Vissen in IJsland bij het mooie Talknafjordur in het Westfjord, jagen op grote kabeljauw

Vissen in Noorwegen, IJsland, Denemarken en Zweden
Gespecialiseerd in Sportvisreizen en Familievakantie's

www.cordestravel.nl

===========================================================

Talknafjordur IJsland Westfjord
Vissen in IJsland Juli 2009

===========================================================

Hier nog een verlaar reisverslag, beter een laat reisverslag dan geen verslag !

Reisverslag IJsland Talknafjordur  21 t/m 29 juli 2009.

Eindelijk na maanden van voorbereiding was het dan zover. Op dinsdag 21 juli vertrokken via Amsterdam naar Keflavik via Cordes Travel.

Na een perfekte vlucht zonder vertraging om +/_  15:15 (ijslandse tijd) geland op ijslandse bodem. Hierna zijn we met de bus naar een kleiner vliegveldje gebracht en met de fokker 50 verder gevlogen naar Bildudalur.

Na een vlucht van ongeveer 20 minuten, en een werkelijk prachtig uitzicht over de westfjorden van IJsland zijn we geland op Bildudalur. Ook hier was alles weer goed geregeld,zodat we snel per bus doorkonden naar onze eindbestemming Talknafjordur. Om +/- 19:30 u lokale tijd aangekomen in Talknafjordur,waar onze visgids Georg ons al stond op te wachten.

Hele aardige man deze Georg, en we kregen van hem de sleutel van het huisje (nummer 2), en ook de door ons vanuit Nederland bestelde boodschappen, stonden in ons huisje op ons te wachten.

We hadden met Georg afgesproken om de volgende morgen om 8:00u in de haven te zijn voor de uitleg van de boot, en om natuurlijk de allrisk-verzekering van de boot af te sluiten. (perfekt, voor 130 euro de hele week volledig verzekerd en zonder eigen risico)

Woensdag 22 juli: Zoals afgesproken waren we om 8:00u in de haven voor de uitleg van de boot en de verzekering. Ook nog even de vispakken passen (39 euro per week,dat scheelt toch een hoop in de bagage). Deze pakken werden overigens perfekt schoon en netjes gehouden voor alle nieuwe vissers. Het was inmiddels 09:30 u,dus vissen maar. We zijn eerst op ons gemakje de boel eens gaan verkennen in het fjord. Hier en daar eens even proberen. Het is echt ongelofelijk zoveel vis er hier aanwezig is,het is zakken en HANGEN. Niet echt hele grote jongens gevangen, maar toch een aantal van een kilootje of 5 a 6. Na een tijdje hier en daar te hebben geprobeerd zin we doorgevaren naar de ingang van het fjord. Hier ook weer heel veel vis gevangen tussen de 4 en 6 kilo.

We waren hier al een tijdje aan het vissen en wilden weer wat stroomopwaards gaan, alleen wilde de motor niet meer starten. Na een en ander te hebben geprobeerd (zonder resultaat ) hebben we onze visgids Georg gebeld. Na telefonisch overleg wilde de motor nog steeds niet en besloot Georg ons te komen halen en op te slepen. Omdat er een behoorlijke stroming stond,besloten we om een meter of 40 uit de kant toch maar te proberen om te ankeren zodat we niet richting de rotsen zouden drijven. Na wat proberen de boot inmiddels goed kunnen ankeren en we zagen Georg in de verte al aankomen. Ook hij kreeg de motor niet meer gestart,en na het anker te hebben gelicht zijn we naar de haven gesleept. Eenmaal in de haven werd er meteen een monteur gebeld om de boot te repareren.

Na een aantal uren was de boot weer in orde . In tussentijd hebben we wat in de haven gevist en hier enorm veel platvis,koolvisjes en gulletjes gevangen,gewoon met een platvisonderlijn en stukjes inktvis. Het was inmiddels al een uurtje of 8 �savonds dus hielden we het voor gezien en zijn lekker gaan eten en een biertje gaan drinken in het plaatselijke restaurantje. Hierna hebben we ons mandje opgezocht. De volgende morgen vol goede moed naar de haven, want gisteren was toch wel een beetje een verloren dag. De boot starte direkt, alleen de GPS en de marifoon werkten niet,dus weer een monteur erbij en er bleek ergens een kabelbreuk te zitten. Na deze reparatie totaal geen problemen meer gehad,en ter compensatie een volle tank diesel (gratis)bij de eerste maal tanken. Het is natuurlijk vervelend als je stukken hebt,en er niet op uit kunt maar dit heb je niet zelf in de hand. Nogmaals onze complimenten hoe de problemen werden opgelost.

De volgende dag zou het weer een aantal uurtjes goed genoeg zijn om het fjord uit te gaan en op open zee te vissen. Zo gezegd zo gedaan en eenmaal buiten zagen we in de verte een school duikende meeuwen. Hier naar toe gevaren en zakken maar met die pilkers en shads. Heel veel kabeljauw gevangen maar de hele grote bleven uit, De meeste waren tussen de 5 en 8 kg, wat natuurlijk ook een geweldige visserij geeft op de spinhengel en een klein molentje.

Na een aantal uurtjes gevist te hebben op verschillende stekken,kwam er toch meer wind opzetten en de golfjes werden alsmaar hoger dus besloten we om terug te varen. Eenmaal terug in het fjord nog eventjes gestopt op een zandbank(die droog komt bij eb),hier weer met de platvisonderlijn geprobeerd, en je raad het al: hele grote scharren,zoveel je er hebben wou.

De komende 3 dagen te veel wind om naar open zee te gaan,en zelfs 1 dag was er in het fjord ook nauwelijks te vissen ivm de harde wind. Deze dagen dat het kon in het fjord gevist, en ongelooflijk veel vis gevangen tussen de 4 en 9 kg. Ook nog zeewolf gevangen. Inmiddels was de laatste visdag al weer aangebroken, en de wind was wederom iets te hard omheel ver naar buiten te gaan. Dus zijn we gaan vissen bij de ingang van het fjord,waar het nog goed te doen was. Hier wederom erg veel vis gevangen met uitschieters van 9 a 10 kg. Tevens nog 2 hele grote jongens verspeeld

De laatste dag �s morgens nog even in het fjord gevist, en daarna terug om te boot schoon te maken en af te tanken.

Ondanks de pech met de boot en de harde wind(dit heb je helaas niet in de hand), toch een GEWELDIGE vakantie gehad en we gaan volgend jaar weer terug. Omdat we op woensdag in plaats van een vroege, een late vlucht naar huis hadden,konden we nog een avondje op stap in Reykjavik. Met een woord geweldig,wat een stad is dat zeg.

Dus de complimenten aan de gehele organisatie, zowel van Raffie en Linda vanuit Noorwegen als ijsland voor deze geweldige vakantie.

Tot slot nog een tip die al zo vaak is gegeven volgens mij:ga je vissen in ijsland VIS MET GROOOOOOT AAS!!! Wij hebben gevist met grote pilkers, royber shads(40 cm) en de storm wildeye shad (365 gram) wat ik persoonlijk de beste vond.

Raffie en Linda van www.cordestravel.nl bedankt voor deze geweldige vakantie en tot de volgende keer.

Groetjes Ad Plasmans

*Meer informatie over het vissen in IJsland bij de accommodatie Talknafjordur >>>

 
>>Foto-serie-1<< >>Foto-serie-2<<
(Klik op de link voor de fotos)

==========================================================

Wilt u zelf op visreis naar IJsland ??
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Visreizen naar Noorwegen, IJsland, Denemarken en Zweden
Gespecialiseerd in Sportvisreizen en Familievakantie's

www.cordestravel.nl

 

    �  copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer