ijslandfestival, Penn IJsland Festival, IJsland, sudavik kabeljauw, visreis, vistrip, heilbot,

Vissen in IJsland op grote kabeljauw
www.cordestravel.nl

===========================================================

Bolungarvik IJsland

Augustus 2012

===========================================================

Deelnemers: Georges, Olivier en Jonathan Collignon, Jef De Waal.

Onze visreis hebben we geboekt bij Linda en Raffie Cordes van www.cordestravel.nl

Dag 1:
21 augustus

We zijn deze ochtend om half zes opgestaan, om zeker wakker te zijn wanneer Jef om half zeven in Colijnsplaat aankomt.  Rond kwart voor zeven vertrekken we naar Schiphol. De baan gaat goed en we zijn goed op tijd. Rond tien uur zijn we in Schiphol aangekomen, waar er al enkele moedigen (Penn IJsland Festival) staan te wachten. Het inchecken verloopt vlot en voor we het goed en wel beseffen zijn we in het vliegtuig naar Keflavik.

De vlucht verloopt goed en na drie uur zijn we in IJsland. Hier nemen we een bus naar een andere luchthaven. De bedoeling is om met een binnenlandse vlucht naar Ilafjurdur te vliegen. De vlucht maakt nog even een indrukwekkende tussenlanding. Er lijkt geen einde te komen aan het water en het is pas op het allerlaatste moment dat we de landingsbaan zien. Na een tof gesprek met de piloot  en het nemen van een paar foto�s, die we hem moeten doorsturen, vliegen we verder richting eindbestemming. 10 minuten later landen we even spectaculair, tussen de bergen van Islafjurdur. Matthias, onze Duitse visgids, staat ons daar op te wachten en neemt ons per busje mee naar Bolungarvik.

We passeren even via de haven, hij toont ons een aantal belangrijke plaatsen en dan rijden we door naar het appartement. Op het eerste zicht is het even schrikken... De buitenkant van het gebouw is niet van de jongste meer. Wat een verrassing wanneer we binnen gaan. Het is prachtig! 3 mooie slaapkamers, een ruime badkamer, een kleine, moderne keuken en een mooie zithoek!

Het is ondertussen 22.00 uur lokale tijd en normaal gezien zou onze bagage er binnen een uurtje moeten zijn. Daarna is het uitpakken en het visgerief klaarmaken, daar we morgen, indien het weer het toelaat, reeds met Matthias op grote vis gaan jagen... We'll see ;-))

Dag 2:
De bagage is gisteren omstreeks 23.00 aangekomen. In Belgische tijd is dat al 01.00 uur. Materiaal klaarmaken... het zit er voor vanavond niet meer in, daar we morgen om 8 uur aan de boot moeten staan voor de veiligheidsbriefing met Matthias. Slapen dan maar. En daar staan we dan om 8 uur. Matthias legt alles uit op een professionele manier, maar laat tevens weten dat de wind vrij hard is en vissen op zee vandaag en morgen gevaarlijk is. De trip samen wordt verplaatst naar vrijdag of zaterdag, afhankelijk van het weer.

Na de uitleg, die bijna 2 uur heeft geduurd, zijn we naar de lokale supermarkt geweest om de nodige inkopen te doen. Dan maar vlug naar huis om het materiaal klaar te maken en eindelijk te gaan vissen. De zee is niet (of toch slecht) bevaarbaar, het fjord laat vissen vandaag echter goed toe. De wind is aan onze kant van het fjord vrij hard, maar aan de overkant zou het goed moeten zijn. Dat bleek ook zo. Dan maar snel vissen.

Na twee driften zijn we echter ontgoocheld: ingooien en beet! Ja natuurlijk! Bij iedereen behalve ons zeker???? Pfffffff

Alleee, toch nog een derde run proberen.... Niet te geloven!!! De ene beet na de andere. Alle 4 hengels tegelijk krom! We halen vissen binnen gaande van de mooie Oosterscheldegul tot de prachtige noordzeekabeljauw. De grootste kabeljauw van vandaag is boven de meter en weegt meer dan 8 kilo. Niet de reuzen van 25 kilo, maar toch prachtige sportvisserij.

Olivier is trouwens in de wolken. De hele heenreis heeft hij zitten herhalen hoe graag hij een zeewolf wilde vangen. Iedereen heeft hem (voorzichtig) uitgelegd dat het niet meer het goede seizoen is voor de zeewolf en dat de kans zeeeeeer klein is dat je er nog eentje ziet en dat ....

Op onze vierde drift van de dag heeft Olivier een loeiharde aanbeet. Een korte dril (we visten op ongeveer 25 meter), een harde schreeuw (van vreugde) en ineens staat daar een happende zeewolf van 75 cm in het midden van de boot. Jonathan duwt hem, voor onze veiligheid en die van onze laarzen, een stuk hout tussen de tanden en deze wordt bijna ogenblikkelijk verpulverd. Vakkundig wordt deze vis overmeesterd en kunnen we onze drift verder zetten.

Een paar uur later, we hebben in het totaal 7 uur gevaren en gevist, staat de teller op een kleine 250 stuks... Gaande van makreel dat gebruikt werd als aas, over kabeljauw tot koolvis en die ene zeewolf. We keren allen voldaan, ontspannen en moe van de eerste visdag terug naar huis...

Enige minpunt van de dag... Georges is vergeten zijn hengel in de hengelsteun te plaatsten tijdens het varen: een welgeplaatste golf in samenwerking met een kleine versnelling hebben de hengel vakkundig de lucht in gegooid en voor iemand iets kon doen, lag de hengel op de bodem van het Fjord. Tja... Onze visgids zal morgen tevreden zijn dat we een stokje komen huren bij hem...

Tot morgen vis!

Dag 3 :
Deze ochtend zijn we opgestaan en er stond een strakke wind! Volgens Matthias en Raffie zou deze in de namiddag gaan liggen. We zijn dan even met de wagen naar Sudavik gereden.

Terug in ons vertrouwde Bolungarvik zijn we van de kant gaan vissen met licht materiaal. Wat een sport zeg! Koolvis van 1 � 3 kilo op een spinhengel nemen is toch indrukwekkend. Tegen 16.30 lijkt de wind te gaan liggen: we gaan vissen in het fjord! Tja... We zijn uitgevaren, maar de golven werden steeds groter. Vissen was niet mogelijk. we zijn dan maar teruggekeerd...

Dag 4:
Vandaag gaan we waarschijnlijk met Matthias vissen. Tegen de middag weten we meer... Tot straks :-)))

Rond 12 uur zijn we aan de haven, vol spanning aan het wachten op Matthias. Komt daar een Duitser op ons afstappen... Blijkbaar heeft hij ook met Matthias afgesproken.  Vijftien minuten later komt Matthias afgestapt naar de boten. Hij vertelt ons dat de Duitser met hem meevaart, en dat het dus niet mogelijk is voor ons om met hem mee te varen. We moeten hem dus volgen met onze boot... niet echt wat we verwacht hadden, maar beter dan niets.

We vertrekken en heel snel beseffen we dat het niet ( of toch zeer moeilijk ) te vissen is. De wind moest gaan liggen, maar blaast toch een stevige 6 Bft en de golven zijn gemakkelijk 3m hoog. Na drie uur vissen, met meerdere verplaatsingen, vaart Matthias, zonder iets te zeggen weg, recht naar de haven. Wat een ontgoocheling is dat!!!! Tot hiertoe was Matthias perfect geweest, maar vandaag vind ik hem echt een visgids onwaardig! We hebben op 1 drift 2 mooie kabeljouwen gevangen (10 en 8 kg). Het zijn geen monsters, maar het is leuke visserij.

Gezien de grote golven beslissen we om in de beschutting van het fjord te gaan vissen. Daar vangen we nog een paar mooie gullen, waarvan de grootste tegen de 6 kilo weegt.

Dag 5:
We hebben gisteren kennis gemaakt met Nederlanders die hier 2 weken verblijven en. Overmorgen met ons naar huis gaan. Het zijn echt toffe mensen en we besluiten om vandaag samen te gaan vissen. De zee is vrij goed en we varen samen naar stek 9. Heel de dag varen we, op zoek naar de echt grote vissen. Gerard en Kobie vangen er een paar heel mooie, waarvan de grootste rond de 12 kilo weegt. Bij ons is de hoeveelheid iets meer, maar de grootte blijft een beetje achter en wij blijven steken op een dikke 8 kilo. We hebben vandaag meer dan 10 uur op zee gezeten en ��n ding is duidelijk: wat een visbestand heeft IJsland!!! In 90% van de gevallen is het ingooien en ophalen met vis aan de lijn. De grote monsters waren afwezig, maar de hoeveelheid heeft ons verbluft.

Morgen is het ondertussen al de laatste visdag... Volgens de eerste berichten kunnen we morgen terug op zee en hopelijk vangen we morgen ons monster. Tja... Mijn vorig record was 7 kilo. Dat "personal best" is dit verlof best gesneuveld, maar het zou echt leuk zijn om die lat ineens heeeeel hoog te kunnen leggen. We'll see tomorrow...

Dag 6:
Tja... Bij het opstaan zag het er heel goed uit... tot we op het water waren. Veel wind, (heel) grote golven en heel weinig vis vandaag... Spijtig, we hadden gehoopt op een knallende afsluiter. Deze afsluiting is eerder hoop die in het water valt... Voor morgen geven ze ook veel wind. We zullen dan maar inpakken en zorgen dat we klaar zijn voor de terugreis die morgen begint.

Volgend jaar beter...

De laatste dagen:
De terugreis verloopt vlot, maar is toch lang.

Een tip voor de mensen die het in de toekomst ook willen doen : parkeer je wagen niet bij flypark.nl. Wanneer je de mensen opbelt om je te komen ophalen aan de luchthaven, wacht je nog 1 uur alvorens ze je komen halen� veel te lang.

Dank aan Raffie, Linda, Matthias en iedereen die we zijn tegengekomen en die van onze reis een succes hebben gemaakt. Iedere sportvisser zou het moeten meemaken !!!!

Tot volgend jaar, IJsland!

Olivier

==========================================================

Filmpjes over IJsland >>klik hier<<

==========================================================

Wilt u zelf eens vissen in IJsland ??
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Gespecialiseerd in Sportvisreizen
www.cordestravel.nl

 

    �  copyright 2012   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer