vissen in IJsland bij sudavik, talknafjordur, Bolungarvik, kabeljauw, zeewolf, heilbot

Vissen in IJsland op grote kabeljauw
www.cordestravel.nl

===========================================================

Sudavik IJsland
31 Mei tm 7 Juni 2011

===========================================================

IJsland 2011
Marjan, Lydia en Ronald Tan, Willem Hendriks

Geboekt bij: Cordes Travel

Op 31 mei 2011 is het dan zover; na maanden van intensieve voorbereiding en veel kontakt met Linda en Raffie van Cordes Travel, vertrekken vier enthousiaste mensen naar schiphol. Ondanks de onzekerheid de week voor vertrek vanwege een plotselinge uitbarsting van de vulkaan Grimsv�tn konden wij toch vertrekken. Het zou wel enorm jammer zijn geweest als deze vulkaan � as in het eten zou hebben gegooid�. Uitgerust met 50 LBS ABU-Garcia�s Suveran hengels, 1 Penn GT 2 en 3 Penn GTI 340 reels plus de benodigde cutbait herrings, stormshads, pilkers, haken, dreggen en standaard benodigdheden voor onthaken, etc, stapten wij aan boord van het vliegtuig. Vanuit Reykjavik met een binnenvlucht naar de West fjorden gevlogen, waarbij je �s avonds in Isafjordur aankomt met een spectaculaire landing. Bij het uitstappen worden wij meteen overweldigd door het natuurschoon en kunnen niet wachten om naar Sudavik te gaan en de vismaterialen op te tuigen.

De eerstvolgende dag gaan we na de benodigde uitleg over de boot, gegeven door de visgids, naar onze eerste visstek toe. Uiteraard proberen we direct op weg te gaan naar de �grote� vis die met name op stek 6 zou zitten, maar die afhankelijk van het weer, makkelijk of minder goed valt te bevissen. Het advies bij goed weer is dus als het even kan die vislocatie mee te pakken.  De eerste dag hadden we wind die ervoor zorgde dat vissen op deze locatie minder comfortabel was en met name voor de dames. Afzakken naar stek 2, beter bekend als �DE zeewolven visgarantie plaats�, is op een dag als deze dan een uitkomst en maakt vissen plezierig. Een zeewolfklopper beaasd met stukjes inktvis, verkrijgbaar via de visgids, zorgen voor een snellere vangst. Wij alle vier kunnen met recht zeggen dat vissen op de zeewolf echt een leuke sport is. Later in de vakantie hebben we daarom ook bewust een zeewolven vangst dag ingelast. Op dezelfde plaats kan men ook goed kabeljauw vangen van 8 tot10 kilo. Voor de grotere is het echter wel aan te raden om verder het fjord uit te varen richting de open zee. Kabeljauwen kan men vangen met een wijd scala aan kunstaas. Echter de enorme keuze aan kleuren, gewichten en type kunstaas maakt het moeilijk om te kiezen welke men gaat gebruiken.

Uit voorgaande verslagen en na gesprekken met andere medewerkers van Cordes Travel konden wij in ieder geval zeker zijn dat de �gold�, maar met name de �real herring� cutbait herring van savage gear vangst garantie konden bieden. De lichtgevende Wildeye Storm shad zou het ook heel goed doen in IJsland en daarvan gingen er dan ook een aantal mee. Uiteraard heb je altijd nog een persoonlijke voorkeur voor type shads zoals de nieuwe papegaaienduiker cutbait herring. Kortom alles uitgeprobeerd, maar uit onze ervaring was de real herring kleur zeker een succesvol kunstaas.

Op de boot hebben we ook nog eens de nieuwe 50lbs �inliner� hengel van  Penn uitgetest en hebben we het gemak kunnen ondervinden om zonder ogen te vissen. Dit voorkomt dat de gevlochte vislijn achter ogen en dergelijke blijft hangen. Kortom hengel pakken en direct vissen, wat een gemak! Omdat de lijn door de blank wordt gevoerd, wordt deze hengel onder spanning gelijkmatig belast, waardoor je de optimale kracht uit deze hengel kan halen. Een fijne hengel die bij uitstek geschikt is voor mensen met wat langere armen, omdat de bud van de hengel net wat langer is dan de Abu Garcia hengels die wij ook hadden meegenomen. Voor wie na een dag vissen nog steeds zin heeft om te gaan vissen, maar niet wil uitvaren, kan heel goed in een korte tijd een heleboel scharren bij elkaar vissen vanaf de havenkade. Geen kleine postzegeltjes, maar grote platvissen waar voldoende �bite� aan zit, wat zeker goed is voor een heerlijke avondmaal en waar we in Nederland van dromen die te kunnen vangen. Een paar platvis rigs met lichte loodjes van om en nabij 50-75gram in de koffer meenemen is dus een goede tip.

Aangezien wij twee weken in IJsland verbleven hebben we de intensieve visdagen afgewisseld met uitstapjes in de directe omgeving. Daarvoor hadden wij een auto gehuurd via Raffie en Linda, die ook zeker een uitkomst biedt bij het boodschappen doen. De meest verre dagtocht was naar de indrukwekkende IJslands grootste waterval, �Dynjandifoss�. Ook de route daar naar toe is prachtig en heeft vele adembenemende uitzichten, maar men moet niet huiverig zijn om op onverharde grindwegen te rijden.

Voor de vissers onder ons (als het goed is iedereen die dit leest) is het een aanrader om het visser/maritiemmuseum in Isafjordur of het openlucht vissersmuseum in Bolungarvik te bezoeken. Daar krijg je namelijk een indruk hoe men vroeger de vis ving, ook onder de barre winteromstandigheden. Zo lijkt het vissen voor ons echt een luxe en een stuk makkelijker en mogen wij zeker niet klagen. Het eiland Vigur, waarvan men wordt verzocht om niet naar toe te varen vanuit Sudavik, is een broedplaats voor vele plaatselijke vogels als de papegaaiduikers en eidereenden. Dit eiland kan men bezoeken met een middagtripje georganiseerd door West-tours onder leiding van een gids. Met een boot vertrekt men vanuit Isafjordur en bezoekt het eiland voor bijna twee uur, waarbij men ook wordt voorzien van koffie/thee en plaatselijke lekkernijen. Op de laatste dag van de vakantie kan men ook nog het vossen museum in Sudavik bezoeken voor dat men door de bus wordt opgehaald voor vertrek naar het vliegveld. Hier krijg je een indruk van het historisch cultuurgoed van Sudavik en directe omgeving.

Na twee weken zwaar vissen, ge�mponeerd te zijn door de ruige natuur (nog mooier vanaf het water gezien) en kennis gemaakt te hebben met een zeer vriendelijk en gastvrije bevolking kunnen wij inderdaad zeggen, �IJsland dat is het�. Of je nu wil vissen of de natuur wil bewonderen. Voor iedereen is het een geweldige en bijzondere beleving.

Bij onze terugreis kregen we de 20 kilo/persoon aan vis mee die zeer mooi verpakt was in goede kwaliteit koeltassen.Wij hebben van tevoren wel goed rekening gehouden dat wij minimaal 2x 20 kilo aan gefileerde vis mee zouden kunnen nemen op de terugweg. Het wegen van je bagage voor vertrek is dus zeer belangrijk aangezien al die loodkoppen van je kunstaas snel voor veel gewicht zorgen. Voor mensen die dit lezen en zelf worden verleid om een vakantie naar Sudavik te boeken, kunnen wij alleen maar zeggen geniet met volle teugen. Wat ons betreft nogmaals �IJsland dat IS het en dat BLIJFT het� en we gaan nog zeker een keer terug. Uiteraard hebben we weer via Cordes Travel geboekt, want dit reisburo heeft het echt goed voor elkaar, alles was tip top geregeld.

Meer informatie over de accommodatie Sudavik >>>

Volgend jaar gaan we naar Noord Noorwegen !
Marjan, Lydia en Ronald Tan, Willem Hendriks

>>Foto-serie-1<<  &  >>Foto-serie-2<<  &  >>Foto-serie-3<<

Filmpjes over IJsland >>klik hier<<

==========================================================

Wilt u zelf vissen in IJsland ??
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Gespecialiseerd in Sportvisreizen
www.cordestravel.nl

 

    �  copyright 2011   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer