INDEX
TERUG

"Vangstberichten"

Noorwegen  2007

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.vakantie-noorwegen.nl

Vissen in Noorwegen !!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vangstberichten 2008
>>klik hier<<

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
30 December 2007


Het is weer het einde van het jaar en dan worden er weer allerlei statistieken opgemaakt.
Ook hier in Noorwegen gebeurt dat en de laatste dagen was het hier in Bergen erg spannend, want 2007 zou wel
eens het natste jaar ooit kunnen worden. Als je het mij vraagt een twijfelachtig record, maar wel geheel passend bij Bergen.

Helaas of beter gelukkig hebben we dit record niet gehaald en zijn we blijven steken op de 3e plaats.
Dat er veel, heel veel regen is gevallen bewijzen de cijfers wel, maar liefts 3023,6 mm !

Even om te vergelijken: 2007 was in Nederland ook een nat jaar.... daar viel gemiddeld 920mm, met als grootste
hoeveelheid neerslag 1015mm in Lauwersoog......

Tja, Bergen doet haar reputatie weer eer aan.

Raffie
 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
24 November 2007

GROOT NIEUWS !!!

Vandaag is bekend geworden dat de DVD van
Vakantie-Noorwegen rond 15 december klaar zal zijn.
Met beelden die men op geen enkele DVD heeft gezien !

>>klik hier<<

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
09 November 2007

STORM is voorbij.........

De storm is voorbij en net zoals in NL, zijn er geen hele grote problemen geweest. Bij 1 bus blies de complete voorruit eruit, deze werd gewoon naar binnen geblazen. Dus gelukkig geen problemen en bij ons thuis ook niets. Wel is er weer sinds 1981 weer een orkaankracht gemeten bij Utsira, dus daar waaide het met 34 m/s en dat is een orkaankracht, hoogste kracht was 41 m/s.

Zie hier de laatste fotos.

groetjes Raffie

>>Klik Hier voor foto's<<

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
08 November 2007

STORM

Er komt een grote storm aan ! en wel een hele grote. Zo groot zelfs dat er reeds 3 grote boorplatformen zijn geevacueerd, en dat gebeurt zeldzaam. Het grootste platform is Ekofisk met 1400 medewerkers, allen zijn van het platform afgehaald. Men verwacht golven van 14  meter hoog !!!!!!

De storm zal plaats vinden in de nacht van Donderdag op vrijdag 8 op 9 November 2007.

Laten we hopen dat het met een sisser afloopt....1 ding is zeker, ik ga niet vissen van het weekend.

groetjes Raffie

>>Klik Hier voor foto's<<

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
28 Oktober 2007

Hallo visvrienden,

Het zit erop, seizoen 2007 is ten einde ! Afgelopen vrijdag de laatste groep sportvissers uitgezwaaid. Leuke groep trouwens, 8 sportvissers uit Urk die allemaal werkzaam zijn in de beroepsvisserij, sommige vd mannen hadden zelf hun eigen schepen. Een groep die het goed naar hun zin had en volgend jaar weer zullen komen. Volgend jaar hebben we ook mannen uit Volendam, wie weet komt Jan Smit nog eens langs om te vissen bij Raffie, zijn tenslotte allemaal bekende van elkaar. Deze groep zat trouwens in de vuurtoren van Kvernepollen. >>klik hier<<

De heren kwamen op Zaterdag aan met het vliegtuig en hadden viskisten en hengels bij ons gehuurd, dit scheelt een hoop gesjouw. Verder hadden we al boodschappen gedaan voor de heren zoals bier, wc-papier en alle zaken die men nodig heeft voor de 1e dagen, thee, koffie, brood, boter enz enz enz enz. Dit alles was dus meteen gereed voor de heren, wat een service he....hahahahaha. Alles was aanwezig in de kisten voor de heren, lood, wartels, pilkers, onderlijnen, snijplanken, messen en knuppels.

Zaterdag was het te laat om nog te gaan vissen, dus werd er voor Zondag om 10:00 uur afgesproken om te gaan vissen, zelf had ik ook een boot gepakt van Kvernepollen en zo gingen we met 3 boten de woeste golven in, Richard mijn vismaat ging ook mee. Het weer was slecht, windkracht 6-7 af en toe regen en witte koppen op het Fjord. Deze heren zijn wel wat gewend en Richard en ik ook, dus toch proberen om naar "buiten" te gaan, golven van een 2-3m en vrij "wit" buiten door het schuim vd golven. De 1e groter golf ging goed, oke het gas moest er flink naar beneden anders werden we een vliegtuig, na een golf of 4 geheel over de boot en het water wat over de vloer vd boot stroomde, zag het er naar uit dat dit geen succes zou worden. De heren hadden het naar hun zin en sprongen met hun boot tegen de golven, wat resulteerde in geweldige klappen, toch goed te zien dat de boten flink wat kunnen hebben.

Goed op zee vissen zat er niet in dus dan op naar optie 2, binnen in de baai waar de wind minder zou moeten zijn, maar met een drift van 5km pu was dit ook geen succes. We waren natuurlijk eerst op zoek naar de makrelen om die te gebruiken als aas voor de grote vissen. In de baai heel weinig Makreel en verder alleen pollak en koolvis. Dus we moesten een andere stek zoeken om te "makrelen", ik ken het gebied goed, dus met een sluiproute snel naar de 2e brug om daar op de "koolvis-hoek" te zoeken naar Makreel en jawel in 1 klap had iedereen zijn haken vol en konden we aas vissen.

Na een 30 tot 40 makrelen heb ik de mannen gezegd te stoppen en heb hun advies gegeven over de verschillende onderlijnen die ze moesten gebruiken. Havfiskebomen, sleppes, octopussen, pilkers en anders moois werd aan de hoofdlijnen gebonden en de "echte" visserij ging van start. Maar helaas was ook hier de wind een spelbreker en drifte we eigenlijk te snel in de verkeerde hoek. Toch werd er wat vis gevangen en was het niet zo heel slecht, Pollak, Koolvis, Schelvis, Leng en Lom.

Helaas nog steeds geen Heek, want die vis zit er goed op dat moment, maar wilde die dag niet bijten, eigenlijk merkte ik dat ook de andere vis niet echt actief was en heel voorzichtig aanbeet en snel losliet. Zo viste we tot 17:00 en vonden we het welletjes en gingen door de woeste golven weer naar huis.

Maandag was er windkracht 9-10, dus vissen zat er niet bij, dus besloten de heren om met hun gehuurde bus naar het hardangerfjord te rijden, daar was het goed weer en hebben zij een fantastische dag gehad en ook nog eens heel veel moois gezien van Noorwegen.

Dinsdag zijn de "Urkers" zelf het water op gegaan en wederom naar dezelfde stekken, gelukkig beet de vis vandaag wel en al snel werd er goed vis gevangen, waaronder ook grote Heek en een mooie Leng van richting de 1m. Iedereen was zeer tevreden, de duitsers eigenlijk nog meer, die kwamen terug met weinig vis, maar kregen alle vis vd "Urkers" omdat deze heren geen vis mee wilde nemen.

Dinsdagavond werden Linda en ik uitgenodigd om in Bergen lekker te gaan eten in een restaurant, wij een tafel besteld en met z'n allen lekker eten. We aten mosselen en carpachio als voorgerecht en als hoofdgerecht werd er Eland, Rendier en Zeeduivel gegeten, dit is natuurlijk leuk als je eens in Noorwegen bent om dit te eten.

Na een zeer geslaagde avond met heel veel plezier en tranen in de ogen van het lachen, reden we weer naar huis. Want de heren wilde woensdag weer vroeg gaan vissen. Zo bleef het eigenlijk de hele week wel waaien en regenen en bleken sommige het toch koud te hebben, dus met ik met de heren naar de sportviswinkel gegaan om 4 drijfpakken te kopen, deze konden ze in NL ook wel gebruiken.

En zo liep de week ten einde en was het donderdagavond weer afscheid nemen van onze laatste groep van 2007. Ook zij hadden uiteindelijk toch nog heel goed vis gevangen en hebben tot een 19 soorten aan de haken gehad, als laatste was de Heek toch wel de winnaar vd week, samen met de dikke schelvissen.

Tijdens het afscheid werden er meteen plannen gemaakt voor 2008, want het was goed bevallen en ze komen zeker terug.

Nu denken jullie misschien, rust voor Raffie en Linda............. niets is minder waar, volop boekingen doen voor 2008 en 2009. facturen versturen en alles voorbereiden voor het grote Sotra Festival 2008 van 6 tm 13 Juni. Ook inmiddels al inschrijvingen gekregen voor het Festival 2009, dus druk daarmee. Verder druk met boekingen vd Color-Line, de huisjes en de prijsopgaves voor de gasten die plannen hebben.

Dus al met al niet meer naar de gasten dit jaar, maar toch nog steeds lekker druk. Maar er zal ook zeker nog gevist worden dit jaar, er staan zelfs wat kantsessies op de agenda om op Zeepaling te gaan vissen en de Draakvis, die heb ik nog niet gevangen.

En voor je het weet is het weer April en komen de 1e gasten weer en gaan wij wederom ons uiterste best doen om het de gasten naar hun zin te maken en hun zo goed mogelijk voordien voor te bereiden op een goede visvakantie in Noorwegen.

Want een visvakantie in Noorwegen boek je bij Raffie en Linda www.vakantie-noorwegen.nl

Ik wil alle gasten die ons in 2007 hebben bezocht bedanken voor hun bezoek en hoop jullie weer snel terug te zien. Een aantal van jullie komen in 2008 weer ! Zo hebben we al gasten die voor de 5 en 6e keer naar Sotra komen.

groetjes Raffie
Team Zeevisland
www.vakantie-noorwegen.nl
www.zeevisland.com

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dode Walvis bij Sotra

17 Oktober 2007

Dode walvis aangespoeld bij Sotra.
Gaat hier om een kleine walvis, waarschijnlijk een baby.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heilbot gevangen in een net van maar liefst 314,5 kilo !!!
3m lang en 1m breed.

Grootste vis ooit in Noorwegen gevangen.

Deze vis is gevangen bij Sørøya.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

St Petrus-Vis
(Zonnevis)

Men vraagt wel eens of de natuur veranderd ?
Nou zo langzaam denk ik wel, paar weken geleden heeft men een haai gevangen en vandaag ving men een St-Petrusvis ofwel "Zeus faber" op het latijns. Een vis die voornamelijk voorkomt in de Middelandse zee en marokko. De vis kreeg deze naam door zijn "zonnevlek" op de zijkant van zijn lichaam. Deze vis komt dus zeer zeldzaam voor in Noorwegen.

Dus ja wie weet wordt "ons" water wel warmer.......

groetjes Raffie
www.vakantie-noorwegen.nl

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Duitse sportvissers spoorloos

Duitse sportvissers spoorloos, na een zoektocht van vele uren zijn de heren dan eindelijk gevonden.

De vissers waren van Hellesøy op Sotra gaan vissen op open zee, onze gasten op Kvernepollen vonden de golven veel te hoog om naar buiten te gaan en ook wij gaven een negatief advies om de open zee op te gaan. Deze Duitse vissers hadden er geen probleem mee en besloten toch met de kleine boten de zee op te gaan en dan nog wel naar Fedje !! Wij varen alleen met een grote 40ft boot van Hellesøy naar Fedje maar deze heren waren ervan overtuigt dat dat met een kleine 22ft boot ook gaat.

Hun vrienden die natuurlijk niet in de buurt waren, waren hun vrienden al een paar uur kwijt en besloten een paar uur te gaan zoeken, naar een aantal uur niemand te hebben gevonden besloten ze de reddingsdienst maar eens te bellen. Die hebben met 3 reddingsboten en een helikopter gezocht en in het donker om 21:00 werden de heren dan gevonden, vlakbij een grote gebied met rotsen en stenen. De reddingsdienst verklaarde dat als de heren later gevonden waren, dat zij zeker op de stenen zouden zijn geklapt, met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn ze veilig aan boord geklommen vd reddingsdienst.

De Duitsers hadden goede drijfpakken aan en een GPS, maar helaas was de boot ermee gestopt en deed de motor het dus niet meer, geen vd heren had het nr vd reddingsdienst in hun telefoon en ook waren ze vergeten om de nrs van hun vrienden in de telefoon te zetten. Ook het nr vd huiseigenaar hadden ze niet en een visgids is daar niet ter plaatse.

Belangrijke les wederom .......... zorg dat je een nr hebt vd visgids of huiseigenaar, beste van iemand die de taal kent en met je kan praten in je eigen taal.

Wij zorgen ervoor dat al onze gasten ons nr hebben en wij vragen om minstens 3 tel.nrs van onze gasten per huisje. Zo hebben wij dus van elk huisje 3 tel.nrs en als er meerdere huisjes zijn van alle huizen, kan dus zijn bv als we 5 huisjes hebben met onze groepen dat we minimaal 15 tel.nrs hebben vd gasten, indien er dus een noodgeval is op het water dan kunnen wij 15 vissers en daarmee 4-5 boten naar die plek sturen. Ook als er slecht weer op komst is kunnen we onze gasten op de hoogte brengen en hun vragen het water af te komen. Alle gasten kunnen ons 24uur per dag bereiken als er problemen zijn en kunnen zij aangeven waar zij op het water zijn, wij hebben voor alle gasten ook een geplastificeerde zeekaart met coördinaten erop. Dus de gasten kunnen snel aan ons vertellen waar ze zijn zodat wij ze snel van het water kunnen halen of andere boten naar hun kunnen sturen.

Probleem en jammer is vaak wel, dat de gasten zelf hun telefoon uitzetten, niet meenemen op het water of ergens diep onder in de kist verbergen tegen bv de regen en vuil. Hebben wij dan hun hulp dan nodig omdat er iemand in hun buurt problemen heeft of als we deze gasten willen bellen als er zeer slecht weer, storm of mist op komst is, kunnen wij ze niet bereiken. Jammer want dan heb je een goed systeem en werken de gasten zelf niet mee. Helaas zien we dit nog veel te vaak.....de gasten denken altijd "Ons gebeurt niets, wij zijn voorzichtig"  Tja...tot het een keer fout gaat....!!

In het geval vd die gelukkig allemaal om 21:00 gered konden worden, waren zij zelf stom bezig ! Ook is hier een stuk verantwoordelijkheid vd huiseigenaar en de visgids, indien aanwezig.

Let daarom goed op waar u uw visvakantie boekt, boek deze bij een buro wat het gebied goed kent en verantwoordelijkheid neemt en heeft voor zijn gasten. Altijd moet er iemand ter plaatse zijn die goed te bereiken is en er is voor u als er problemen zijn, aan de wal of op het water.

Wij hebben in ieder geval bij alle accommodaties van ons reisbureau www.vakantie-noorwegen.nl een verantwoordelijk persoon in de buurt.
Bij ons staat u er dus nooit alleen voor !!

groetjes Raffie

www.vakantie-noorwegen.nl


Bij het rode kruisje zijn de duitsers gevonden.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Octopus Jig

Hallo Visvrienden,

Er is iets nieuws op de markt vanuit Noorwegen voor het Jigkop vissen, de "Octopus Jig" is het nieuwe speeltje in Noorwegen. De Noren zeggen dat het goed vangt en dat men er grote vis mee heeft gevangen. Zelf heb ik er nog niet mee gevist, maar ik zal het snel eens proberen.

De Octopus Jig is een grote dikke Octopus die als het ware om de Jigkop zit gegoten, het rubber is zeer dik en de tentakels vd Octopus zijn vrij stijf en dik. Die combinatie zou dus een perfecte actie moeten geven onder water en deze Jig zou zich echt als een Octopus bewegen in het water. De Jig is er in de gewichten: 150, 250, 400 en 600 gram, in de kleuren Geel, Zwart, Wit en Oranje. De gebroken witte kleur zou lichtgevend zijn, maar diegene die wij hebben gezien waren dit niet. Maar wie weet komt er een nieuwe serie waarbij de witte wel lichtgevend is, zou een groot gemis zijn als deze Jig niet in een lichtgevende kleur zou zijn, dus ik verwacht dat de Jig ook wel in een lichtgevende kleur zal kom.

Prijzen zijn ongeveer tussen de 12 en 16 euro prstk.

Jullie zullen vast en zeker nog veel meer horen van deze "Octopus Jig".

Raffie
Visgids Noorwegen
www.vakantie-noorwegen.nl

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wekelijks nieuwe reisverslagen:   >>klik hier<<

Wekelijks nieuwe vangstfoto's:   >>klik hier<<

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 29 Augustus 2007

REUZE HAAAAIIIIIII

In Nordfjord is er in een net van een Noor een wel hele grote vis gevangen !!!
Deze visser haalde zijn net op en trof een 250kilo zware Haai aan van 4.50m.

Deze Cetorhinus maximus ofwel Reuzehaai genoemd is niet schadelijk voor de mens, deze eet voornamelijk plankton.

Dus voor wie groot wil vissen, komt naar Noorwegen !! Of is 4,5 meter nog te klein ? hahahaha'

groetjes Raffie

    
 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 29 Augustus 2007

Bah........!!!
Het is echt koud ! gister was het in de ochtend 8 graden en overdag rond de 12 graden !

nee dit is geen warm zomerweer. Ook hadden we de afgelopen dagen veel te veel Noordenwind, ondanks alle wind die soms vrij sterk was konden alle vissers toch nog wel vissen, in ieder geval kon men eruit varen ! De eerste dagen vingen de heren niet veel, dit mede door de te snelle drift....te veel wind....en veel regen. Gister was de wind minder en een zonnetje kwam door. Resultaat een dikke 60 kilo vis waarvan de grootste een koolvis van 13kg !!! Die op de foto hieronder is een 10kg.

heren zijn dus dik tevreden en vingen buitenom grote koolvis ook Schelvis, leng, Lom, kabeljauw, zeewolf, zeeduivel en platvis. Fijn voor ons, wederom een zeer tevreden groep. Kijk maar eens naar de bakken vis en de stapel file !!

Raffie
Visgids Sotra
www.vakantie-noorwegen.nl

     

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 24 Augustus 2007

Dinsdag 14 Aug, samen met Wouter Kuijstermans (vaste bezoeker Zeevisland) een dagje weg met de nieuwe boot van Havferie. Mooi weer weinig wind, dus we gingen de open zee op. Als aas vingen we verse makreel en als onderlijnen hadden we allerlei verschillende montages waaronder de sleppe en Havfiskeboom. We hebben een flinke bak met vis gevangen, helaas verder geen grote of speciale vissen gevangen, maar kan ook niet altijd prijs zijn. Makreel was er in overvloed !

De nieuwe Alu-Jeep van onze accommodatie >>Havferie<< vaart echt super, heel erg stabiel en zelfs toen er meer wind en golven kwamen voer hij rustig terug naar de haven. Door de speciale bouw en zijn balast tanks is deze boot echt geweldig stabiel op open zee en "snijd" als het ware dioor de golven. Met zijn 4-takt 60pk motor heb je power genoeg. Verder is er voldoende ruimte aan boord voor 4 personen.

De dag dat wij gingen vissen hadden we nog geen dieptemeter en GPS vast aan boord, deze is besteld door de huiseigenaar, op deze Aluminium boot komt een Lowrance LCX 25, GPS/Plotter + Dieptemeter Fishfinder, met een groot kleurenscherm. Maar deze komt pas eind September op de boot, dus vandaar heb ik mijn eigen GPS/Plotter meegenomen, deze kleuren GPS is ook draagbaar gemaakt en werkt echt super !

Dus al met al een goede visdag met vis, mooi weer, rustige zee en een goede boot, wat wil een visser nog meer ??

groetjes Raffie
vanuit mooi Noorwegen
www.vakantie-noorwegen.nl

       
       
 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 24 Augustus 2007

Hele grote Leng bij Sotra !
30kg 1.84 cm

Wederom mooie Leng bij Sotra !
In Oktober 2006 hadden we ook 3 zware Lengen, toen was de zwaarste 26kg.
Gister is er een Leng gevangen van 30kg !!

Raffie

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 28  Juli 2007

BAHHHH !!!!!

Wat een rotweer, regen en eigenlijk te veel wind !
Mijn vismaat Richard vroeg of ik een uurtje mee ging "makrelen"... ach waarom niet, het is toch slecht weer.
Ja van een fijne week met zon en windstil kunnen we niet spreken, maar goed....dit maakt niet uit.

Ik heb gevist met een onderlijn met parelmoeren papiertjes erop, deze lijn was dus zeer duidelijk geliefd bij de makrelen, want ik ving telkens een volle bak en Richard maar 1 of 2 .... Verder pilkertjes tussen de 30 en 70 gram.

Vandaag ook een ander hengeltje mee die ik nog wilde testen, Kees van Avicentra liet me deze hengel zien en zou top zijn voor Noorwegen. De hengel een DAIWA Sam Fisher Pro Coaster 50 tot 140 gram werpgewicht en een lengte van 2.70m was idd perfect voor de lichte visserij, zowel de makreel als de pollak van rond de 5 kg hadden we goed onder controle. Ook als we dicht bij de rotsen wilde vissen en we moesten afstand maken is dit een perfecte hengel. Maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaar mijn voorkeur gaat uit naar de hengel die ik 10 Juni gebruikte (zie hieronder) de CORMORAN Thunderstick 40 tot 120 gram lengte 2.70m, heeft mijn voorkeur. Deze Cormoran is echt een zalige stok voor het vissen in Noorwegen, op 10 Juni ving ik daar een pollak van 7,4 kg mee en heb de vis een dikke 20min. moeten drillen... DAN HEB JE SPORT !!!! 

Deze prachtige hengels heb ik trouwens bij Kees van Avicentra gekocht in Oostvoorne, ga daar eens langs voor uw Noorwegen materialen die heeft echt veel keus. Trouwens tijdens onze vakantie in NL zijn we ook even op de koffie geweest bij "Pimmetje Pro-Fish" en Hengelsport Spakenburg en ook deze 2 winkels hebben onze "goedkeuring" voor de Noorwegen materialen. Ik stuur graag onze gasten naar deze 3 winkels voor een goed advies en weet dan ook dat zij die materialen hebben die men nodig heeft voor Noorwegen.

Tot slot nog onze vangst.......

60 Makrelen
9 Pollaks waarvan de grootste een 6 kilo woog.
3x gulletje
17 Koolvissen
3 schelvissen van rond de 5 kilo.
Verder heel veel klein spul van elk soort, wat ik hier niet eens noem.

Dus een zeer geslaagde dag met regen, wind en toch veel vis.

groetjes Raffie
Team Zeevisland
vanuit mooi Noorwegen
www.vakantie-noorwegen.nl

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
22 Juli 2007

Heej vissers,
 
Vandaag zijn we(mijn maat, ik en onze vriendinnen) terug gekomen van twee weken Sotra(Bergen), ondanks het wat mindere weer hebben we een zeer geslaagde vakantie gehad. Onze eerste keer Noorwegen was een gecombineerde vakantie, we wilden Noorwegen bezichtigen en we wilden uiteraard kennis maken met de visserij in Noorwegen.  Met 13 verschillende soorten en zeer veel vis is dat erg goed gelukt. Een uitgebreid verslag zal ik later op deze site plaatsen.
 
Martijn Dekkers.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Juli 2007

15 Juli, het regent en waait helaas.......waar is de zomer, want met 12 graden buiten wordt ik niet vrolijk.
Maar goed laten we hopen dat de zomer toch nog komt. Op dit moment hebben we een bezoeker van Zeevisland.com hier Martijn Dekkers, met zijn vismaat en hun 2 vriendinnen. Martijn en zijn maat Bas hebben een geweldige tijd ! Hun 1e keer Noorwegen is ondanks het doch wat slechte weer geslaagd. Zaterdag was ik een paar uurtjes met hun vissen en hebben we zelfs ook nog vis gevangen hahahaha. Speciaal was dat we een heleboel grote dikke Horsmakrelen hebben gevangen, gevaarlijk scherpe rotvissen vindt ik het, gebruiken kun je ze niet en steken doen ze als geen ander. Verder vingen we nog Leng, Lom, Roodbaars, Schelvis, Koolvis, Pollak en makreel. Dus zeker een geslaagde avond.

groetjes Raffie
Visgids op Sotra Noorwegen

www.vakantie-noorwegen.nl

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Juli 2007

13 Juli, het feest is weer voorbij !

1 week lang hadden we op Kvernepollen een "Special-Trip", dit was een grote groep met directeuren uit de tuinbouw, heren die verantwoordelijk zijn voor grote hectares met tomaten, papaya's en paprika's. Deze groep werd uitgenodigd door het bedrijf "Viscon". Na maanden voorbereiding was het dan zover, de "zakenreis" kon beginnen, doel was om de verschillende eigenaren een gezellige paar dagen te bezorgen en ik kan zeggen met succes. Linda en ik (Raffie) hebben alles voor de heren georganiseerd zodat alles in dik in orde was. Restaurants werden er besteld, transport werd geregeld, boten en huisjes waren geboekt en uiteraard werd er gezorgd voor de nodige hengels, reels en molens. 24 hengels en een kisten vol met reels en molens werd uitgepakt en in elkaar gezet. Voor iedere boot hadden we een volle kist met pilkers en onderlijnen gemaakt, visdoeke, een gaf, fileermes, snijplankjes en vistangen, alles was geregeld. De meeste heren hadden nog nooit een hengel in de hand gehad, dus een zware taak voor Linda en mij. Maar juist des te meer plezier als de heren een makreel in de lucht steken en roepen.... "kijk een Koolvis...toch ?". Er werd veel gelachen en gedold en iedereen had het verschikkelijk naar zijn zin. Vis is er goed gevangen en iedereen heeft de meeste vissen terug gegooid of aan de andere vissers gegeven. Uiteraard ging er een kleine koeltas mee in het vliegtuig terug naar huis.

Wij konden terug kijken op een geslaagde week en een ervaring rijker en op een goed gezelschap van een grote en gezellige groep top directeuren, die een fantastische week hebben gehad. De meeste heren en de heren van Viscon en Hatchtech zelf zijn nu al weer al aan het plannen voor een trip in 2008 !!

Hier zomaar een paar fotos.

groetjes Raffie
www.vakantie-noorwegen.nl

     
     

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Juli 2007

4 Juli.... we zijn weer terug van Vakantie.
Op de zondag 10 Juni net voor de vakantie zijn we nog even wezen vissen, Raffie, Linda en onze zoon Joël.
Even op stek 2 bij Kvernepollen. Grootste Pollak was 7,4 kilo en een flinke makreel. Het water was kraakhelder !!
We hebben gevist met pilkertjes van 35 gram ! Bij elkaar denk ik een kist of 4 met Pollak, maar de meeste zwemmen weer.
En de rest vd vissen hebben we weggegeven.

Ik heb gevist met de perfecte stok voor deze visserij: CORMORAN Thunderstick 40 to 120 gram 2.70m

groetjes Raffie
www.vakantie-noorwegen.nl

     
     

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Grote Leng !!

Een vaste groep vissers (Sanders/Theeuws die al sinds 2005 bij Vakantie-Noorwegen boeken, hebben nu bij Hitra zeer grote Leng gevangen op een vistrip met Uwe(Visgids Hitra). Binnenkort verwachten we een verslag van deze heren. Zij staan met meerdere verslagen op onze site.

Ook zin in een trip naar Hitra en kans maken op grote Leng ?
www.vakantie-noorwegen.nl

   

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
=== Juni ===

Hallo allemaal,

Hier nog wat fotos van 2 pers die hier eind mei waren op Glesvaer.
Wij hadden een heel speciaal stekje laten zien en het bleek met succes.
Uiteraard krijgen onze gasten deze stek ook op de kaart te zien.

groetjes Raffie

     

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
===
3 Juni ===

Hallo allemaal,

Hier weer een kort bericht uit Sotra Noorwegen, waar ik (Raffie) visgids ben, maar dat weet iedereen al wel denk ik.
We hebben weer groepen in Kvernepollen en groepen op Glesvaer. Beide groepen vangen leuk kabeljauw tm 8 kilo. Tevens worden er wederom mooie polakken gevangen, schelvis, Lom, leng en uiteraard Koolvis. Dus iedereen is dik tevreden, geen wind, volle zon en zalig warm zomerweer. Volgende week van 8 tm 15 Juni komen er 12 groepen met Nederlandse en Belgische vissers aan op Sotra, dat beloofd dus weer volop vissen en feest, ook wordt er dan gericht op Zeewolf gevist.

Voor ons is het bijna vakantie, Linda en ik gaan dan voor 14 dagen naar NL, even rust en vakantie, in ieder geval ga ik niet vissen !

groetjes Raffie
vanuit mooi en visrijk Noorwegen
www.vakantie-noorwegen.nl

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
=== 27 Mei ===

Hallo Trouwe Zeevisland lezers,

eindelijk mooi weer !!

Op dit moment is het 22 graden hier !!
Volle zon en droog weer met goede tempraturen.

De visserij is goed er wordt zowel op Glesvaer en op Kvernepollen goed gevangen en vele verschillende soorten.
Dus wederom goede berichten !!

groetjes Raffie

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
=== Mei ===

Dag beste sportvisvrienden.
 
Even een berichtje over de vangsten in Zuid Noorwegen voor de kust van Kristiansand.
We zijn 7 dagen geweest en hebben spierpijn van alle vis die we hebben gevangen(en verspeeld!). We hebben 11 verschillende soorten gevangen waaronder een paar prachtige zeeforellen die een geweldige sport geven op een licht spinhengeltje! verder hebben we kabeljauw/wijting/schelvis/pollak/lipvis/leng/pieterman/koolvis en haring gevangen. Wat hebben we genoten van de sport aan onze lichte stokken. We hebben een aantal mooie gullen (tussen de 5 en 10 kg) gevangen en ook een aantal stevige koolvissen. We hebben wel alles op de pilker(of bijvanger)  gevangen en NIETS op de shads die we bij hadden. De koolvis beukte wel tegen het kunstaas maar op de een of andere manier leken ze niet echt geinteresseerd in de shads.
 
Een geweldig avontuur was het en we gaan volgend jaar zeker weer!
 
de groeten,Stefan

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
===
21 Mei ===

Hallo Trouwe Zeevisland lezers,

Hier een bericht uit koud en winderig Noorwegen.
We hadden 3 weken mooi weer gehad, maar afgelopen vrijdag met de wisseling vd groepen is ook het slechte weer gekomen.
Gelukkig is het niet elke dag heel slecht, maar af en toe is de wind gewoon te hard om erop uit te trekken.
Zaterdag 19 mei ben ik met een groep Nederlanders op weg gegaan naar Fedje, helaas kon Ronnie niet verder varen dan Hellesoy.
Geen Fedje en niet vissen op Zeewolf dus, wind was 8-9 bft en de golven af en toe tot 3meter, geen pretje dus.

De trip van Zondag en vandaag (dinsdag) zijn afgelast wegens het slechte weer, alleen Maandag kon men naar Fedje,
maar helaas zonder goede resultaten.

Desondanks wordt er bij Kvernepollen leuk gevangen en is iedereen tevreden !!

Helaas is het vissen bij Glesvaer zeer slecht, onze groepen bij de  huisjes Havferie en Nausthaugen hebben helaas een slechte week
met bijna geen vis....hij zit er wel maar wil niet bijten. De netten zitten goed vol vd inwoners van Glesvaer, maar de sportvisser
kan ze niet aan de haak krijgen....heel erg jammer.

Hieronder een paar fotos van vissers op Kvernepollen.

groetjes Raffie
vanuit Sotra Noorwegen
www.vakantie-noorwegen.nl

     

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
=== 16 Mei ===

Hai ....... tja foto's spreken voor zich....
De Nederlandse visser met de blauwe muts had een Pollak van 10kg !!!

Raffie
vanuit Sotra Noorwegen

     
     

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
===
15 Mei ===

Hallo Zeevislanders,

Waaaannnnzzzziiiiiinnnnnn, SUPER, te geeeeekkkkk, zomaar een paar "kreten" van de sportvissers op Kvernepollen. Er wordt op dit moment super gevangen.... de Pollak is zeer fanatiek en groot van formaat. Bijna iedereen komt wel met 1 of 2 bakken vis terug, zelfs heren met 4 of 5 bakken vis. Van mij (Raffie) mag dit doorgaan tot eind Oktober, maar iedereen weet dat het visserij is en het zo weer kan veranderen. Maar op dit moment is het goed en daar genieten we van.

Ik zeg er wel eerlijk bij dat je de stekken moet kennen, de tecniek moet gebruiken en je de goede materialen moet hebben, maar geen nood wij (Raffie en Linda) zijn bijna elke dag aanwezig en vertellen zo alle info aan de vissers. Want op dit moment zit het verschil in de kleur en het gewicht van een pilkertje.... maar die info is natuurlijk alleen voor "onze" gasten.

groetjes Raffie
Visgids Sotra (Noorwegen)
www.vakantie-noorwegen.nl

       
       
       

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Nieuwe vangstberichten uit IJsland

>>klik hier<<

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
===
12 Mei ===

Vandaag kregen we een aantal foto's binnen van een groep uit Duitsland. Zij waren hier van 27-04 tm 04-05 en
hebben zeer goed gevangen. De vangsten bestonden vooral uit mooi Koolvissen en Pollakken, waarvan de grootste
9 kilo woog. Ook deze groep was zeer tevreden over de accomodatie, boot, service en natuurlijk de visserij. Wij zullen
ze zeker weer terug zien hier.

Groetjes,
Linda
www.vakantie-noorwegen.nl

     
     

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
=== 01 Mei ===

Hallo allemaal,

In het bericht hieronder was er nog een hele grote pollak gevangen......
Nu vandaag kwam er iemand "thuis" met een dikke Kabeljauw !!!!

130cm Lang en 17kg zwaar !!!! Dit zijn helaas geen regelmatige vangsten, maar een dikke Beer vangen kan dus wel !

Ook eens komen vissemn bij ons op Kvernepollen ??
Wij staan hier op Sotra voor je klaar !

Kom toch eens vissen in Noorwegen en maak kans op een mooie vis !

Klik hier voor meer informatie:    >>Kvernepollen Sotra<<

groetjes Raffie
www.vakantie-noorwegen.nl

     
 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
=== 27 / 30 April ===

Eindelijk............ we hebben tempraturen van boven de 15 graden ! Lekker hoor een zonnetje en een kleurtje in het gezicht. Het is gezellig druk op Sotra, we hebben in totaal 9 groepen Nederlanders en 2 groepen met Belgische vissers, dus lekker druk en veel lol. Op Kvernepollen hebben we de meeste groepen Nederlanders en Belgische vissers zitten, je merkt dat de wereld "klein" is zo hebben we klanten van "Matheussen Watersport" en hebben we ook "Deltavissers" op bezoek. Al deze vissers zijn op jacht naar mooie en hopelijk ook "grote" vissen.

Het is weer is goed, weinig wind, volle zon en een goede sfeer, de vangst gaat....het is helaas Noordenwind waardoor de vis af en toe niet wil bijten. Maar desondanks komen er zeer leuke vangsten naar boven. Hieronder ziet u de fotos van onze duitse groep vissers.

groetjes Raffie
vanuit Sotra Noorwegen
www.vakantie-noorwegen.nl

       
       
   

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
=== April ===


Nieuw Leng record op Hitra gevangen van 40 kilo !!!!

Fotos volgen !!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
=== April ===

Duitse Sportvissers in Nood !!!!!

6 duitse sportvissers waren in Nood vandaag 24-04-07 voor de kust van Bømlo in Noorwegen.
De 6 sportvissers hadden motorproblemen en hadden geen nr vd visgids of vd huiseigenaar.

Gelukkig hebben ze 112 gebeld en zijn zo na 2 uur gered van het water.
De vissers konden niet goed zeggen waar zij waren en spraken de engelse taal slecht.

Met 3 boten en een helikopter werd er een reddingsactie op touw gezet en het was belangrijk ze voor het donker te vinden !

De Duitse heren zijn goed aan wal gekomen en zullen dit avontuur niet snel vergeten.

Wat konden de heren verbeteren ?
Nooit met 6 pers in 1 boot, neem dan 2 boten heb je altijd een back-up.
Boek je vakantie bij een reisburo waar een visgids ter plaatse is die 24u per dag bereikbaar is !
Zorg dat je weet waar je bent, middels een zeekaart vd omgeving, die krijg je altijd van een goed reisburo.

Bij "ons" was dit niet gebeurd, (zoekactie van 2 uur) wij hebben alle tel.nrs van onze gasten die op het water zijn.
De gasten moeten ons als 1e bellen en wij regelen dan de hele operatie, of we helpen zelf of wij spreken
zelf in het Noors met de reddingsdienst, wij kunnen dan vertellen middels onze zeekaart waar de gasten zijn.

Groetjes Raffie
Visgids Sotra
www.vakantie-noorwegen.nl

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
=== April ===

Hallo allemaal,

Wederom een berichtje uit Noorwegen, het weer is heel speciaal.......... we hebben afgelopen Zondag 15 April 20 graden zon gehad, het was perfect weer en de terrassen zaten vol. Ook onze gasten op Kvernepollen waren flink verbrand toe zij vd zee kwamen.

We hadden 2 Nederlanderse en 2  Belgische vissers, verder was het rustig omdat de Color-Line geen overtochten had. Beide "groepen" hadden het goed naar hun zin, er werd van alles gevangen, ook hier en daar een paar mooie exemplaren. Maar het weer was zoals ik eerder zei...heel speciaal. De groepen hebben 18 graden en zon gehad, 20cm sneeuw, veel wind en windstil, weinig regen en hoosbuien, ofwel ze hebben zo'n beetje alles gehad.

Ondanks de verschillende weertypes hebben ze toch allemaal naar wens gevist, er kwamen mooie vissen naar boven en als uitschieters een paar dikke Koolvissen en Kabeljauwen, maar ook 2 dikke Zeeduivel van 2 en 4kg en gister een hele grote Pollak van 8,5 kg !

Beide groepen waren het er mee eens dat een GPS belangrijk is en een visgids die de stekken en materialen kent ook, want ook deze week heeft men weer gezien wat een groot voordeel het is als er een visgids ter plaatse is.

groetjes Raffie
Visgids Sotra in Noorwegen
www.vakantie-noorwegen.nl

         

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
=== April ===

Zeeduivel van 31 Pond !!
15,5 kg !!

Gevangen door Jan 02-04-07 tijdens zijn vakantie in Kvernepollen.
Deze vakantie was geboekt via Raffie en Linda
www.vakantie-noorwegen.nl

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
=== April ===

Hallo allemaal,

9 April 2007, ik liet jullie in het onderstaande bericht zien hoe mooi weer we hadden en hoe warm het was. Noorwegen laat ons meteen weer zien dat Maart en April nog best winter kan zijn hier en dat April soms verrassingen heeft. Gisteren hadden we dus gewoon 20cm sneeuw en dat viel toch wel even tegen. Gelukkig werd het snel iets warmer waardoor alle sneeuw weer weg is. Maar zo zie je maar in NL en België is het lekker weer en wij hebben nog steeds een staartje vd winter.

De visserij is goed, de wind draait veel, maar gaat vd week naar zuid en dat is gelukkig beter. Er word nog steeds leuk kabeljauw en koolvis gevangen en als men meer naar buiten kan ook mooie lengen van rond de 7-9 kilo. Verder af en toe dikke schelvissen en zware lommen.

Vanaf 27 April hebben 7 groepen Nederlanders en 2 groepen met Belgische vissers, dat wordt dus heel gezellig !!

groetjes Raffie
vanuit Sotra Noorwegen
www.vakantie-noorwegen.nl
www.zeevisland.com

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
=== Maart/April ===

Hallo allemaal,

De 1e groep Nederlandse vissers is inmiddels geweest, vanaf 25 maart waren de 1e vissers aan het vissen op Kvernepollen Sotra. Het seizoen is begonnen en hoe........ De heren hadden heel mooi weer meegenomen naar Noorwegen, veel zon, temp. tussen de 10 en 16 graden en geen wind, beter kan gewoon niet in Maart. De lokale kranten spraken van een warmterekord, nog nooit was het zulk mooi weer in Noorwegen in Maart ! De heren vingen leuk vis en hadden het goed naar hun zin, ook de andere (duitse) groepen hadden leuk vis gevangen, Kabeljauw, Leng, Lom, Koolvis, Schelvis en Pollak, kwamen elke dag de fileerhal binnen bij Kvernepollen. Tja en als je dan lekker rood/bruin gekleurd bent door de zon en je vangt vis, dan heb je even weinig meer te wensen.

Deze week van 30 maart  tm  6 April, is het niet zo heel erg warm meer. Temp. ligt nu rond de 4 en 9 graden en de zon is vandaag (maandag) helaas niet te zien. Maar het afgelopen weekend was er volop zon en helaas iets te veel Noorden wind wat het koud maakt.

Al onze huisjes zijn vol, dus een gezellige sfeer op Kvernepollen, Nederlandse en Duitse gasten vissen naar hartelust en de 1 is nog trotser op zijn vis dan de andere. De groep van Henny had 2 bakken vol met mooie Leng en Lom en de groep van Ferry kwam thuis met 3 bakken met mooie Koolvissen, waarvan de grootste 7,5kg, de grootste Leng van de groep Henny was 6kg. Tevens was er nog een duitse groep met een mooie Leng van 8kg. alle grote lengen zaten tussen de 90 en 110cm.

Net kregen we nog een sms van groep Ferry, dat ze een mooie Zeeduivel hadden gevangen, dus ik ben erg benieuwd naar het gewicht. Zuidelijk van Kvernepollen, bij Havferie, heeft de groep van Kees Kuntz het ook goed naar zijn zin, net zoals vorig jaar. Daar hadden ook zij goed gevangen en waren druk aan het fileren !

Dus al met al een zeer goede start van ons seizoen, met tevreden gasten en volop vis. Ik ga nu duimen en hopen dat dit duurt tm eind Oktober, maar helaas zijn er ook altijd slechtere weken met vis, het blijft tenslotte visserij en ook hier in Noorwegen is het niet altijd prijs.

groetjes Raffie en Linda
www.vakantie-noorwegen.nl

       
       

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
=== Woensdag 21 Februari 2006 ===

Hallo allemaal,

Voor de vissers die wel eens gaan vissen in Noorwegen is het bekend dat het vaak gevaarlijk kan zijn op het water.
Onderwaterbergen en eilandjes zijn de angst voor vele vissers. De visgids vertelt waar de gevaarlijke plekken zijn.

Hieronder een foto van een Duitse Mijnenveger die gister bij Flørø op ene eiland liep.
Dit schip had niet met de visgids ter plaatse gesproken en waarschijnlijk zaten de mensen op de uitkijk aan de Bockworst.

Dit is een ultramodern schip met radar en alle mogelijke sonar, zo goed dat ze mijnen kunnen vinden,
helaas was een Noorse onderwaterberg, die duidelijk zichtbaar was, dit Duitse marineschip te vlug af.

Het liep op de rotsen en had alleen wat deuken en schrammen, met hoog water zal hij weer vlot getrokken worden door een collega.

groetjes Raffie

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
=== Donderdag 25 Januari 2006 ===

Sotra

We hebben weer een beetje licht  ??

Zoals je hierboven kunt zien is Noorwegen een prachtig land. Marc woont helemaal in het Noorden van Noorwegen en Linda en ik (Raffie) wonen in het Zuid-Westen van Noorwegen bij de grote stad Bergen, genaadm Sotra. Alle 3 zijn wij actief in de sportvisserij en hebben van onze hobby ons beroep gemaakt. Wij hebben een reisbureau en verhuren huisjes in heel Noorwegen, zowel voor families als voor sportvissers. Juist voor die laatste groep vissers is Noorwegen een paradijs en zijn de sportvissers zowel bij Marc als bij ons in zeer goede handen. Alle 3 zijn wij ook visgids en helpen de sport die bij ons een visvakantie hebben geboekt, goed op weg en zijn de hele week aanwezig voor evt. raad en daad. Alleen in de winter zijn de sportvissers bij ons niet echt welkom, te donker, te gevaarlijk, te slecht weer en vaak veel te veel wind. In de winter gaan we zelf dan wel af en toe vissen, mits het weer het toelaat. Verder wachten we tot het weer wat lichter wordt en ondertussen genieten we vd mooie Noorse natuur. Hierboven zie je de mooie foto's van Noord Noorwegen, wij konden niet achter blijven en laten jullie wat foto's zien vanaf ons terras bij ons huis. Bij ons op Sotra begint het eindelijk weer een beetje "licht" te worden..... we wachten op de lente !

Wellicht ontmoeten we u eens als u bij ons een vakantie of visvakantie heeft geboekt !
Neem gerust eens een kijkje op onze site: www.vakantie-noorwegen.nl

Groetjes Raffie en Linda
Team Zeevisland
Vanuit Noorwegen
www.vakantie-noorwegen.nl

Raffie@zeevisland.com

       
       

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
=== Woensdag 24 Januari 2006 ===

Deze boot voer voorbij ons huis.... Het is de Bourbon Orca

Dit schip is speciaal gebouwd voor de Offshore en moet dus vaak opereren in open zee met vaak hele grote en zware golven. Deze Bourbon Orca, gebouwd in Noorwegen, is speciaal gebouwd voor deze grote golven. Niet alleen de boeg is speciaal gebouwd, nee dit hele schip is het neusje vd zalm. Door zijn opbouw en kiel, is deze boot nog stabieler en blijft nog beter op zijn plaats, ook heeft dit schip in zware omstandigeheden veel minder last van golven die op de zijkant komen. Dit schip beweegt dus veel minder bij zwaar weer en klapt nauwelijks op de golven en is zo beter controleerbaar als deze vlakbij Olie of gas platforms moet werken. Veiligheid is belangrijk, daarom kan men bijna alles vanuit de "commando-toren" besturen, dit betekent dat er bij een "sleep" of een redding, bijna geen personen meer aan dek hoeven om te assisteren.

De Bourbon Orca is 18,50m breed en 81m lang en ligt 8,5m boven het water.
Snelheid van dit schip is 16,5 knop.
Er kunnen 34 mensen aan boord slapen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
=== Vrijdag 19 Januari 2007 ===

Kabeljauw eet echt alles.....

Deze kabeljauw van 25.8 kilo had enorme honger.
De forse Kabeljauw had in zijn maag een Schelvis van 1,5 kg.
En....jawel een zak chocolade.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
=== Zaterdag 13 Januari 2007 ===

hallo allemaal,

Eigenlijk weinig te melden vanuit Noorwegen. In December is er nog makreel gevangen en verder is de vangst leuk vanaf de kant, Mooie Pollakken en Kleine Gul. Zelf ben ik er een paar keer wezen vissen met wat vrienden. Lekker rustig en niets bijzonders voor Noorwegen, speciale en mooie vangsten waren een paar dikke Lengen van rond de 8-10 kilo, een hele mooie Pollak van 8,3 kg en verder gewoon leuk vis vangen. Ons valt wel op dat er eigenlijk nog te veel vis ondiep zit, dit betekent dat er nog veel voedsel in de bovenste lagen van het water is. Dit is uiteraard te danken aan het warme weer. In onze omgeving hebben nog maar 1x de ramen vd auto gekrapt. Dus de winter is bij ons nog niet gekomen. Ik hoop dat ik nog tijd vindt om nog wat te vissen, we hebben het op dit moment heel druk met boekingen van sportvissers.

groetjes Raffie
www.vakantie-noorwegen.nl

=========================================================

©  copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer

INDEX
TERUG