ijslandfestival, Penn IJsland Festival, IJsland, sudavik kabeljauw, visreis, vistrip, heilbot,

Vissen in IJsland op grote kabeljauw
www.cordestravel.nl

===========================================================

Bolungarvik IJsland

Augustus 2012

===========================================================

Ongekend veel manieren van sportvissen is mogenlijk in IJsland.

14 augustus t/m 29 augustus 2012 stond onze trip gepland, maar aangezien we al in november 2011 geboekt hadden moesten we nog een tijdje wachten, dus aan Raffie gevraagd wat heb je zoal nodig hebt in IJsland. Hij stuurde ons een lijst met de benodigde materialen en tevens zijn we nog eens bij hem langs gegaan en we kunnen zeggen alles werd tot in de perfectie uitgelegd.

Daarvoor nog onze dank Raffie en Linda van Cordes Travel. De maanden werden goed benut, alle materialen werden aangeschaft en dan bedoelen we ook alleen maar kwaliteit, en het sterkste van het sterkste, leaders werden geknoopt alle dreggen werden van de pilkers afgehaald en vervangen door een enkele haak Gamakatsu LS4644F vanaf de maten 2/0 tot 10/0, deze werd bovenaan de pilker bevestigd met 2 splitringen en een tonwartel van 200 pond. We zijn  als vliegvisser gewend om alles goed voor te bereiden, en zien dit als een voorpret op de vistrip. De hengels die we meenamen bestonden uit 2 Penn Overseas innerliner 50LBS 2.10 mtr, met Penn Fathom 20 LW reels, 2 Shimano Nexave CX 2.70h game type 21-125 gram, met Penn Atlantis 7000 molens, en niet te vergeten natuurlijk een aftma 10 en 13 RPL XI Sage vliegenhengels met een Billy Pate antireverse reel met snel zinkende lijnen, want we zouden het zeker gaan proberen met de vlieg.

Uiteindelijk was het dan zover!!!! 2 weken IJsland Bolungarvik, de reis ging voorspoedig en bij aankomst stond de visgids Mathias al op ons te wachten, even onze spullen in het appartement neerzetten, de eigenaar van de supermarkt werd opgebeld en we konden nog even boodschappen halen wat een service. Ook nog even een kleine test afleggen voor het varen, ook dit ging vlekkeloos, de hengels nog even klaarmaken want we gaan morgen vissen. De volgende dag eerst uitleg over de boot, en daarna vaarden we achter Mathias aan, de mist nam toe dus we bleven op korte afstand van elkaar, we gingen richting stek 6 maar nog wel een 20 minuten verder, op de stek aangekomen lieten we onze 500 grams bananepilkers zakken en ongelooflijk een flinke dreun en de eerste dikke Kabeljauwen werden aan boord gehesen, wat een vissen allemaal vanaf 1 meter t/m 1.25 m en zeker 22 kilo!!!!

's middags nam de wind toe en zijn we in het Fjord gaan vissen voorbij stek 3 bij de watervallen, hier vingen we kleinere vis maar ja wat noem je kleine vis toch nog zo'n 60 tot 80cm (laten we eerlijk zijn in Nederland doen ze er een moord voor), werkelijk de ene na de andere knalde op de pilker, zelfs met de 125 grams Shimano en een pilker van 50 t/m 115 gram sleepte we de een na de andere vis naar boven, het was laten zakken en hangen. Dit soort momenten grijp ik dan ook gelijk aan om van alles uit te proberen wat we bij ons hebben. Diverse kleuren, modellen en gewichten. We vingen Makreel, Wijting, Koolvis en Kabeljauw in een woord fantastisch.

Natuurlijk zijn er vissers die speciaal naar IJsland gaan voor grote Kabeljauw maar wij zelf vinden de afwisseling leuker dan alleen maar op groot te gaan, en soms als de wind opsteekt en op zee te hogen golven staan, de drift te snel gaat (zelfs met een grote driftzak) dan is het bijna altijd mogenlijk om een plekje te vinden in het Fjord. De eerste week hebben we mooi weer gehad, de wind had soms iets minder gemogen maar het was droog en zonnig, we hebben alle stekken uit kunnen proberen en overal vingen we onze vis, ja ook de hele grote!!!!

De 2de week sloeg het weer om, het werd iets kouder en meer wind, we besloten om een dag de auto te pakken en iets van de omgeving te zien, we hadden allebei de gedachten dat IJsland alleen maar kaal en vulkanisch zou zijn maar het was mooier, groener dan we verwacht hadden, prachtige watervallen, rivieren en meren, natuurlijk zie je maar een klein stukje maar dit was de moeite waard. We zijn ook nog even naar Sudavik gereden om Raffie en Linda met de groep van het Penn IJsland Festival te zien en natuurlijk meteen even wat te eten bij het restaurantje, we werden hartelijk ontvangen door Linda en de anderen.

We wisselde nog wat info uit over het vissen want wij zaten er natuurlijk al een week, en buiten de vaste stekken hadden we zelf ook nog wat mooie stekken gevonden. Verder deze week zijn we toch elke dag gaan vissen ondanks de aantrekkende wind, in het fjord uit de wind nog met de vliegenhengel gevist, dit was in een woord super, op crabimmitatie's en deep clouser minnows in verschillende kleuren vingen we Makreel, Koolvis , en zeker leuke maten Kabeljauw van ruim 70cm!!!!!!

Wat ook een leuke afwisseling was om even 's avonds in de haven op de Koolvis te gaan met de vliegenhengel, geloof het of niet maar hier zwommen ze rond van boven de 70cm, al snel kwamen we er achter waarom deze zo dik en groot waren, elke dag kwam er een visser die er zijn visafval dumpte het leek wel een aquarium en een grote vreetorgie. Dus in IJsland hoef je je eigen niet te vervelen, als het weer eens tegen zit en je niet op zee kan vissen kan je perfect vanaf de kant met lichter materiaal je visje vangen.

Naast het vissen hebben we ook nog een paar keer Dolfijnen gezien zelfs onder de boot door, Bruinvissen en Papagaaienduikers en natuurlijk niet te vergeten de meeuwen die constant bijna de vis van je haak af willen pikken ook dat is IJsland.

We hebben het super naar ons zin gehad, alleen toen we thuis waren leek het wel of er een vrachtwagen over me heen was gereden, mijn rug, mijn armen, mijn schouders alles deed pijn maar ja je moet er wat voor over hebben.

Alles was goed geregeld, de gids Mathias had altijd tijd voor ons en natuurlijk de goede zorgen van Raffie en Linda

 

Nu zitten we weer thuis en kijken alweer uit naar de volgende vistrip, WAAR???     IJSLAND NATUURLIJK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
We hebben dan ook meteen weer geboekt voor 2013, Bolungarvik 23 Juli tm 6 Augustus.

JA WANT IJSLAND ........... DAT IS HET  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

De Rotterdammertjes

==========================================================

Filmpjes over IJsland >>klik hier<<

==========================================================

Wilt u zelf eens vissen in IJsland ??
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Gespecialiseerd in Sportvisreizen
www.cordestravel.nl

 

    �  copyright 2012   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer