IJsvissen en sneeuwscooter in Zweden, snoek en snoekbaars

Gespecialiseerd in visreizen
www.cordestravel.nl

===========================================================

IJsvissen in Zweden
Maart
2013

===========================================================

7 tm 11 Maart 2013

IJs en weder dienende

IJsvissen in midden Zweden

Al jaren wil ik een visreis naar IJsland boeken. Op de een of andere manier kwam het er niet van. Na het zoveelste enthousiaste verhaal van Raffie, ging ik op de Visma 2013 voor de bijl. Er bleek nog iets in het voorprogramma te zitten, namelijk een pilottrip naar midden Zweden. Dat begon iets anders dan verwacht.

Zweden wordt langzamerhand steeds bekender als topstek voor snoek én snoekbaars. Inmiddels is een behoorlijk deel van zuid Zweden in kaart gebracht. Een kaart die vol staat met plassen, meren en rivieren. Zonder uitzondering voorzien van een goede roofvispopulatie. Over midden Zweden is nog nauwelijkst iets bekend, behalve dat dit gebied er zo mogelijk nog meer uit water bestaat. Reden voor Raffie om dit gebied op de agenda te zetten en een mooie aanleiding voor mij om hier in het voorjaar van 2013 te gaan pionieren op snoek en snoekbaars.

Mijn kennismaking wordt echter vervroegd naar de eerste week van maart. De Zweedse visgidsen waar Raffie contact mee heeft nodigen Raffie, Maurits en ondergetekende uit om alvast met de snoek en snoekbaars van dit gebied kennis te maken. Dat er ongeveer een meter ijs ligt schijnt geen probleem te zijn. Meteen een KLM ticket van nog geen 140 euro (yep retour en inclusief alles) gekocht en na een prima vlucht –alleen de KLM biedt nog beenruimte voor mensen van mijn postuur- landen we in Stockholm. Buiten schijnt de zon, maar vriest het dat het kraakt. Met de huurauto is het nog een uur rijden naar het eerste meer. Dat blijkt dus enkele duizenden hectares groot te zijn. Gelukkig hebben we twee goede gidsen. Wanneer we bij het huisje aankomen gaat de zon net onder over een inmense ijsvlakte en genieten we van een bizar mooi uitzicht. Maurits en ik stappen voorzichtig op het ijs,toch een beetje bang dat we er elk moment doorheen kunnen zakken. Wanneer we even later verschillende dikke Volvo’s over het ijs zien scheuren wordt het vertrouwen groter.

Wanneer we ’s ochtends vroeg wakker worden is het buiten -17 graden. Hoe gaan we dit overleven? Gelukkig beschikken we over warme kleding, klimt de zon als snel boven de bomen uit en staat er geen zuchtje wind. Met de gids scheuren we met de auto naar de stekken toe. Hoewel stekken? Midden op het meer zijn met een motorijsboor een aantal gaten van 25 cm doorsnede gemaakt. Onder een meter ijs staat dan nog 11 meter water. Hier moet het gebeuren. De visserij is overigens zeer simpel. Een voorn van 20 cm wordt voorzien van een enkele takel en een loodje van 10 gram op diepte gebracht. Vervolgens wordt er een lusje in de lijn gemaakt wat op lipje van een soort veersysteem wordt geschoven. Bij een aanbeet schiet de lijn van het lipje af en veer er een oranje schijf omhoog. Op deze schijf bevindt zich ook nog een topbelletje. Al snel liggen de hengels erin en kan het ijsvissen beginnen. Het is een kwestie van wachten afgewisseld met het ijsvrij maken van het wak (dat dus in 5 minuten dichtvriest). Al snel staat er bij Raffies wak een beetverklikker te veren en staat onze reisleider een bak van een snoekbaars door het ijs heen te drillen. Het blijkt een magnifieke vis van ca 5 kilo te zijn. De beide gidsen zijn niet onder de indruk, dat schijnen ze pas boven de 7 kilo te worden. Let wel, je heb het hier over vissen die zo’n 80 cm lang zijn en bizar hoog gebouwd. Jammer dat we weinig tijd voor de foto’s hebben, de vis moet vanwege de kou meteen weer terug. Kan overigens niet wachten tot ik hier in juni met de boot, visvinder en een doos vol shads terug ben. Even later krijg ik weer beet. Helaas een losser. Daarna wordt het stil. Geheel onverwacht stapt de gids in de auto en begint rondje over het ijs te rijden. Daarna blijkt te werken want ineens krijgen we aanbeet na aanbeet. Bizar! Zelf vang ik nog een paar zeer fraai getekende snoeken, de grootste ca 85 cm. Dat je hier snoek en snoekbaars door elkaar heen vangt is overigens heel normaal. In tegenstelling tot Nederland blijken beide soorten elkaar prima te verdragen.


Dit soort snoekbaarzen worden in Nederland zeldzaam.

De volgende twee dagen vissen we in een iets noordelijker gelegen meer. Volgens de gids zit hier vooral grote snoek. Probleem is alleen dat de temperatuur inmiddels tot -21 graden is gedaald. Bij dergelijke lage temperaturen bestaat de kans dat de visserij op zijn gat gaat. Gelukkig staat er geen wind. Volgens de gids hebben we de meeste kans in de vroege ochtend. Nu willen we ons natuurlijk niet laten kennen en om half 6 staan we op het ijs. Koud, erg koud, steenkoud zelfs! Maar wel genieten van een immens mooie zonsopgang. De visserij is hier weer hetzelfde alleen wordt er gebruikt gemaakt van een soort drijvend schijfje waar de lijn doorheen loopt. In het gaatje wordt wat anti-vries gedruppeld zodat de lijn niet in het ijs dichtvriest. Geheel onverwacht krijgen we toch aanbeten en vangt Maurits een dikke tachtiger en Raffie een prachtige vis van 98 cm. Opvallend dat Zweden hun vissen niet meten, het boeit ze letterlijk geen meter. Gewicht dat is alles wat hier in Zweden telt. De rest van de ochtend genieten we van een schitterende zonsopkomst en groepen edelherten die over het ijs denderen.

De laatste visdag is het -22 graden. We zijn gek om met dit weer te gaan vissen! Toch doen we het. Mannen van stavast! Bikkels van de poolnacht, Ridders van de Ronde Ijsberg! De eerste vis van mij vecht als een bezetene en gaat net over de meter heen. Wanneer de snoek boven komt wordt er zeer snel en vakkundig door de gids gewerkt. Vis nat houden, foto maken, onderdompelen, wegen en hup weer terug. In nog geen tien seconden is alles voorbij. Wel jammer, want ik wil dit soort prachtvissen langer kunnen bewonderen. Vissenwelzijn staat bij de gidsen hoog in het vaandel, reden dat het snoekvissen hier gelukkig Catch & Release is. 


Ook zeevissers raken onder de indruk van een Zweedse metersnoek.

Vlak na mij is Maurits aan de beurt en metersnoek nummer twee wordt vakkundig door het wak heen gedirigeerd.  Wel apart om met deze temperaturen ijs te vissen: hete koffie is na een halve minuut koud en na een minuut bevroren. Een lekkere warme hap op het ijs is na drie happen steenkoud en na vier happen zit de lepel vastgevroren in het ijs. Na deze prachtige vissen besluiten we dat het welletjes is en zoeken we voldaan de vaste wal op.


Kraal met een 102cm snoek

Terug in Nederland kan ik eigenlijk niet wachten om hier in juni weer heen te gaan. Wat ligt er hier onder water wel niet te wachten? Over iets meer dan twee maanden ga ik het meemaken.

>>Film Deel-1  ijsvissen in Zweden<<

>>Film Deel-2 oa sneeuwscooters<<

Marco Kraal

==========================================================

Wilt u zelf op visreis naar Zweden ?
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Gespecialiseerd in Sportvisreizen
www.cordestravel.nl

 

    ©  copyright 2013   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer