IJslandfestival in Sudavik, vissen in IJsland met Penn

Vissen in Noorwegen, IJsland en Denemarken
Gespecialiseerd in Sportvisreizen en Familievakantie's

www.cordestravel.nl

===========================================================

Sudavik IJsland
Beet Penn IJslandfestival
24 tm 31 Augustus 2010

===========================================================

Beste vismakkers,
 
Van 24 augustus t/m 1 september 2010 werd dit IJslandfestival gehouden op IJsland in het plaatsje Sudavik aan het Westfjord.
 
De organisatie van het geheel lag in handen van Raffie en Linda van www.cordestravel.nl Het evenement werd gesponsord door het tijdschrift "Beet"
(www.beet.nl/reportages.php) en het bekende hengelsport merk "Penn" van Pure Fishing (www.eu.purefishing.com/).
 
En als je met 40 man en 1 vrouw op pad gaat is dat geen sinecure; het inchecken van de mensen en de bagage op de luchthavens, het vervoer naar de accommodaties, de bestellingen van de boodschappen, menulijsten, de procedures rond visboten en het informeren van de deelnemers en "bobo's"; ze hadden het prima voor elkaar. Mijn complimenten daarvoor. Heel bijzonder is trouwens de binnenlandse vlucht van Reykjavik naar Isafjordur met een Fokker 50 (zie foto's).
 
Nu volgen de belevenissen van visboot 7568 , de "Fyll" De bemanning van deze boot bestond uit de ervaren en zorgzame schipper Ruud Schwegler, die al eerder in IJsland had gevist en dus al 'ingewerkt' was. Daarnaast is Ruud ook geen onbekende in de hengelsportwereld en ook nog bestuurslid van het 'Peuterfonds' De bemanning bestond verder uit vader en zoon Dick en Marco Molleman. Dick is een perfectionist en met bewondering bekeek ik hem als hij zijn hengels klaar maakte. Ieder haakje en warteltje had zijn plaats en hij wist precies wat hij bij zich had. Als zeevisser had hij zijn sporen verdiend op o.a. Guernsey en Noorwegen. Zoon Marco ging als beginneling mee om zijn vader te begeleiden en verwachtte niet alle visdagen vol te zullen maken. Vissen een keelsnede geven daar griezelde hij van, maar dat duurde maar kort. Een dag later noemde ik hem al de slager, want in een rap tempo pilkerde hij de kabeljauwen uit IJsland naar boven om ze daarna te 'besnijden'. De vierde man was Cor (ikzelf), een ervaren strandvisser in NL, die veel in Noorwegen viste maar ook op vele andere plaatsen in de wereld het niet kan laten een hengel uit te gooien. Echter een kabeljauw boven de 10 kg had hij nog nooit gevangen en dat was dus zijn doel.
 
De 1e visdag begon uitstekend en al snel werd op stek 6 een school kabeljauw gevonden van tussen de 8 en 14 kilo. We verbeterden alle 4 ons P.R. binnen een uur. Op pilkers (Balzer Lofoten 300 gr., merkloze banaanpilker van 200 tot 500 gr. en Williamson vertical jigging 150 gr.) werden tientallen van deze prachtige vissen gevangen. Als hengels werden gebruikt de Balzer 20-30, 30-40 lb en de Penn Overseas 50 lb reishengel met een Penn-reel (type 112H 3/0 of de 330 GT2). Gebruikte lijnen : Whiplash Crystal 0.17 van Berkley en Penn Int. Braid 0.24)

Als je het pilkeren zat was of door kramp gedwongen werd anders te vissen dan werkten de shads (Storm Wildeye Giant Jigging Shad 23cm 385 gr. kleur blauw/zilver) te koop bij o.a. (www.avicentra.nl) ook prima. Wel is aan te raden om  bij shads met maar 1 haak een extra haak of dreg te monteren, want anders mis je de helft van de aanbeten. Als je echt relaxed wilt vissen is trouwens een getakelde koolvis ook een super aas (vergeet dus de verenpaternoster niet)

 
De 2e visdag gingen we weer vissen op stek 6, want op de andere plekken was toch wat minder grote kabeljauw gevangen. Het werd weer topsport vandaag met heel veel 10 kg plus kabeljauwen en zowaar had ik een mooie zeeduivel en een zeewolf op de shad (Royber Jig L350 gr. goud/rood). Marco die als enige de hele dag bleef pilkeren met zijn Balzer Lofoten 300/400 gr. was degene die de grootste aantallen vissen ving. Pilkeren heeft toch het hoogste rendement vind ik. Met shads en levend aas vissen is wat meer relaxed en levert wat grotere vis op. Een ander nadeel van pilkeren vind ik de grotere aantallen vals gehaakte vis. Met 2 bakken vol met vis boven de 60 cm hadden we een top dag bij prachtig weer. Later hoorden we dat alle 10 boten bij elkaar 3500 kg kabeljauw hadden aangevoerd. Een record voor dit jaar tot dan toe.
 
De 3e visdag was een prachtig zonnige dag in IJsland waarop we walvissen, dolfijnen, bruinvissen en een zeehond hebben gezien. De vangsten waren iets minder dan de dag ervoor maar zelf ving ik mijn recordvis (16,8 kg), die mij de dagprijs en een mooie Penn Slammer molen opleverde. "Zo vader zo zoon" Molleman gingen stug door met het vol vangen van bijna 2 volle bakken vis. Dick genoot trouwens van iedere mooie vis op zijn 6 lb hengel met daarop een Penn Sargus 5000 molen en was vaak 10 minuten of langer bezig met een dril.
 
De 4e dag was een herhaling van dag 3, al waren de vangsten weer een beetje minder. Ik denk omdat er te weinig stroming was. Met een havfiskeboom, loodje en een wapperlijn met een Dieter Eisele 'Faith Bait' paars/oranje van 60 gr. te koop bij Havfiske.nl (http://www.havfiske.nl/index.php?cPath=73_232_119) ving ik meerdere kabeljauwen tot 1 meter. (zie foto). Je kon vandaag leuk experimenteren met lichte spullen en ik ontdekte dat de combinatie Esca (lichtgroen knipperend) en een pilker van Dieter Eisele Pro Select blauw/ zilver 120 gram zeer goed werkte en lekker viste. Ruud ving vandaag een prachtige zeeduivel van 9 kg, zelf ving ik nog een klein exemplaar op een enorme 500 gr. bananenpilker !
 
Op de 5e en 6e dag tijdens het IJslandfestival werd het weer toch wat minder en de wind noopte ons in het fjord te blijven. Geen grote vissen dus, maar wel behoorlijke aantallen als je een school wist te vinden (stek 2). De combinatie van de Esca / Dieter Eisele Pro Select pilker en een schelvisoog!! kwam bijna een uur lang niet aan de grond. Hij was dan alweer gegrepen door kabeljauw tussen de 2 en 6 kg. Toen ik mij omdraaide zag ik dat ook Dick!!! stiekem een Esca lampje had gemonteerd en meer begon te vangen. Toeval? Ik denk sinds die dag van niet.
 
Onze 'Peuterklas' kijkt terug op een prachtig Penn IJslandfestival met mooi weer, heel heel veel vis, een gezellige ploeg vissers en een perfecte organisatie.
 
Met dank aan mijn vismaten Ruud / Dick en Marco van boot 7568 en uiteraard aan Raffie en Linda voor hun geweldige inzet, moeite en een dikke pluim voor deze geweldige organisatie van dit IJslandfestival dat werkelijk tot in de puntjes was geregeld door Raffie en Linda van www.cordestravel.nl
 
Groetjes Cor

Meer informatie over dit geweldige Penn IJslandfestival zie hier >>>

>>Foto-serie-1<< >>Foto-serie-2<<
(Klik op de link voor de fotos)

========================================================

Meedoen aan het Penn IJslandfestival ?
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Visreizen naar Noorwegen, IJsland, Denemarken en Zweden
Gespecialiseerd in Sportvisreizen en Familievakantie's

www.cordestravel.nl

 

    �  copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer