vissen in ijsland Sudavik westfjord, prachtige kabeljauw visserij

Vissen in IJsland bij Sudavik in het Westfjord

www.cordestravel.nl

===========================================================

Sudavik IJsland
Mei 2010

===========================================================

Een superdag vissen in IJsland,

Sinds enkele jaren maken we jaarlijks een vistrip van een week en inmiddels is het voor mij de vijfde keer dat de reis bij Raffie en Linda van www.cordestravel.nl is geboekt. De eerste drie keer is Noorwegen aangedaan en vorig jaar zijn we meegegaan naar IJsland gedurende het IJslandfestival 2009 en omdat dat erg goed was bevallen zijn we ook dit jaar weer naar IJsland gegaan.

Na twee dagen opstarten en hoofdzakelijk vissen in het fjord kwamen er gunstige weersverwachtingen voor de Westfjorden. �s Ochtends een zwakke oosten wind en later op de dag zwak zuid west. Met een beetje geluk dus twee keer voor de wind en een goede mogelijkheid om lekker ver uit te varen. Bij de monding van het Fjord maakten we onze eerste stop. Daar was het direct leuk vissen, al was de vis hier nog wat aan de kleine kant. Na zo�n vijf minuten vissen hoorden we ineens een enorme klap op het water. Op zo�n tweehonderd meter afstand was een walvis uit het water gesprongen, korte tijd later nog eens, en de derde keer stond hij op de foto. Wat een spektakel om zo�n enorme vis helemaal uit het water te zien springen, de dag was wat ons betreft al geslaagd, en dat om tien uur �s ochtends.

Na een half uurtje zijn we doorgevaren naar een stek een stuk buiten het fjord. Hier was wel wat meer deining maar doordat de wind inmiddels vrijwel geheel was weggevallen konden we met zijn vijven goed overweg op de ruime boot. Op deze stek werden vooral veel schelvissen gevangen die een maatje groter waren dan in het fjord. Als we bij een stek aankomen vissen we alle vijf met iets anders en al snel bleek dat de pilkers het beter deden dan de shads. Op deze stek nog geen echte grote vissen dus nog een stuk verder de zee op. Beginnend op een diepte van circa 50 meter lieten we ons meenemen door de stroming tot een diepte van 85 meter, en daar was het raak. Een mooie gul van 115 cm lengte en 12 kg zwaar, gevangen op de klopper. Op 95 meter diep nog eentje van 108 cm en 11 kg zwaar. Daarna werd het wat rustiger op deze stek en besloten we over te steken naar de noordelijke kant van de geul voor het fjord. De boot surfde op de deining tot een snelheid van 23 knopen. Het tij was inmiddels gekeerd dus ook hier konden we beginnen op een diepte van 55 meter en afzakken tot een diepte van 85 meter.

Er stond geen zuchtje wind meer en er kon met licht materiaal gevist worden. Een pilker van 120 gram zakte moeiteloos naar de 70 meter en raakte op die diepte de bodem niet meer, we hadden onze stek gevonden. De ene na de andere kabeljauw van formaat kwam boven. Aan het eind van de dag telden we elf stuks van boven de meter en twee mooie zeewolven van 90 cm.

De lichte pilker deed het geweldig. Zelf vind ik dat ook de mooiste manier om op kabeljauw te vissen. De aanbeet is spectaculair en de flexibele hengel maakt dat de dreg goed blijft zitten. Vrijwel ieder vis komt boven en dat is met een reel, die doorgaans wat stugger is, toch anders. Om zes uur zaten de kisten vol en zijn we huiswaarts gevaren. Vandaag (een dag later) konden we het wat rustiger aan doen omdat we graag de voetbal wilden zien. Ook dat was een spectakel, en een heerlijk gevoel om tussen twintig Duitsers Wesley Sneijder te zien scoren tegen Japan. Overigens wel erg jammer dat het eettentje voor het appartementencomplex is gesloten. Er is nu wel een eettentje op 800 meter lopen bij de benzinepomp en dat is ook goed te doen. Het vissen in IJsland was dus gewoon weer top !!

Piet, Maurits, Rinse, Jan en Steven

*Meer informatie over het vissen in IJsland Sudavik zie hier >>>

==========================================================

Vissen in IJsland een droom voor elke sportvisser
ga naar:  www.cordestravel.nl

Visreizen naar Noorwegen, IJsland en Denemarken
Gespecialiseerd in Sportvisreizen en Duiktours

www.cordestravel.nl
 

    �  copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer