INDEX

Vissen op Geep

"De speer van Neptunus"
door: Raffie

   

In dit verhaal geef ik mijn eigen mening en bevindingen weer.
Men kan en zal dus een eigen mening hebben.

April...... midden in de maand de zon schijnt de wind is zwak en komt van land. Snel de spullen in de auto en op zoek naar de stek waar misschien wel de 1e Geep is te vangen. Jippie..... het Geepseizoen is begonnen.

Geep ofwel Belone Belone is één van de mooiere vissen van NL en België, ook wel de speer van Neptunus genoemd. Het slanke zilveren lichaam vd vis is zo gevormd dat hij zich "pijl" snel door het water kan bewegen. De Geep staat dan ook wel bekend als een echte sportvis, geen wonder dat er vele Nederlandse en Belgische vissers vanaf eind April massaal aan de kustlijn te vinden zijn. Stekken zoals Neeltje Jans, Ritthem  en Westkapelle zijn veruit favoriet. Hier is het helaas soms vechten om een goede stek.

De Geep zul je niet snel vangen vanaf het strand, deze vis is een jager en zoekt zijn prooi dan ook het liefst bij steenstorten, paalhoofden, strekdammen en stroomnaden. Juist daar bevind zich het voedsel vd geep, kleine visjes zijn een lekkernij voor de Geep. Daarom moet u ook proberen om dat visje na te doen met uw aasje. Als aas kun je dan denken aan een "witje", een klein kweekzagertje, klein reepje makreel, klein reepje zalm of zelfs een reepje Geep. Bewaar dus altijd wat Geep in de vriezer om er zeker van te zijn goed aas te hebben voor de Geep. Zelf gebruik ik altijd Geep of makreel, dit is dan ook mijn persoonlijke voorkeur, in ieder geval moet het aas lijken op een klein visje. Knip of snijd het aasje dan ook niet langer dan een 8 cm en een 6mm breed, ongeveer natuurlijk. Zorg dat het staartstuk in een puntje loopt, zo heb je een "staart" aan je aasje.

Goed je aas hebben we, maar hoe nu verder..?
Je hebt nodig een Geepdobber, deze heb je in vele maten, soorten en gewichten, dus dit is een vrije keus. Dit is iets dat je zelf moet proberen, koop dus een paar verschillende dobbers en bekijk wat je zelf het best vindt werpen. Ik kies soms voor een zwarte top vd dobber en soms voor een oranje top, dit afhankelijk welke golfslag of zonrichting heeft. We hebben aas, we hebben een dobber nu moeten we nog haakjes hebben. Deze moeten wel heel klein zijn en in sommige gevallen kun je zelfs een heel klein dregje gebruiken. Denk aan kleine  haakjes, maten zeggen me niet zoveel, want het ene merk hanteert andere maten dan de andere haken, dus als ik zeg een 12 dan kom je misschien thuis met een haak voor de Kabeljauw. Ik geef in de foto's aan wat ik versta onder "klein". De haak moet wel sterk en zeer scherp zijn..!

Dan de haaklijn, knoop de haak aan een lijntje van een dikte rond de 18 of 20/00,  een trekkracht tussen de 4 en 8 kg is meestal meer dan voldoende. Gebruik geen gekleurde lijn, dit kan de vis afschrikken, juist omdat de Geep op "zicht" jaagt, ziet hij heel goed onder water en net onder het oppervlak, een gekleurde lijn kan de vis dus weg jagen.  Daarom is het snijden van het aas dus belangrijk, een Geep kijkt dus naar zijn prooi en niet zozeer de reuk die het hem doet bij de Geep. De haaklijn moet tussen de 1,50m en 2m zijn, op deze manier kan het aasje vrij "zwemmen" en zich bewegen als een echt visje. De aaslijn komt aan de bovenkant vd dobber, aan dezelfde wartel als die vd hoofdlijn, dus geen onderlijn aan de onderkant vd dobber.

Nu we dit allemaal hebben zijn we al een eind op weg....
Nu moeten we nog kijken hoe we deze dobber met lijn in het water krijgen, hiervoor maken we gebruik van een lichte hengel van max 3lbs. De hengel moet wel minimaal 3,50m zijn om de dobber wat verder te kunnen werpen, dit gaat niet goed met een hengel van maar 2m. Mijn favoriete hengel is nog steeds de Mitchell Ouragan van 3,90m maar die is helaas niet meer in de handel. Let wel een strandhengel van 4.20 is niet geschikt voor dit werk, deze hengels zijn te zwaar en te lomp voor dit werk, je moet kijken naar een lichte hengel die een goede actie heeft. Ook natuurlijk geen zware molen voor deze visserij.

Goed nu maak je de dobber aan je hoofdlijn vast en ga je werpen.
Maar welke stekken moet je nu hebben en waar gooi je je dobber heen......

Ga zoeken bij paalhoofden, havenhoofden, steenstorten of dijken, overal waar stenen en obstakels liggen zou de geep kunnen zwemmen.
Kijk naar het weer, dit is heel belangrijk..... met bewolking en somber weer vang je bijna nooit Geep, omdat de Geep een zicht-jager is moet je helder en zonnig weer hebben en ook moet de wind niet sterker zijn dan kracht 4, is ie er boven blijf dan thuis, ook met regen heeft het geen zin om te gaan vissen op de Geep. Als je denkt een goede stek te hebben gevonden, werpt je de dobber tegen de stroom in en laat deze vrij met de stroom mee drijven. Hoe meer de dobber drijft hoe beter het is, laat de lijn dan ook gaan. Let wel op dat je niet in de stenen komt en dan je lijn er niet tussen komt anders ben je alles kwijt. Je begrijpt inmiddels dan een mooie stroomnaad op een 50m uit de kant een prima stek is voor de Geep. Hier komen de kleine visjes in nood en jaagt de geep zijn visje op. Dus kun je een stroomnaad bereiken, dan zit je meestal goed.

Je wacht en kijkt strak naar de dobber, ineens jawel de dobber helt over en je ziet de dobber even wegschieten...EVEN WACHTEN....niet meteen aanslaan, de Geep speelt graag even met zijn aas en haakt vaak zichzelf, dus heel even wachten met aanslaan. Ook kan het voorkomen dat de Geep over uw lijn of dobber heen springt en kan dan makkelijk een hoogte bereiken van 1m. Als de haak eenmaal gezet is zal je de Speer van Neptunus zien springen door de lucht, het is net Big Game vissen in het klein. En zo draai je met beleid de gehaakte Geep binnen.

Wil je de vis niet eten, verwijder dan de haak voorzichtig en zet de Geep netjes terug. Neem je de Geep wel mee maak de Geep dan dood en laat hem niet onnodig lijden in een emmer water zonder zuurstof. Eenmaal thuis zul je zien dat de Geep een groene (ongevaarlijke) graat heeft, geen probleem deze is niet giftig...! Tevens is de geep best lekker maar heeft wel honderden hele kleine graten, dus een echt plezier is het niet om te eten. Maar goed niet iedereen eet zijn vist op en soms zetten we deze netjes terug.

Ik wens je heel veel visplezier en hoop dan ook op een spetterend Vangstbericht op onze site !!
Laat ons snel weten als je je 1e geep van dit jaar hebt gevangen, zodat ook de andere vissers kunnen gaan jagen.

Let wel dat u uw stek netjes achter laat en geen vuil en nylon laat slingeren op de dijk, we moeten met z'n allen aan de natuur denken.

Raffie
Team Zeevisland
Raffie@zeevisland.com

 ©  copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer

INDEX