag, om deze rede de volgende vergelijkingstest van 2 "raspaardjes" voor de plugvisserij op de "zilveren supersportvis"
 
 
Het gewicht van de pluggen voor de zeebaars ligt globaal zo tussen de 7- tot 25- a 30 gram, in de praktijk zullen de meeste liefhebbers voor het grootste deel vissen met pluggen van 12- tot 20 gram, in deze klasse liggen de bekendste en meest gebruikte pluggen. Vrij licht kustaas dus, hierbij is een te zware hengel geen optie, simpelweg omdat de pluggen met gering gewicht een stuk minder ver werpen met een te zware hengel, bovendien trekt men de plug hiermee te veel rechtuit en komt de juiste actie van de plug niet tot z,n recht, de juiste animatie van oppervlakte pluggen wordt een nog groter probleem. Het zoeken is naar een hengel met een soepele top en gevoelig genoeg voor het juist werpen en vissen met de pluggen, tegelijkertijd moet hij wel voldoende krachtig zijn voor de dril ondanks het lage werpgewicht, niet bepaald een hengel die je "op iedere hoek van de straat vind" en helaas veelal niet goedkoop. Het goede nieuws is dat er met de komst van pluggen als de Sammy, Flashminnow etc. ook zeer goede spinhengels zijn meegekomen, juist bedoelt voor de visserij als hierboven omschreven, dit was enige jaren gelden wel anders. In die tijd kon je de gespecialiseerde hengels alleen bestellen in Japan, Frankrijk en hier en daar in Duitsland, zo moest ik 6 maanden wachten op de levering van een Illex Ashura Yello Seabass, de voorganger van de - Ashura Grey. Inmiddels heb ik een seizoen gevist met de L.C. Plugging Performace en de Illex Ashura Estuary Zeevisland zou Zeevisland niet zijn als we de bevindingen niet met u zouden delen.
 
Illex Ashura Estuary 
 
De hengel komt uit de nieuwe/vernieuwde Illex Ashura  Grey serie, het model "Ashura Estuary" heeft een lengte van 2.70 mtr. en een opgegeven werpgewicht van 7- tot 45 gram en een eigen gewicht van 229 gram. Een min of meer opvallende verschijning met een muisgrijze blank, de duplon slit-grip (2 delig) is keurig afgezet met paars geanodiseerde aluminium ringen, voorzien van Fuji geleideogen en een molenhouder die ca. 5 cm verstelbaar is door 2 Fuji DPS-LD ASH. Een zeer degelijke molenhouder die tegen een stootje en zeewater kan, verder voorzien van een prima verstevigde pen sluiting, aan de onderzijde van de grip een stootdop in geperst kurk. De blank is vervaardigt uit verschillende soorten carbon, dit levert een soepel topgedeelte en een stugger ondergedeelte op, straks meer over de actie hiervan, het lakwerk en de wikkelingen staan zoals je dat mag verwachten van zo,n hengel op een hoog niveau. De hengel wordt geleverd in een keurige foedraal en compleet met een harde transportkoker, beiden voorzien van een geborduurd opschrift, helemaal af !
 
 
Lucky Craft Plugging Performance.
 
Net als Illex vervaardigde men eerst pluggen en werd er later gezocht naar het juiste "instrument" om deze pluggen te vissen, het resultaat mag er wezen ! De Plugging Performance is 2.90 mtr. met een "lure weight" ofwel werpvermogen van 10- tot 30 gram, het eigengewicht ligt rond de 200 gram.
Bij beide hengels is het opgegeven werpgewicht gebaseerd op het vissen met pluggen, dit in tegenstelling tot veel andere merken die een meer algemene C.W. (casting weight) opgeven. Pluggen ondervinden tijdens de worp en bij het binnenvissen veel meer weerstand als bijvoorbeeld een jigkop van hetzelfde gewicht, laat u niet misleiden door het schijnbaar lage werpgewicht (10-30) dit lijkt erg licht maar dit is de marge waar men werkelijk gebruik van kan maken als het om pluggen gaat. Ik zeg dit omdat de opgeven C.W. bij andere merken vrij vaak hoog liggen en meer algemeen zijn, dit kunnen dus ook pilkers of een loodje zijn, deze werpen immers makelijker dan een flinke plug. De plugging Performance wordt gesierd door eenvoud, en kwaliteit niet te vergeten, een diep kobaltblauwe blank eveneens voorzien van Fuji geleideogen, hier een volle grip van duplon met een (vaste) Fuji molenhouder, aan de onderzijde voorzien van een degelijke (rubberen) Fuji stootdop, zo hoort dat ! Hier eveneens een pen-bus verbinding mooi afgewerkt met wikkelingen die het geheel verstevigen. Het belangrijkste component van deze hengel: de blank is er een van bijzondere klasse, rank, snel maar buigt soepel en ver door als dat moet tijdens de dril. De hengel wordt geleverd in een eveneens wat sobere foedraal, hier geen koker, maar begrijp me niet verkeerd, wat er in de foedraal zit is van bijzondere klasse !
 
De prijs voor beide hengels ligt net iets onder de 300 euro, geen "kattenpis" natuurlijk, in eerste instantie zou je dat er ook niet direct vanaf zien, maar goed aan de waterkant wordt het een en ander weldegelijk gerechtvaardigd. Het gebruik, het werpen met diverse pluggen in alle gewichtsklassen, de juiste actie voor zowel oppervlakte- alsmede duikende pluggen en niet te vergeten de dril is een waar feestje, nu blijkt ineens iedere euro die men moet neerleggen voor beide hengels er geen een te veel te zijn. In eerste instantie zou je denken dat een licht ogende hengel die perfect een plugje van 10 gram een eind weg kan zetten niet is opgewassen tegen een najaarsbaars van 8 pond. Welnu, niets is minder waar, in beide hengels gaat een kracht schuil tijdens de dril waar de grootste baars en misschien ook u zich behoorlijk in zullen vergissen. Moderne materialen en - technologie maken de karperhengel en zware spinhengels hier echt pass�, hiervoor in de plaats krijgt u sportief vissen met een veel hoger gehalte genieten/beleving van onze sterkste sportvis de zeebaars.
 

De verschillen in de praktijk:
 
Welliswaar "scoren" beiden hengels zeer goed voor de plugvisserij op zeebaars, weldegelijk zijn er verschillen, vaak een verschil van persoonlijke voorkeur en het verschil waar en hoe men de hengel inzet, hierbij spelen de stek/omstandigheden en de voorkeur voor bepaalde pluggen een rol. Eerst de opgegeven werpgewichten, deze Is bij Illex in mijn ogen vrij fors gegrepen t.w. 7- tot 45 gram. dit verkoopt beter natuurlijk maar ik zou het meer willen houden op 10- tot zo,n pak hem beet 30- a 35 gram. Dit in tegenstelling tot de Plugging Performance, hier is de 10- tot 30 gram weldegelijk gerechtvaardigd, misschien zelfs iets meer tot zo,n 35 gram. Plugjes van zo,n 10 gram zijn met beide hengels zeer goed te vissen, ze worden goed weggezet en er blijft voldoende "gevoel" over om de juiste actie en snelheid van de plug aan te voelen. Pluggen van rond de 15 a 20 gram zijn voor beide hengels ideaal, werpen perfect en iedere slag van de plug komt veilloos door op de top, mogelijk wordt de actie van de plug iets beter geanimeerd door de meer soepelere top van de illex, hier veel vrijheid voor de zijdelingse en rollende bewegingen van de plug.Hier ligt direct ook het grootste verschil in beide hengels, de Plugging Perfomance heeft een wat strakker karakter, dit komt wel ten goede van het werpen en de haakzetting. Naar mijn mening scoort de Plugging Performance hier iets hoger, werpt super en zet de haak zeer direct en effici�nt, moet ik er wel bij vertellen dat het iets betere werpen ook te danken is aan de wat langere lengte van de hengel. Grote pluggen tot een gram of 30 zoals b.v. de Sammy 128 of een Super Spook (28gr) zijn voor beide hengels geenszins een probleem, hierbij moet u wel begrijpen dat dit de uiterste waarden zijn, dus niet snoeihard en ongecontroleerd "knallen" maar laat de hengel en plug het werk doen.

Met snoeihard werpen gooit u trouwens geen meter verder, de plug komt snel in onbalans en gaat tollen, veel beter is gedoseerd en juist werpen, met een opslag van ca. driekwart de hengellengte werpt u geheel van achteren in een geleidelijke worp waarbij de kracht wordt opgebouwd tijdens de "swing" meters verder dan met domme kracht. Hierbij is het zaak de plug als het ware een de juiste baan in het luchtruim te "leggen" en af te werpen zonder deze in onbalans te brengen, a la dartpijl. Enfin, grotere pluggen zoals hierboven liggen de Plugging Performance iets beter dan zijn tegenhanger, de L.C. blank is wat krachtiger en sneller, bij de Illex moet de kracht meer uit het onderste gedeelte van de blank komen, maar de verschillen zijn klein. Voor bijvoorbeeld de visserij met de Sammy 100 of gelijksoortig onder normale omstandigheden grijp ik eerder naar de illex, veel souplesse en gevoel voor een juiste walking the dog. Bij wat ruwer weer en of voor een wat grotere stickbait, laten we zeggen de Sammy 115 c.q. -128 gaat mijn voorkeur iets meer richting de Plugging Performance, alhoewel de lengte van de L.C. wat fors is voor deze discipline. Tijdens de dril doen de hengels niet veel voor elkaar onder, beide modellen bieden ongelofelijk veel kracht tijdens de dril van een forse baars, de Plugging Performance bouwt direct een forse weerstand op tijdens de dril en gaat keurig krom over de gehele blank, geen centimeter blank wordt onbenut. De Ashura Estuary zal iets makelijker krommen, nu is duidelijk merkbaar dat er in het onderste gedeelte van de blank een ongekende krachtsreserve schuil gaat, hevige runs van de vis worden feilloos geabsorbeerd, wederom betaald de soepele top zich terug, waarom ? omdat de opbouw van de krachtsweerstand zeer geleidelijk verloopt, uitscheuren van de haak wordt tot een minimum beperkt. Souplesse is gelijk net als z,n voorganger de Ashura Yello Seabass ook het sterkste punt van de illex, zonder dat dit ten koste gaat van andere waarden. De Plugging Performance is soepel genoeg maar men legt hier wat meer de nadruk op een snellere blank voor wat meer power tijdens de worp en het zetten van de haak. Allemaal afwegingen die van persoon tot persoon kunnen verschillen, de keuze is aan u.
 
Na een seizoen intensief vissen met de Illex en anderhalf seizoen met de Lucky Craft bleken de hengels geen falen te vertonen.
Het enige wat ik kon ontdekken was dat de lak bij allebei iets inscheurt net na de poot van de geleideogen, iets wat je bij alle hengels op den duur ziet.
Beide hengels zijn zeer goed bestand tegen zout water en intensief gebruik, geen roest, geen problemen met de lak, ook de aluminium delen vertonen geen oxidatie. Pen sluitingen zijn prima en geven geen problemen, de duplon greep is door weer en zoutwater prima gebleven, alleen waar men de greep vasthoud gaat hij iets glimmen na gebruik. Gewoon kwaliteit voor jaren zeebaarsplezier !
 
Harold
Team Zeevisland
[email protected]
 
De Illex Ashura hengels zijn oa verkrijgbaar bij de Zeebaarsshop.nl en Hengelsport Avicentra
 
De L.C. Plugging Performance is oa verkrijgbaar bij: See-Fish Hengelsport , Zeevisshop.com en Hengelsport Avicentra