vissen en visreis in IJsland Penn IJsland Festival, sudavik westfjord kabeljauw

Vissen in IJsland op grote kabeljauw
www.cordestravel.nl

===========================================================

Sudavik IJsland
Augustus 2011
Penn IJsland Festival

===========================================================

Na een lange periode van veel voorpret, materiaal aanschaffen en informatie uitwisselen was het dan weer zover; op dinsdag 23 augustus namen Dick en ik op Schiphol afscheid van onze vrouwen en maakten we kennis met de rest van de groep, waaronder ook onze kamer- en bootgenoten Lucy en Wilfried uit Belgi�.

Ruim 60 mannen en 2 vrouwen werden ontvangen door Raffie en Linda van Cordes Travel om deel te nemen aan het Penn IJsland Festival. We werden professioneel ingecheckt en verlieten het druilerige Schiphol.

Op een �bomalarm� (voor een vergeten koffer van onze groep) na verliep de heenvlucht voorspoedig en  bijna op tijd. Kevlavik lag er bewolkt bij en na een korte busreis naar Reykjavik verliep ook de binnenlandse vlucht naar Isafjordur gladjes.

Na inspectie van ons fraaie huisje (Tungata 16 i.p.v. Adalgata 1) en de bestelde boodschappen gingen we naar ons restaurantje �Ammy Habby� om een smakelijke hamburger te verorberen. Toen daarna de bagage ook gearriveerd was, konden we de hengels monteren en een tukkie gaan doen.
 
Op de eerste visdag kozen we voor de rechterkant van stek 3 in het fjord, omdat het te hard waaide voor open zee. Het duurde niet lang of (wie anders) Lucy ving de eerste mooie gul op een cutbait shad van Savage gear. Niet veel later volgden de anderen met mooie gullen tot 5kg. Cor en Dick telden er zo�n 50 de man. Daarnaast vingen we koolvis en Dick een makreel en Cor nog een aardige leng.
 
De 2e visdag viel in het (zee)water, want de opgeroepen monteur slaagde er niet in om de storing te verhelpen. Hij deed van 09.30 tot 20.00 uur zijn uiterste best. Wilfried, Dick en Cor zijn niet bij de pakken neer gaan zitten en hebben met aas op scharren in de haven gevist en later op de dag veel koolvisjes gevangen op kunstaas (Toby lepel) wat verder langs de weg richting Isafjordur. De lokale zeehond hield ons scherp in de gaten. Gelukkig zou er voor ons een andere boot overgevaren voor de volgende dag.
 
Op de 3e visdag zag het weer er perfect uit en gingen we direct naar open zee met onze vervangende boot. Een zwabberboot met een zeer ruim visdek en een grote kajuit. De vis liet niet lang op zich wachten en ergens tussen stek 5 en 6 vingen we tientallen kabeljauwen tussen de 80 en 110 cm. De zwaarste vis woog 13kg. Lucy en Wilfried hadden wat meer moeite met deze zwaardere visserij; Lucy had veel last van �loslaters�, want je moet als je met een shad vist, krachtig kunnen aanslaan of een scherpe dreg of fleur erbij monteren. Wilfried bleef te licht pilkeren en dan kom je vaak niet door de kleinere vis heen (koolvis, makreel en gul). Grote shads en levend aas (koolvis/makreel) leveren dan toch de grootste vissen op. Achteraf bleek deze dag voor bijna alle boten de topdag en werden ook de grootste vissen van het festival gevangen. Onze bonus bestond vandaag uit een groep dolfijnen naast de boot en walvissen wat verder weg. Ook zag ik vandaag voor het eerst een papegaaiduiker langs vliegen. �s Avonds was het gezellig in Sudavik, waar een of ander bosbessenfeest werd gevierd met life muziek, dans en een marathon, door de lokale bevolking.
 
De 4e visdag is het weer minder. We proberen het toch even buiten en dat levert enkele mooie gullen, een leng en veel koolvis op. Ook zien we weer dolfijnen en walvissen. Rond 12 uur besluiten we het fjord weer op te zoeken. Er zijn af en toe wat stille perioden, maar we vangen heel veel koolvis, schelvis, wijting, roodbaars, gul, makreel en zelfs een grote schar op de pilker. Omdat we hier licht vissen, blijkt de �sandeel� van Savage (150 gr.) een heerlijk vissend en zeer goed vangende shad. Helaas wordt hij snel kaal gevreten. De stemming zit er �s avonds goed in als Rens tijdens het eten en AC/DC strip act weggeeft. Het is echt gezellig in de groep en daar kom je toch ook voor naar zo�n festival.
 
De 5e visdag begint slecht met veel wind en we besluiten, onder veel belangstelling van onze zeehond, om in de haven op schar en gul te vissen. Dat lukt prima met stukjes makreel en koolvis. Lucy doet de laatste boodschappen en na de gebakken eieren met spek is het weer zoveel opgeknapt dat we toch met de boot naar stek 1 en 2 gaan.  Zowel op stek 1 als ook op 2 vangen we aardig gul (tot 6kg), koolvis, schelvis en makreel. Zelf vang ik en p.r. haring (35cm) op de pilker !
 
Op de 6e en laatste visdag doen we nog een verwoede poging om buiten op stek 6 te komen. Maar na een paar roodbaarsjes en een kleine zeeduivel voor Dick (eindelijk!!), druipen we teleurgesteld af. Op 5 vangen we nog enkele mooie kabeljauwen tot 10kg en sluiten we de vakantie af in het fjord. Daar het bekende recept: veel koolvis, gul, schelvis en wat makreel en roodbaars. Het festival wordt afgesloten met een heerlijke BBQ en de prijsuitreiking. Daarna is het spullen schoonmaken en inpakken geblazen.
 
De laatste dag bestaat voornamelijk uit schoonmaken, nakaarten en wachten. Onze groep kijkt terug op een gezellige en inspannende week, waarin we veel vis vingen.
De gehoopte records zaten er dit keer niet bij. Ook een gebroken hengel doet je realiseren dat je reserve materiaal bij je moet hebben.
 
Zelf heb ik gevist met de volgende hengels:
- Bionic boat van Ultimate 20-30lb (Ahoy hengelsport) met een Penn 112H 3/0 Special Senator reel en de Penn Battle 5000 molen.
- Reishengel van Balzer 71 north Edition IM 12 20-30 lbs (Avicentra) met een ABU Garcia Alphamar 30 reel
- Reishengel van Shimano Beast Master AX Spin STC 50-100 gram (Avicentra) met een Penn Atlantis 4000 molen
- Penn Overseas inliner 30-50 lbs met de bovengenoemde ABU Garcia reel
 
Materiaal wat goed beviel, maar vooral de laatste combinatie vist super. Mijn voorkeur voor lijn gaat nog steeds uit naar de Whiplash Crystal van Berkley en een metertje fluorcarbon van 80 of 90 honderste. Dat maak ik aan elkaar vast met een sterke tonwartel en aan het eind een kwaliteitswartel. Ik viste het meest met de pilkers van Balzer (Norway type Lofoten 200/300 en 400 gram) en heb daar al 2 festivals goed mee gevangen. Hoewel het pilkeren het meeste vis oplevert, ben ik zelf niet zo�n pilkeraar omdat je veel vis vals haakt, het zeer vermoeiend is en je ook meer kleine vis vangt. Zelf vis ik veel met de Storm shads (375 gr.) , waarbij ik dan een extra fleur of dreg monteer om veel missers te voorkomen. Ook de Giant Jig of Baithead met hele koolvis of makreel is een super combinatie voor grote vis.
 
Als laatste wil ik toch nog even m'n petje af doen voor Raffie en Linda van Cordes Travel.
Ik ken geen reisbureau waarvan het personeel 24 uur per dag een week lang klaar staat voor zijn klanten. Of het nu gaat om inchecken bij de vluchten, bagage vervoeren, accommodatie, boten, boodschappen of de maaltijden bij Ammy Habby, ze stonden altijd klaar om het zo goed mogelijk te regelen. Klasse !!
 
Groeten Cor

Meer informatie over het Penn IJsland Festival klik hier >>>

>>Fotoserie deel 1<<  &  >>Fotoserie deel 2<<

Filmpjes over IJsland >>klik hier<<

==========================================================

Wilt u zelf vissen in IJsland ??
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Gespecialiseerd in Sportvisreizen
www.cordestravel.nl

 

    �  copyright 2011   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer