INDEX
TERUG

"Strandvissen" 

 

“Zeevissen vanaf het strand”

Zeevissen vanaf het strand vind ik persoonlijk wel het leukste wat er is op visgebied, reden daarvoor heb ik eigenlijk niet, misschien wel het zand de zoute lucht de krijsende meeuwen en de ruimte om je heen.
Strandvissen heeft een speciale dimensie, zeker in de zomer na een warme dag, de rood/oranje zon zakt langzaam in de stille Noordzee of Westerschelde de wind neemt af en wordt het steeds stiller op het strand, de avondsessie gaat beginnen.

verboden te vissen.jpg (65049 bytes)

Het vissen vanaf het strand is in een grote lijn hetzelfde als vissen vanaf een dijk of dam.
Er zijn natuurlijk toch wel een aantal verschillen, we zullen in dit artikel “Het Strand”
gaan belichten met allerlei tips en wetenswaardigheden.

Werpen, de vis kan vanaf het strand best ver weg zitten, waardoor je dus een aardig eindje moet kunnen werpen, denk dan aan een meter of 100.
De reden daarvan kan zijn dat de vis zich in een stroomnaad of een “put” bevind, vaak vind je zo’n put aan het einde van een paalhoofd, door de stroming vormt zich dan een put waar de vis zich dan schuil houdt, let wel dit zijn ook DE plekken waar je vast zit en alles kan verliezen, maar de vis kan ook ver weg zitten omdat het er diep is in de geul b.v.

Vanaf een dijk heb je sneller de kans om in diep water te werpen…omdat het water meteen al dieper is vanaf de plaats gezien waar je werpt.
Natuurlijk zit de vis niet altijd ver, vaak gooit men een verschrikkelijk eind de zee op, maar dat is dan eigenlijk niet nodig, vaak mist men dan de voorkennis van de te bevissen vissoort.
Probeer je daarom eerst te verdiepen in de vissoort waar je van plan bent om op te gaan vissen.
Neem b.v. de Tong of de Bot, deze vissen kunnen zich op een afstand van 30 tot 40 meter uit de kant bevinden, waardoor wij dus heel vaak over de vis heen gooien.
Mijn advies is dan ook altijd, als je gaat vissen met 2 hengels werp 1 hengel ver weg en werp 1 hengel dicht onder kant.
Bij die verre worp kun je af en toe een paar slagen terug halen, zodat je een groter werkgebied krijgt.
Zoek daarom  het gebied altijd af waar de vis zich bevindt, ook het gebruik van een loodje zonder ankers kan daar bij helpen, deze rolt over de bodem en bewerkt dan een breder gebied, waardoor je de kans op vis vergroot.
Zelf vis ik alleen geankerd als er veel stroming staat of als ik met mijn buurman in de knoop zit, anders anker ik nooit.

Verder zijn er nog wat dingen die je moet weten voor het vissen vanaf het strand, zoals b.v. Eb en Vloed deze zijn van groot belang voor de visvangst gemiddeld vist men dan ook 2 uur voor en 2 uur na laag water natuurlijk kun je ook op elk ander tij gaan vissen, dat is aan jezelf, het is absoluut geen regel.

In sommige delen van Zeeland moet je een behoorlijk stukje verkassen om aan de waterkant te blijven bv met opkomend water en met afgaand water, dit kan een flink aantal keren sjouwen zijn met je spullen, dit is dus ook een aspect uit Zeeland, een karretje of een kist kan je zeker helpen bij het verkassen van je spullen.
Neem dus niet te veel mee of neem een strandkar of een steekkar, of een flinke kust sommige merken hebben zelfs een soort rugzak systeem aan aan de viskist te bevestigen om zo dan de kist op de rug mee te nemen, zodra je op het strand bent kun je er zelfs een stoel van maken.

Ook hierbij is van belang de stekkeuze en de kennis hiervan, er zijn duinovergangen waar het pad omhoog geheel met stenen is, zodat het met een kar perfect zou kunnen, maar ben je dan eindelijk boven aan de top met je kar,dan gaat er een trap steil naar beneden,daar sta je dan met je kar
Daarom dus ook deze site, er zullen nog vele foto’s volgen van stekken in Zeeland met foto’s, waardoor de stek goed te zien en te herkennen is.
Dat is ook de reden waarom we de site
zeevisland in het leven hebben geroepen om Zeeland voor iedereen toegankelijker te maken, de site zal ook nooit "af" zijn altijd komt er een nieuwe stek bij en er zullen altijd nieuwe materialen zijn.


Wat voor verschillen hebben we nog meer in tegenstelling tot het vissen van een Dijk of Dam, eigenlijk vrij weinig.
Misschien nog wel een klein puntje wat ik kan belichten, is het “zand” dat gaat werkelijk overal tussen zitten, dan spreek ik wel over je materiaal.
Zand is heel slecht voor je molens maar ook voor je andere spullen, na elke vissessie spoel ik dan ook al mijn spullen af met zoet water, in de douche.
Mijn molens haal ik uit elkaar en smeer ze weer opnieuw met vet en teflonspray tegen corrosie en aanslag.
Doe je dit niet dan roest alles vast en wordt de kwaliteit van je spullen een stuk minder.
Het onderhoud en zout en zandvrij maken van je spullen is dus wel van groot belang.

Mocht u vragen, tips en/of opmerkingen kunt u ons altijd een e-mail sturen die wij dan zo spoedig mogelijk zullen beatwoorden, let wel alles van en over deze site is en blijft een mening en een visie, niets is hier een wet of een regel.
 

f-2.jpg (48582 bytes) strand.jpg (41163 bytes) paalhoofd-wk.jpg (48259 bytes) welkom-westk..jpg (41042 bytes) ph-meeuwen.jpg (49237 bytes)

   ©  copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer

 

INDEX
TERUG