Visreizen naar Noorwegen, IJsland en Denemarken
Gespecialiseerd in Sportvisreizen en Duiktours

www.cordestravel.nl

===========================================================

"Sudavik/Talknafjordur"
April 2010

===========================================================

Onze vistrip naar IJsland van 25 april tot en met 4 mei 2010

Wij zijn een groep vissers van 10 personen bestaand uit familie en vrienden, elk jaar maken we met elkaar 1 of 2 vistrips naar het buitenland, meestal naar Denemarken.

Op de Visma 2009 ben ik op de stand van www.cordestravel.nl ge�nteresseerd geraakt in het vissen in IJsland Na een aantal weken besloten wij een reis te boeken bij Linda en Raffie naar IJsland voor het voorjaar 2010.

Na bijna een jaar van voorbereiding was het dan eindelijk bijna zover, half april werden we onaangenaam verrast met een vliegverbod op schiphol en zaten we in zak en as of we wel weg konden. Maar gelukkig een dag of 5 voor vertrek kon er weer gevlogen worden en waren we opgelucht, tot 2 dagen voor vertrek, shit Reykjavik dicht wat nu toch maar even een mailtje sturen naar Raffie. Raffie en Linda gingen meteen aan de slag met een alternatief en het duurde dan ook niet lang of ze konden ons gerust stellen, jullie gaan weg via een alternatieve route. 2 dagen voor vertrek konden ze ons vertellen dat we via Glasgow naar Akureyri zouden vliegen daar een overnachting hadden en de volgende dag verder zouden vliegen naar Isafjordur, of meteen na aankomst met een bus verder naar onze eindbestemming Sudavik zouden gaan. De bus had onze voorkeur omdat we dan maandag ochtend om 3.00 uur zouden aankomen en dan konden we maandag meteen vissen.

Dag 1
Zondag afgesproken op Schiphol om 12.00 uur onze vlucht stond om 14.45 geboekt maar helaas deze was vertraagd naar 16.15, we hadden tijd genoeg omdat onze vlucht door naar Akureyri toch pas om 18.00 uur zou vertrekken en met een 1 uur tijdverschil was dat ruim voldoende. We kwamen om 16.30 uur aan in Glasgow waar we de bagage van de band moesten halen en deze weer opnieuw moesten inchecken.

Helaas weer vertraging tot 20.00 uur, we waren om 19.30 bij de gate en kregen te horen dat de vlucht weer was vertraagt tot 21.00 uur maar toen VULKAAN AS in Akureyri dus de vlucht ging waarschijnlijk niet door, gestrand in Glasgow dachten we. Intussen al een aantal keren kontact gehad met Raffie om deze informatie door te geven aan de bus die op ons wachten, uiteindelijk om 22.30 uur kregen we te horen dat we gelukkig toch konden vertrekken, uiteindelijk gingen we om 0.10 uur de lucht in.

Dag 2
Maandag aankomst Akureyri was om 01.30 waar de busjes vanaf zondag middag 19.00 uur al op ons stonden te wachten.
We vertokken om 02.15 uur naar Sudavik waar we naar een lange rit om 9.30 uur aankwamen. Alles was prima geregeld de bestelde boodschappen stonden al klaar en men had voor wat broodjes en drinken gezorgd wat we na zo een rit wel konden waarderen. Om 11.00 uur, uitleg van de bootjes en we zijn meteen daarna vertrokken naar open zee om ons geluk te beproeven. Hengels klaar maken we begonnen met pilkers van 400 gram deze bleken voldoende zwaar te zijn ook meden dankzij onze driftzak.

Aangezien het toch wel een klein uurtje varen is naar de visstek op open zee konden we om 12.30 uur beginnen met vissen, al gauw kwamen de eerste mooie vissen aan boord tussen de 8 en 10 kg helaas konden we van wegen de wind  niet al te lang blijven en moesten we na een 1,5 uur weer verder terug het fjord in waar we nog een flik aantal visjes hebben gevangen niet heel groot maar we hadden mooie sport. We zijn om 17.00 uur richting de haven gegaan met in elke boot een halve bak met vis. Na wat te eten te hebben gemaakt (lamsbout met aardappels en sperziebonen) hebben we nog wat gekaart maar jullie zullen wel begrijpen dat we een beetje moe waren en niet al te laat naar ons bed gingen.

Dag 3
Dinsdag om 8 uur moesten we de vis lossen dus we waren al weer vroeg op om op tijd bij de boten te zijn, het weer ziet er perfect uit weinig wind dus we konden weer naar open zee om de grootten jongens te vangen.
Deze dag vingen we vele vissen van tussen de 8 en 11 kg in totaal maar liefst 500 kg en daarbij te bedenken dat we alles onder de 70 cm hadden terug gegooid met dit maatje waren we in Denemarken al blij de grootste die we daar ooit hebben gevangen was 95 cm en nu gooide je ze gewoon weer terug wel een lekker gevoel.

Om 18.00 uur waren we weer in de haven terug en konden weer aan het eten beginnen, net voordat we aan tafel zouden gaan kwam Finnur ( boten en huiseigenaar) langs met geen goed bericht woensdag konden we van wegen de wind niet vissen, donderdag en vrijdag konden we waarschijnlijk alleen in het fjord vissen, wat wel te doen is maar daar vang je meestal wat kleinere vis.

Maar gelukkig hadden Finnur en Raffie een plan voor ons uitgewerkt waarbij we vrijwillig konden verhuizen naar Talknafjordur daar stonden een paar huizen en boten vrij, zo vroeg in het seizoen was nog niet alles geboekt. Daar kon je op dat moment perfect vissen in het fjord, daar werden op dat moment grote vissen gevangen de week voor ons zelfs 25 kg . We moesten er alleen voor verhuizen dus alles weer inpakken en 170 km voor rijden.

Dag 4 (verhuisdag)
We waren om 800 uur bij de boten om de vis te lossen en onze spullen uit de boten te halen.
Van Finnur en Raffie kregen we naast de auto die we gehuurd hadden er nog 2 auto�s bij om te verhuizen helaas konden we niet alle bagage mee nemen maar ook dit was geen probleem want Finnur zou dit in de middag zelf komen langs brengen. Dan denk je 170 km ongeveer zal dat hier zo een 2,5 uur rijden zijn, maar niet over de wegen in IJsland we hebben er 3,5 uur over gedaan maar het was zeker de reis waard van deze 170 km moeten we 100 km rijden over niet geasfalteerde wegen met soms diepe kuilen, ijs en sneeuw op de weg. Al met al een hele belevenis die je anders niet zou hebben meegemaakt.

Na aankomst werden we opgewacht door onze gastvrouw die ons naar onze huisjes bracht ook deze huisjes zagen er top uit alles netjes en deze huisjes waren nog maar 5 jaar oud met alles er op en er aan en in elk huisje 4 slaapkamers. Om 15.00 uur ging de helft vissen de andere wachten op hun spullen die Finnur nog zou komen brengen. Al na een uur kregen we een telefoontje de eerste 15 kg vis was binnen en de mannen vingen en nog een aantal bij van tussen de 10 en 13 kg niet slecht voor een paar uur vissen. In de avond zijn we gaan eten in het enige eet tentje wat Talknafjordur kent de gids had ons de pizza aanbevolen en daar gingen we dan ook voor. Pizza zo groot al deurmatten 16� ��n van ons kon deze in zijn geheel op de rest moet een gedeelte laten staan. Na wat kaart partijtjes zijn we naar bed gegaan.

Dag 5
Donderdag weer om 8.00 uur bij de boten om de vis te lossen en gingen we met zijn alle naar het fjord ( 5 min.) varen, deze dag hebben genoten vele dikke vissen van tussen de 10 en 14 kg met een uitschieter van 18 kg.
Hier moesten we alleen wat zwaarder vissen zeker met op en afgaand tij we gebruikte pilkers van 500 gram en we hadden onze driftzak hier zeker ook nodig. Vandaag ving er een boot met 3 Duitsers een vis van 23 en ��n van 22 kg.  Als je zoveel grote vissen vangt gooi je al gauw het wat kleinere terug vissen van 5 kg gingen nu gewoon weer terug waar je normaal niet zou doen. We hebben die dag heerlijk gevist met mooie weer en geen last van de wind die er wel was op open zee. Om 17.30 uur zijn we naar de haven gegaan waar we na ons even op te frissen weer naar het eet tentje gegaan zijn waar ze ons al begonnen te kennen weer heerlijk gegeten voor een schappelijke prijs. Na het eten zijn we weer even het water op gegaan en hebben we er nog een aantal flinke jongens bij gevangen.

Dag 6
Vrijdag koninginnedag de jongens hadden voor deze dag zich uitgedost met oranje pruiken, mutsen en vlagentjes om de boten te versieren.
We moesten alleen we het ��n en ander uitleggen toen we de haven in kwamen. Windstil wel koud weer om 8.00 uur uitgevaren en we zaten om 8.10 weer te vissen we vingen al gauw weer een big van 14 kg en een aantal van tussen de 10-12 kg later trok de wind aan en werd het koud. Op onze weg terug nog even voor de haven gaan liggen waar je de ene na de andere kabeljauw ving tot max. 80 cm natuurlijk ging alles weer terug maar het was leuk om het even een paar uurtjes te doen ingooien en boem meteen weer ��n er aan. In de avond hebben we ons te goed gedaan aan een brood maaltijd,onze gastvrouw was zo vriendelijk om voor ons overdag de boodschappen te doen want daar hadden wij geen tijd voor, de winkels gaan om 10.00 uur open en om 18.00 weer dicht. Na het eten weer gaan vissen en hebben die avond in een paar uurtjes nog aantal mooie vissen gevangen met als grootste 2 van 14 kg.  We moesten nu meteen de vis lossen omdat men zaterdag 1 mei niet werkte en dus de volgende ochtend geen vis gelost zou worden.

Dag 7
Zaterdag, lekker gevangen met weer paar van 13 en 14 kg ongelofelijk dat er zoveel dikke vissen zitten ook hebben we vandaag twee kleine zeewolfen gevangen deze vis hadden we niet eerder gevangen maar is wel mooi om te zien.
De zeewolf is ook hier in Talknafjordur goed te vangen maar dan moet je een stuk uit de kust gaan naar een stek die staat aangegeven op de kaart ongeveer 1.5 uur varen. We hebben besloten daar niet te gaan vissen omdat we op 5 minuten varen de vis kunnen vangen waarvoor we gekomen waren en daar komt nog bij dat er aantal Duitsers waren die dit wel hadden gedaan een aantal dagen geleden maar daar alleen maar een paar kleintjes hadden gevangen. Om 17.30 uur weer terug in de haven en deze avond weer naar ons wel geprezen restaurant gegaan om ons te goed te doen aan een heerlijke lams schotel. Ook deze avond weer terug het water op om de dag af te sluiten met een aantal mooie vissen. 

Dag 8
Zondag, onze laatste dag vissen weer om 8.00 uur weg gegaan uiteraard eerst weer onze vis lossen.
Deze ochtend was het niet veel alleen klein spul, ach ja wat is klein 70-80 cm later in de middag zijn we naar een plek gevaren waar we eerder in de week geen succes hadden maar nu viste we in 3 uur tijd onze visbak (100x80x80cm) vol met allemaal mooie vissen. Al met al een stuk of 20 van tussen de 10 en 15 kg en een flik aantal kleinere maat vissen. We moesten deze middag onze vis lossen, de boot aftanken en schoonmaken dus we gingen iets eerder terug 17.00 uur. Na ons te hebben opgefrist weer naar ons restaurant waar we inmiddels een wel geziene gasten waren heel makkelijk als je zelf niet wilt koken. Omdat we de volgende dag in 2 groepen moesten vliegen de eerste groep om 10.00 uur en de tweede om 13.00 uur hebben deze avond onze spullen ingepakt.

Dag 9
Maandag, we worden wakker en het regent iets wat we alle voorgaande dagen niet hadden gehad we mochten wat betreft het weer dan ook zeker niet klagen.
We gaan aan de terugweg beginnen in de ochtend de huur auto inleveren en de rekening van de brandstof van onze boten en de afgenomen visspullen betalen. We worden in 2 groepen naar Reykjavik gebracht omdat er per vlucht niet meer 9 personen mee konden hadden we besloten in 2 groepen van 5 te gaan ook moesten er nog 4 Duitsers mee terug dus het kwam goed uit. De eerste 5 werden om 10.00 uur opgehaald met de taxi en de andere groep om 13.00 uur deze konden dus nog even in het huisje blijven. Al onze bagage zou later in de avond apart gebracht worden naar ons hotel, na aankomst in Reykjavik stond er al een taxi op ons te wachten om ons naar het hotel te brengen.

Het hotel was eenvoudig maar netjes, we waren er aardig op tijd en konden dus nog even met de bus richting het centrum om daar het ��n en ander te bekijken alleen wel jammer dat het regenden. In de avond wat gegeten in de Viking een restaurant op ongeveer 20 minuten lopen van ons hotel. Die avond gaan we op tijd naar bed aangezien we er op 3.30 uit moesten om wat te eten en de bagage in de bus te laden, deze was er om 4.15 uur. Uiteraard hebben we de 20 kg vis ook mee gekregen in een hele mooie koeltas. De terugreis ging in tegenstelling van de heenreis zoals gepland en we landen op Schiphol om 12.45 uur.

Alle vis is door ons gevangen op pilkers van 400-500 en 600 gram en op shads van max. 30 cm we hadden ook shads van 40 cm bij ons maar hier werd minder op gevangen. Met aas hadden we weinig of geen succes.

Tot slot een uitstekende verzorgende reis waar alles prima was geregeld en alles op elkaar was afgestemd.
Heel veel lof en dank aan Raffie, Linda en Finnur deze mensen hebben zeker in het begin van onze week veel extra�s voor ons gedaan waardoor na een tegenvallende start we toch een perfecte visvakantie hebben gehad die zeker voor herhaling vatbaar is.

Ruud

*Meer informatie over deze accommodatie zie hier >>>

>>Foto-serie-1<< >>Foto-serie-2<<

>>Foto-serie-3<<

(Klik op de link voor de fotos)

==========================================================

Wilt u zelf op visvakantie naar IJsland ??
ga naar: www.cordestravel.nl

Visreizen naar Noorwegen, IJsland en Denemarken
Gespecialiseerd in Sportvisreizen en Duiktours

www.cordestravel.nl
 

    �  copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer