Visreizen naar Noorwegen, IJsland en Denemarken
Gespecialiseerd in Sportvisreizen en Duiktours

www.cordestravel.nl

"IJsland"
Talknafjordur

14 tm 22 Juli 2009

=======================================================

Reisverslag;

Vis Trip Eagle/Penn IJsland van 14 tot en met 22 juli 2009

Medio Januari 2009 kreeg ik de vraag voorgeschoteld van Rinus, eigenaar van Eagle Hengelsport te Rotterdam of ik zin had om mee te gaan naar Talknafjordur in IJsland om daar te trachten om uitzonderlijk grote vissen boven te halen. Ja daar had ik dus wel zin in, het bleek dus dat we in eerste instantie met zijn vieren zouden gaan. Te weten, Rinus, Rini, Henk en ik. Later kwam daar Leen bij, Rinus was dus door Leen op dit idee gebracht en toen hij weken later in de zaak was kwam de trip ter sprake. Het bij boeken via www.cordestravel.nl  was geen probleem, voor ons werden de kosten wel lager nu er door vijf gedeeld diende te worden.

De voorbereidingen verliepen soepel, al met al zouden we best wel wat spullen mee gaan nemen.

We mochten 40 kg meenemen, maar dan op de terug reis zouden we geen vis mee retour krijgen. Omdat ik toch altijd de door mij gevangen vis weg geef gaf ik aan dat ik dus wel aan die 40 kg wilde komen, zodat de rest wel dat vispakket mee terug konden nemen.

Via Rinus was Penn bereid gevonden om ons te �sponsoren� door het verstrekken van zware boothengels van 50 lbs, reels type Penn 330GT,  gevlochten lijnen van 0,25 mm, voorslagen van 1mm dikte  en wat al niet meer in bruikleen. Tevens werden er soepele hengels van 2.7 meter met Sargus  molens aan het assortiment toegevoegd. De bleken meer dan voldoende aan te kunnen,. Alleen maar met de kanttekening dat er een aantal foto`s genomen zouden worden met deze artikelen op de voorgrond.

Tijdens de Visma werden wij ontvangen door Raffie welke ons diverse dvd`s liet zien waar enorme vissen boven kwamen, samen met hem zijn we ook op de stand van Pure Fishing geweest om daar het Penn materiaal uit te zoeken. Enige tijd later werd dit dan ook afgeleverd bij Rinus in de zaak.

Van ons vijven had Leen alleen ervaring opgedaan in Noorwegen,maar die visserij zou niet te verglijken zijn. Door Rini werd het internet afgestruind naar de juiste vislokatie`s, via een bepaalde site kon je aan kaarten komen waar de diepte`s opstonden van het fjord en de uitmonding naar open zee.  Al met al dus zouden we met de juiste informatie afreizen naar IJsland.

Op 14 juli 2009 was het dan zover, om 09.30 uur werden wij opgehaald door het taxi busje, na alle zware koffers ingeladen te hebben moest ook nog de hengelkoker een plekje vinden. Deze werd tussen de hoofdsteunen geklemd. We werden uitgezwaaid door een zwerm mensen, waarvan sommigen een traantje moesten weg pinken.

De heenreis was zeer goed geregeld en na een aantal inkopen op het vliegveld konden we inchecken bij IJsland Air. Voor mij was het 22 jaar geleden en voor Rini zelfs de eerste keer dat hij vloog, dus ik was best wel wat nerveus. Maar ook dat bleek dus alles mee te vallen.

We werden opgevangen in IJsland door mensen van WestFjord/Vakantie-Noorwegen welke ons begeleiden naar het andere iets kleinere vliegtuig voor de binnenlandse vlucht.

Toen we ook die vlucht hadden gehad, bleek dus dat onze koffers en hengels direct mee waren gevlogen, we werden daarna opgehaald door een bus. Toen we bij ons huisje aankwamen werden we opgewacht door George, de visgids die ons de sleutels overhandigde van het huisje en de daarbij behorende auto. Helaas bleek deze auto geen 4x4 terrein auto te wezen waar ik op gehoopt had, het was een Volkswagen Polo met een ��n liter motor. Weliswaar een vierdeurs auto maar niet echt geschikt voor 5 volwassen kerels. Later bleek zelfs dat deze auto diverse mankementen had. Maar ja het reed�.

Toen kon alles gaan beginnen, eerst werden de kamers verdeeld, en toen werden de spullen uitgepakt. Daarna alle hengels al opgetuigd en de shads in orde gebracht.

De volgende dag werden wij opgewacht door George en nadat Henk alle formulieren had getekend en de verzekering had betaald konden we van wal steken om de eerste keer te gaan vissen.

Man wat een vis daar, ze leken wel opgestapeld te liggen. Op de dieptemeter annex visvinder was heel veel vis te zien. Maar nu nog vangen, de eerste twee driften was niet veel soeps�maar daarna brak het geweld los.

Die eerste dag was het wel wennen aan alles, hoe de boot drifte, hoe diep je moest vissen en waar de vis zich bevond, deze dag haalden we er 79 maatse vissen boven, en met maatse bedoel ik boven de 60 cm.

De tweede visdag dus die zeer mooie donderdag hadden we er totaal 139 stuks, en deze waren nog groter, want we hadden te horen gekregen dat zelfs 60 cm te klein was. In het plaatsje werd de vis door een erkende visfabriek namelijk direct verwerkt, de kleinere kabeljauwtjes of te wel gulletjes bij ons dienden dan met de hand gefileerd te worden, wat weer extra kosten met zich mee zou brengen.

Mijn advies, als je van die �kleintjes�vangt, hou ze apart en geef ze aan de mensen die in de haven rond lopen.

Ikzelf ben vrijdag`s naar een vogelreservaat afgereisd om daar een kijkje te nemen, op deze plek vind met duizenden vogels. Veel Papegaaiduikers maar ook Alken en diverse soorten Meeuwen. Zelfs Pingu�ns waren er te zien. Nu weet ik wat stilte kan betekenen, het was een oorverdovend lawaai. Ik kan het u aanbevelen om daar een kijkje te gaan nemen, echter dan is een 4x4 wel een must. De eerste 40 km is verhard, de laatste 90 km is een soort van rode gravel. Met pieken en dalen en vaak maar ��n auto breed.

Maar op deze dag werd dus de eerste zeewolf gevangen door Henk en later de grootste kabeljauw van die week door Rini.  Dit leverde bij vertrek voor Rini een heus certificaat op. Al met al zeer goed geregeld. De heren hadden een onderlinge competitie uitgezet, Leen met Rinus en Henk met slaapkamer genoot Rini. Het eerste koppel b haalde ook de eerste plaats door het overmacht te winnen totaal werden er die dag 189 bovenmaatse vissen boven gehaald.

Zaterdag was een stuk minder, het had die voorgaande nacht flink gewaaid en op de dag zelf stond ook een stevige bries van ongeveer een 10meter per seconde. Dit leverde best wel wat golfslag op.

Daardoor zijn we in het fjord aan de linkerkant ingegaan, hier zouden we ook best wel wat vis aantreffen. Echter dit bleken voornamelijk hele kleintjes te zijn. Na enige driftjes zijn we opzoek gegaan naar een andere stek. Helaas bleef het deze dag met een totaal van 39 vissen ver benden alle verwachtingen.

Ook de zondag was niet veel soeps, ook toen in het fjord gebleven omdat de wind behoorlijk toe nam toen we buitengaats wilden gaan.

Rini, Henk en Leen hadden een nieuwe stek gevonden, gewoon in de en rond de haven vissen. Hier werden grote scharren gevangen. Leen ving zelfs vanuit de boot zijn grootste kabeljauw op 30 meter water. Ik ben in de avond nog meegegaan, omdat ik die verhalen zelf wilde beleven, ja jongens het is niet dat ik jullie niet geloof�.maar die avond�vingen we dus niets wat aan de maat kwam.

Het verblijf in IJsland voldeed aan alle behoefte`s , in de winkel(de enigste van het dorp) kon men gewoon de inkopen doen en deze werden genoteerd in een boek. Aan het einde van de vakantie kon men het geheel betalen dmv een creditcard. Ook de benodigde diesel voor de boot werd zo afgerekend bij George.

De enige kanttekening van deze week wil ik plaatsen bij het volgende, George de visgids had veel tegenstrijdige berichten, dan kon je daar weer geen vis vangen, dan was de zeewolf reeds vertrokken, dan was het op een bepaalde visplek weer te ondiep,zelfs in de haven waar door de anderen veel en soms grote vis was gevangen zou niets zitten. Door het aanspreken van de mensen die aan de haven stonden, de mensen die al jaren viservaring hadden opgedaan en ieder plekje kennen kwamen we aan de juiste informatie.

Ook de terugreis met de hotelovernachting met een beperkt ontbijt was goed geregeld, en na het uitwisselen van diverse e-mailadressen namen wij afscheid van de Duitsers die vlak bij ons ook een huisje hadden gehuurd.

Na een zeer geslaagde visvakantie met uitzonderlijk mooi weer zijn we weer terug in ons natte kikkerlandje, voor mijzelf was het een ervaring die ik nooit meer zal vergeten.

Nu zal ik iedere keer terug denken aan IJsland als ik hier een gulletje van 50 cm boven water haal en daar dan �blij� mee zal moeten zijn.

Richard van der Haven

 

 

=======================================================

Visen in IJsland ??
ga naar: www.cordestravel.nl

Visreizen naar Noorwegen, IJsland en Denemarken
Gespecialiseerd in Sportvisreizen en Duiktours

www.cordestravel.nl

 

    �  copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer