ijslandfestival, Penn IJsland Festival, IJsland, sudavik kabeljauw, visreis, vistrip, heilbot,

Vissen in IJsland op grote kabeljauw
www.cordestravel.nl

===========================================================

Penn IJsland Festival

1 tm 8 Mei 2012

===========================================================

Ons Penn Festival Mei 2012

Eindelijk was de dag daar na eindeloos inslaan van materialen een leuke en zeer informatieve IJslanddag het speuren over internet om maar goed beslagen ten ijs te komen waren we onderweg naar schiphol voor het Cordes Penn IJsland festival. 

Aangekomen op schiphol was voor ons al snel duidelijk waar we moesten zijn Linda en Raffie liepen goed zichtbaar rond en de hengelkokers die fier omhoog staken konden ook niet over het hoofd gezien worden. 

Het was even wachten op de laatste gasten om als groep ingecheckt te worden bij IJsland air dit was allemaal tot in de puntjes geregeld en alleen even je paspoort laten zien was afdoende en onze trip was nu echt begonnen.

Na de douane even een lekkere Starbucks en na nog even rond gekeken te hebben een flesje sterke drank in het tasje(onnodig gewoon in ijsland doen) zijn wij naar de gate gelopen voor de eerste vlucht richting onze bestemming.

Ook hier weer de begeleiding die zorgt dat je op de juiste plaats terecht komt en op weg naar de eindbestemming Sudavic

Gelijk is duidelijk hoeveel stress de organisatie met zich meebrengt een groep gasten die er wel heel makkelijk over dachten waren de koffers vergeten en kwamen vrolijk lachend bij de bus aan met hun ingeslagen drank en moesten nog even terug voor de koffers. Dit zorgde voor dusdanig veel oponthoud dat er druk gebeld moest worden door Raffie en Linda  om het volgende vliegtuig aan de  grond te houden en niet voor te veel vertraging te zorgen.Aangekomen op de tweede luchthaven stond het vliegtuig klaar met draaiende motor en konden we vanuit de bus rechtstreeks doorlopen dit was telefonisch door Linda geregeld vanuit de bus!!!!echt leuk om mee te maken na alle ellende op schiphol even vriendelijk lachen je paspoort heen en weer zwaaien en hup het vliegtuig in ook wel grappig was dat er twee vliegtuigen stonden wij niet door hadden welke en dat de piloot zijn hand uit het raam steekt en sommeert maar snel in te stappen.

Aangekomen in ijsland en overweldigd door het natuurschoon nog even in de bus in voor een laatste rit richting Sudavic op de luchthaven zien we de groep die eerder daar waren en die in het nieuws gekomen waren door de vangst van een mooie grote heilbot.

Aangekomen gelijk ingedeeld in de huisjes en gelijk de boodschappen die er al netjes op ons stonden te wachten in de koelkast gezet.

De kamers werden verdeeld en zoals afgesproken zou ik mijn kamer gaan delen met een gezellige belg.

Ik heb de eerste nacht gelijk afscheid van hem genomen en heb me voorgenomen in de woonkamer te gaan vertoeven tijdens de nachten mijn Belgische vriend snurkte zo hard dat ik bang was de volgende ochtend mijn wekker niet te kunnen horen.

Visdag 1
De zenuwen waren goed merkbaar bij de gehele ploeg door het hele dorp zag je mensen lopen met visspullen en de haven werd druk bezocht speculaties van de plekken die opgezocht moesten worden vlogen in het rond en iedereen had zo zijn idee�n over het te gebruiken aas op de eerste dag.

Na wat uitleg van de boot en Gps werd het ruime sop gekozen even gedag zeggen tegen isdafur radio gingen we op pad. Volgas richting Stek 6 hier moesten de monsters zich ophouden en hier ging het dus gebeuren. Voortijdig even stek 5 geprobeerd en hier kwamen de eerste mooie vissen boven maar nog niet de monsters.

Dus hup door op 6 moest het gaan gebeuren door een aantal mensen met weinig ervaring op de boot bleek het vissen op de 6 lastiger dan verwacht en al snel wilde ze terug naar de 5 omdat daar net iets sneller de vissen boven kwamen drijven.

Al snel is duidelijk dat je niet gestudeerd hoeft te hebben om vis te vangen in IJsland en de hengels stonden keer op keer zo krom als een hoepel. Vissen van gemiddeld 70 cm kwamen met enige regelmaat in de boot en omdat we bang waren dat we de grote niet konden meenemen waren we maar begonnen met vissen terug te gooien anders waren de bakken te snel vol.

Onderweg terug nog even gestopt op stek 3 de zeewolf stek waar al snel de eerste zeewolven naar boven kwamen wat een geweld en kracht hebben die dingen in zich en met angst voor eigen leven trokken we de eerste bijter in de boot.Alles waar in gebeten kon worden kreeg een knauw en na hem zacht over zijn bolletje geaaid te hebben met een eind hout konden we op de foto. Onderweg op het water zagen we elke keer de papagaai duikers en bruinvissen voor ons weg springen en varend tussen de met sneeuw bedekte bergen was het niets anders dan vet genieten wat een super bestemming.

,s avonds lekker eten bij abby,s kan niet tegenaan gekookt worden hoor voor die prijs en wat is er nou lekkerder dan na het douchen een lekker groot bord eten met een biertje weg te stouwen voor zo weinig geld. Nog even alle sterke verhalen aan gehoord en na het zien van de catch of de day lekker naar het huisje voor een borrel en lekker onder de wol voor de volgende dag. De geruchten bereikte ons dat er slecht weer aan zat te komen en we getrakteerd zouden gaan worden door een sneeuwstorm die over twee dagen bij ons op visite zou komen balen maar het was nog niet zover.

Dag 2
Onze belg had er voor gekozen een dagje over te slaan en vol goede moet trokken we weer naar stek 5 geen grote maar wat een golf vis daar elke keer een volle visvinder en je voelde je pilker bij wijze van spreken tegen de vissen tikken eer hij beneden was als hij �berhaupt beneden kwam.

Op aangeven van de visgids zijn we bij stek 5 de hoek omgegaan en hebben onder aan de krijtrotsen gelegen het leek wel vorentjes tikken in de haven zoveel vis kwam er boven en mooi van kleur donker gekleurd van het kelp redde de shad het niet om de grond te raken wat een vracht vis en wat een omgeving er zijn momenten geweest dat in mijn hengel weglegde even een bakkie inschonk en even de tijd nam om te genieten van mijn omgeving het gezelschap waar ik in verkeerde en het moment.

Visdag drie
Onze Belgische vriend was weer opgeknapt en we hadden afgesproken vooral te gaan voor de aantallen het genieten van het vissen en als de zee het toeliet nog maar eens een snelle blik op zes te gaan werpen.

Aangekomen op 6 bleek de visserij weer lastig de mensen zonder ervaring kregen de pilker niet aan de grond en aan de stand van de draad had ik even het idee dat er naast mij iemand stond te vliegeren. Ja hoor de lijnen waren zoals voorspeld in elkaar en de pilker van de persoon naast mij was omhoog gekomen aan de andere kant van de boot even uit elkaar halen en hij kon weer op weg naar de bodem. Gelijk zag ik aan het straktrekken van de lijn dat de pilker gepakt was door een koolvis ik attendeerde mijn buurman erop die driftig begon te draaien na een paar slagen ingedraait te hebben zie ik een dreun op zijn top en geef aan dat het monster toegeslagen heeft 15,8 kilo komt er boven en dat aan een hengel van iemand die tot dan toe pas 1 keer op zee gevist heeft dat bedoelen ze dus met beginners geluk.

Uit handen van de mannen van penn krijgt hij een mooie sargus 6000 omdat het de catch of the day was en zou later met deze vis ook nog een mooie TRQ hengel winnen.

Dag 4
De voorbode van de storm liet zich zien we zijn in het fjord gebleven en hebben alle stekken bezocht en ook hier waren de aantallen ruim aanwezig langzaam aan namen we afscheid van de visserij want zoals het er nu uit zou zien was dit onze laatste visdag aangekomen in de haven alles goed vastgemaakt en naar het huisje waar de wind steeds harder ging waaien en we genoegen moesten nemen met de wifi verbinding in ons huisje de meegebrachte laptop waar we konden genieten van de nieuwe heerlijk illegaal gedownloade films.

De voorlaatste dag van de vakantie nog eenmaal elkaar aangekeken namen we het besluit de zee te trotseren en de laatste nacht op het water door te brengen of namen we er genoegen mee en gingen we langzaam aan beginnen met het opruimen van de spullen.

Het laatste was het geval het gebrek aan ervaring en niet het vertrouwen te hebben de zee op te kunnen hebben we lekker alles afgespoeld en netjes opgeruimd later bleek dat dit wel eens onze grootste fout geweest te kunnen zijn de boot die wel het risico genomen heeft kwam terug met de vissen waar normaal iedereen mee thuis komt heel veel vissen van 1 meter plus en twee bakken vol!!!!!! (zie fotos)

Respect voor deze mannen vader met twee zonen die even laten zien hoe het allemaal moet het tanken en lossen van de vis wordt gedaan door mensen die niet zijn gaan vissen zodat de vissers nog even een klein uurtje kunnen slapen zich even opfrissen voordat de tocht naar huis ingezet wordt.

Nog even twee boten omgevaren naar twee plaatsjes verder en door finur de eigenaar van de  huisjes en boten nog even getrakteerd op een tour over het eiland de geschiedenis en het alles om visserij draaiende eiland laten een grote indruk achter wat een bestemming.

Het eten wordt genuttigd in een klein zaaltje bij de supermarkt dat nog aangeboden wordt door Cordes travel en ook hier zie je dat de reisleiding niet klaar is een groep is er als een raket vandoor gegaan en hadden nog een rekening openstaan bij Abby beetje jammer van zo,n groep omdat dit voor raffie en Linda weer een leermomentje is en er volgende keer alles gelijk afgerekend moet worden.

Dan blijken een aantal festivalgangers toch niet zulk lief volk, raffie had zijn auto neergezet naast het restaurant later in de bus bleek ook dit een misplaatste grap te zijn en raffie had wraak beloofd en ik weet niet in hoeverre dat nog uitgekomen is.

Op de terugweg naar huis nog een nacht in een erg mooi hotel daar heerlijk geslapen een goddelijke douche gepakt en naar de luchthaven voor de laatste etappe. De vis kwam niet in de beloofde vistas wat bij een aantal gasten niet in goede aarde viel.

Ook hier valt de reisleiding niet veel in te verwijten dit hebben zij niet in de hand en als die dingen niet zoals afgesproken klaar liggen kunnen zij er ook niet erg veel aan doen. Na de landing bleek er een jas gestolen uit het vliegtuig met camera en toebehoren zo jammer om de vakantie op deze manier af te moeten sluiten.

Ook bij ons gingen er een aantal dingen mis maar die wegen niet af tegen de fantastische ervaring die we hebben mogen beleven de vangsten heb je niet in de hand dat weet je als visser mocht je weinig vangen dan is er altijd nog het moment en de omgeving waar je dan van geniet en doen dat dan ook.

Raffie en Linda doen de hele vakantie niets anders dan hun best ook die gaan van huis met het idee er een fantastische vakantie van te maken voor je en hebben ook niet alles in de hand hebben maar twee paar handen maar doen zeker hun best.

Bedankt daarvoor!!!!

Groetjes De groep van Wijhe


Let op de berg op de achtergrond


paar dagen later...


En toen kregen we slecht weer, 36 m/sec wind en sneeuw (horizontaal)

==========================================================

Filmpjes over IJsland >>klik hier<<

==========================================================

Wilt u zelf eens vissen in IJsland ??
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Gespecialiseerd in Sportvisreizen
www.cordestravel.nl

 

    �  copyright 2012   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer