vissen in IJsland Westfjord, sudavik, talknafjordur, Bolungarvik, kabeljauw

Vissen in IJsland op grote kabeljauw
www.cordestravel.nl

===========================================================

Sudavik IJsland
11 tm 17 Mei 2011

===========================================================

Na een jaar van tevoren geboekt te hebben bij www.cordestravel.nl en ook langs te zijn geweest op hun Noorwegen-IJsland dag was het dinsdag 10 mei dan eindelijk zover. Met vijf personen naar IJsland vertrokken: zwager Carlo, zijn vriend Ber, schoonvader Jan, vader Jan en ikzelf. De reis heen verliep exact als beschreven in de brief, eerst naar Keflavik, daar wat drank inslaan en vervolgens gelijk naar de bus. Hengels en bier ingeladen in het kleine busje en zelf in de touringcar gestapt. Die reed vervolgens naar het kleine vliegveld van Reykjavik. Daar moesten we even wachten op de aansluitende binnenlandse vlucht. Het laatste stukje daarvan is inderdaad redelijk spectaculair, bij het landen vlieg je het gehele fjord in de rondte net naast de berg, erg leuk. Na het uitstappen stond er wederom een bus klaar en werden we snel naar ons huisje gebracht door visgids Stefan. Daar aangekomen stonden de vooraf bestelde boodschappen klaar. Om een uur of half elf kwam het busje met onze spullen aan, allemaal prima geregeld!
 
Woensdag 11 mei:
De drijfpakken en wat huurhengels opgehaald bij de Duitse visgids Stefan, vervolgens een instructie over de boot en varen maar. Eerst even geprobeerd op stek 1. Daar vingen we achter elkaar vis, maar geen grote. Allemaal vissen tot een cm of 60 en ook een paar schelvissen. Onderweg naar stek 2 ineens een raar geluid achter de boot, wat blijkt: een walvis op een meter of 50 afstand! Paar foto's gemaakt en vervolgens even geprobeerd op stek 2. Hier wat grotere kabeljauw en Ber ving een zeewolf van 89 cm! Enorm gedoe om die van de haak te krijgen, die kleredingen proberen de hele tijd je vingers eraf te bijten. Gelijk doorgevaren naar stek 6. Hier een tijdje gevist, maar de vangsten vielen wat tegen, ook de golven werden steeds hoger, dus een stukje teruggevaren tussen stek vijf en Bolungarvik. hier een mooi puntje gevonden waar achter elkaar mooie vissen bovenkwamen, allemaal tussen de 80 cm en de meter. Ik was zelf aan het vissen met een hele lichte hengel en kreeg daar een enorme klap op. Na een dril van een minuut of tien kwam er een kabeljauw van 104 cm en 11 kilo boven. Mijn doel om een vis van boven de meter te vangen was alvast bereikt. Ook Jan ving een vis van boven de meter.
 
Donderdag 12 mei:
Op aanraden van visgids Stefan gelijk naar een puntje aan de bovenkant van stek 6. Bij de eerste paar driften ving Ber een paar mooie vissen, maar daarna ging de stroming eruit en vielen de vangsten terug. De wind trok wat aan en de golven werden steed hoger, dus een stuk terug gevaren naar stek 3. Hier lagen we mooi uit de wind en na wat zoeken vingen we vervolgens achter elkaar vis. Aan het begin van de drift vissen van 60 cm en naarmate we achteruit dreven werden ze steeds groter, oplopend tot boven de meter. Wanneer je een klein haringpilkertje binnenspinde ving je behoorlijk vaak schelvis oplopend tot een cm of 70. Hier de hele dag gevist, Jan een vis van 101 cm en 12 kilo, Carlo een van 103 cm en nog veel meer vis van tegen de meter, superdag!
 
Vrijdag 13 mei:
Supermooi weer, zon en geen golven. Besloten om deze keer de andere kant van het fjord te proberen. Onderweg nog even gestopt op stek 4, maar hier niks gevangen. Doorgevaren naar stek 7. Hier eerst wat lopen zoeken en vervolgens op een talud dat opliep van 65 naar 50 meter was het bingo. Zakken hangen, allemaal vis van 90 cm tot rond de meter. Maakte niet uit wat je erin gooide, alles ving vis. het enige kunstaas wat niet werkte (en eigenlijk de hele week niet) waren de cutbait herrings. Het beste werd gevangen op lichte kleuren, vooral de lichtgele Storm shads deden het erg goed. Aangekomen in de haven bleek visgids Stefan het met zijn clubje Duitsers nog iets beter gedaan te hebben. Een van de Duitsers had een vis van 137 cm en 28 kilo!
 
Zaterdag 14 mei:
Weer mooi weer en deze keer naar stek 6. Later kwam Stefan ook naast ons liggen. Gevist op dezelfde plaats waar hij gisteren grote vis ving, maar vandaag helaas geen prijs, wel twee roodbaarsjes gevangen. Na een paar uur het fjord overgestoken naar stek 7 en hier geprobeerd in een soort van kommetje op 50 meter diepte. Gelijk raak, ook weer mooie vis rond de meter, helaas trok de wind aan en de golfhoogte liep snel op, dus na een paar driftjes weer terug naar stek 3 en hier ving Ber een mooi grote kabeljauw van 106 cm en Jan nog een van 105 cm.
 
Zondag 15 mei:
Behoorlijk harde wind. Op stek 3 nog even leuk gevist, 's middags overgestoken naar stek 2 om een zeewolf te vangen bij de tunneltjes, maar dat lukte niet. Iets teruggevaren voor Isafjordur en hier vingen we nog wat mooie kabeljauw, grootste 97 cm. Op de laatste drift kreeg Carlo een wel hele rare aanbeet. Na een tijdje draaien dacht hij eerst van een emmer, maar het bleek een mooie zeeduivel te zijn!
 
Maandag 16 mei:
Harde wind, even geprobeerd op stek 3, maar het was eigenlijk niet te doen. Terug naar de haven en een tray bier gehaald bij Knut in de winkel. 's Middags een halve sneeuwstorm en nog meer wind.
 
Dinsdag 17 mei:
Nog hardere wind, paar scharren gevangen in de haven, spullen ingepakt en naar huis. Terugvlucht verliep prima.
Al met al een hele mooie week gehad, veel vis en iedereen een vis boven de meter. Paar keer een walvis gezien, ook mooi. Wat materialen betreft, 3 personen gevist met zware huurhengels, deze waren prima in orde, maar neem ook zeker een lichte pilkerhengel mee. Duurt wel langer voordat je de vis boven hebt, maar wel leuk vissen. Wat materiaal betreft: bij ons deden de lichtgele Stormshads het heel goed. Ook gewone witte en parelmoerkleurige shads en pilkers vingen heel goed. De donkere kleuren vingen deze week slecht, dus op de cutbait herring (donkerblauw en goudkleurig) vingen we weinig. Verder niet vergeten om een voorslag aan te knopen, we hebben een paar keer gevist zonder, maar in bijna alle gevallen brak de lijn binnen een paar keer inwerpen.
 
Complimenten aan Raffie en Linda, alles was perfect georganiseerd.
 
mvg,
Johan Veerman

Meer informatie over het vissen in IJsland klik hier >>>

 
Filmpjes over IJsland >>klik hier<<

==========================================================

Wilt u zelf vissen in IJsland ??
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Gespecialiseerd in Sportvisreizen
www.cordestravel.nl

 

    �  copyright 2011   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer