Vissen in IJsland bij Talknafjordur, grote kabeljauw

Vissen in IJsland, Noorwegen en Denemarken
Gespecialiseerd in Sportvisreizen en Familievakantie's

www.cordestravel.nl

===========================================================

Talknafjordur IJsland Westfjord
Juli 2010 vissen in IJsland

===========================================================

Met een leuke ploeg van 11 man georganiseerd door Rinus van Eagle hengelsport in Rotterdam dinsdag de 13e Juli vertokken richting ijsland om daar een week te gaan vissen in Talknafjordur.

Na voor de volgende dag.
een voorspoedige reis aangekomen bij onze onderkomens in Talknafjordur Westfjord IJsland alles uit gepakt en onze visspullen klaargemaakt

Dag 1
De eerste dag om 8 uur in de haven voor uitleg over de bootjes en om de verzekering te betalen voor de bootjes (3maal we waren verdeeld in 3 huisjes). Volgens de gids konden we niet buiten het fjord vissen in verband met de harde wind die er buiten stond. Dan maar vissen op een paar stekken van vorig jaar opgezocht die leuke vissen van 80/90cm gaven maar die dit jaar spoorloos waren, wel veel kabeljauw gevangen rond de 60/70cm.
En nog een paar leuke schelvissen van rond de 60cm. Eind van de middag in de haven aangekomen zagen we onze visgids en die vertelde dat we morgen mooi weer zouden krijgen, en met ons naar zijn superstek zou varen 2,5uur varen van af de haven. Vol verwachting naar ons huisje gegaan wat gedronken en ons ff opgefrist en naar het restaurant gegaan waar je echt heerlijk kan eten voor een redelijke prijs.
 
Dag 2
De tweede dag om 8 uur de boten aftanken in de haven en volspeed naar de superstek. Na 2,5uur varen aangekomen was de wind stil en niet al te veel stroming. Lichte visserij met de shadd dus de hengels opgetuigt en al snel gingen ze richting 80 meter en de bodem was nog niet gehaald of je hengel stond echt al krom. En de slip begon te gieren echt dikke kabeljauwen kwamen om hoog de ene na de andere kwam naar boven allemaal 15 kilo en de zwaarste op onze boot was 21 kilo. Op de andere bootjes hetzelfde. Er was er een van 23kilo en een van 23,5 kilo en echt grote lengen werden gevangen op 1 van de bootjes van dik boven de meter grens. Ook nog met zilveren haringpilkers gevist van 200gram die op 40 meter diep al gepakt werden door grote koolvissen die dwars door je slip naar 80 meter doken echt super sport het zijn net torpedo's. De zwaarste wogen 13 kilo en waren dik boven de meter grens. Na een zware vis(werk)dag vol voldoening zijn we volledig uitgeput richting haven gevaren waar we nog enkele foto's maakten en met de andere mannen bij praten over de superdag met echt mega vangsten. Eenmaal terug in ons huisje nog na pratend over onze vangsten hebben we ons omgekleed en zijn we richting restaurant gegaan. waar we lekker hebben gegeten en daarna hondsmoe naar bed.

Dag 3
De derde dag om 8 uur in de haven konden we volgens de gids niet naar buiten i.v.m. met te harde wind. Echt iedereen baalde als en stekker dat we niet naar buiten konden. Met de gids overlegt waar er nog bepaalde stekken in het fjord waren. Met 3 bootjes uitgewaaid over het fjord in IJsland en echt veel vis gevangen maar niet wat we van de dag er voor gewend waren echt heel veel kabeljauw van 60/70 cm gevangen , kleine koolvissen en schelvissen. In de avond na het eten nog naar de haven gegaan om de platvis te belagen echt veel schar gevangen. Maar ook gulletjes waar je in Nederland echt een hele dag voor aan de Waterweg voor staat om er eentje te vangen. Hier is het gewoon een plaag je vangt de een na de andere en echt super veel scharren 2/3 tegelijk echt niet normaal zoveel. Het lukt gewoon niet om een shagje te draaien.
 
Dag 4
De vierde dag om 8 uur bij de gids hebben we gekeken wat voor het weer het zou worden en die zei tegen ons dat er tegen de avond de wind op kwam zetten en dat we wel naar buiten konden. Snel aftanken en de gids ging voor de zekerheid mee. De zee gaf al aardige witte koppen maar besloten toch om door te gaan naar de stek op 80 meter diepte om daar te vissen. Eenmaal aangekomen stonden er een aardige golven en stroming, te veel voor een shad. De hengels dus snel met pilkers opgetuigt en de ze laten zakken naar de 80 meter maar de vissen waren niet zo groot als de eerste keer. Haast alle maal rond de 10 tot 15 kilo vissen, wel super sport kwam misschien ook door de golvende zee en de harde stroming dat we het niet met shads konden proberen voor de hele grote vissen. Halverwege de middag begon het windje al aan te trekken tot wind kracht 5 en was het echt tijd om naar de haven terug te varen wat minder snel ging dan verwacht de golven gingen soms echt over de boot heen wat ons echt soms een knijpende sluitspeer bezorgde. We waren soms echt een speelballetje in de golven maar dankzij onze vakkundige stuurman die met het gas speelde kwamen we heel huids terug. Eenmaal in de haven besloten we om het met deze wind niet meer te doen om ver naar buiten te gaan.
 
Dag 5
De vijfde dag stond er nog een aardige bries dus besloten we om in het fjord nog een paar zeewolven te vangen waar het eigenlijk de tijd niet meer voor is. Ze verblijven tot half juni in het fjord. Besloten om eerst aas te vangen met haring onderlijntjes. Kleine koolvissen duiken er gelijk op maar je moet echt uit kijken want je hebt er soms gewoon gulletjes van 60cm aan hangen en 1 gaat nog maar 3 word wat moeilijker om binnen te halen. We vingen er zelfs makreel aan wat normaal hier niet voor komt. Eenmaal op onze stek aan gekomen, de hengels opgetuigt met muppet onderlijnen voorzien van stukjes koolvis. En al weldra kwamen de eerste zeewolven in de boot. De meeste van het formaat klein maar toch had Rinus een mooie grote er bij zitten van 7,5 kilo. Maar het meest wat er gevangen werd was toch kabeljauw soms met 3 te gelijk van formaat 60/70cm
Ik ging zelf even over stappen met een shadkop en een klein koolvisje er aan wat soms een mooie vangst van een wat grotere kabeljauw op leverde van rond de 90cm.

Na een lekkere visdag naar de haven gevaren en ons lekker op gefrist om naar het restaurant te gaan. Een ander restaurant deze keer, waar je ook walvis kan eten. Een echte aan rader dit restaurantje waar je echt goed kan eten voor een redelijke prijs. De gids kwam ook bij ons zitten en bestelde een mega pizza en vertelde ons dat het de volgende dag weer goed weer zou zijn voor de verre stek. Na een heerlijke maaltijd naar ons huisje gegaan en na en afzakkertje gaan slapen.

Dag 6
De zesde en laatste visdag in IJsland alweer om 8 uur in de haven om vis te lossen en af te tanken. Er was enige mist en de gids wou nog een uurtje wachten of het op zou klaren. Maar na alle bootjes gelost en afgetankt te hebben konden we al naar buiten voor de verre stek. Eenmaal aan gekomen de hengels opgetuigt met pilkers en shads en op naar de 80 meter diepte. En echt iedere worp was vis. Het waren grote en kleine door elkaar de zwaarste bij ons was een kabeljauw van 21 kilo en de grootste was 133cm. Het gebeurde zelfs dat de vis niet te houden was en gewoon door je slip heen trok of de wartels openbogen het was echt weer een superdag om nooit te vergeten en helaas sneller voorbij dan gewild.

Eenmaal in de haven weer foto's gemaakt voor het nageslacht en na gepraat met de andere mannen. Daarna moe en hongerig naar ons huisje gegaan en voor de laatste keer het restaurant op gezocht.

Dag 7 en 8
De zevende dag is een opruim- en wacht dag want de binnenlandse vlucht was pas om 19.00 en om 12.00 moet je de boot al inleveren. En de laatste dag een late vlucht om 17.00 uur dat was echt het enige minpuntje van de hele vistrip. De meeste vissen hebben we gevangen aan de shad in de kleuren firetiger mackrel en real herring van 25cm lengte en pilkers als de stroming te hard werd.
 
Onze dank gaat natuurlijk naar RAFFIE en LINDA van CORDESTRAVEL.NL die het perfect hebben verzorgt.
Ze belden zelfs vanuit Noorwegen hoe de vangsten waren, nou vraag ik je waar vind je nog zo een reisbureau?!?!

De materialen die we hebben gebruikt zijn: waterdichte tassen van PENN echt super kwaliteit
Onze hengels de TRQ BOAT met PENN GT LEVEL WIND REEL gevuld met PENN INTERNATIONAL BRAID 0.17mm
En de OVERSEAS HEAVY PILK met een SARGUS 6000 MOLEN gevuld met 0.14mm PENN INTERNATIONAL BRAID
Echt super matriaal voor de visserij in IJsland, vissen in IJsland is echt helemaal geweldig !!

Voor 2011 hebben we meteen weer geboekt !!

Rinus

*Meer informatie over het vissen in IJsland bij deze accommodatie Talknafjordur zie hier >>>

>>Foto-serie-1<< >>Foto-serie-2<<
(Klik op de link voor de fotos)

==========================================================

Vissen in het Westfjord van IJsland ?
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Visreizen naar Noorwegen, IJsland, Denemarken en Zweden
Gespecialiseerd in Sportvisreizen en Familievakantie's

www.cordestravel.nl

 

    �  copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer