Megabass (Giant) Dog X

 

Type: floating stickbait.

Afmeting/gewicht: (Dog X) 80 mm / 8,4 gr. (Giant Dog X) 98 mm / 13,9 gr.

Gebruik/duikdiepte: walking the dog / oppervlakte

 

De Dog X en Giant Dog X zijn zeer fraaie stickbaits uit de Megabass “stal” ware kunstwerkjes uit het land van de reizende zon, zoals veel Megabass producten is het ontwerp van Yuki Ito.

Met “ware kunstwerkjes” bedoel ik dan niet alleen het design maar zeker ook het gebruik in de praktijk en de eenvoudige manier waarop deze stickbait zich laat vissen.

De Dog X familie is net als o.a. de Sammy bedoelt voor de oppervlakte visserij ofwel om a-la “walking the dog” de baarzen te verleiden.

 

Met korte tikjes van de hengeltop en een rustige gang laat de Dog X al snel een prachtige zig zag beweging over het oppervlakte water zien, een zeer realistische imitatie van een al dan niet gewond weg vluchtend aasvisje aan het oppervlakte water.

In veel gevallen zal deze techniek een attractie zijn voor de zeebaarzen die maar moeilijk te versmaden is, dit geldt zeker voor de periode dat de watertemperatuur boven de 15 graden stijgt en de baars agressief gaat jagen.

De grootste van het duo is de Giant Dog X de naam doet denken aan iets gigantisch maar dat valt wel mee, de plug meet een kleine 10 cm. het gewicht bevindt zich in de staart d.m.v. kogeltjes.

 

Dit werpt niet alleen zeer goed maar geeft de plug een “walking” actie, een zig zag beweging dus maar tegelijkertijd ook een op en neer gaande beweging waarbij de staart van de plug telkens onder de waterspiegel zakt.

Ook is de Giant Dog X voorzien van inkepingen aan de onderzijde van de kop dit veroorzaakt wat opspattend water bij iedere slag van de plug (spiting)

 

De kleinere versie ofwel de Dog X is een zeer fijn plugje van 80 mm. Een prima optie voor rustige dagen, vaak geeft nu wat meer raffinement meer resultaat dan de “botte bijl”

Op dagen met weinig of geen wind is de zeebaars zeer alert, veel gespetter en een hoop tumult wordt dan al snel als onnatuurlijk ervaren, reden voor meer finesse.

 

De Dog X is er in een tweetal varianten, een W en een S uitvoering, “walking” en “sliding”

Bij de “walking” uitvoering bevindt de verzwaring (kogels) zich in de staart, in ruststand staat de plug als het ware vertikaal in het water, bij voortgang geeft dit een actie als omschreven hierboven (Giant Dog X)

De sliding uitvoering is zo uitgelood dat de plug horizontaal blijft in rust, bovendien bezit de S over een kogeltje (gewicht) dat zich in een kamertje bevind en naar links en rechts kan rollen.

 

Hier dus geen op en neer gaande beweging maar alleen een zijdelingse – door de verplaatsing van de kogel naar links en rechts komt de plug als het ware op 1 oor te hangen en slaat ver uit van links naar rechts.

De oorzaak van dit alles is te danken aan een geavanceerd gewichtsverdelings systeem volgens eigen zeggen een: SIDE-STEPPING MOVING BALANCER (PAT) and the SEESAW BALANCER (PAT).

 

Het een en ander laat een prachtige glijdende zig zag beweging zien, walking the dog is dus een optie maar ook “long sliding” is hier mogelijk.

 

Long sliding is idem aan walking the dog maar dan met een langere slag, “walking baits”laten dit niet toe omdat ze afremmen op het moment dat de staart in het water zakt, de slider glijd simpelweg verder door.

Kwalitatief en qua afwerking zijn de pluggen het neusje van de zalm, verkrijgbaar in zeer veel verschillende kleuren en diverse finish varianten als: Metallic (M) en Pearl Mica (PM) maar de meest indrukwekende finish is wel de Neon Core (NC).

Deze laat een hologram effect zien bij zijdelingse lichtinval alsof de plug zelf licht geeft.

 

Naast de standaard uitvoering van de (Giant) Dog X is er een SW programma voor de zoute visserij, roestvrije dreggen en aangepaste kleuren voor zoutwater rovers als de zeebaars.

 

Al met al een prachtig duo bruikbaar voor verschillende omstandigheden, een eigenschap delen ze echter: topklasse voor alles wat zeebaars heet !

 

Harold
Team Zeevisland
[email protected]

 

 

 

  

©  copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer