Sinds 2002 de grootste Zeevissite van NL en Belgié

Zachte krab en pelkrab.

De meeste hengelsporters vissen met pieren, Franse tappen, leeglopers, zagers; maar een zeer goed aas is een zachte krab of een pelkrab. De kustbewoners noemen het ook een “peelder”.

Zachte krab of een peelder is super aas voor paling, pladijs maar zeker voor de zeebaars.
Hoe herken je een zachte krab of een peelder??

Zachte krab; deze herken je als je met je vinger op de rug (schild) drukt, zijn deze erg zacht en kan je er haast door heen met je vinger. Deze krab is geschikt om op je haak te prikken.  Verwijder de scharen omdat de vis niet erg gesteld is om ‘bij de neus’ genomen te worden door deze kleermakers!
Prik de haak door de achterzijde (niet aan de kant waar de scharen zich bevinden).
Doe er wat bindelastiek rond zodat je de krab niet van je haak gooit tijdens het inwerpen. Je kan ook de haak via de zijkant op de haak rijgen.

Pelkrab;  Hoe heken je een peelder! Een gewone krab heeft een witte onderzijde (buik). Een peelder heeft een goudgele buik. Als je een lid van een pootje afrukt, dan zie je een vlezig deel. Bij een gewone krab zie je een slijmerig iets. Gooi deze terug in het water, het afgebroken lid groeit binnen de kortste keren terug aan!  Van de peelder verwijderen we de scharen. Aan de achter kant (buikzijde) zie je een driehoekje. Ik noem het de staart. Pluk dit staartje af. De zijkant van de verwijderde staart is een hard deel, dat we voorzichtig weg plukken door de vingernagel er onder te zetten. Je kan nu met je nagel onder het harde deel, zeg maar rugschild. Verwijder dit voorzichtig en je hebt een heel zachte krab met een goudgelig vlezig deel. Prik de gehele krab op je haak en zet het vast met wat bindelastiek. De grote pelkrab snijden we met een schaar door midden  en zetten deze op de haak. Bij het vast zetten met bindelastiek; doe dit voorzichtig, want je trekt het elastiek zo door de krab heen!!
Succes gegarandeerd!

Waar vind je zachte krab en/of peelders? Overal waar steenstort is! Dijken, golfbrekers, havenhoofden,,,, Ze bevinden zich meestal onder de stenen. Ook onder grote krabben. De grote krabben proberen de kwetsbare peelder krabben te beschermen. Til enkele zware stenen op en je vind gegarandeerd zachte en/of pelkrabben.
Maar wees voorzichtig!! Een ongeval zit in een klein hoekje,  je zal maar een uitschuiver maken!!
Ook de garnaalslepers hebben HOPEN zachte krab en peelders in hun netten zitten. Deze mensen zijn al blij dat iemand ze kan gebruiken.

Op de foto’s in bijlage tracht ik het verschil te maken tussen een gewone krab (kunnen we niet gebruiken om te vissen) zachte krab (die we zo op de haak kunnen zetten) en de peelders.

Het is vanzelfsprekend dat we met zachte krab geen 100 meter worpen uit de polsen kunnen meppen! De hierboven vernoemde vissoorten zijn vooral nachtazers en komen zeer kort onder de kant waardoor we de werpkanonnen aan de kant kunnen laten.

Ons vangstresultaat zie je op foto’s in bijlage.
Groetjes Patrick


Zachte Krab


Vlezige poot van peelder


Staart verwijderen


Schild verwijderen


Peelder boven en onderkant


Peelder


Peelder


Goudgele buik Peelder


Gewone krab met witte buik


Gewone krab


Buik Peelder


Pascal


Patrick

 ©  copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer