Klik hier om een vangstbericht in te sturen.


Boot-Vangstberichten van februari 2013

----------------------------------------------------------------

Op deze pagina's worden GEEN
berichten meer ingevoerd !

Alle berichten staan op de nieuwe website:

www.zeevisland.com  


----------------------------------------------------------------

=== Dinsdag 26 februari 2013 ===


Een dag niet gevist is een dag uit je leven gemist!!!

Onder dit moto zijn wij afgelopen weekend weer 2X uitgevaren.
Beide dagen met een groep visvrienden die zijn afgereisd uit het Vlaamse land naar De Hotspot van de Benelux Vlissingen.
Wat is dat toch een mooi water die Westerschelde waar wij 99%dagen van het jaar wel erop uit kunnen varen naar goede visgronden omdat bij vrijwel alle windrichtingen+ sterkte wel een aangename plaats voor anker gevonden kan worden.
De weers omstandigheden deze dagen was met NO6, waardoor er een gevoelstemperatuur van -10 centimeter ontstond, een beproeving voor de strijders aan dek, maar zei hebben zich waardig staande gehouden. Chapeau hiervoor.
Over de visserij kunnen we kort zijn: het is moeilijk om aan de grote aantallen te komen(ze hebben onze tactiek daar beneden door vrees ik)waardoor de scharren zeer voorzichtig zijn geworden maar de specialisten weten ze altijd nog te vangen.
Zaterdag eerst naar buiten gevaren om gezien het tij en de vangsten van afgelopen tijd toch eerst daar onze visjes te vangen.
Dat lukte nog redelijk maar vanwege de toenemende golfslag toch maar meer in de monding gaan liggen.
Daar diverse stekken uitgeprobeerd met wisselend succes.
Zondag stonden onze vrienden van '4inkilo'klaar om er een toffe dag van te maken.
Zodoende eerst naar Breskens gevaren om hun daar op te laten stappen, scheelt voor hun weer kilometers omrijden en voor ons kleine moeite.
Daar stonden ze dan, 7man+ 1dame, in de sneeuw maar vol goede moed.
Besloten om eerst weer naar buiten te varen omdat daar toch wat meer vis naar boven was gekoemen de dag ervoor.
Leuk stekkie gevonden met veel schrijverij op de dieptemeter.
Resulteerde dan ook in regelmatig beet maar ze vangen was toch alleen voor de specialisten weggelegd.
Nog paar plekken geprobeerd maar verder naar buiten was geen optie dus later op de dag rustig plekje opgezocht, alwaar ook collega Hank met zijn Lady Wiesje van de partij was.
Hier de dag afgesloten alwaar we konden concluderen dat een gezellig dagje weg met een flinke dosis gezonde buitenlucht ook heel wat waard is.

!!!! NIEUWS!!!!! nu ook op Facebook: westerscheldevissen

Like ons op westerscheldevissen en blijf automatisch op de hoogte van onze vangsten,gebeurtenissen, beschikbare vrijedagen en special trips.

Mvg. de PirateII

Jeroen
=== Dinsdag 26 februari 2013 ===


De WC. (Als je je ergert aan zo maar een verhaaltje ; niet doorlezen.)

Dit is een wc. Het is die bij ons thuis maar dat doet effe niet ter zake. Iedereen herkent hem want ze lijken allemaal op elkaar, die thuis wc’s. Ze spoelen uit zichzelf door als je op een knopje duwt en kunnen flink wat verstouwen. Je moet het wel erg bont maken om zo’n ding te laten verstoppen.

Een wc op een boot is anders. Het zijn allemaal rampenverhalen en de meest positieve benaming luidt ; “De beste van de slechten…” Wiesje heeft ook zo’n wc aan boord. Je moet zo’n wc op de juiste manier behandelen want dan gaat het meestal wel goed. Wiesje’s schipper en  zijn vrouw weten hoe dat moet. Er hangt naast de WC van Wiesje een keurig net stickertje met daarop de gebruiksaanwijzing over hoe dat moet. Niemand snapt dat. De schipper trekt daarom vaak zelf maar door. Bij een plasje vind de schipper dat niet erg. Tot zover.

Zaterdagavond 19.13 uur. Ik bel Guido die werkelijk staat te trappelen van ongeduld met nog 10 halve garen in zijn kielzog. Slecht nieuws; “Je mag nog net zelf kiezen maar het is grafweer. Noordoost 6, eerst sneeuw, natte sneeuw en daarna regen en ijzel. Gecombineerd met zeer grillige visserij zou ik thuis blijven. 31maart is nog een vrije dag. Bel je maten maar even wat ze willen. Ik hoor het zo wel.”  In de vaste veronderstelling dat het Oudenaards gespuis eieren voor haar geld zou kiezen gaat om 19.21 uur de telefoon alweer. Ik denk nog ; “Dat heeft ie rap gedaan, 10 man bellen in 8 minuten. Maar goed.”

Nee hoor, het zou wel meevallen en ze wilden het er toch op wagen. Lang verhaal kort; het werd een hele gezellige, sneeuwerige, winderige, golverige en met Port overgoten dag. Nu weer naar die WC.

Er wordt weinig gekakt op Wiesje. Soms gaat het niet anders en je kunt de kakkers altijd herkennen. Die dralen wat, je hoort ze rommelen op zoek naar het toiletpapier en er komen soms opluchtende zuchten uit het vooronder. Daarna begint het spektakel want dan moet er doorgetrokken worden.

Deur open. “Hoe moet dat?” “Kijk maar even op het kleine stickertje rechts.” Deur dicht. Gemorrel, gedoe, gesteun, deur open. “Het lukt niet.” Daarna geef ik verbaal instructies en hoor driftig gesleutel waarbij het lijkt alsof wc en al doorgespoeld moet worden. Deur open. “Het lukt nog niet.” Nog één verbale instructiepoging later haal ik de schijtenbak maar naar boven en trek door. Meestal 2 seconden werk. Zo niet afgelopen zondag.

Er lag een hoeveelheid wc-papier in waar een middelgroot ziekenhuis moeiteloos 3 weken mee toe zou komen en tussen die hoeveelheid verwerkte houtpap dreven de nodige fecaliën (sjiek woord voor stront) dus ik dacht de dader wel even een lege emmer en een vork in zijn handen te duwen om aldus de pot te ontlasten van al deze potentiële verstoppers. “Ja ammehoela, dat doe ik echt niet.” En de dader viste onverschrokken door. Het was nog vroeg op de dag en om nou de hele horde in de snijdende kou overboord te laten pissen was ook zo wat dus wat doet Jan Doedel dan?? Juist, gewapend met vork en emmer was de wc binnen een minuut of 3 weer geheel gebruiksgereed.

Moraal van het verhaal: Kakken doe je thuis, bij een benzinepomp, in de stationsrestauratie of elders maar bij voorkeur niet aan boord. En als je dan toch mot kakken…. Denk dan aan dit verhaaltje en vergeet vooral  de zinsnede “weinig papier gebruiken” niet….

Oh ja, ze vingen voor de tijd van het jaar nog een redelijk visje in een mooi putje nabij de Spiros………

Bedankt allemaal en tot de volgende ronde.

Melige schipper.

www.wiesje.netHank Perrée=== Zaterdag 23 februari 2013 ===


De kuit moet eruit!!

Pfoeh, wat moet je daar nou over schrijven?? Onderstaande 2 foto’s vertellen de visserij van de afgelopen 6 dagen.  Even terug naar de levensloop van vriend schar zoals enige tijd geleden uitgebreid omschreven. Die vrolijke diertjes denken in hun leven slechts aan 2 dingen : vreten en neu…

ZE KLAPPEN ZOWAT.

 

De afgelopen dagen was duidelijk de voortplanting favoriet bij de platterikken. Het is niet zo dat je geen pepernoot vangt maar 30 tot 40 de man dat is het nu gewoon niet. Er wordt zeer flauw aangebeten en de haken zitten in 60 % van de gevallen overal maar niet in de bek. Zeer opvallend : klappers van beten komen na indraaien visloos naar boven en minuscule, nauwelijks zichtbare tikjes worden wel beloond met vis. Hard werken voor een visje en er moet serieus gevist worden om die ieniemieniebeetjes te zien en een half emmertje bakzooi mee naar huis te nemen. Gelukkig lukt dat eigenlijk bijna altijd wel. Diep water?? Gek genoeg niet want dankzij de voorbijvarende Hardy met daarin een zeer behulpzame zuiderbuur zijn we het zeer ondiep op de Hompels gaan proberen en daar kwam wonder boven wonder een leutig visje boven. Gelukkig maar.

Paardemarkt en Radartoren zijn eigenlijk altijd wel goed voor wat wijting waarbij vooral beginner Ali zich niet uit het veld liet slaan en Paul zorgde voor een paar mooie verassingen . Ook wat megabotten erbij door Hans (de ruiten zitten er nog in en dat mag een wonder heten) en gelukkig hadden we echt supersupersupermooi weer de laatste dagen. En dat maakt zo’n dag gelardeerd met bruinvissen en zeehonden al gauw tot “prima dagje”. Zeker beter als vorig jaar toen de visserij “dood” was en nu vangt toch iedereen zijn vis.

  

Het goede nieuws is dat die kuit er van de ene op de andere dag uit is. En dan denken ze nog maar aan 5 dingen : VRETEN, VRETEN, VRETEN, VRETEN en VRETEN. Gebeurd dat kuitschieten vandaag, morgen of over 3 dagen??? Wie het weet mag het zeggen en dan gun ik iedereen weer emmers vol.

Supermooi weer?? Jazeker, kijk maar eens naar Dave op onderstaande foto. Genomen op 18 februari 2013 en niet in Mexico maar gewoon op de peerdenmert. Hoezo Winter??

Paul, Ali, Rob, Dave, Arnaud, Frits, Willem, Wim, Frank, Hank, Ad, Rinus, Jim, Carlos, Jos, Jeroen, Jordy, Ad, Addy, Alwin, John, Remy, Tony, Davy, Peter, Marcel, Mark, Arian, Joop, Albert, Joop, Jack, Piet, Rudy, Guy, Toon, Frank, Jean, Erik, Jean, Hans, Kees, Hans, Alex, Arnaud, Jean Paul, Arian, Mark, Klaas en Wim ; bedankt voor jullie inzet en doorzettingsvermogen en tot de volgende ronde.

Kuit eruit en het gaat weer als een fluit!!!

Hank Perrée

www.wiesje.netHank Perree=== Donderdag 21 februari 2013 ===


De hele winter lees ik over scharvangst, maar weinig nieuws v/d wrakken; tijd om weer eens met de Neeltje Jans mee te gaan. Want, als Piet ze niet kan vinden, wie dan wel?

"En als ie ze vindt, haal ik ze er wel uit", bluf ik tegen m'n meisje.

Elly staat me, als altijd, vriendelijk te woord en is het met me eens: "Probeer het maar eens uit". Welnu, woensdag 20 februari is het zover. Niet de fraaiste dag v/d week overigens, maar goed, dan onderscheiden de mannen zich v/d jongens... Supervers aas, veel zin, betrouwbaar schip, we staan scherp!

Volgens de schipper zit de vis ver, een pokkeneind varen dus naar het 1e wrak. Echter hier geen vis! 4 mijl verderop het volgende wrak. Een aantal (groene) opvarenden "maakt een voertje" en zowaar, de eerste gullen komen binnen! De adrenaline verdrijft de ergste kou en de meesten vangen hier een mooi klusje vis. Het volgende wrak levert eveneens weer wat felbegeerde gulletjes op, maar het laatste blijkt op een paar (terug gegooide) guppies na, leeg. Tijd om naar huis, het is ver.

En zo heeft Piet weer z'n stinkende best gedaan om de klanten tevreden te stellen en met 7 gullen ben ik er daar een van! De uitslag, 152 stuks, siert eindelijk de lijst weer eens op..

Vis kuisen wordt echter een natte bedoening, recht tegen de noordooster in, dus een aantal echtgenotes krijgt vanavond een smerig aanrecht, maar ach, wij hebben het leeuwendeel gedaan, toch?

Dus vissers, m/v, als je er wat voor over hebt en tevreden bent met een bescheiden, maar mooie vangst, ze zitten er! Niet metersdik, zoals blijkbaar de schar, maar m.i. geeft dit genoeg voldoening. En daar doen we het toch voor? Lekker op zee, je kop leeg maken. We zijn toch geen broodvissers? Nou dan...

Ko Jongepier
=== Donderdag 21 februari 2013 ===


Beste vis vrienden,

Op 20 Februari om 4 uur uit de veren om de kabbeljouw weer eens te gaan bejagen op de mooiste sport visboot in Zeeland met zeer goede uitrusting, De Neeltje Jans!! Met een volle bak (vissers) een N.O. wind kracht 4/5 het zeetje in de kont, en een prachtige zons-opkomst richting, Vlaamse kust op ongeveer 40 mijl heeft Schipper Piet Bouwman zijn beste kunsten laten zien op een aantal wrakken. Aldaar, hebben we allemaal ons visje kunnen vangen. En, (genoten) v/d weer goden, die de Neeltje-Jans behoorlijk deed slingeren, waardoor het aantal vissers aan dek verminderde, en steeds bleker werden. De echte vissers en de bemanning, bleven goed op de been. Waarna we op tijd moesten stoppen om tegen het zeetje die 40 mijlen weer te moeten varen. Dus, de Kabbeljouw zit (nog) ver weg!! Wel, met geduld en, zo'n grote visboot te doen! Naar huis met total 152 st Kabbeljouw. Dank aan Kapitein en Bemanning v/d Neeltje Jans, thuis, vielen m'n ogen al om 21uur dicht! 

 Gr v Brommie.

Brommie
=== Woensdag 20 februari 2013 ===


wrakvissen op 17 februari 2013

Hierbij een wat laat visbericht over een wrakkentocht van zondag 17 februari. Nu ja, visbericht....

Na door de dichte ochtendmist te zijn afgezakt naar Neeltje Jans, werd er bij opstappen aardig wat gepalaverd over de te bevissen wrakken. Eindconclusie was dat er niet naar de vaargeul zou gegaan worden, volgens de schipper vanwege het gevaar door de dichte mist. Resultaat was hoe dan ook een kl*** dag met nauwelijks een half uurtje hengelen. Een viertal wrakjes met in totaal een tiental driften, op max 15 mijl uit de kust en 12 à 15 meter diepte leverde niet één enkele aanbeet op (10 vissers!). Om 11 uur hield het gezelschap het dan maar voor bekeken. autorit van 4 uur, zowat   8 uur varen waarvan géén half uur vissen met nul resultaat... Volgende keer beter hopen we dan... Eindconclusie lijkt mij dat de gullen in putje winter in diep water moeten gezocht worden, en wanneer dit om uiteenlopende redenen niet mogelijk is, je beter niet kan oprijden!

Peter M
=== Maandag 18 februari 2013 ===


Gisteren zondag 17 februari gaan wrakvissen met de Zeearend .

Dik 40 mijl uitgevaren zoeken zoeken zoeken ... en blijven zoeken .

Dan spreken de vangsten voor zich , 12 vissers 6 gullen , enkele wijtingkjes  en steenbolkjes ...

Om je zelf een oog uit te bleiten , echt rotslecht .

Ik moet wel zeggen ze hebben er alles maar dan ook alles aan gedaan om vis te vinden maar helaas .

Volgende keer beter ,

Gunter

Gunter Morel
=== Zaterdag 16 februari 2013 ===


Valkyrie 16 februari,

 

Mooi weer en een leuke vangst! Inderdaad kort maar krachtig.

Deze zaterdag kan weer in de boeken als een ideaale visdag wat een schitterend weer. De gullen voornamelijk op de octopussen met pieren gevangen. Kunstaas was lastiger. Foto's staan weer op de site: www.hoekzeehengelsport.com . Aanstaande maandag nog een paar plaatsen vrij dus mocht u interesse hebben om een dagje de zee op te gaan dan kan dat. Waarschijnlijk alleen maandag nog een mooie dag weer en de rest van de week wind met dinsdag als twijfelaar.

Groeten vanaf de Valkyrie!Valkyrie=== Woensdag 13 februari 2013 ===


Wiesje en de groep van vijf

Het maakt Wiesje niets uit hoe je bent. De Prinses van de Westerschelde houdt niet van onderscheid evenals heur schipper Hank, haar IT-er Johnno, haar deckhands en haar vis-kampioen Ed. De ploeg van vijf die gisterenmorgen om kwart voor acht popelend van enthousiasme op de kade stond voor een allereerste dag met Wiesje was dan wel niet doorsnee maar wel enorm de moeite waard. Een verslag over een zeer bijzondere dag, met zeer gemotiveerde vissers in spé die zelfs vis-kampioen Ed een poepje lieten ruiken ...

Klokslag kwart voor acht stapten, Vincent, Ad, Jorian, Eric en Ricardo aan boord voor een frisse dag aan boord van Wiesje. En op hetzelfde moment knalde het enthousiasme er van af. Met een snelheid van honderd vragen per minuut wilden de heren overal het fijne van weten, en geen onderwerp was onbespreekbaar. Hoe werkt de sluis, hoe zit het met die deuren, hoe sterk is Wiesje, hoeveel hengels zijn er, mogen we straks binnen kijken ... ga zo maar door!

Ed en John beantwoorden samen met Hank het vragenvuur, en maakten ondertussen de hengels en het aas in orde, zodat de mannen direkt aan de slag konden zo gauw we op anker lagen. De keuze viel op de Trawl, en we zouden er veel meer spektakel te zien krijgen dan verwacht!

Blijkbaar waren er ook ervaren vissers in de groep, want al snel viel het ons op dat die er toch meer van af wisten dan we door hadden. Eric legde perfekt uit hoe pieren, onderlijnen en bijbehorende zaken in elkaar zaten en liet ook nog eens zien dat hij er mee overweg kon. Zo gauw het 'vissignaal' werd gegeven trok hij alle registers open en ging werkelijk als de bliksem van start! Double, triple? Geen punt.

Jorian, die aan de andere kant achterop stond, bleek de kunst ook heel goed in de vingers te hebben .. onderwijl vertellend over de Oosterschelde en wat hij daar al allemaal had gevangen, wist ook hij heel snel de eerste scharren in de emmers te krijgen .. want er zat vis op de Trawl, en veel meer dan verwacht!


Ricardo, Vincent, Ad, allemaal vingen ze vis, al dan niet voorzien van allerhande tips, truuks en voordoenerijtjes. Ad bekeek het slim ern strooide iedereen zand in de ogen door te openen met een mini scharretje. Maar, zoals hij zei; 'wie het kleine niet eert ...'. Hij had gelijk, een kwartiertje later ving hij een schar ... de vis moest bijna rechtop in de emmer, zo groot was ie!

De koffie ging er heel goed in, vergezeld van de, hoe kan het anders, chocolade cake van Ed. Het leverde 'm menig compliment op. De visjes bleven het goed doen, maar het tij ging om, de wind bleef wat 'netig' en het werd toch wat hobbeliger ..'

De mannen gaven echter geen krimp en toen vervolgens ook nog de KMAR een oefening hield op een kleine kilometer afstand .. tja, wat wil je nog meer. Landingsboten, RIB's, een helikopter die op geen honderd meter hoogte over kwam, dat was toch waanzinnig om te zien van zo'n korte afstand!

Moeder Natuur deed er vervolgens nog een schepje bovenop door een koppeltje bruinvissen een paar keer langs te sturen op een twintig meter langszij .. Hank deed de chocomelk, lekker warm, maar langzamerhand begonnen toch de golven wat parten te spelen en besloten we iets rustiger water op te gaan zoeken onder Walcheren. Het was er rustiger, maar jammer genoeg ook met de vis, die hadden blijkbaar hun plekje gezocht verderop in de monding. We deden er het beroemde broodje worst en een prima zelfgemaakte erwtensoep die er bij deze die-hard vissers wel in ging. Dat was wel even smullen zo op het water!

Hank had in de tussentijd een plannetje uitgedacht. Op het gemak kort aan de boulevard koersen om nog even de Spijker te proberen voor wat anders. Zeg maar, ter afwisseling. De ene helft ging binnen kijken en wilde tot in detail weten waar welk scherm nu precies voor was. Vooral de marifoon kon rekenen op zeer warme belangstelling, en de uitleg hoe dat dan zat met de verkeerscentrale Vlissingen werd bijna ademloos beluisterd. Vincent en Ad genoten van het uitzicht van de 'Boule'. Onderwijl vertelden en vroegen ze dat het een lieve lust was. Zo heb ik nooit geweten dat het eten in de bomvrije geen sinecure is. Dankzij Vincent weet ik dat nu wel. Bedankt kerel!

Na een dik uurtje aangekomen op de Spijker en zo gauw Wiesje goed lag werd er weer gevist, koud of niet koud, vissen! Chapeau!

De wijtingen die dit vijftal er ving waren er niet talrijk, maar wel regelmatig en van een mooi maats formaat, en eigenlijk een welkome afwisseling na al die platvis! En Ad .. tja, die vond dat het na die kapitale schar nog best wat groter kon en haalde er een echte joekelbot uit! En ook die moest rechtop de emmer in .. Maar er was ook Ed, die plotseling 'net, net' riep, dat betekende een grote vis! Johnno stoof om het net, de gul liet zich heel even zien en dacht toen 'nee, ik heb er nog geen zin in ...' en verdween onder luid geroep weer de diepte in. Dat was wel heel erg jammer.

Inmiddels werd het wel wat kouder en begon Wiesje een beetje twijfelen, het tij keerde en de wind zette onze vissers even op het verkeerde been. We moesten even gaan ontwarren zeg maar .. Gelukkig liep dat goed af en onvermoeid ging dit topteam weer aan de gang!


Om kwart over vijf vond de schipper het echt welletjes en startte hij de motor, Johnno haalde het anker op, en Ed hielp bij het opruimen. De terugvaart ging véél te snel en duurde véél te kort, maar het hapje in de sluis maakte dat weer wel een eind goed. En als je dan ook nog de gevulde emmer mee mag nemen waar de zelfgevangen vis in zit ... man, man, man


Na een heel hartelijk afscheid en de verzekering dat ze 'als het warmer is' een tweede ronde komen doen ging deze superploeg weer naar huis. Naar wij begrepen via de MacDonalds. En dat hadden ze zeker verdiend!

Hank, Ed en ik hebben nadien nog even nagekacheld. En ik denk dat ik namens ons drieën jullie mag bedanken. Voor een geweldige dag, met een heel best kampioensteam, want in elk seizoen is er één topdag, en dit was 'm volgens ons. Vincent, Ad, Jorian, Eric en Ricardo; geweldig!

Ben; thumbs up, thanks!

Greetz, JohnnoJohnno=== Woensdag 13 februari 2013 ===


5 dagen vissen, eindelijk !!!!!!

 

Na vrijdag een leuke visserij te hebben gehad in de omgeving van de Trawlboei hebben we heel het weekend doorgevist. Van zondag vind je het verslag van John elders en ook heeft hij beloofd het verslag te maken van dinsdag. Ik zal hem het gras niet voor de voeten wegmaaien maar het was vooral  dinsdag een heel bijzondere dag. Hou de diverse sites maar in de gaten want ik krijg nog kippenvel als ik me herinner hoe we de mensen  een plezier hebben gedaan.

Tipje van de sluier :

Mensen met een verstandelijke beperking zijn volwaardige burgers en participeren in de samenleving, worden als zodanig gerespecteerd en kunnen gebruikmaken van bestaande maatschappelijke faciliteiten. Mensen met een verstandelijke beperking die aangeven daaraan behoefte te hebben, worden aanvullende woon- en werk-/dagbestedingsmogelijkheden geboden vanuit de opvatting: ’gewoon wat kan, speciaal wat moet’

Zo, over naar de orde van de dag met echte februari visserij.  Het was ook zaterdag echt in de buurt van de Trawlboei te doen. Het begon best prima bij de hompels maar de eerste vis liet wel erg lang op zich wachten. De motor was al gestart om te verkassen en toen kwamen er ineens  huppekee 5 mooie scharren boven. Toch nog maar even blijven liggen met het gezelschap van Ron die helemaal uit Amersfoort was gekomen. Vrijdagavond gebeld en tot mijn verbazing zaten ze al lekker te “wokken” in het Vlissingse. Daar werd geslapen bij William en Adriaan die zelf uit de buurt kwamen.

De stiekemerds hadden me om 7 uur op laten draven om weer op tijd terug te zijn omdat  1 van de onverlaten de laatste boot naar Texel moest hebben. Nou, dat op tijd weggaan zat dus wel goed maar het tweede gedeelte “ook op tijd terug” hoefde niet meer want het Texel-avontuur bleek toch niet door te gaan.  Naja, maar een extra lange dag ervan gemaakt……

Nadat men bij de hompels een aardig visje wist te vangen (mooie grote scharren die bijna klappen van de kuit) zijn we via de Walvisstaart (daar is het echt niet te halen op het moment, wel zeer grote schar maar te weinig) uiteindelijk dankzij Andé van de Pollutio weer neergestreken bij de Trawl waar ook weer schar binnenboord kwam.  Het zijn geen mega-aantallen met die kou maar iedereen had een leuk baksel vis om mee naar huis te nemen.  Na een zonnetje in de ochtend ’s middags in een soort blizzard/sneeuwjacht naar de haven gevaren en alles weer veilig in de haven afgezet.

Maandag was het de beurt aan de mannen onder leiding van Jos. Zoals altijd belt Jos de avond van tevoren op en op mijn vraag “wat willen jullie ?” was het antwoord zoals altijd ; “Een viske vangen.” Nou bedoelde ik het weer maar daar trekken die guppen zich niets van aan en visten werkelijk heel de dag door in een snijdende Oostenwind. Eerst voor Dishoek en daar kwam een viske. De ene 6, de andere 10 maar het wilde niet allemaal zoals ik het hoopte en ik zat de uren te tellen tot het water afging en we nog eventjes veilig en comfortabel naar de Trawl konden. Toen dat dan ook eindelijk ging kwam daar in ieder geval mooie grote schar binnenboord.

Jos had ook voor de bekende “Kers op de Taart” kunnen zorgen als hij niet zo’n  pech had. De hengel stond erg krom maar bonkte in eerste instantie niet. Dus uw schipper bleef zitten op zijn troon. Pas daarna drong de ernst van de situatie door en….. bleek het net vast te zitten aan een boutje op het dak. Schipper met Oost 6 op zijn buik op het dak, net doorgegeven aan John en toen die het buitenboord wilde steken zei de moegedrilde gul van zeker 4 a 5 kilo die braaf naast de boot lag. “Ik ga niet aan boord, ajuus.”  Iedereen baalde behalve de onverstoorbare vanger. Nadat ik mijn excuses voor het net aanbood was het stoïcijnse antwoord. “Och, maakt niks uit hoor…” en hij haalde er bij de volgende inworp doodgemoedereerd de enige triplet van de dag uit.

Nou, voor de rest van de verslagen let je dus goed op want vooral die van dinsdag is de moeite waard. Ik vergat te fotograferen maar dat wordt ruimschoots door John goedgemaakt.

Vrijdag is het mooi weer dus dan gaan we weer naar de Trawlboei toe. Enne…. Nog een paar plekjes vrij.

Piet, Adrie, Johan, Jeremy, Gerard, Marcel, Willem, Rob, Ron, Adriaan en Jos, John, Arian, Jan, Eduard, Roy. Bedankt allemaal en tot de volgende.

Hank Perrée

www.wiesje.netHank Perree=== Maandag 11 februari 2013 ===


Scheveningen scharren paradijs

Op zondag 10 februari is de eerste bootwedstrijd voor de Scheveningse verenigingen (De Afrit en Jachtclub Scheveningen) gehouden. Onder barre omstandigheden werden de inschrijvingen genoteerd en moest de helling eerst ijsvrij gemaakt worden voordat de trailerboten te water konden. Hoewel er een windkracht vijf stond was het goed te doen door de aflandige wind. Op nog geen 10 meter water deden alle wedstrijdvissers in een straal van 500 meter hun best om zoveel mogelijk vis te vangen. Dat lukte in de eerste uren zeker wel! Het ene trio na het andere trio Schar werd aan boord getild. Er werden tijdens de hele wedstrijd slechts 2 vissen van een andere soort gevangen nl. 1 bot en 1 puitaal. Al met al dus weinig soorten maar wel redelijk veel vis. Het gemiddelde gewicht lag zo rond de 10 kg per boot waarbij de winnaars in iets meer dan 4 uur dik 15kg schar wist te vangen. Hoe kan het ook anders dan dat het bootje van de eigenaren "Skarrejager"  heet. De volgende wedstrijd staat gepland op 7 april. Dit is een "scharren wedstrijd". Die keer niet op gewicht maar op stuks. Ook dan hoop ik een stukje te kunnen schrijven over deze wedstrijd.

  

Stef Kurstjens

Stef Kurstjens
=== Maandag 11 februari 2013 ===


Op herhaling.

Na het succes van vrijdag 25 januari met de Nautilus waren de verwachtingen voor zaterdag 9 februari jl. hoog gespannen. Na twee weken stevige wind zou het moeten gaan gebeuren. Op vrijdag stond ik al op scherp, maar die trip ging door de golfhoogte helaas niet door. Daarom zaterdagochtend op tijd in Vlissingen. Zag weer bekende gezichten van twee weken daarvoor die ook graag nog een keer terug wilden naar het gulrijke wrakje. Full speed er naar toe. Frank zag in gedachten al gevulde boxen tegen een uur of twaalf en een wat langer weekeinde.. Maar na een korte tussenstop op een ander wrak (je moet niet op 1 paard wedden) - waar helaas niets vanaf kwam, aangekomen op het gewenste wrak. Lijnen laten zakken, maar het beeld was anders dan gehoopt. Af en toe een mooie gul en steenbolken van formaat maar je moest echt geconcentreerd vissen om ze aan de haak te slaan. Pieren en mesheften werkten het beste. Met kunstaas werden enkele gullen vals gehaakt. Ze zaten er dus wel, maar het was echt vissen. Maar ja 12 hengels met gul in 1 drift zoals de 25e januari jl. maak je weinig mee. Verder nog andere wrakken aangedaan maar de stroming maakte het lastig om snel op de bodem te komen ondanks echte bonken lood. Frank en Floep hebben er alles aangedaan, maar de onderwaternatuur laat zich moeilijk voorspellen en dat is aan de ene kant maar goed ook. Een borrel op de terugweg en de vis gekuist in de emmer; het was ondanks de wat tegenvallende vangsten weer een mooie dag. Zelf had ik een leuke klus vis en de "te gekke vistaart" van Jamie Olivier staat daarom de komende tijd weer op het menu. Mooi glas wijn erbij en genieten.....

Gert-Jan Nieuwland
=== Maandag 11 februari 2013 ===


zaterdag 9 feb

vandaag met de nautilus de wrakken opgeweest meer wind als afgegeven maar toch  kunnen vissen.

behoorlijk eindje gevaren en in de ochtend redelijk goed gevangen in de middag stukje minder maar ik denk

vanwege de harde strooming.

de meeste vissers toch een klusje gul mee naar huis dus op naar de volgende.

ik heb vandaag bericht gehad dat in frankrijk de schollen inmiddels ook zijn geariveerd dus dit is goed nieuws.

frank
=== Zondag 10 februari 2013 ===


Gisteren (zaterdag) wezen vissen rond de R11 tot R7 vanuit N-J. Een totaal van 4 scharren. Verschillende dieptes geprobeerd, op 9m, 2 stuks. Van 6m tot 30m geankerd. Stille maanden nu!

DVB=== Zondag 10 februari 2013 ===


Valkyrie 9 februari 2013

De titel verklapt het al, 9 februari was het dan zover dat het weer goed was om te gaan wrakken. Vooraf besloten om het eens op verdere afstand te gaan proberen en met succes. Toch wel diverse wrakken moeten aan doen om aan de vis te komen. Het ene wrak is raak terwijl het andere wrak weinig oplevert. Zo maak je op zo'n dag toch nog een flinke Noordzee reis.

Over de gehele dag de visserij bekeken te hebben, waren het dit keer de pieren die het juist goed deden. Het kunstaas daarentegen was minder favouriet. Daarom is het juist belangrijk om als het op kabeljauw vissen aankomt beide in je bezit te hebben. Zo kun je de dag door varieren en alle mogelijke kansen benutten om een visje te verschalken. Tip: neem als je het tot je beschikking hebt een heerlijk licht spinhengeltje mee voor het kunstaas om het zo natuurlijk mogelijk te kunnen laten bewegen en een zwaardere vishengel voor de aasvisserij. Zo kun je tijdens/tussen de driften door snel wisselen.

Op de terug weg werd het weer al anders, typisch sneeuwbuien weer, en werd het zeetje iets verwarder. Uiteindelijk was het voor een ieder een geslaagde dag met een portie gul voor in de vriezer. Naast de gul als bijvangst wat pollakken en wijtingen van groot formaat.

Foto's van deze trip staan uiteraard op onze site www.hoekzeehengelsport.com , als je een kijkje wilt nemen ga uw gang.

Met vriendelijke groet,

Valkyrie

Eef

Hoekzeehengelsport
=== Zondag 10 februari 2013 ===


9-02-2013 weer met de happy-fisherman meegeweest

het viel niet mee om een visje te vangen maar leo heeft er zoals altyd weer alles aan gedaan we hebben 7 wrakken aan gedaan maar als ze niet willen het is ten slotte vissen ondanks alles kan ik de pan wel aan zetten en ik heb heerlijk genoten

leo tot de volgende

de vrolijke visser

de vrolijke visser
=== Zaterdag 09 februari 2013 ===


Telefoon kapot?

 

Ho ho ho dat gaat niet helemaal goed met de telefoon denk ik.  Wiesje trok gisteren na een week werkeloos aan de touwen te hebben gelegen vol pret aan haar touwen. Vissen potverdorie.

Met een door de gladheid wat uitgedunde groep vertrok “notre dame” vol goede moed richting visgronden. Het was wel wat gepurk om de vis binnenboord te brengen maar met de hulp van Piet, Jos, Patrick, Rinus, Merijn, Rutger en Con kwam er een  (zeker voor februari)  zeer behoorlijk visje binnen. Trawlboei, Walvisstaart,  Hompels en de kop van het Nollenplaatje zorgde voor best een aardige visserij. We praten dan wel niet over emmers vol maar voor de liefhebbers onder u die met prima weer eens een dagje de kop leeg willen maken het volgende eindresultaat. ( Zeer tegen de gewoonte in want wat wil een aantal nou zeggen….) De “slechtste” met één hengeltje wist er een dikke 20 uit te versieren en Piet was koploper met bijna 40 heeeele mooie meeneemscharren.

Volgens mij was er “storing” op de telefoon…….

Bedankt mannen en gewoon goed gevist.

Hank Perrée

www.wiesje.netHank Perrée=== Zaterdag 09 februari 2013 ===


Visvrienden en vriendinnen,

Na een periode van slecht weer int weekend, de Cordes Travel dag en andere verplichtingen vandaag weer de pieren, zagers en wat witjes zwemles gegeven in de Grevelingen. Vandaag stond namelijk de 6e wedstrijd van HSV-t Zijpe op het programma. Het is absoluut mijn water niet. Ik kan er in de regel meestal geen schub vangen. Ik had van de week nog wat info ingewonnen maar dat gaf al helemaal geen moed!! Ondanks de slechte berichten waren er toch weer 42 man en vrouw op komen dagen.(geweldig toch?). Ons onderkomen vandaag was de Marjoes van schipper Henk Hoogerwerf. Prima boot en prima keuken. Ik had nummer 9 en stond naast Paul en Hans. Rond half 9 a kwart voor 9 gingen de 42 lijnen te water en kwam er na een minuut of 10 al een wijting aan boord. Dat geeft de burger moed dacht ik maar het bleef weer akelig stil op nummer 9. Na een goede drie kwartier had ik eindelijk ook mun eerste vis en was gelukkig van de nul af. En toen begon het 'te lopen'. Tot het eten had ik 6 vissen maar er waren er ook met 8. Na het eten ving ik er in een uur tijd nog 5 bij en toen viel ik weer stil. Toen rond half drie begon de 3e ronde zeg maar en kon ik tot de toeter weer 5 vissen vangen. Al met al had ik dus 16 vissen en dat was genoeg voor de dag overwinning!!! En dat op de Grevelingen. Mijn vangst bestond uit 10 haringen, 1 spiering en 5 wijtingen. Ik vond het opvallend dat er nog zoveel haringen werden gevangen. De natuur is echt het padje kwijt volgens mij. Hopelijk lukt het met het Cordes Travel Team waar ik sinds kort deel van uit maak dit jaar ook om wedstrijden te winnen. Jullie lezen het..

Groeten uut Playa del Bru,

Dennis Zwiers, Team Cordes Travel, HSV-t Zijpe, Dreischor en Oosterschelde

Dennis Zwiers
=== Zaterdag 09 februari 2013 ===


Collega vissers,

 

Gister een dagje meegeweest met the pirate om een dagje te vissen op de westerschelde. Na een onstuimig weekje leek het weer speciaal voor ons haar best te gaan doen. Om iets over 8en kwam Rene aangevaren had eerst het dek nog ijsvrij moeten maken dus het wat was aan de koude kant maar voor de rest prachtig weertje. Ook de wiesje lag met ons in de sluis en gezamelijk vertrokken we richting walvisstaart. Redelijk vlot kwam de eerste schar naar boven dat beloofde een mooie vangst echter de vangsten zetten niet echt door, heel af en toe kwam er een visje naar boven. Vanwege deining en stroom besloot Rene iets verder op te gaan liggen op iets dieper water. Een aantal van de aanwezige vissers hadden toen al hun maaginhoud geleegd omdat de deining op hun gestel sloeg, toen maar voor rustiger water gekozen net voor het nollenstrand. Ook daar geen denderend resultaat qua vis, toen richting oranjemolen ook weinig en ten slotte naar de spijkerplaat waar wel af en toe weer wat vis bovenkwam (schar en een enkele wijting) de stroom was inmiddels ook al weer aan het toenemen. Zoals je dus kan lezen heeft Rene er alles aan gedaan om voor vis te zorgen maar als ze er niet zitten dan ..... tsja vergeet het dan maar. Dat neemt niet weg dat we een prachtige dag hebben gehad en dat we behoorlijk wat hebben afgelachen mede dankzij die toch wel (prettig) gestoorde schipper, Rene bij deze dus nog hartelijk bedankt voor een gezellige dag. Op de Wiesje was het niet veel beter geweest, want er was regelmatig contact via de telefoon. Kortom the pirate voor herhaling vatbaar.

Jeroen en de rest van de HWH ploeg

Jeroen Bostelaar
=== Zaterdag 02 februari 2013 ===


Vanmorgen (2 februari) na enkele weken van vorst en kou weer met de boot weggeweest.

Vertrokken vanuit Hansweert de Westerschelde op naar de oude Veerhaven te Kruiningen.

Daar geankerd op een 15 mtr. water en afgaand tij.

Eerst gelegen bij de ZG2, maar daar was het toch nogal hobbelig met die noordwesten wind (5a6).

Besloten om wat meer onder de dijk te gaan liggen, daar was het aanmerkelijk rustiger.

Al vrij snel een mooie beet op de hengel en jawel (ze zitten er nog) een mooie gul kwam boven.

Gevangen op een onderlijn met dwarrelhaaklijn en haakje 4 voorzien van leeglopers.

We hebben daarna de lijnen gewisseld voor grotere haken, want de schar was nog niet te bekennen.

Opnieuw vingen we een maatse gul, daarna viel het enige tijd stil.

Hierop volgde nog 1 schar en dat was het dan, ze waren ineens verdwenen geen beet meer gezien.

Rond 12 uur het anker geligt en de Haven weer opgezocht.

Groeten Tom en Niels.T Bakker
=== Vrijdag 01 februari 2013 ===


En dat viel helemaal niet tegen……

Nou stond dat vangstbericht van “Naudje” al veel te lang bovenaan en daar moesten we dus maar eens wat aan doen. Al ruim anderhalve week in mijn neus aan het boren en Odette lastig gevallen. (Best leuk hoor bij de mooiste vrouw van de wereld….) Omdat het dus gewoon het grootste grafweer van de wereld was. We kunnen bijna altijd weg op de Westerschelde maar de afgelopen anderhalve week was het kommer en kwel.

Dus ondanks Piet die zijn schoonmoeder op moest graven, Kees die misschien wel griep had en Jodokus die bij plus 9 graden mogelijk sneeuw verwachtte bleef ik achter met 3 man die eigenlijk wel graag wilden. Nou is dat bedrijfsmatig totaal onverantwoord dus na het teleurstellen van de beste pierenleverancier van heel de wereld en wijde omgeving  (Het Piertje te Colijnsplaat) kreeg ik een drietal smeekbedes over me heen. Jean Marie had nog wel anderhalve kilo pieren dus of we dan niet alsjeblieft wegkonden.  En wat doe je dan?? Windkracht 2 tot 3 dus toch maar op pad met Marcel, Dirk en Jean Marie en uw opperhoofd die eigenlijk ook wel zin had om mee te vissen. Eigenlijk uit nieuwsgierigheid  want vorig jaar na die kou was het kommer en kwel.

 

Nou, dat viel dus inderdaad niet tegen want op de kop van het nollenplaatje en later bij de trawlboei kwam best een aardig viske boven. Niet keihard maar gewoon lekker. Soms eens 2, een hele enkele keer 3 en het waren bijna zonder uitzondering mooie meeneemscharren. Jammer voor de mensen die thuisgebleven zijn maar we hadden het gewoon goed naar de zin.

Nog even bij de Tysla gelegen ; 1 torretje en daarna nog even bij de Oranjemolen : ook weer 1 tor dus iedereen was het wel over eens dat we beter bij de trawl hadden kunnen blijven liggen. Nou ja, je kunt niet alles hebben en soms moet je eens een gokje nemen. Het is niet anders.

Marcel had het zo naar zijn zin dat hij eigenlijk voor volgende week vrijdag ook weer wilde komen. Dat werd hem door zijn vrouw uit zijn hoofd gepraat want CARNAVAL. Nou ja, we varen in ieder geval volgende week vrijdag, zaterdag, zondag en maandag en voor vrijdag zijn er nog enkele plekjes vrij. Wie eens wil weten of het inderdaad nog steeds goed is met de scharren meldde zich aan.

Wiesje heeft er in ieder geval zin in en heeft haar feestmuts al op!!!

Bedankt ALLEDRIE en tot de volgende ronde.

Hank Perrée

www.wiesje.net

Hank Perree