"Langeland"


 April 2010

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ook een Visvakantie naar Denemarken ?
Klik hier voor de vakantiehuisjes
>>klik<<

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Denemarken april 2010

Tussen 24 april en 1 mei hebben mijn maat Dirk en ik weer een weekje de Langelandsbelt bevist met een eigen boot, onze uitvalsbasis was de haven van Spodsbjerg.

In plaats van een  vangstverslag geef ik dit jaar een korte beschrijving van wat er mogelijk is en van enkele stekken die we daar bevist hebben. Dit zal voor sommige kandidaat-Denemarken gangers welkome informatie zijn en voor andere Denemarken-vissers misschien wel oh-ja momenten opleveren.

Voor het vissen in Denemarken dienen personen tussen de 18 en 65 jaar een visvergunning aan te schaffen. Dat kan heel eenvoudig thuis vanuit de luie stoel via Internet. www.fisketegn.dk (engelse taal is in te stellen) Na het kiezen van de juiste vergunning online betalen en je ontvangt per omgaande een mail met daarin de vergunningsgegevens. Printje maken en klaar. Makkelijker kan niet.

In de haven van Spodsbjerg is het zeer goed mogelijk een eigen meegebrachte boot te traileren. Kosten voor een hellingabonnement van een week bedragen � 45,00 Voor �7,00 krijgt men een week de toegang tot de fileerruimte die naast de trailerhelling ligt.
Na het op de trailer zetten van je eigen boot kun je hem ter plaatse afspuiten met 1 van de 2 waterslangen die naast de helling zijn.

Over het algemeen kun je in de Langelandsbelt heel goed terecht met een middelzware spinhengel en kunstaas tussen de 50 en 150 gram. Soms stroom het er erg hard en heb je zwaarder kunstaas nodig.
Wij maken tijdens het vissen meestal gebruik van 1 of 2 driftzakken om de drift af te remmen, zeker bij wat wind is dit een uitstekende manier om de driftsnelheid te beperken.

Wij vissen meestal met jigkoppen en shads, er zijn echter genoeg andere vissers die zweren bij een pilker. Dit jaar hebben we voor het eerst met een bijvanger boven de shad gevist. Wij dachten dat je aan de bijvanger alleen kleine vissen zou vangen, totdat we de nieuwe Langeland-video van de Scandic Media Group hadden gezien. Met een bijvanger werden daar wel degelijk grote vissen gevangen! Ik denk dat we dit jaar ca 75% van de vis op die bijvangers hebben gevangen.
Als bijvanger hebben we gebruikt: rode twisters, kleine rode shads, kunstzagers van Berkley, octopussi�s en gummi-mack�s. Op al deze bijvangers is vis gevangen. Op plaatsen waar de gevangen gullen meerdere zagers uitspuwden bij het landen en onthaken was de imitatiezager van Berkley een topper!

De stekken die we dit jaar het meest bevist hebben zijn onder andere:

Bermuda Driehoek:
een begrip voor Langeland, gebied begrenst door 2 groene en 1 rode boei waar de bodem een zeer gevarieerd verloop heeft. De eerste boei ligt op ca 8 kilometer noordoostelijk vanaf de haven. Hier worden elk jaar weer mooie gullen buitgemaakt, het is wel even zoeken op welke diepte de gul aast.

Groene paal / rode boei DW52
Deze liggen direct tegenover elkaar op ca 6,5 kilometer zuidelijk van de haven van Spodsbjerg. Net zuidelijk van de denkbeeldige lijn van deze twee punten bevindt zich een gat van meer dan 55 meter in de vaargeul. Zelf hebben we hier nog geen succes gehad maar andere vissers hebben er leuk gevangen.

Blindedarm geultje.
Dit geultje loopt een heel eind vanaf de vaargeul een plaat op. De plaat heeft een diepte van ca 15 meter terwijl het geultje plaatselijk 28 meter diep is. De zuidelijke stroming staat meestal haaks op de geul, de gullen liggen dan in de luwte te wachten op voedsel dan vanaf de plaat de geul instroomt.
Deze stek heeft ons tot nu toe ieder jaar nog goede vangsten opgeleverd. Is het een dag niets probeer het dan op een ander tijdstip of op een andere dag nog een keer!

Ter hoogte van de gele paal zijn leuke platvisvangsten mogelijk. Wij hebben er dit jaar geankerd op 13 meter diepte en mooie scharren, grote botten, een enkele schol en wat papgulletjes gevangen. We hadden 2 kilo messchelpen meegenomen uit Nederland maar daar was de platvis niet gek op. We hebben ze gevangen op de kweekzagers die we bij het Angelcentrum gekocht hebben.
We hebben op een gegeven moment het vlees van de messchelpen op de jighaak geprikt zodat de shad een lange staart kreeg, daar hebben we wel goed op gevangen!

Verder zijn de taluds van de hoofdvaargeul nagenoeg altijd wel goed voor een leuke vis. Afhankelijk van de stekkeuze en wind en stroming kun je daar lange driften langs maken.

We hebben dit jaar elke dag minimaal een paar uur kunnen vissen. In totaal hebben we 270 gullen en gulletjes gevangen, daarvan waren er 60 boven de 50 cm. Verder nog een leng van 77 cm, ca 20 mooie scharren waarvan de grootste 37 cm was, een handvol botten en een schol.

Ook hebben we een avondje met pluggen gesleept in de hoop een zeeforel te verschalken, we zijn hiervoor naar de kop van het eiland bij Lohals gevaren (26 kilometer vanaf de haven) waar een zeer mooie gevarieerde bodem is met dieptes tot 7 meter. Helaas geen beet gehad dus dat zal voor een ander jaar worden.

De waterkaart van de Langelandsbelt hebben we altijd bij ons, �s avonds kunnen we dan de tactiek en de stekken voor de volgende dag bepalen. Ik heb de waterkaart digitaal in 4 delen, mocht daar belangstelling voor zijn stuur dan een mail.

Kees Michielsen
Delta 1017

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ook een Visvakantie naar Denemarken ?
Klik hier voor de vakantiehuisjes
>>klik<<

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    �  copyright 2010   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer