IJsland, sudavik, bolungarvik, kabeljauw, visreis, vistrip

Vissen in IJsland op grote kabeljauw
www.cordestravel.nl

===========================================================

Bolungarvik IJsland

September 2012

===========================================================

Onze reis naar Bolungarvik IJsland,

Voor de vijfde keer gaan we met een groep naar IJsland om daar grote kabeljauwen te vangen, vorig jaar zijn we met een groep van 12 personen in Talknafjordur geweest waar we prima gevangen hebben.

Andere jaren zijn we in Mei naar IJsland gegaan, maar omdat er een aantal jongens in de bloemen werken kunnen ze in deze maand geen vrij meer krijgen en hebben we besloten om een keer in September te gaan. We maakte al meer dan een jaar van te voren een reservering bij Linda en Raffie van www.cordestravel.nl  en we besloten een keer naar Bolungarvik te gaan, daar waren we nog nooit geweest wel in Sudavik.  Als je zo ver van te voren boekt heb je lekker lang voorpret, zo zijn wij diverse ochtenden bij elkaar gekomen om alles door te spreken en visserslatijn aan te horen van de deelnemers.

Eigelijk ging de bijna 1,5 jaar best snel en zo werd het dan september om precies te zijn dinsdag 11 september, we hebben om 12.00 uur op schiphol afgesproken we wonen allemaal niet ver van schiphol dus dit was geen probleem. De heenreis ging voorspoedig in tegenstelling van voorgaande vistrips dit keer geen vulkaan of verongelukte vliegtuigen maar dit keer geheel volgens plan.  Een aantal jongens konden het niet laten en zijn diezelfde avond nog naar de haven gereden om daar te vissen, en ja hoor gewoon op een kleine pilker kleine gullen zoveel als je wilt. Na het avondeten lekker naar bed en dromen van de grote kabeljauwen.

Woensdag 12 september onze eerste visdag (met de boot)
We hebben tussen 8.00 en 9.00 uur afgesproken in de haven met de visgids Matthias waar onze warmte pakken gebracht zouden worden. We zijn mooi op tijd en hebben er erg veel zin in maar helaas Matthias komt pas na 9.00 uur met de pakken aanrijden. Aangezien de uitleg van de boten nog een uur in beslag neemt varen we pas om 10.30 uur weg uit de haven op naar open zee.

Boot 1, Peter, Tobias, Jeroen en Yoeri
Boot 2, Wim, Jan, niels en Nico
Boot 3, Ruud, Rob en Marcel

We gaan op weg, het voordeel van Bolungarvik is dat je maar 20 minuten hoeft te varen naar open zee. Vandaag redelijk wat wind maar als je vasthoud kan je toch vissen het naddel is dat je met deze golven niet hard kan varen. We hebben een prima eerste dag boot 1 heeft meer dan 10 kabeljauwen van boven de 10kg gevangen 5 van boven de 15kg ikzelf (Ruud) ving meteen al mijn PR van 20.8kg met een lengte van 125cm.

Wij maken altijd een pot waar we elk � 10,= in doen voor diegene die de zwaarste vis vangt tijdens de gehele week, aangezien dat onze meter van 4 trips naar IJsland op 18kg staat dacht ik met 20,8kg een goede kans hierop te maken, maar helaas (lees maar verder). De eerste dag was een prima visdag met mooie vangsten.

Donderdag 13 september onze 2de visdag.
Dikke pech na gisteren een lekkere dag te hebben gehad kunnen we en mogen we vandaag niet uitvaren windkracht 10 golf hoogte van 5 meter in het fjord, zelfs de beroeps vissers komen naar binnen om te schuilen. Dus vandaag maar een beetje in de haven vissen, het is maar 5 gr en met die wind is het ijskoud. We vissen met kleine pilkers op van alles, we vangen de man in een paar uur tijd wel zo een 70 kleine koolvissen van max. 50cm dat is op een lichte hengen best wel leuk. Tobias dacht de vis van zijn leven te hebben, vlak voor de kade kreeg hij een beuk op zijn hengel en de slip gierde als een gek. Een Heilbot gilde hij en sprong een gat in de lucht, helaas daar kwam snel een einde aan, daar kwam een zeehond naar boven die zijn pilker had gepakt, deze dook weer onder en zijn lijn brak. Later de die dag nog even naar de bakker om een kopje koffie met iets lekkers erbij. Morgen ziet het er beter uit en kunnen we hopelijk weer naar buiten op stek 6 waar we gisteren goed hebben gevangen.

Vrijdag 14 september 3de visdag.
Gelukkig het weer is goed en we kunnen naar stek 6. Na verloop van de dag zien we dat boot 1 een uitstekende dag heeft gehad, ze waren helemaal naar het eind van stek 6 gegaan en hebben daar heeeeel veel vis gevangen. Boot 1 bleek later in de haven meer dan 600kg vis te hebben gevangen alle visser hebben hun PR verbeterd en helaas valt mijn eerder gevangen 20.8kg in het niet. Tobias 21kg, Yoeri 22,7kg, Peter 24kg en Jeroen de grootste van 27.2kg ook de andere 2 boten hebben goed gevangen met vissen van boven de 15kg en totaal meer dan 250kg per boot.

Alles gevangen aan het einde van stek 6 met shads, pikers en levende koolvis, de koolvis pakt de pilker en dan kort daarna word de koolvis door een dikke kabeljauw gepakt de grootste vissen zijn op deze manier gevangen. De mannen zijn buiten zinnen de foto�s spreken voor zich, de dag van gisteren is op deze manier gauw vergeten. We vinden in de haven een leuk restaurant waar je lekker kan eten voor een redelijke prijs.

Zaterdag 15 september 4de visdag. (de dag van de PUFFIN)
Ondanks de ruwe zee konden we toch naar stek 6 waar we gisteren zo goed hebben gevangen, helaas was stek 6 een stuk minder dan gisteren. We vingen wel vis maar een hoop kleine dus zijn we later naar stek 5 verhuist waar we bijna een kist vol vis hebben gevangen met als favoriet de shad. Marcel doet zijn Puffin shad aan de lijn en kreeg al voordat hij de bodem kon raken de eerste beuk erop en vangt de ��n na de ander met deze shad. Boot 1 had weer veel succes met levende koolvis en makreel, men ving weer diverse vissen boven de 15kg. Later in de avond lekker eten in ons restaurant waar we een graag geziene gast zijn.

Zondag 16 september 5de visdag.
Ook vandaag weer veel wind golven van 3 meter hoog maar dat kan je in deze tijd van het jaar verwachten. Gelukkig mochten we uitvaren maar moesten zelf kijken hoever we konden komen, je moet in dit soort gevallen je verstand gebruiken en niet teveel risico nemen. We zijn half gas naar stek 6 gevaren (omdat vol gas niet kon) maar daar was de stroming te sterk en  de golven te hoog zodat we ons hebben laten afzakken naar stek 5. Daar hebben we gevist tot 14.00 uur en hebben een aantal mooie grote vissen gevangen , boot 2 was van wegen de wind al om 12.00 uur gestopt. Boot1 heeft gevist tot 18.00 uur en heeft in de laatste 2 uur 1.5 bak vol vis gevangen allemaal van tussen de 8 en 10 kg. Morgen onze laatste volle visdag, dit schijnt een mooie dag te worden met weinig wind, dat hopen we dan maar we hebben vanaf dinsdag nog geen dag zonder wind gehad. Vandaag eten we lekker eigen gevangen vis met gebakken aardappelen met stokbrood.

Maandag 17 september 6de visdag.
Ook vandaag hebben we weer redelijk wat wind, ook hier is de weersverwachting dus niet betrouwbaar. Weer naar stek 6 waar we de andere dagen goed hebben gevangen maar helaas het was niet wat we dachten zou dit onze slechtste dag van de visvakantie worden? Ik kan me nog herinneren dat dit ook een keer het geval was op het IJsland festival 2010 waar ik toen bij was, wij zijn toen in diep water gaan vissen. Met de informatie in mijn achterhoofd zijn we nu ook vertrokken naar diep water, en ja hoor bingo tussen de 120 en 140 meter vingen we vis allemaal boven de 8 kg. Het nadeel is wel dat je een heel eind naar boven takkelen met een grote vis aan de haak, maar ja we hoeven voorlopig niet naar de sportschool. Bijna alles gevangen op de pilker met als grootste 18 kg achteraf hebben alle boten goed gevangen op diep water. In de avond weer lekker eten in ons restaurant waar we na afloop op de foto moeten voor op de website van het restaurant www.einarshusid.is

Dinsdag 18 september 7de halve visdag.
Een aantal jongens zijn vandaag nog wezen vissen 1 boot met 6  personen en ze hebben prima gevangen bijna twee bakken vol in een halve dag. De laatste boot komt om 13.00 uur binnen en moet nog aftenken en de boot schoonmaken. We moeten om 16.00 uur klaar staan om naar ons restaurant (Einarshusid) te vertrekken waar we nog een hamburger menu krijgen aangeboden van Cordes Travel.

Om 17.00 uur is het dan zover we vertrekken met de auto�s naar het vliegveld waarvandaan we vertrekken naar Reykjavik waar we een hotelovernachting hebben zodat we de volgende ochtend vroeg naar huis vertrekken.

Woensdag de terugreis.
We moeten om 05.00 uur klaar staan om weggebracht te worden na het vliegveld, we hebben om 04.30 uur afgesproken in de eet zaal waar we een eenvoudig ontbijt kunnen pakken. Uit de vriezers van het hotel word onze 20 kg vis de man uitgedeeld waarna we onze bagage met de vis in de bus laden. We vertrekken om 08.00 uur vanuit Reykjavik naar Amsterdam na een zeer geslaagde visvakantie in IJsland. Wij willen graag Linda en Raffie bedanken voor het organiseren van deze prima verzorgende visvakantie.

Ruud Schwegler

>>Fotoserie-1<<
            &
>>Fotoserie-2<<

==========================================================

Filmpjes over IJsland >>klik hier<<

==========================================================

Wilt u zelf eens vissen in IJsland ??
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Gespecialiseerd in Sportvisreizen
www.cordestravel.nl

 

    �  copyright 2012   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer