INDEX
TERUG

"Techniek" 


Techniek is een heel groot begrip, daarom is het heel moeilijk om hier iets over te schrijven.
Toch zal ik mijn best doen om in een grote lijn mijn ervaring met jullie te delen.

Hoe leer je vissen? , waarom is hij kampioen?, waarom vangt mijn buurman meer?, waarom vang ik niks? Dit zijn allemaal vragen die iedereen zich wel eens stelt.

Waarom……..? dat is nu eigenlijk techniek en ervaring, kennis en wetenschap, als je al deze facetten onder controle hebt en kent, maak je een goede kans om een winnaar te zijn in een wedstrijd of voor jezelf.

Laten we beginnen bij het begin, het materiaal is natuurlijk ontzettend belangrijk, denk alleen maar aan het te werpen gewicht van lood en denk ook eens aan de afstand, deze dingen zijn nu eenmaal van belang bij de aanschaf van bv een hengel.
Neem als voorbeeld een Lada (auto) deze zal nooit mee rijden aan een formule 1 race.
Zo hebben we dat onder de hengels ook, we hebben dit bij molens en hebben dit bij al ons andere materiaal, 1 ding heb ik wel geleerd in de Zoute Zeeviswereld, goedkoop is duurkoop.

We gaan niet verder over materiaal omdat deze allemaal ruim besproken worden in onze andere stukken op deze site.

We gaan dus terug naar de techniek, ervan uitgaande dat we de worp goed kunnen maken, het juiste gewicht aan lood hebben gaan we kijken hoe we het nu eigenlijk moeten doen.

“Het” ….? Ja het…….het vissen.

De hengel staat in de steun en de lijn hangt in het zand, we vissen met een hengel die 4m20 meet  en er hangt een loodje aan van een 170 gram zonder ankers!!
Onze onderlijn heeft 2 haken, we nemen er geen 3 omdat dat weer kan schelen in de evt. te werpen afstand, dat is voor een visser vaak heel belangrijk.
Aan de onderlijn hangen haken, logisch natuurlijk maar heb je wel eens gekeken hoeveel soorten en maten haken er zijn?
Dat is echt verschrikkelijk zoveel keus is er, nu is de haak heel erg belangrijk, en ook hier telt weer ik zweer bij die ene haak terwijl mijn buurman nog voor geen 25€ die haak op zijn lijn zou zetten, ik geef hier maar mee aan dat alles wat er in alle hoofdstukken staat is
MIJN eigen ervaring en is zeker geen wet.!!!

Als haak gebruik altijd een zachte dunne vlijmscherpe haak, namelijk de “Mustad Saltwater Ref.4446B”  in de maten, 3-4-6-8, dit is een blauwe haak die zeer dun is, ok ik geef toe de kans dat je er een vis mee verspeeld is aanwezig, omdat hij zo dun kan hij makkelijk buigen, het voordeel van deze haak vind ik zelf dat als de vis er naar kijkt is hij meteen gehaakt, en omdat de haak dun is hij ook  goed voor de slikzager, ook heeft de haak een klein oog zodat mijn aas niet over een grote “knop” heen moet.

Persoonlijk vind hem voor op het strand een hele goede haak, natuurlijk zijn er ook andere goede haken denk aan Kamasan, Gamakatsu en Eagle Claw.

Wat je wel moet weten voor je gaat vissen en haken gaat kopen, bedenk je van te voren welke vis er mogelijk te vangen is, zit er Gul dan neem je een grote haak, zit er Paling, dan neem je een sterke Aberdeen, verwacht je Tong neem dan een klein haakje, 1 ding kan ik je dus wel vertellen een platvis vangen aan een grote Gulhaak 1 is bijna niet mogelijk.
Let dus goed op je haakkeuze.

Goed de haak zit aan de lijn nu gaan we beazen, ik gebruik altijd een aasnaald en dan wel een hele dunne, ik gebruik deze naald ten eerst om mijn aas niet te veel te beschadigen en om mijn aas makkelijk op de haak te krijgen.

Ik schuif mijn pier of zager helemaal over de haak, zodat deze op mijn lijn zit en mijn haak helemaal “schoon" is.
Ik knoop mijn lijn zo, dat er een klein stukje lijn uitsteekt, daar blijft vervolgens mijn aas dan op “steken” bij een verre worp.

Nu we alles hebben beaast, gaan we werpen, een worp moet je nooit te snel maken, zet je worp in en zorg dat je loodje stil ligt of hangt. Kijk goed om je heen en kijk vervolgens niet meer naar achter, bepaal een punt op de horizon en werp je lood de zee in.

Het lood ligt op de bodem, we kunnen nu 2 dingen doen, we kunnen de lijn strak trekken of we laten de lijn rusten met een bocht in de lijn om hem meer speling te geven, deze keuze is altijd de moeite waard om uit te proberen, je zult zien dat je de ene keer meer vangt met een slappe lijn, en de volgende keer met een strakke lijn.

Het lood is ook van belang bij het vissen, er van uitgaande dat we in zeeland vissen kan ik jullie vertellen dat het er goed stroomt, dus kun je eigenlijk niet onder de 150 gram gaan vissen, dit is natuurlijk afhankelijk van je hengel welk gewicht hij kan en mag werpen.

Dan heb je nog de keuze om rol of ankerlood te gebruiken, zelf vis ik bijna altijd zonder ankers, waarom? Omdat ten eerste de ankers alleen maar tegenhouden bij een worp, en ten tweede kan mijn lood niet rollen en zoeken, neem ik een lood zonder ankers dan heeft mijn lood vrij spel, we hebben ook nog een variant dat heet Hoefijzerlood, de naam zegt het al lood in de vorm van een hoefijzer, dit is een goed alternatief voor ankerlood, soms moet je wel ankeren, als je bv telkens bij de buurman in zijn lijn zit, of als het gigantisch stroomt, dan zet ik dus ook ankers op.

Wat doen we nu?

De lijn ligt al 5 minuten op dezelfde plaats, we kunnen koffie drinken en broodjes eten tot we na een ½ uur weer eens gaan ophalen, neem van mij aan dat je niet veel zult vangen.

Wat doe ik, ik gooi de lijn in, beaas mijn andere lijn, beaas mijn aasnaald, en kijk dan even naar mijn top, ik draai mijn molen 2 slagen en voel of er al vis aan zit, ik laat mijn hengel nog 5 minuten staan en dan draai ik binnen, meestal ligt mijn hengel niet langer in dan 10 min.

Als ik mijn hengel heb binnengedraaid dan kijk ik mijn haken na, als ik merk dat deze schoon zijn, dus helemaal leeg gevreten, dan verkort ik mijn tijd 2 min, dan haal ik dus mijn hengel op na 8 min. Zijn ze dan weer kaal ga ik naar de 6 min., zo vis je dan eigenlijk niet op je top maar op tijd, want staren naar een top, met aan de lijn lege hakenlevert niets op.

Mocht je naar de top kijken, en je ziet beweging sla dan NIET meteen die hengel aan, dit heeft totaal geen zin, waarom niet?

Omdat er op nylon altijd een rek zit, en je lijn altijd in een bocht ligt, dus heeft het totaal geen effect, ligt je lijn wel strak, dan heb je kans dat je de vis onthaakt, want een platvis sabbelt graag aan zijn aas, de haak zit nog niet vast, voelt hij weerstand dan spuugt hij de haak uit.

Ik los dit op door mijn lijn strak te draaien met mijn hengel naar het water toe gewezen, is de lijn strak, dan zwaai ik langzaam mijn hengel zijwaarts naar achter, zo haak ik de vis alsnog.
Vervolgens draai ik LANGZAAM in, ik zie heel veel vissers draaien als een gek, en zie vaak een Tong uit het water lanceren en vervolgens vanaf 25 meter het strand op vliegen.
Heel vaak verlies je dus ook je vis onderweg, ga er te allen tijde vanuit dat de vis zich maar net gehaakt heeft, en wees dus voorzichtig.


Goed we hebben geluk, er hangt een mooie vis aan, nogal een flinke ook dus die gaat mee naar huis, want ondermaatse vis nemen we nooit mee, mits deze dood is.
He wat rot die haak zit goed vast, we slaan dan eerst de vis dood en halen vervolgens de haak eruit, dit geldt alleen voor maatse vis of ondermaatse gewonde vis.
Heb je echt een ondermaats visje die heeft geslikt…? Knip dan de lijn door vlak boven het haakje, dan roest deze er soms binnen 1 dag alweer uit.

  Tot zover een beetje techniek.

©  copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer

INDEX
TERUG