"Gambia"
Door:  Adri Rovers

Reisverslag Gambia

De jeugd die heeft de toekomst dus deze keer een verslag vanuit Gambia, geen visvakantie maar een familie vakantie met wat visserij door de kids erbij.

In Juli zijn we een week naar Gambia gegaan. Vooral ook als een “test” voor mijn kinderen van 9 en 11. In de toekomst zou ik ze graag eens mee willen nemen naar Zanzibar en Pemba. Voordat ik dat doe moet ik wel er zeker van zijn dat ze in staat zijn om met het “echte zwarte”-Afrika te kunnen omgaan. Das toch anders dan de ressorts in Egypte of Tunesië.

Gambia is een smal land op een dikke 6 uur vliegen van Nederland. Het ligt midden in Senegal. De Fransozen en de Britten hebben steeds geruzied over dat grote land en de Fransozen hebben Senegal gekregen. Door dat grote land loopt de rivier De Gambia. De Britten hebben het land rond die rivier gekregen en de opening met de Atlantische oceaan. Met andere woorden, een vissersparadijs met rivier, mangrove, een riviermonding/delta en fantastische stranden, waar ook nog eens iedereen engels spreekt.

Voor de Britten is het dus ook het hengelsportvakantieland # 1,  pas sinds kort begint men Noorwegen te ontdekken!. Gambia biedt ook heel wat afwisseling in een visvakantie.

Mogelijkheden te over dus. Vanuit Nederland en zeker vanuit Engeland worden er verschillende georganiseerde reizen aangeboden.

Wij verbleven in het Sunbeach-hotel in Bakau. Een echte aanrader omdat het iets van het super-toeristische gedeelte van de senegambia-strip afligt en tevens dicht bij de monding van de rivier de Gambia. In juli is het er regentijd. Betekend dus soms anderhalf uur stortbui en dan weer stralend weer de rest van de dag. Ik had als plan om met mijn zoon van 9 en mijn dochter van 12 een dagje deep-sea reeffishing te doen. Simpelweg een zware hengel met een aasvis laten zakken en kijken wat voor een monster de hengel krom trekt. Mijn vriendin was heerlijk opgeborgen in het ressort aan de swimmingpool met vele aanbidders, dus manlief kon er zich met een gerust hart ff tussenuitknijpen met zijn kids. Maar in de vroege ochtend toe we vanuit Denton Bridge (waar alle charterboten liggen) vertrokken zaten we midden in een storm.  We kozen er dus noodgedwongen voor om ons plan aan te passen en slechts in de monding van de rivier te gaan vissen. Het ging om de kinderen en het was een uitstekende keuze van onze Gambiaanse kapitein. De dag ervoor had hij er  mooie ladyfish gevangen en hij dacht dat dat vandaag wellicht ook zou lukken. In een stortbui trokken we door de mangroves naar de monding van de rivier. De kinderen en ik waren ondanks de regenkleding tot op het bot toe nat!. Toen we bij Barra voor anker gingen stond er zeer veel deining, twee meter omhoog, en dan weer omlaag. Ik hield mijn hart vast voor die twee kleintjes, maar die probeerden juist mij zeeziek te krijgen. “even extra bewegen zeiden ze en pappa aankijken, wellicht wordt ie bleek!”. Maar na een minuutje of 20 werd het rustig en begon het Gambiaanse zomerweer.

Gevist werd er met lichte boothengels, ik had een shimano excage STC spinhengel bij van 3 meter met een werpgewicht van max. 100 gram, die uitstekend voldeed. Alles was heel basic. Gewoon een schuiflood van ca 70 gram, een onderlijn van 1 meter met een haakmaat 4 a 6 met daaraan een grote garnaal. Of een simpele paternoster met twee haken maat 4. Het bootje ging voor anker en het aas diende alleen gedropt te worden. Meteen kwamen de aanbeten. Het leek wel zeeland twintig jaar geleden, toen het nog niet op kon. De een naar de andere Catfish kwam naar boven (soort zoutwatermeerval tussen de 20 a 50 cm). Deze werden door de captain vanwege de stekels onthaakt . Daarnaast kwamen er ook een soort zeeforellen naar boven (30 a 40 cm). Let wel, ik viste zelf niet. De kinderen waren kompleet zelfstandig bezig!. De een na de andere vis kwam binnen en dat is precies wat je moet hebben om kinderen enthousiast te maken. Toen het doodtij werd gingen we bij een wrak trachten levend aas te vangen. Dit gebeurde met onze normale makreel- en haringpaternostertjes. 

 Dat was natuurlijk super voor de kids, met drie stuks tegelijkertijd kwamen er allerlei tropische vissen naar boven. Toen we genoeg hadden van de juiste soort , gingen we nog ff op de ladyfish. Weer gewoon een running ledger met een onderlijn van een meter en het levende visje door de staart gehaakt en dan een meter of twintig van het bootje down stream werpen. Binnen 3 minuten de eerste aanbeet. Ik moest hem drillen van de captain. Na een leuk gevecht kwam een mooie ladyfish naar boven.  Bij de tweede was mijn dochter  Pascalle van 11 aan de beurt. Ook zij lande een joekel.  Bij de derde mocht mijn zoontje Christopher  van 9, maar dat was wat anders. Ik hielp hem vanachter maar merkte een andere vechtstijl. Een meter of tien vanuit de boot kwam langzaam een joekel van een banjo-rog naar boven, als een vlieger in het  steeds harder stromende getij. Een metertje of 4 vanuit de boot schoot hij los. Maar al met al waren er toch bijna 40 bruikbare vissen, twee mooie ladyfish, vele catfish, en veel aasvis gevangen door twee kleine kinderen!. Omdat de temperatuur richting de 35 graden ging en mijn zoon van het rossige type is moesten we naar wal terug. Het werd te heet. Maar toch een geweldige ervaring, wellicht de beste manier om ze enthousiast voor het vissen te maken

Ook vanaf het strand waren er mogelijkheden om te vissen.  Pas op 1 dag voor vertrek kwam ik in aanraking met Adama. Hij viste samen met zijn broer met oude strandhengeltjes vanaf de kant. Gevist werd met rapalas boven de stenen,  of met garnalen aan een simpele paternoster. Ik stond ervan te kijken wat voor vissen ze vanaf het strand haalden. Wel bleek de vis maar op specifieke tijden van de dag te vangen. Je raadt het al, dat waren niet de tijden dat ik mijn geluk had beproefd.Daarnaast hebben we een tocht over de rivier de Gambia gemaakt, het was de bedoeling om voor meerdere uren een boot te huren en dan kon deze vader ook ff zijn geluk op zoetwater vis proberen. Vanwege de hitte  hebben we echter besloten om slechts een korte boottocht te maken en verder de dag aan het strand en het zwembad door te brengen. Dus dat hou ik tegoed voor de volgende keer.

Want we gaan zeker nog eens terug. Gambia biedt de mogelijkheid voor een echte visvakantie, maar wat zeker zo belangrijk is; het is uitstekend geschikt voor een familievakantie waarbij de visser zich ff uit de voeten kan maken en de niet-vissers zich uitstekend aan het strand en het zwembad vermaken of onder begeleiding van  een gids een leuke tour maken.

Tot het volgende reisverslag maar weer. Eerst weer ff Afrika in oktober en in September start het uitleggen bij café het molentje weer voor de tweede trip naar Guernsey.

A3 Rovers, 

 
 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ook interesse in een visvakantie naar dit land ?

www.tightlines.nl

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 ©  Copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden