INDEX
TERUG

"De FAQ's pagina"

De F staat voor Frequently
De A staat voor Asked
De Q staat voor Questions

In het Nederlands vertaald betekent het,

"Veel Gestelde Vragen"

----------------------------------------------------------------------------------------------
Hieronder vindt u vragen en antwoorden, let wel dit zijn meningen van "Team Zeevisland"
Het antwoord kan anders zijn dan wat u ervan denkt, in een grote wereld hebben we verschillende vragen
en verschillende antwoorden, respecteer dit van elkaar.

------------------------------------------------------------------------------------------

Vraag: Antwoord:
   

Gevlochten lijn is dat goed voor het strandvissen en welke dikte

Op het strand kun je ook goed uit de voeten met gevlochten lijn, dikte 12-15 honderste is genoeg. Denk wel aan een voorslag van 45-60 honderdste en van zeker 2x je hengellengte.

   
Welke haak gebruik ik voor geep en wat is het beste aas ? De beste haak is een kortstelige haak zoals de Gamakatsu F31 in de maat 8 of 10. Prima aas is de witte zandzager ofwel het "witje" ook een strookje zalm is perfect. Ook gewoon goed te gebruiken is een strookje buik van de geep zelf een smal strookje van zo'n 5 tot 8 cm van 1 cm. in een puntje gesneden of geknipt
   
Welke plek is op de boot het beste bij het voor anker vissen? Als je op stromend water vist kun je het beste helemaal voor op de boot staan of op de achterkant. Het makkelijkst vist het van af de achterkant maar de echte mannen staan voorop. Bij het vissen op de Grevelingen of het Veerse meer maakt het niet uit waar je staat, daar stroomt het niet, dus blijft je lijn gewoon liggen.
   
Met welk aas kan ik het beste op wijting vissen? Het allerbeste aas wat je voor de wijting kan gebruiken is een reepje makreel, ook zijn de mesheften een zeer goede keuze.
   
Hoe voorkom ik dat mijn hengeldelen vast gaan zitten? Gewoon de bussen en pennen regelmatig met een oude kaars of met auto was (van die speciale voor de kunstofdelen) wat insmeren. En je delen komen makkelijk los.
   
Kan ik mijn zeepieren lang bewaren? Ja met wat moeite zelfs wel een paar maanden tot een jaar. Nodig pieren, oude kranten en gewoon tafelzout. Recept: pieren op de kranten uitspreiden en rijkelijk met zout bestrooien, dit enkele malen herhalen verspreid over enkele dagen tot de pieren niet meer vochtig worden. Regelmatig de natte kranten verwisselen. Daarna in een krant de diepvries in en je kunt ze maanden zo bewaren.
   
Als ik een hoofdlampje wil gaan kopen waar moet ik dan op letten en wat zijn de betere? De beste zijn op dit moment hoofdlampjes met led's, die zijn heel zuinig in het gebruik en geven een heel rustig licht wat aangenaam is voor je ogen. Ook wegen deze lampjes heel licht en dus zeer comfortabel te dragen. Ze hebben ook hun beperkingen het zijn geen echte verstralers, denk aan een 1m zicht.
   
Na het strandvissen hoe maak je het gemakkelijkst je hengels schoon zodat al het zand en zeewater eraf is? Heel eenvoudig als je na het vissen gaat douchen neem je gewoon je hengels en molens mee en spoel je ze goed af. Als het materiaal droog is spuit je alle metalen onderdelen in met WD40 en zo ziet alles er weer spik en span uit voor de volgende keer. Ook kun je de stokken zelf licht inspuiten met teflon, dit is meteen een coating, zodat het water eraf loopt.
   
Ik gebruik altijd een lange wapperlijnen maar elke keer als deze na het inwerpen weer boven komt is deze helemaal in elkaar gedraaid hoe kan ik dit voorkomen? Als men met een wapperlijn vist en tevens alle haaklijnen dan doet men er goed aan geheugen vrije lijn te gebruiken bv "Amnesia". Deze zal bijna niet kinken en zal meteen naar zijn oude vorm terug keren, een andere lijn blijft op de zelfde plaats draaien en zal na verloop van tijd kapot gaan met vis verlies als gevolg.
   
Als ik witjes wil gaan gebruiken wat voor haak kan ik dan evt. in de winkel gaan kopen? Als je naar de goede hengelsport zaak gaat moet je vragen om een haak met een dunne steel , een haak die daar goed aan voldoet is de 4446B van Mustad, tevens een van de betere haken voor de strandvisserij.
   
Is 40/00 nylon te dik voor het strand? ja wij denken van wel, maar dit is afhankelijk van de stek, 30 of 35/00 is vaak voldoende, of misschien wel dunner als je er niet vast zit. Gebruik dan wel een voorslag.
   
Met hoeveel gram lood vis je vanaf het strand? Je kan vanaf het strand vissen vanaf 150 tot 225 gram lood.
   
Wat is het beste tij om te vissen op het strand? Over het algemeen 2-3 uur voor laag en 2-3 uur na laag, let wel dit is afhankelijk van de stek.
   
Is een 5 meter lange hengel goed voor een klein persoon? Dit is een persoonlijke vraag, zelf vinden wij dat je met een 5 meter stok toch wel een flinke jongen moet zijn, wij raden dan ook aan om een 4.20 of een 4.50 te nemen, let wel dit is onze mening.
   
Vangen mensen die verder werpen ook meer vis? Als je ver kunt werpen, is dat absoluut een voordeel. Een paar meter meer kan betekenen dat je net de vaargeul haalt. Toch gebeurt het vaak genoeg dat er over de vis heen gegooid wordt. De vis aast dan kort onder de kant achter de garnalen aan. Varieer dus je werpafstand totdat je de vis gevonden hebt. Vis je met 2 hengels, vis dan met een hengel ver weg en eentje korter bij.
   
Wat is up-tide werpen?
Als je vanuit de boot vist, werp je je paternoster voorzien van een ankerlood tegen de stroom in. Geef genoeg lijn zodat het anker zich vast kan zetten in de grond. Je paternoster wordt nu door de stroom tegen de bodem gedrukt en levert de ideale aasaanbieding. Dit noemt men up-tide vissen. Op het strand kan dit eveneens door schuin tegen de stroom in te werpen. Er moet dan uiteraard geen visser direct naast je staan. Je vangkansen zullen toenemen!
 
   
Hoe voorkom ik dat tijdens veel wind en/of felle stroming mijn driepoothengelsteun inclusief hengels omver getrokken wordt?
 
Neem altijd een 10 liter emmer mee, u weet wel zo,n
frietsaus emmer met deksel. Gevuld met water hangt u deze met een stukje touw aan de driepoothengelsteun en hij staat stevig vast, kunt u ook gelijk uw vuile handen in de emmer afspoelen. Simpel maar werkt perfect.
   
Wanneer gebruikt men ankerlood en waarom juist niet? Indien alleen echt nodig, zelfs als het lood langzaam omrolt geeft dit juist goede resultaten, men vist zo immers een groot gebied af en het aas is ook nog eens in beweging wat zeker vis aantrekt. Is de stroom echter te sterk ja dan rest ons geen andere keus en gebruiken we klapankerlood. Let wel altijd even op bij aankoop dat de ankers niet te vast zitten, door ze wat uit te buigen, klappen de ankers soepel los bij het lostrekken, anders geeft dit veel ongenoegen door verloren lood.
   
Hoe kan men zien of een molen kruis windingen maakt? Dit kun je zien als de molen op en neer beweegt. Er zit in de opgaande beweging een versnelling (een huppeltje) hij slaat, overdreven gezegd, een stukje over. De stand van de lijnrol helpt hier ook aan mee. Als je goed kijkt zie je dat de lijn eerst schuin de ene kant opgelegd wordt en tijdens de neergaande beweging de andere kant opgelegd word. De lijnen kruisen elkaar dus, dit heeft als voordeel dat de windingen bij zwaar werk niet onder elkaar kunnen  worden getrokken. Zeker met gevlochten lijnen moet je hier goed op letten, maakt je molen geen kruiswindingen dan heb je kans op lussen en pruiken met lijnbreuk als gevolg.
   
Waarom is het beter,je hengel verbindingen na enkele  worpen te controleren? Omdat als je dit nalaat,de delen kunnen draaien met gevolg dat de delen niet meer in lijn staan. Dat komt omdat er een zachte en een harde kant aan de hengel zit en dit veroorzaakt onderling spanning die tegendraads kan werken. Dit komt vooral voor bij de goedkopere hengels, soms ook de betere. Vooral wanneer er  geen aandacht  aan geschonken is bij het bouwen komt dit voor.
   
Is kakelvers zeeaas de beste keuze voor een sessie? Neen wij denken van niet, kweekzagers zo uit het water of versgestoken pieren zijn optimaal als ze enkele dagen oud zijn. Na een dag of 3 a 4 zijn ze lichtbelegen en verspreiden dus een beter geurspoor wat  zeker ten goede komt aan de vangstkracht. Dus enkele dagen voor de sessie uw aas aanschaffen of zelf steken is zeker aan te bevelen
   
Hoe verleng ik de levensduur van mijn veelal dure kunstaas zoals
lepels, pluggen, pilkers enz.
Wie even de moeite neemt zijn kunstaas onder de kraan af te spoelen na een sessie en het vervolgens in te spuiten met WD40 of siliconenspray heeft langer plezier van zijn kunstaas. Vergeet vooral niet de dreggen en splitringen in te spuiten. Werkt trouwens ook perfect bij allerlei andere zaken zoals molens, hengelogen, enz. enz.
 
   
Hoe zet je het beste een krab (zacht of hard) aan je haak? Krab zet je met dun elastiek op je haak, eigenlijk bind je de krab gewoon op je haak. Hou wel de haakpunt goed vrij. Dit doe je met het dunne elastiek dat je vrouw misschien wel gebruikt om in boorden mee te breien. Ook te koop in de betere hengelsport zaak.
   
Je vangt een vis en die blijkt te klein of te mooi om mee te nemen voor consumptie. Hoe ga je te werk om deze zoveel mogelijk overlevingskansen te geven? Een gevangen vis behandel je altijd met respect. Dus een vis die te klein of te mooi is om mee te nemen onthaak je zo voorzichtig mogelijk.  Zit de haak diep, ga niet zitten rukken en porren, maar knip gewoon je haak af. Laat de vis dus niet onnodig lijden. Een zeevis kan, anders als zoetwatervis, meestal wel tegen een stootje en legt niet zomaar het loodje, maar toch niet onnodig lang op het droge houden.
   
Hoe zet ik mesheften op mijn haak. Een zeer goede haak voor dit aas is de Worm36 van Gamakatsu, deze bezit weerhaken op de steel waardoor het aas beter blijft zitten. Neem vervolgens het harde gedeelte van de mesheft (de tong) en knip deze in stukjes of desgewenst het hele schelpdier. De haak meerdere malen door het aas steken en zo op de haak plaatsen door
zig-zag heel de mesheft op de haak te rijgen tot aan de aaslijn. Vervolgens omwikkelen met bindelastiek, flink wat wikkelingen om er een stevig geheel van te maken. Het elastiek is zeer dun en in de (zee) hengelsportzaak te koop, normaal elastiek is niet bruikbaar en veel te dik.
Na omwikkeling ontstaat een vast geheel waar u gerust flink mee kan inwerpen.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
�  copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer

INDEX
TERUG