Dubbeltest spinhengels voor de zeebaars:

Japan v.s. USA

 

Megabass Xör Independence iR 8.3-L  

St.Croix Avid Spinning AVS90-HF2

 

Alhoewel de kop “versus” aangeeft zijn deze 2 spinhengels eigenlijk niet met elkaar te vergelijken, ze zijn bedoelt voor totaal verschillende omstandigheden, de Xör is bedoelt voor de “light game” de Avid is een “heavy” uitvoering, twee totaal verschillende hengels dus.

Gezien het sterk wisselende weerbeeld in Nederland en verschillende technieken wel aardig om ze eens naast elkaar te leggen en hun toepassingen eens te vergelijken.

Allereerst even duidelijkheid: beide hengels zijn dus niet van het allround type, maar voor de respectievelijk lichte en zware visserij met voornamelijk pluggen.

 

Megabass Xör Independence iR 8.3-L  

 

De Xör meet 8,3 ft. Ofwel 252 cm en beschikt over een werpvermogen (CW) van 7- tot 21 gram en een eigengewicht van 165 gram. Xör is de zoutwater range van Megabass bedoelt voor de visserij op zeebaars  ontworpen door de “master” himself n.l. Yuki Ito, het grote brain achter Megabass. Alle details van de Xör (Sports ergonomics & Technologies) zijn doordacht en behoren tot het absolute “high end” segment.

De hengel beschikt over een “power matrix blank” het een en ander staat garant voor een krachtige blank met een soepel topsegment, voldoende ruggengraat en tegelijkertijd soepel voor de dril en het juist animeren van pluggen, de kleur van de blank is zilvergrijs met een iets bronzen gloed. De split grip is ergonomisch ontworpen en ligt als gegoten in de handpalm met een korte but die je moeiteloos voor je lichaam langs kan bewegen. De geleideogen zijn van titanium (Fuji) de molenhouder is een solide Fuji uitvoering. De afwerking is ronduit subliem, aluminium cone en afwerkringen van de duplon grip, keurige pen sluiting, perfecte wikkelingen etc. Zijn er dan geen min punten denkt u, toch wel, de prijs is ronduit fors, maar goed u krijgt er wel een zeer gespecialiseerde “stok” voor terug, of noem het design als u wilt.

 

Uiteraard is de Xör er in verschillende klasse en uitvoeringen, ik gebruik de lichte versie.

Deze is zeer geschikt voor kleine plugjes van pak hem beet 6 a7 gram tot maximaal een gram of 15, veel zwaarder zou ik niet gaan, pluggen van 10 a 12 gram zijn ideaal.

Ik doel hier op ondiep lopende plugjes, oppervlakte kunstaas en lipless varianten.

Oppervlakte pluggen als de Dog X maar evengoed de Sammy 100 zijn een genot om te vissen aan de Xör mits het redelijk rustig weer is wel te verstaan.

Lipless plugjes en of sub surface pluggen als de Watermonitor, Wander, Snap Kick etc ondervinden weinig weerstand en laten zich perfect vissen met een dergelijk licht stokje.

De z.g.n. shallow runners of op z,n Hollands: ondiep lopende pluggen tot een gram of 15 geven al evenmin veel weerstand en liggen de Xör prima.

Het werpen van kleine plugjes onder redelijk rustige omstandigheden doet de Xör perfect, de afstanden die kunnen worden overbrugt zullen u verbazen, de z.g.n. “speeding up tip” zetten het kunstaas en dan doel ik op lichte pluggen zeer nauwkeurig en ver weg.

De dril is met deze hengel een belevenis op zichzelf, zelfs een baarsje van 40cm is een waar “feestje” Kortom een heerlijke hengel voor diegene die van sportief vissen houden en de beleving van de sport prefereert boven alle andere aspecten.

De Xör wordt geleverd in een prachtige stoffen foedraal inclusief 2 neopreen rod belds.

 

St.Croix Avid Spinning AVS90-HF2

 

Zoals gezegd: andere “koek” en vooral voor andere omstandigheden c.q. ander kunstaas.

De Avid is bedoelt voor de visserij op zalm en of steelhead, dit sluit niet uit dat de hengel prima presteert voor onze zeebaarsvisserij.

De Avid in kwestie is 9 ft. Ofwel 2,70 mtr. met een c.w. van een ½ tot 2 oz gemeten naar Europese maatstaven zo,n 14 tot 56 gram werpvermogen.

Het eigengewicht is verassend laag voor een hengel in deze klasse, n.l. 6 oz (170 gram)

Verder is de Avid voorzien van Fuji Alconite geleideogen en een molenhouder van hetzelfde merk, verder een prima kurken grip, de blank is antraciet kleurig.

Deze laatste is vrij kort, dit is alleen een pluspunt en zeker voor oppervlakte kunstaas, de korte but kan eenvoudig van links naar rechts worden bewogen voor je lichaam langs, bovendien is het gewicht van de stok zo laag dat een kortere grip prima volstaat.

Opvallend voor de Avid is dat de bevestiging van beide delen geschied door een oversteek sluiting i.p.v. een pensluiting, overigens is de oversteek probleemloos.

De afwerking is vrij sober maar voldoende, geen poespas maar recht voor z,n raap, helaas zien we hier geen aluminium afwerkringen waar het kurk stopt, aan de bovenzijde slechts een plastic ring, aan de onderzijde van de blank een geperst stukje kurk.

De blank is “fast” ofwel vrij strak, hier een krachtige actie, prima voor ruw weer en stevig kunstaas, pluggen van ca. 30 gram zijn geen probleem voor de H (heavy) uitvoering.

Duikende pluggen liggen de Avid prima, oppervlakte kunstaas is ook geen probleem, ik doel hier op flinke stickbaits als de Super Spook, Z Claw Medium, Xorus Pathinko etc.

De Sammy- en of Gunfish 115 is ook geen probleem, alhoewel ik persoonlijk een iets soepelere top prefereer, mogelijk een kwestie van smaak.

Zeker onder de wat ruwere omstandigheden werpt de stok als de bekende speer, de haakzetting gaat als vanzelf, hier het voordeel van de stuggere top.

Voor de dril staat de Avid z,n mannetje, indien nodig buigt de blank ver door en staat garant voor een berg kracht.

Al met al een prima hengel voor forse pluggen en of ruw weer, uiteraard is ook hier weer een lichtere uitvoering of een andere afmeting in het programma van St. Croix, ik spreek hier over de zwaarste uitvoering.

Een klein minpuntje vind ik de ronde kurken spacer tussen de cups van de molenhouder, bij hard werpen of een stevige dril wil de molen iets bewegen in de houder.

Een betere keuze was hier een hardhouten spacer met een vlakke kant waar de molenvoet tegen rust en zo niet kan kantelen of schuiven.

Voor de rest een kei van een hengel met een zeer laag eigengewicht, wel zo prettig als je er lang mee in je handen staat.

De Avid wordt vreemd genoeg zonder foedraal geleverd, doen die Amerikanen niet aan denk ik.

 

Harold
Team Zeevisland
[email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

©  copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer