Vissen in IJsland Talknafjordur Westfjord, Cordes Travel

Vissen in IJsland een droom voor elke sportvisser

www.cordestravel.nl

===========================================================

Talknafjordur IJsland
Juni 2010

===========================================================

Na vele jaren Noorwegen hadden we (pascal, pascal chris en jo) dit jaar beslist om ijsland eens te bevissen.
Na wat rond gesurfd te hebben besloten we om via www.cordestravel.nl onze reis te boeken.
 
We hadden zelf contact met Raffie op de hengel expo te kortrijk en direct viel ons op dat hij een simpathieke en eerlijke kerel was. Dus onze keuze was gemaakt: het zou talknafjordur worden. Mede je er daar huisjes kan huren met 4 aparte slaapkamers, kwestie van elkaar wat te laten slapen door het gesnurk.

Op
15 juni was het dan zover.
We vertrokken vanuit Belgie met de wagen richting Amsterdam. Nog wat twijfels over het gewicht van onze bagage vertrokken we richting Talknafjordur zonder enig probleem. Enkele uren later stonden we al op ijslandse bodem. Zelfs het kleine vliegtuigje tot bijna aan de bestemming was subliem. Na nog een kleine busrit bereikten we ons verblijf voor de volgende week. Talknafjordur huisje n�5 en direct na het betreden waren we allemaal het er over eens: dit is een mooi proper en ideaal gelegen huis. Direct na het uitladen van de spullen zijn we tot aan de boot wezen kijken, en ook die bleek tip top in orde. Dat beloofde veel goeds voor onze week.
 
Onze 1� visdag was er een om een beetje alles te verkennen, zoals de boot, stromingen en vooral op welke dieptes de vis zich ophield. We kregen verschillende plaatsen van Andreas de gids ter plaatse (een toffe en behulpzame jonge ) die we eens moesten uitproberen. Op iedere plaats welke hij aanduide op de kaart, was er veel vis te vangen, maar de echt grote kwamen er nog niet uit. We ondervonden al gauw dat heel groot aas de sleutel tot succes zou zijn. Ook de wind was een beetje fel om perfect te vissen. Resultaat van dag: 130 kabeljauwen waarvan er 6 de 10kg bijna bereikten. 4 zeewolven 12 schelvissen en nog enkele kleinere koolvissen. Al bij al hadden we toch al 4 zeewolven tot tegen de meter kunnen vangen, dus voor sommigen onder ons was het al geslaagd. We maakten er vandaag een korte dag van gezien we nog iets te eten moesten maken of vinden in de buurt.

Tot onze verbazing was er een restaurantje op een boogscheut van ons huisje waar we dagelijks dan ook terecht kwamen voor bijzonder smakelijke gerechten. Anna onze dank voor uw gastvrijheid en bekommernis. Om een voorbeeld te geven hoe zij voor ons zorgde, we vroegen om iets en de dag erna stond het op onze tafel, zelfs al moest het vlees uit Reykjavik met het vliegtuig komen, probeer dit maar eens in Belgie of Nederland te verwezelijken. Ook de prijzen waren zeer schappelijk (zelfs van de wijn of het bier).
 

Dag 2 was er een uit het boekje: geen wind, mooie stroming en we besloten om samen met onze boot mee te varen met Andreas die een groep Duitsers moest gidsen vandaag. De stekken die je bevist met de visgids ter plaatse, zijn veel verder op open zee, dit zijn dus niet de stekken waar men "normaal" gaat vissen, anders denkt u dat we elke dag 3u moesten varen. Altijd veiliger om met meer boten te varen als je beslist om 3 uur ver te varen. We vertrokken dus met 3 boten richting een plaats die hij afgefutseld had van een beroepsvisser die wat te veel in het glas gekeken had gisteren in het restaurantje. Van zodra we er aankwamen bleek dat die persoon niet had gelogen, de ene na de andere grote vis kwam er boven aan een hels tempo. In het begin vingen we best veel zeer grote koolvis tot 14 kg en dan was het kabeljauw die de scepter zwaaide. Het beste was hier grote shads in donkere of sombere kleuren te gebruiken, zo vermeed je de kleinere exemplaren.

Na een kleine 4 uur te vissen was het resultaat vandaag: 1000 kg vis aan exemplaren vanaf 8 kg (de kleinere gaan resoluut terug). Onze grootste vissen waren: kabeljauw 2 x 20 kg, 19 kg, 18 kg en enkele 15 en 16 kg. Koolvis 14kg, 13 kg, 12 kg en enkele 10 kg vissen. Verschillende lengen en roodbaarzen. De boot waarin de gids zat had een leng van 17 kg en ook verschillende mooie kabeljauwen. Dus de dag met het gouden randje was een feit en bijna al onze records sneuvelden. De diepte was op deze plaats 80 meter.

 
Dag 3 zouden we voorbehouden om enkel op zeewolf te vissen en we besloten dan maar om 12 uur te vertrekken gezien de stand van het water. We visten op de top van talkna iets buiten het fjord op een diepte van 40 a 50 meter en daar was het bingo voor de zeewolf. We vingen vandaag 16 zeewolven waarvan de grootste 106 cm mat.
Onze vriend pascal moest vandaag het buitenbeentje zijn met een kabeljauw van 20 kg op een shadje van amper 60 gram, waarmee hij probeerde om kleinere koolvis te vangen voor aas. (de uitslover) het heeft hem bijzonder leuke sport geleverd. We vingen 150 kabeljauwen maar de meeste waren aan de kleine kant (voor ijsland dan toch) moest je hier in belgie zo een vis terug werpen van 70 cm dan springt de helft van de boot er direct terug achteraan.
 
Dag 4 was er eentje in mineur, het waaide te fel om het fjord te verlaten en we besloten toch maar wat te proberen op heilbot of zeewolf in de minder diepe gedeelte's. Dit bleek echter niet te lukken want op de ondiepere stukken stikt het van de kleine kabeljauw, je mag dan ook alles wat je maar wil naar de bodem laten zakken gegarandeerd hangde er een gulletje aan of kleinere schelvis. 200 gulletjes en de helft zoveel schelvisjes later besloten we het op te geven voor vandaag en eens de HOT TUB te gaan bezoeken. Na ons bezoek aan Anna in het restaurant zijn we naar de warm water bron gegaan en daar enkele uren in de middernachtzon gaan relaxen. Wat een heerlijk gevoel zo midden in de nacht in het warme water met een slokje whisky en de stilte van de natuur in IJsland zaaaaalig.
 
Dag 5 beslisten we om eens rond hoog water aan de kade te vissen, gezien de felle wind die er nog steeds was. Dit bleek echt geen uitvals dag te worden want zodra je stukjes inktvis te water lagen waren ze al gegrepen door grote scharren, lange scharren of gullen jaja zelfs behoorlijke exemplaren vingen we zelfs in doublet of zelfs in triplet. Je houd het niet voor mogelijk hoeveel vis er daar aan die kade rond zwemd. Na een 2 tal uren waren we het dan ook meer dan beu om de ene na de andere vis te vangen en visten we met kleine shadjes op een 40 grams loodkopje en haast iedere zoveelste worp leverde wel beet op. De grootste gul die we zo vingen was 88 cm groot!!!!! Na een bezoekje aan Andreas in het centrum vernomen we dat de wind aan het eind van de dag zou luwen en dat de nacht perfect weer zou brengen. Dus zochten we ons bedje op voor enkele uren en besloten we om snachts uit te varen naar een verre stek. Eens we buiten het fjord kwamen merkten we al gauw dat het weerbericht niet klopte, want er stond te veel wind en vooral de zware deining deden ons dichter bij huis vissen. Resultaat was dan ook geen zeer grote vissen vanacht. We vulden wel behoorlijk de 2 grote 500 liter bakken die op het dek staan met gullen tot 10 kg aan, welkom in IJsland, dit is vissen.
 
Onze laatste visdag in IJsland was er alweer aangekomen en vandaag konden we ver varen gezien de wind dan toch gevallen was. Bij het uitvaren merkten we grote scholen makreel op die gevolgd waren door walvissen. Na overleg besloten we te proberen onder zo een school makreel met grote cutbait herring shad, en wat bleek: het stikte er van de kabeljauw. Zelfs tot tegen de boot. Allemaal vissen van rond de 8 kg. Na vele van die mannen aan de tand te hebben gevoeld merkten we dat er echt geen grotere in of rond die scholen aasvis zaten, en we vertrokken dan maar naar verre oorden van IJsland
De ganse route die we er aflegden was tevergeefs, want ook op deze plaats was het vergeven van het zelfde slag kabeljauw. We besloten dan maar om daar eens een wedstrijdje  te houden: in 4 uur vissen om ter meest vangen met 1 haak. Winnaar was ondergetekende met 114 kabeljauwen kleinste 5 kg en grootste 11 kg. De shad was alweer het beste aas voor vandaag, zowel groen of geel deden het best. De 2 bakken gevuld, kwestie om lachende gezichten te zien aan het fabriek en een rug en schouder die er zowat afviel besloten we om een einde te maken aan het vissen in IJsland dit jaar. Resultaat met 4 man vandaag was 380 kabeljauwen (we vingen raar genoeg geen enkele andere vis vandaag).

Tijd om alles te poetsen en terug te verpakken hadden we genoeg.
Na een korte nacht in het hotel vertrokken we dan terug richting het kikkerland.

Onze conclussie van deze reis is :
perfecte behandeling van reisbureau van Raffie en Linda "Cordes Travel", mooie locatie, zeer goede boot, mooi huisje en ruim vooral, zeer visrijke streek. Kortom een droomreis naar IJsland
 
Groeten de groep Rommelaere

*Meer informatie over deze accommodatie zie hier >>>

==========================================================

Een vistrip naar IJsland ?
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Visreizen naar Noorwegen, IJsland, Denemarken en Zweden
Gespecialiseerd in Sportvisreizen en Familievakantie's

www.cordestravel.nl

 

    �  copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer