Vissen in IJslandop grote kabeljauw in het Westfjord huisje Sudavik

Vissen in Noorwegen, IJsland, Denemarken en Zweden
Gespecialiseerd in Sportvisreizen en Familievakantie's

www.cordestravel.nl

===========================================================

Sudavik IJsland Augustus 2010
vissen in IJsland Westfjorden, huisjes Sudavik

===========================================================

Visvakantie in Sudavik - Westfjord IJsland in de periode van 10 augustus t/m 18 augustus.

Na heel veel jaren gevist te hebben met onze ploeg in Ierland hadden wij besloten om dit jaar onze blik te richten op een visvakantie in IJsland.

We hadden veel positieve dingen gehoord over IJsland, het zou een visparadijs moeten zijn ! Geboekt tijdens de Visma na het bezoek aan de stand van Raffie en Linda (www.cordestravel.nl), eerst nadat wij hierover een prima uitleg hadden gekregen.

Wij hebben gevist met 5 personen te weten Huib Vrij, Theo Speet, Jaap Noordermeer, Peter van Marion en ondergetekende Sander Plooster.

De heenreis was een belevenis op zich, tenslotte was dit voor ons onbekend gebied en dan ook nog eens twee vluchten op dezelfde dag. Vooral de binnenlandse vlucht is spectaculair. Ook nog een korte tussenstop nabij een fjord  in een klein plaatsje gemaakt. De reis op zich is perfect geregeld, we werden overal netjes opgevangen en verder begeleid.

Wel kwamen wij dinsdagavond ruim na elf uur pas aan op de eindbestemming, er waren nog al wat vertragingen onderweg. Een probleem : de beloofde boodschappen waren diezelfde avond nog niet afgeleverd Na overleg de volgende morgen, via Raffie, is dit in de loop van de morgen toch nog goed gekomen, alleen zaten we daardoor later aan het ontbijt. Het huisje waar wij verbleven , Sudavik Nesvegur 17B,zag er prima uit.

De eerste visdag netjes uitleg gekregen over het vissen in IJsland en over het bedienen van de boot door Matthias. Hij nam er goed de tijd voor en legde het allemaal heel goed uit. De eerste twee dagen ging het met het vissen zeer matig, Er was te veel wind om buiten het fjord  te kunnen vissen.

Als er te veel wind staat drift je eigenlijk te snel. Je kan dan ook niet aan beide kanten van de boot vissen. Het vissen met vijf man aan boord is dan ook wel het matje. Als er vrijwel geen wind is, dan is  het vissen met vijf man totaal geen probleem.

Er werd in het begin van de week trouwens door iedereen die aanwezig waren in Sudavik zeer matig gevangen, de vis wilde niet echt bijten.
Na de tweede dag ging het een stuk beter.

De eerste dagen vooral met van die zeer grote shads gevist, welke niet erg succesvol bleken. Het ging een stuk beter toen we overschakelden op pilkers van ca 250 tot maximaal 400 gram met daarboven bijvanger. Vooral zeer goed gevangen op de bijvanger boven de pilker ! Als bijvangers vingen bijzonder goed de helgroen gekleurde octopusjes. En op een grote haak de gummimakk en de plastic twister,de fel oranje gekleurde geribbelde wormen met staart. Ook vangt prima een gekleurde veer op een grote haak gezet, vooral weer die oranje kleur. Tegen jullie advies in, hebben enkele van de groep toch met drie haken gevist en menigmaal twee tot drie kabeljauwen tegelijk gevangen wat niet tot problemen zorgde.

Toch nog wel wat verspeeld hier en daar door vastzitten op de bodem, waarschijnlijk een beetje te gevaarlijk gevist. Het is slimmer om de pilker te voorzien van een enkele haak in plaats van een dreg. Ikzelf heb voornamelijk gevist met een twaalf ponds Conoflex hengel met daarop een Shimano NAVI 8000 PG molen met 20 honderdste braid van Penn gemonteerd. Bovenstaande combinatie kon alle gevangen vis tot ca 15 kilo probleemloos aan, ook twee vissen tegelijk van ca 10 kilo per stuk gaf geen problemen.

De maat van de haken is maat 9/0 en 10/0. Totaal gevangen in die week (met vijf man) meer dan 1.000 kg ingeleverde grote vis.
Gevangen soorten : Kabeljauw, schelvis, koolvis, roodbaars, zeeduivel (2 st) en 1 makreel.

Grootste kabeljauw aan boord in die week 17,5 kilo.
Een flink aantal kabeljauwen tussen de 10 en de 16 kilo per stuk gevangen.

Goede schelvisstek : stek 8 op ca 30 tot 40 meter water.
Prima gevangen op stek 9 op ca 40 tot 45 meter diepte. En op stek 6 van 40 meter oplopend tot 75 meter diep. Nieuwe prima stek gevonden ten noorden van stek 9 ca 45 meter diep. Deze staat in de GPS van boot 7588 onder nummer 1171, hier flink wat grote kabeljauwen gevangen. Ook leuk gevangen op de laatste dag (nog gauw even drie uurtjes gevist, voordat we moesten inpakken) op stek 3 en ook ten oosten hiervan, diepte ca 25 tot 35 meter. Hier vooral veel kleine kabeljauw tot ca 4 kg per stuk, aldaar een erg leuke visserij.

We hebben heel veel ervaring opgedaan in die week, ik kan wel zeggen dat we na deze week pas goed gesteld staan voor een volgende visvakantie in IJsland ! We kunnen wel beamen : IJsland is een visparadijs.

De terugreis liep voorspoedig zonder vertragingen, overnacht in een perfect hotel.
Op de terugreis wederom overal goed opgevangen en prima begeleid, niets dan lof voor Cordes Travel hiervoor !

Groeten, Sander Plooster, van de groep Noordermeer

*Meer informatie over het vissen in IJsland bij de accommodatie Sudavik, IJsland Westfjord >>>

==========================================================

Wilt u zelf op visreis naar IJsland ??
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Visreizen naar Noorwegen, IJsland, Denemarken en Zweden
Gespecialiseerd in Sportvisreizen en Familievakantie's

www.cordestravel.nl

 

    �  copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer