vissen in IJsland Westfjord, sudavik, Talknafjordur, Bolungarvik, kabeljauw, visreis

Vissen in IJsland op grote kabeljauw
www.cordestravel.nl

===========================================================

Sudavik IJsland
Augustus 2011

===========================================================

Vistrip Sudavik IJsland 2011

Deze visreis is geboekt bij Raffie en Linda van www.cordestravel.nl

Beste visvrienden,

Wij lezen ook heel graag de vis- reisverslagen van anderen, dus doen wij ook deze keer een eigen bijdrage hieraan. Helaas waren we deze keer samen op pad zonder onze vismaat Bob, die kon het geld beter besteden dit jaar (de tuin verbouwen). Volgend jaar beter!!

Dinsdag 2-8:
Vandaag was het dan zover, eindelijk vissen!! Marijn en zijn vrouw Adriaantje kwamen mij ophalen. 10.30 uur gingen wij op pad naar Schiphol. Nadat wij Adriaantje gedag hadden gezegd, even inchecken en wachten tot de vertrektijd. Deze was 14.00 uur. Op Schiphol ontmoeten wij Mark en Huub. Deze mede landgenoten gingen ook mee op visreis naar Sudavik. Voor hen was het de eerste keer, dus ja vol vragen natuurlijk en zo hadden we al gauw een hele goede band opgebouwd. De vliegreis naar Reykjavik verliep spoedig. Sneller als verwacht waren wij daar aangekomen. De reis erna was stukken minder. Na lang gewacht te hebben (3 uur) kregen we te horen dat de binnenlandse vlucht afgelast was vanwege het ��noodweer�� in Sudavik. Toen stonden we als groep voor de keuze, in een hotel overnachten of doorrijden met de bus. We hebben voor het laatste gekozen. Dat was erg balen, maar het maakten het contact met de nieuwe visvrienden steeds beter. We maakten er gewoon een soort schoolreisje van. We kochten wat zakken chips en Cola, deze konden we mixen door de flessen Bacardi. Ondanks de lange rit, vermaakten wij ons prima. Rond 02.30 uur kwamen wij aan in Sudavik, waar wij verwelkomt werden door Finnur (de eigenaar) en Steffan (onze visgids). Eenmaal in ons huisje aangekomen, nog even een koud biertje genuttigd en toen naar bed.

Woensdag 3-8:
We werden wakker, O shit het regent en niet zo zuinig ook. Gauw naar Maria de gehuurde vispakken ophalen. Lekker warm en droog, we dachten ze ook deze keer weer hard nodig te hebben. Toen gingen we naar Steffan om de nodige formulieren in te vullen voor de bootverzekering en de huurauto. Hij vroeg ons toen om een vaarbewijs. Dit was nieuw voor ons, maar geen probleem. We zijn allebei in het bezit van het vaarbewijs II. Voor onze visvrienden Mark en Huub was het wat vervelend, zij moesten een best pittige toets maken. Wij probeerden ze hiermee te helpen, maar ook voor ons waren deze vragen echt moeilijk. Ze hadden het toch gered in 1 keer. Wel lullig dat hierover voorafgaand aan de reis niet is gesproken. Steffan vertelde ons dat deze toets nog niet verplicht was, maar toch laten ze je hem maken. Ik ben benieuwd naar volgend jaar, wie weet ���. Na de nodige boot instructies gingen we de visspullen halen en de boot inrichten. Bij de haven waren Mark en Huub aanwezig. We spraken af om gezamenlijk naar stek 3 te varen. Hieraan gekomen, konden de vispakken uit. Het was droog en warm en lekker weer. We hadden hier al gauw door dat het stikte van de kleine koolvis, veel vals gehaakt bij agressief pilkeren, dus vlug een shadje eraan knopen. We vingen heel de dag door kabeljauw tussen de 5 tot 10 kilo. Niet echt het grote spul, maar ja, je weet dat je daarvoor op open zee moet zijn. Dat ging die dag niet vanwege de wind. We zijn weer terug gevaren naar de haven. Het was een leuke dag geweest met gelukkig geen regen!!

Donderdag 4-8:
Het weer was al iets beter als gisteren (iets minder wind) met lekker de zon erbij. Eerst even boodschappen doen. We weten uit ervaring dat je met een huurauto naar betere supermarkten kunt rijden. Je hebt dan meer keuze. Terug in de haven besloten we om toch voorzichtig richting stek 5 te varen voor de wat grotere vis. Dit was een ruige rit, waarbij je echt je koppie moest gebruiken. Eenmaal op stek 5 aangekomen, de driftzak overboord gegooid. Helaas kon je hier met geen mogelijkheid de bodem houden. Met golven van 2 meter hoog, was dit niet te doen.  We zijn toen weer heel voorzichtig , zonder risico te lopen naar stek 3 terug gevaren. Hier aangekomen, troffen we onze visvrienden. Deze zaten lekker te bakken in de zon. Na even wat bij gekletst te hebben, gingen we weer vissen. Heel veel soorten vis gevangen die dag�� koolvis, haring, makreel, 1 zeewolfje,  een verdwaalde schelvis en de bekende 5/10 kg kabeljauw. Het makrelenonderlijntje op een lichte spinhengel deed hier goed zijn best. Na het vangen van aasvis (zakken � hangen) deed ik deze op een gigant jighead dead-bait. Dit zorgde voor een mooie kromme hengel. Echt gaaf!!! Maar goed, ook aan deze dag komt een eind, dus gingen we weer terug naar de haven.

Vrijdag 5-8:
He shit, er staat nu wel erg veel wind. Dit kan wel eens een daagje platvis vangen worden. Deze zitten er volop in de haven, maar is toch beetje bij gebrek aan beter. Gauw naar de haven, even kijken en horen wat de visgids ons adviseert. We kunnen gaan vissen, maar beslist niet verder dan stek 3. Gelukkig toch nog vissen. We varen met onze visvrienden voorzichtig naar stek 3 waar we de vis weer gaan opzoeken. We vangen weer het zelfde, 5 tot 10kg kabeljauw en weer veel koolvis en makreel. Tegen de middag wordt het ons te ruig. We belden Mark en Huub op, om samen richting de haven te varen. We kwamen heel voorzichtig richting stek 2. Hier viel het wel mee met de golven en de schuimkoppen. Na overleg gingen we het hier aar proberen. In de periode van de zeewolf is dit de hotspot om deze te vangen, maar nu ving je hier alleen maar kleine gul, veel koolvis en makreel. Een lichte spinhengel gaf toch nog een beetje sport. Later zijn we toch weer terug gegaan naar stek 3. Het was weer te doen. Wederom kabeljauw tussen de 5 en 10kg. Op de terugreis werd het weer wat ruiger met windkracht 4/5, voorzichtig (half gas) naar de haven. Eenmaal aangekomen in de haven, hebben we nog een Duits oud echtpaar moeten helpen bij het aanmeren. Dit ging niet vanzelf met die harde wind. Die beste meneer kwam tot 2 keer toe haaks op de steiger te liggen. Uiteindelijk is het hem gelukt. O, voor ik het vergeet. We zijn die dag ook nog verblijd met het bezoek van een aantal bruinvissen, dit op nog geen 5 meter vanaf onze boot. Echt kicken!!!

Zaterdag 6-8:
Yes!! Lekker weer en weinig wind. Misschien kunnen we wel naar open zee vandaag! Helaas kwam er al snel wat wind bij. Weer naar stek 3 dan maar. Mijn broer Marijn had die ochtend ook een jighead dead-bait gekocht in de haven. Allebei bewapend met zo�n ding, gingen we erop uit. Een lichte spinhengel met makreelonderlijn voor de aasvisjes erbij. Super!! We hebben die dag allebei kabeljauw gevangen van boven de 10kg. Met het zonnetje erbij, lekker in het t-shirtje. Puur genieten!! �s Avonds in het huisje, gauw een beetje sprayen met de aftersun, we hadden er gloeiende koppen van gekregen.

Zondag 7-8:
Prachtig mooi weer. Even praten met de visgids. Deze advisserde om nog niet naar open zee te gaan. Maar toch ��. even proberen. We zien wel hoe het gaat. Wel je gezonde verstand gebruiken. Gaat het niet, dat gaat het niet. Met de driftzak erbij ging het prima. We hebben gevist tussen stek 5 en 6 in de stroomnaad op 70 tot 91 meter op advies van onze visgids. Vooral de XXL Royber shads van 40cm lang met loodkop van 550 gram deden het hier heel goed. Echt een aanrader!! We hebben hier mooie kabeljauw gevangen tussen de 10 en 15kg. Helemaal geen kleintjes ditmaal. Marijn ving bovendien nog een grote zeewolf. Deze was 8kg zwaar en 86cm lang. Om de ��zware�� dag af te ronden, zijn we naar stek 3 gevaren. Hier kwamen we Mark en Huud tegen. We hebben hier heerlijk gevist met wat lichter materiaal. Dit alles wederom in het t-shirt. Zalig!!!

Maandag 8-8:
Joepie de poepie! Hetzelfde weer als gisteren! Op naar de haven en weer naar open zee.  Mark en Huub hadden voor deze dag de visgids ingehuurd en gingen ook naar open zee. Vlug naar stek 6. Daar hebben we gevist op 84 � 50 � 39 meter. Dit was een goede drift met veel grote kabeljauw tussen de 10 en 15kg en met klap op de vuurpijl ving ik er mijn eerste zeeduivel. We zagen uit de verte andere bootjes liggen, 1  + 1 = 2, dus dat waren onze visvrienden met visgids. Altijd interessant! Dit was in de punt van stek 6 op 62 � 56 meter. Ook hier was het prijs.  Even babbelen met Mark en Huub. Ook zij genoten flink van de grote kabeljauw. Na een paar uur werd het wat ruiger, dus zijn we naar binnen gegaan. Tussen stek 5 en 6 konden we nog goed vissen. Ook hier kabeljauw tussen 10 en 15kg. We vingen hier ook allebei 1 roodbaarsje. Met flinke spierballen zijn we �s avonds terug gevaren!!

Dinsdag 9-8:
Wij hebben deze dag gehouden om de boot en het huisje schoon te maken. Steffan kwam �s middags langs met de rekening, die we zo afrekenden, en vertelde ons hoe laat we het huisje uit moesten en hoe laat de bus zou vertrekken. We hadden nog wat bier over, dus spraken we af met Mark en Huub, om onder het genot van een biertje de week door te nemen. Zo hoorden we al gauw dat het IJslandvirus goed was toegeslagen en er al plannen waren voor volgend jaar.

Tsa, aan alles komt een eind en zo ook aan onze visvakantie. Normaal gesproken ben ik geen papegaai, maar toch ga ik afsluiten met de bekende woorden: IJsland, dat is HET!!!

Met vriendelijke groet,
Floris (Kingfisher) en Marijn van Enthoven

Meer informatie over het vissen in IJsland klik hier >>>

Filmpjes over IJsland >>klik hier<<

==========================================================

Wilt u zelf vissen in IJsland ??
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Gespecialiseerd in Sportvisreizen
www.cordestravel.nl

 

    �  copyright 2011   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer