Beet Penn IJsland festival, vissen in het westfjord Sudavik, IJslandfestival

Vissen in IJsland, Denemarken en Noorwegen
Gespecialiseerd in Sportvisreizen en Familievakantie's

www.cordestravel.nl

===========================================================

Beet Penn IJsland Festival 2010
Sudavik IJsland
24 tm 31 Augustus

===========================================================

Hallo Lezers,

Na het succesvolle IJslandfestival van 2009, was de beslissing snel gemaakt om w��r een festival te organiseren en zo kwam er het "Beet-Penn IJslandfestival 2010" met maar liefst 41 deelnemers.

Linda en ik zijn ruim een jaar bezig geweest om alles goed voor te bereiden, wij willen graag dat alles voor 100% goed is geregeld en proberen niets aan het toeval over te laten, we kunnen dan ook zeggen dat alles perfect is verlopen.

Dit prachtige Beet Penn IJsland Festival 2010 werd gehouden in het Westfjord van IJsland in de plaats Sudavik. Dit jaar hebben we een tweetal sponsoren die het leuk vonden om de prijzentafel te verzorgen van dit mooie evenement waar alleen Nederlanders en Belgen aan deel mochten nemen. Beet heeft dan ook alle deelnemers een gratis abonnement gegeven van het sportvissersmagazine Beet, www.beet.nl

Penn (www.eu.purefishing.com) was ook sponsor van dit festival dmv het sponsoren van de prijzen voor de dagen en aan het einde vd week. Elke dag kon men een prijsje winnen voor de 3 zwaarste vissen vd dag, daar we het geen overfanatieke wedstrijd wilde maken, waren het kleine doch leuke prijsjes bestaande uit een prachtige Penn Sargus molen, potje Berkley Gulp Alive en een klos 270m Penn International Braid. Aan het einde vd week werden ook de 3 zwaarste vissen nog eens beloond met een mooie prijs, later daar meer over.

De organisatie van dit IJslandfestival was in onze handen: www.cordestravel.nl Wij (Raffie en Linda Cordes) wonen al 7 jaar in Noorwegen waar wij ons officiele reisburo voeren, wij hebben inmiddels meer dan 250 huisjes in ons programma in vier verschillende landen, Noorwegen, IJsland, Denemarken en Zweden. Wij zijn dus sinds het begin van ons reisburo al gespecialiseerd in sportvisreizen, daar wij zelf sportvissers zijn en vissen voor het Penn Team, weten we precies wat de sportvissers wensen op een visvakantie, vanuit die passie kunnen we dan ook prima werken met al onze gasten die goed willen vissen.

Terug naar het Beet Penn IJsland Festival 2010, ik ga niet alle dagen los beschrijven, dat wordt wel heel veel, maar zal proberen een compleet beeld te geven van deze geweldige week.

41 deelnemers, 40 mannen en 1 vrouw (mijn vrouw Linda) deden mee aan dit waanzinnige IJslandfestival, allemaal sportvissers uit Nederland en Belgi�. Onder deze grote groep hadden we ook een aantal �bekende� namen uit de hengelsportwereld, Robert Valkeneer en Tony Lemmens van Penn, Pierre Bronsgeest en John Huussen van het magazine �Beet�, Leen Maarleveld van Ahoy Hengelsport, Pim Pos van Hengelsport.com en onze cameraman Rudi Debruijne van Jacht TV uit Belgi�, die voor de televisie een reportage maakte over onze IJslandreizen.

De sportvissers waren met hun eigen "groepje" of het waren "solo" vissers die zich "alleen" hadden aangemeld, en dan bedoel ik met "alleen" zonder vismaten. Juist om die solovissers ook een kans te geven om eens in IJsland te vissen, hadden we 2 "solo-groepen" gemaakt, dit waren allemaal vissers die alleen zijn of hun vrienden het budget helaas niet hebben voor deze reis. Deze sportvissers hebben we bij elkaar ingedeeld en hebben we voordien met elkaar in kontakt gebracht. Op de Noorwegen/IJslanddag 2010 hebben de heren elkaar dan allemaal ontmoet en al snel waren er goede vriendschappen gesloten. Ons doel is om met max. 4 pers. per boot te vissen, meld je je dus alleen aan of met 2 pers. dan vullen wij de boot en het huisje op tot max 4 pers. Als je al je eigen groepje hebt van 4 of 5 man, dan ben je natuurlijk in het huisje en in de boot met je eigen samengestelde groepje. Alle boten hadden dus 4 vissers en 2 groepen waren zelf met 5 man, die hadden we 2 boten met 5 personen, maar dat wilde de heren zelf, daar het hun eigen groep was.

Op 24 Augustus 2010 was het dan zover om 10.30 moest iedereen verzamelen op Schiphol bij �Departure-1�, gelukkig was iedereen op tijd en konden we met z�n allen inchecken. Linda en ik hadden voor de hele groep een speciale balie laten openen, dat is het voordeel van agent zijn voor �Icelandair�. Iedereen mocht maximaal 40kg ruimbagage meenemen en 7kg handbagage, dus 47kg bagage mee naar IJsland, dat is natuurlijk een grote luxe !

De incheck verliep, onder streng toezicht van Linda, vlotjes, alles ging perfect en na een uurtje was iedereen ingecheckt en kon het wachten tot boarden beginnen. Aan boord van de vlucht naar IJsland hadden we allemaal een TV scherm in de stoel ervoor, dus dit maakte de vlucht naar IJsland wat aangenamer.

Eenmaal in Keflavik IJsland aangekomen stond de grote touringcar voor ons klaar om ons meteen door te brengen naar Reyjavik waar het vliegtuig vd binnenlandse vlucht al klaar stond. Maar eerst moesten we met z�n allen nog wat inkopen doen bij de tax-free, drank en sigaretten zijn goedkoop in IJsland, een halve liter Heineken kwam op 1 euro bij de Tax-Free, dus alle vissers wilde nog even snel inkopen doen.

Vervolgens reden door naar Reyjavik, daar een broodje eten en dan met een kleine Fokker 50 door naar Isafjordur, waar we een z��r spectaculaire landing hadden, daar het vliegveldje vlak naar de berg ligt, maakt hij een waazinnige bocht om op de start/landingsbaan aan te vliegen, dit is echt prachtig om te zien.

En zo kwamen we aan in het Westfjord waar een andere touringcar ons in 20 min. naar de accommodaties bracht. In Sudavik aangekomen werden de spullen naar de verschillende huisjes gebracht en kon men de slaapkamers gaan verdelen. Daar iedereen natuurlijk honger zou hebben, hebben Linda en ik geregeld dat er de mogelijkheid was om in het kleine restaurantje ter plaatse een hamburger te eten, dus 41 man zaten al snel aan een biertje en een hamburger.

Woensdagochtend was het dan zover� we konden �eindelijk� gaan vissen, na een goede duidelijke bootinstructie, uitleg over de veiligheid, GPS, dieptemeter en het af en aanmelden bij de kustwacht, konden de motoren gestart worden en kon men de haven uit varen, op weg naar de grote vissen� het festival is begonnen !!!

Het weer was prachtig, droog en volle zon, weinig wind, dus dat beloofd wat !! Tien boten vlogen over het water, goede stabiele grote boten van 7,5m lang, 2,5m breed en voorzien van een 130pk snelle dieselmotor. Iedereen was vrij om te gaan waar hij wilde en allemaal hadden ze een grote A3 kleuren zeekaart bij zich. Al dezelfde dag was er 80% vd persoonlijke records verbroken, dus dat zit wel goed.

Al snel werd duidelijk dat dit bij elkaar een hele gezellige groep zou worden, er was veel respekt voor elkaar, iedereen was met elkaar bezig, was bereid om elkaar te helpen, het was echt ��n grote groep met sportvissers en daarmee was het erg gezellig !! Je moet natuurlijk wel groepen bij elkaar hebben die ook deel willen nemen aan een IJsland Festival, groepen die liever op zichzelf zijn, kunnen dan beter in de weken ervoor of erna gaan vissen, tijdens een festival weet je dat je veel met elkaar optrekt. Maar zoals ik al zei, het was echt supergezellig, we hebben veel gelachen, veel wezen vissen en verschikkelijk veel grote vis gevangen in het mooie IJsland !

Op onze boot de 7579, was het ook echt gezellig, Leen van Ahoy, Robert van Penn en Linda en ik, allemaal sportvissers in hard en nieren, dus al snel kwamen er hele mooie vissen boven water. Uiteraard werd er het een en ander getest en besproken, daar we allemaal dagelijks met materialen bezig zijn, ben je ook tijdens het vissen aan het werk. Zo werd er eigenlijk vastgesteld dat je voor IJsland eigenlijk een ander soort hengel nodig hebt dan voor Noorwegen, waar die voor Noorwegen best "zacht" mag zijn, dus flexibel op de top, moet ie juist voor IJsland stugger zijn. Robert viste met de 30lbs Abu Garcia Suveran en miste toch wel een paar vissen. Deze 30lbs is perfect voor Noorwegen, maar voor IJsland was ie te zacht, Robert had wel beet, maar verloor toch een aantal keer zijn vis, daar hij de dreg/haak niet goed kon "zetten". Leen had de 50lbs Abu Garcia Suveran en kon de vis met ��n klap goed haken, de haak vast zetten en vervolgens de vis drillen. Nu zijn niet alle 30 en 50lbs hengels hetzelfde, maar het werd wel duidelijk dat een wat stuggere hengel, beter is dan een te slappe (zachte hengel), maar goed later zal ik meer vertellen over de materialen.

De 1e dag was dus perfect verlopen en de zwaarste vis van die dag was van Denis met 21,8kg en op de 2e plaats Axel Gijssen met 20,8kg, niet slecht voor een 1e dag vissen in IJsland dacht ik zo.

's avonds was er een "diner" in het restaurant van Sudavik, we hadden het zo geregeld dat men elke dag in "Amma Habby" kon eten, men moest dit dan voordien opgeven en elke dag was er een vast menu (vis of vlees). Daar het een klein restaurant is konden er geen 40 man ala carte eten, dus waren de menus voordien bekend, maar je was al blij dat je niet hoefde te koken. Uiteraard was het dan ook elke avond erg gezellig in het restaurant, men was klaar met eten en andere groepen kwamen nog even een biertje drinken, wat natuurlijk erg gezellig was.

Ook de 2e dag (donderdag) verliep prima, grote vissen, mooi weer en een geweldige sfeer. Vele persoonlijke records (pr's) zijn verbroken, vele blije gezichten en allemaal hadden ze dikke kabeljauwen gevangen, hier en daar ook andere soorten zoals, roodbaars, schelvis, koolvis, zeewolf en zeeduivel, er werd zelfs een kleine heilbot gevangen. Op die donderdag werd dan ook meteen (naar later bleek) de zwaarste vis vd week gevangen, onze 68 jarige brabandse vriend, Jan van Tilburg, Jan ving een kabeljauw van maar liefst 26,8kg !!! Jan was daarmee de dagwinnaar van donderdag en werd dus winnaar vh IJslandfestival, al was dat toen nog niet bekend natuurlijk. Aan het einde vd week bleek Jan toch wel de allerzwaarste vis te hebben gevangen en won daarmee een gratis deelname aan het IJslandfestival 2011. De 2e dagwinnaar was Rens Leijten met 23,9kg en de 3e prijs ging naar Pim van Kuijck van www.profish-hengelsport.nl, Pim ving een kabeljauw van 18,6kg. We hebben geen cm's gemeten, maar ze waren allemaal dik over de 115cm !!

Met regelmaat werden we ook allemaal beloond door andere dieren, zo hadden we een kleine zwart/witte meeuwsoort, die heel tam was, je kon hem zo pakken en vloog heel laag over de boot of lande zelfs op de boot. Ook hebben we walvissen, dolfijnen, zeehonden en bruinvissen gezien, soms maar op een paar meter vd boot.

Vrijdag was het weer tijd voor boodschappen, voor de vakantie ontvangt elke groep een boodschappenlijst, deze lijst vul je in en als je op dinsdag aankomt staat alles klaar in je huisje. Door de weeks kun je dan naar de supermarkt lopen om al je boodschappen te betalen in euro of met je creditcard, trouwens ook de diesel en de huurmaterialen kun je ter plaatse in euros betalen. Deze week was natuurlijk speciaal omdat het een Festivalweek was, dus Linda en ik besloten om voor iedereen boodschappen te gaan doen, met een zak vol geld, boodschappenbriefjes en zelfs creditcards gingen we boodschappen doen, 30 tassen met boodschappen en tientallen liters cola, paste maar net in onze kleine huur Polo, maar het was gelukt en iedereen was weer voorzien van boodschappen.

Uiteraard werd er vrijdag ook gevist, het was nog steeds een mooie dag, alleen zou het de komende dagen wel iets minder worden met het weer, tja het weer kun je nooit voorspellen. Vrijdag hadden we dan ook weer 3 dagwinnaars. De 1e plaats was voor onze collega Cor Tabak met een kabeljauw van 16.8kg, de 2e plaats was voor Jarno Leijten met 16.05kg en de 3e plaats voor Dick Molleman met 14.63. Nog steeds allemaal hele mooie vissen. We kregen ook van Finnur te horen dat we woensdag met elkaar 3500kg kabeljauw hadden gevangen, dat is toch echt een heleboel vis en dan zijn alle vissen onder de 70cm weer aan het zwemmen.

Zaterdag, zondag en maandag hadden we een beetje pech met het weer, het was zeker niet slecht, maar men kon niet elke dag naar buiten, soms maar voor een uurtje. Daarom bleven heel veel vissers in het fjord en kon er op open zee nauwelijks worden gevist. Dit merk je meteen aan de vangsten natuurlijk, die 15 plussers waren er niet meer. Natuurlijk kun je in het Fjord ook nog mooie vissen vangen, alleen minder groot als "buiten". Zaterdag was de zwaarste vis gevangen door Leo Kik en had een gewicht van 12kg, Zondag was de zwaarste kabeljauw voor Jan van Tilburg met 13,5kg en maandag was het een rustige dag met veel wind, de zwaarste vis was ook maar 7kg, maar er waren ook zwaardere gevangen, alleen die hadden zich niet gemeld voor de weging. Volgens mij was het ook deze dag dat de groep van Pim van Kuijck, 2,5uur door het fjord heeft gevaren met een dikke heilbot aan de haak, na deze lange tocht is besloten om de lijn maar te kappen en weer normaal te gaan vissen.

De mannen van Beet, samen met Robert Valkeneer bedachten dat het misschien wel leuk zou zijn om te gaan vliegvissen in het fjord, met een zinkende vlieg vingen de mannen kabeljauwen van 6-8kg, neem van mij aan dat dat echt een sport is om die vis boven te krijgen. Andere groepen die bleven liever binnen om vanaf de kant platvis te vangen, hele mooie dikke scharren en schollen werden er gevangen tussen de boot en op de kade vd haven. Zo zie je dat je ook met een beetje slecht weer altijd kan vissen, veel groepen hadden dan ook een geweldige sport met hun lichte hengels, kleine pilkers, shads en spinners en vingen mooie kabeljauw tussen de 4 en 8kg, geen 15-plussers, maar wel een prachtige vis om aan lichte materialen te vangen.

Maandagavond hadden we dan de officiele prijsuitreiking en tegelijk een grote BBQ, er was zoveel vlees dat we met 41 man nog steeds vlees over hadden. Het vlees was helemaal geweldig, superkwaliteit, goed gebakken en m���r dan genoeg. Dan was het tijd voor de prijsuitreiking en daar werd al snel duidelijk dat de zwaarste vissen de 1e dagen zijn gevangen.

De zwaarste vissen van het Beet Penn IJsland Festival 2010 waren:

1e plaats 26.8kg Jan van Tilburg
2e plaats 23.9kg Rens Leijten
3e plaats 21.8kg Denis Vasiljev

Jan van Tilburg mag dus geheel gratis deelnemen aan het IJslandfestival 2011, zijn vismaten Frank, Chris en Arie hadden hier niet zoveel problemen mee en besloten Jan niet alleen te laten en hebben met de hele groep meteen weer voor 2011 geboekt. Ook de groep van Rens Leijten, Cor Tabak en Dick Molleman en Pim van Kuijck hadden het zo goed naar hun zin gehad dat ze meteen weer voor het Festival 2011 hebben geboekt. Twee andere groepen willen buiten het festival om nog eens naar IJsland en zullen kiezen voor de tijd dat de Zeewolf er ook zit, Mei, Juni tm half Juli, in Juni is het dan ook nog eens 24u licht in IJsland. Dus met al die nieuwe boekingen kunnen we dus echt spreken van een z��r geslaagd festival !

Die groepen die tijdens die week al beslissen dat ze het volgende jaar weer terug willen komen, die hebben de optie om materialen achter te laten, spullen die je verder niet nodig hebt, doe je in een doos/tas/kist en laat je achter voor de volgende keer, dat scheelt natuurlijk een heleboel gewicht en gesjouw. Deze service telt het hele jaar, dus niet alleen voor het festival. Ben je nu in bv Sudavik en wil je het jaar daarna naar bv Talknafjordur, dan zorgen wij dat die spullen op tijd op de plaats van bestemming zijn.

Na een z��r gezellige maandagavond, die duurde tot de late uurtjes was het tijd om te slapen, de laatste nacht in Sudavik. Dinsdag kon men nog vissen tot 14.00 en dat hebben een aantal groepen dan ook gedaan, oa de groep van Rens Leijten wist toch weer een paar hele dikke kabeljauwen te vangen, zover ik weet zelfs boven de 20kg. Verder was het dinsdag dus opruimen, schoonmaken, inpakken en om 17.00 kwam de grote bus ons weer halen. Een korte rit van 20min. naar Isafjordur, daar de binnenlandse vlucht naar Reyjavik. Eenmaal in Reyjavik stond er weer een bus voor ons klaar die ons naar het hotel bracht, waar we rond 21.00 aankwamen. In het hotel kon men als men wilde gebruik maken van het buffet, dus dat was ook weer prima geregeld. Na het lekkere buffet gingen dan ook de meeste sportvissers slapen, uiteraard was er ook een groep die de stad in wilde en besloten om met z'n allen Reyjavik nog even onveilig te maken, niet te lang want om 05.00 is de bus er weer om ons op te halen.

Om 05.00 stond dan ook iedereen weer klaar, allemaal voorzien van een grote koeltas met 20kg vis. In het hotel krijgt iedereen zijn koeltas met vis, zo kan men die zelf inchecken in Keflavik en voorzien van een eigen naam of sticker. Alle vis, alle bagage en alle sportvissers in de bus en dan een klein half uurtje rijden naar Keflavik. In het hotel stonden wat sandwiches klaar en wat te drinken, dus echt honger was er niet, dus nog even een rondje lopen en om 07:55 inchecken om weer naar Amsterdam te vliegen. Om 13.15 zijn we geland in Amsterdam, hebben we alle bagage weer kunnen vinden en konden we allemaal afscheid nemen van elkaar.

Trouwens ... het hele verloop van deze reis was niet speciaal voor dit IJslandfestival, op deze manier verloopt de reis elke week, van April tm midden September. Alleen tijdens dit festival zijn wij er bij en anders wordt je door onze medewerkers opgevangen en begeleid. Dus denk niet dat dit alles speciaal voor deze trips is, alle transfers, hotel en vluchten, nee dit is allemaal standaard incl. in de prijs. Hier en daar wat maaltijden, buffet en bv de BBQ waren natuurlijk speciaal door ons georganiseerd.

Tja en zo stonden Linda, Robert en ik als laatste op het vliegveld, hebben we afscheid genomen van alle sportvissers en kijken wij terug op een z���r geslaagd "Beet-Penn IJslandfestival 2010" het was enorm gezellig de sfeer was perfect en we hebben geen enkele wanklank gehoord.

Bij deze willen we dan ook als eerste alle sportvissers bedanken voor hun gezelligheid en deelname aan dit fantastische festival, daarnaast wil ik ook de heren van Penn en Beet bedanken voor het sponsoren vd prijzentafel en tot slot mijn lieve vrouw Linda, die toch maar mooi met 40 mannen zat "opgescheept", ook Linda dus bedankt ! "we hebben het toch maar weer mooi geflikt met z'n twee�n, die hele organisatie". E�n ding is zeker...wij hebben nu alweer zin in het festival 2011 !!!

Informatief:
Ik had jullie beloofd wat meer te vertellen over onze materialen. Onder elkaar hebben we veel materialen gebruikt en gewisseld, dus daarom spreek ik over de materialen van onze 2 boten met aan boord de heren van Penn en Beet en Leen van Maarleveld van Ahoy Hengelsport.

Laten we beginnen met jullie op het hart te drukken dat je voor IJsland GOEDE materialen moet kopen. Hele sterke haken, sterke splitringen, grote dreggen, goede gevlochten lijn en dikke 0.90 of 1mm nylon voor een onderlijn en stukje als voorslag. Zelf vis ik met een los stukje nylon van 70cm ipv een lange voorslag, maar dit is persoonlijk.

Dreggen en haken moeten van z��r goede kwaliteit zijn, een paar euro per haak of dreg is dan echt geen uitzondering ! Bezuinig absoluut niet op deze materialen, want grote vissen verspelen omdat je een paar euro wilt besparen is natuurlijk DOM. Ik vis met haken die tussen 7-12 euro kosten per 3 of 4 stuks. Denk bv aan de Gamakatsu LS4644F maat 10/0 of de Powerhook van D.Eisele in 10/0, deze haak heeft een speciale vorm en is daarmee perfect te gebruiken als vervanger voor de dreg aan de pilker. Deze haak gebruiken we ook in 4/0 en 6/0 voor de Leng en Zeewolf, ik vis al jaren met deze zogenaamde "Catfish hook". Ik heb al veel te veel gehoord, gezien en zelf meegemaakt, dat de haken/dreggen gewoon breken, openbuigen of na 2x vissen helemaal bot zijn, daarom wil ik niet besparen op het allerbelangrijkste deel van mijn uitrusting...m'n haak. 50 dreggen voor 5 euro is dus niet de juiste dreg, vaak zijn dit de "koperen" dreggen.

Dreggen mogen ook gerust groot en sterk zijn, alleen met een beetje pech haak je veel vissen vals, er zit zoveel vis, dat je soms de vis gewoon in zijn kop dregt tijdens het zakken, in dat geval zet je een losse haak op aan je pilker of een grote 14/0 gummimakk. Dreggen gebruik je natuurlijk niet alleen voor de pilker, maar ook voor de grote shads of voor het aasvissen in een hele koolvis. Je kunt dan een kleine koolvis 30/40 cm aan een dwarrellijn (1mm) monteren met een enkele haak ik de bek/lip en een dreg in de zijkant vh lichaam, sla uiteraard eerst de koolvis dood. Als je met grote shads vist en de haak zit vrij dicht bij de loodkop, zet dan een extra dreg (4 of 6/0) bij aan de zijkant vd shad, niet te ver naar achteren, anders beinvloed deze de beweging vd staart.

Splitringen, die moet je hebben in de categorie 100/150kg of 200/300lbs, deze splitringen moeten zo sterk zijn dat je ze met je nagel niet kan openmaken, zodat je echt een splitringtang nodig hebt om deze aan de haak/dreg/pilker te zetten. Ook tijdens het afgelopen festival hebben we groepen gehad die hun grote vis zijn verloren door de een breuk in de haak/dreg of door het openbuigen vd wartels en splitringen.

Wartels moet je ook sterk nemen, ik vis zelf het liefst met de "Cross-lok" wartels van bv Berley of een ander merk, ik kijk dan ook naar de serie vanaf 100lbs en meer, ook deze wartels zijn niet goedkoop, maar ik gebruik ze dan ook alleen voor IJsland en daar verspeel ik weinig tot niets. In Noorwegen gebruik ik andere goedkopere wartels, omdat we daar gewoon meer verspelen. Maar de wartels is natuurlijk net als alle andere zaken een eigen mening he, jullie zijn vrij om zelf te kopen wat jullie goed lijkt, ga in ieder geval langs een winkelier die er verstand van heeft.

Tip...
Als je met pilkers vist, bouw deze dan zo op: De pilker, dan onderaan een splitring, aan de splitring een tonwartel, die best flink en heel sterk mag/moet zijn, dan weer een splitring en dan je haak of dreg (zie fotos). De kabeljauw is net een krokodil, deze draait namelijk zijn hele lichaam als deze ergens vast zit of een prooi te pakken heeft. Let maar eens op als je een kabeljauw vangt en deze aan de oppervlakte komt, hij zal 360graden  draaien in het water. Door dus de haak of dreg met een tonwartel aan de pilker te bevestigen, voorkom je dus dat de pilker door de vis uit de bek gedraait wordt. Bij de duurdere serie pilkers van bv Solvkroken, die voor de grote kabeljauw in Noorwegen worden gebruikt, hebben ze een ander soort systeem, maar dat komt precies op hetzelfde neer. Je ziet dan ook dat deze dus al vanaf de fabriek zijn voorzien van deze speciale rotatiemogelijkheid.

Lijnen, neem goede sterke gevlochten lijnen mee, dikte tussen de 17 en 25/00, zelf vis ik met de Penn International braid 25/00 en de Berkley Whiplash in 21/00 dikte. Zeker die Penn is een fijne lijn, daar deze waterdicht is, helemaal glad en daardoor is ie snel en neemt ie geen water op, tevens is deze lijn rond, dus op dit moment mijn favoriete lijn, in geel of wit, kleur maakt me niet uit.

Neem een goede hengel mee, hengels die al eeuwen oud zijn, die houden het niet, ook de goedkope merk hengels zullen het vissen in IJsland waarschijnlijk niet overleven. Vorig jaar zijn er maar liefst 42 hengels en 38 reels gesneuveld, allemaal door de dikke sterke kabeljauw en heilbot. Mijn advies is dus om goede materialen mee te nemen of in ieder geval je hengels nog eens goed na te kijken. Ter plaatse kun je trouwens ook voor 39,- euro pw een hengel met reel/molen huren en een drijfpak ook voor 39,- euro pw.

Wij hebben gevist met deze hengels: Penn TRQ popping, een geweldige hengel voor de halfzware visserij, hiermee kun je prima pilkers tot 200gr mee vissen, prachtige actie, maar toch sterk genoeg om de vis te drillen. De Penn Overseas Boat travel, een 5-delige reishengel voor de zwaardere visserij, we hadden deze in 50lbs en die is zeker wat stijf, maar perfect voor IJsland. Penn Overseas Heavy en Light Pilk, perfect voor de lichte en wat zwaardere visserij. De Penn TRQ Jigging (favoriete hengel van Linda), prachtige hengel voor de lichte visserij. Shakespeare Ugly stick 30lbs, al jaren een goede hengel voor de zware visserij. Dan de Penn Waveblaster Travel Deep 30/50lbs, wederom een reishengel, maar dan in 4 delen ook een goede hengel voor IJsland, alleen vindt ik het onderste deel te lang, dan is de hengel moeilijker in de butpack te gebruiken. De Abu Garcia Suveran in 30 en 50lbs, waarbij de 50lbs het beste bleek voor IJsland en de 30lbs iets te zacht. Tony Lemmens viste met de Rolls Royce onder de lichte hengels de Abu Garcia Rocksweeper, waanzinnige hengel in de hoge prijsklasse, maar het neusje vd zalm voor de lichte visserij. En we viste nog met de Balzer reishengel 400 tot 1100 gram, ook een prachtige hengel om mee te vissen. Hengels zijn er natuurlijk ten overvloede, maar voor IJsland heb je geen hele lange hengel nodig, eigenlijk kan 1.80m al. Hij mag zeker niet te slap zijn en moet van goede kwaliteit zijn. Een tweede hengel voor de kantvisserij of de lichte visserij is zeker aan te raden, als het wat slechter weer is, kun je perfect licht gaan vissen.

Molens en reels, eigenlijk adviseer ik een reel voor IJsland, daar de visserij best zwaar is, krijg je pijn in je schouder en pols als je met een molen vist, althans dat heb ik gemerkt en hier en daar gehoord. Een reel daarintegen kun je makkelijk op de zijkant vd boot leggen als de vis even te zwaar wordt, tevens kun je een vechtvest gebruiken met een buttpack om de butt van je hengel in te zetten. Tevens komen alle krachten vd vis op direct op de spoel te staan en niet op je beugel. Nu is het niet zo dat je helemaal niet met een molen kan vissen, want heel veel vissers vissen gewoon het liefst met een molen, neem dan wel een goede sterke bootmolen, bv een Slammer 560 of de Penn Atlantis 5000 of 6000. Als reels hadden we bij ons de Penn TRQ 200 en 300, deze prachtige gouden reel is echt top of the bill, zeker niet goedkoop, maar wel in mijn ogen de beste reel die er op dit moment is. Verder hadden we de Penn 330gt, Penn 340gt, de Abu Garcia 10.000 en voor de lichte visserij de Abu Garcia Revo Winch. Als molens de Penn Sargus 4000 en 5000, Penn Atlantis 4000 en 5000, Penn Slammer 460 en 560. Allemaal hebben ze de IJsland test doorstaan en hebben we met z'n allen zeer kritisch gekeken wat wel en niet kan, maar we kunnen gerust stellen dat Penn ook geschikt is voor de allerzwaarste omstandigheden in IJsland.

Hoe hebben we gevist, wij hebben voornamelijk gevist met de Wild Eye Jigging shad van Storm 385gr, de Cutbait van Savage Gear in 460gr, beide in blauwe, felle en lichtgevende kleuren. Prachtig stuk kunstaas, dat voor IJsland erg belangrijk is. Kleuren hangen een beetje vh seizoen af, wij vingen goed met blauw en herring, ook de felle tijgerstrepen en de gouden Cutbait deed het heel goed. Verder hebben we zonder staande lijnen gevist (bijvangers) maar wel met pilkers, oa de Abu Garcia Sillenpilk, de S�lvkoroken Deco banaanpilker en de 300gr zwarte King select van Dieter Eisele. Een aantal van onze pilkers was voorzien van een dreg en andere pilkers weer van een enkele "catfish" haak. Aan de pilkers hebben we bovenaan een Esca gehangen en dat heeft ons zeker grote vissen opgeleverd, ook andere groepen hadden goede vangsten met de Esca, bij ons was blauw de favoriet.

Wij hebben zelf geen aas gebruikt, maar andere groepen deden dit wel en met succes. Ook hadden we natuurlijk de grote 300 en 400gr zware Giant Jighead en Giant Baithead bij ons, we hebben ook daar een paar hele dikke vissen op gevangen, met shads van 32 tot 40cm en een extra dreg eraan, was een groot succes. De Giant Baithead, die we normaal gebruiken om een hele koolvis op te duwen hebben we deze keer niet gebruikt, maar is wel een topper die je mee moet nemen. Maar deze ligt netjes in de verpakking in mijn kist in IJsland, dus die zullen we volgend jaar inzetten.

De echte gouden tip voor IJsland is "groot" groot inzetten is grote vis vangen, dus grote haken, grote shads, grote bijvangers en het kan soms niet groot genoeg zijn en zoals ik al eerder vertelde...goede sterke materialen.

Doe in ieder geval inkopen bij winkeliers die weten waar ze over spreken, wij werken nauw samen met deze onderstaande winkeliers en zij weten precies welke materialen je nodig hebt. Zij zijn door ons goed geinformeerd en als het niet duidelijk bellen ze ons gewoon. Leen van Ahoy is zelf meegeweest naar IJsland, dus hij kan echt uit eigen ervaring spreken. Wij hebben in ieder geval al onze materialen in deze onderstaande winkels gekocht, van wartels tot Cutbait en van splitringen tot pilkers.

Ahoy Hengelsport Avicentra Oostvoore Robby Fish Belgie Dieter Eisele
www.ahoy-hengelsport.nl www.avicentra.nl www.robbyfish.be www.havfiske.nl

Zo... dat was een lang stuk om te lezen, wij hopen dat er voldoende informatie in staat om u te laten zien dat IJsland echt geweldig is en zouden het natuurlijk erg leuk vinden als u uw visreis naar IJsland bij ons zou boeken of dat u wilt deelnemen aan het IJslandfestival 2011 of 2012.

Wilt u meer informatie over dit Penn IJsland Festival en de prijzen, lees dan hier verder >>>
U kunt zich ook aanmelden voor de Noorwegen-IJslanddag op 5 maart 2010 in Werkendam >>>

groetjes Raffie en Linda
Website:  www.cordestravel.nl
E-mail:     [email protected]
0047 - 90 11 56 09

>>Foto-serie-1<< >>Foto-serie-2<< >>Foto-serie-3<< >>Foto-serie-4<< >>Foto-serie-5<<
(Klik op de link voor de fotos)

========================================================

Meedoen met het Penn IJslandfestival ?
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Visreizen naar Noorwegen, IJsland, Denemarken en Zweden
Gespecialiseerd in Sportvisreizen en Familievakantie's

www.cordestravel.nl

 

    �  copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer