camper naar Noord Noorwegen, vrijheid campers, huurcamper

Gespecialiseerd familie, sportvis en duikreizen en overtochten
www.cordestravel.nl

===========================================================

Camper naar Noord Noorwegen
Nederland, Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen

Camper gehuurd bij www.vrijheidcampers.nl

===========================================================


Pilote Aventura 740
7,4m lang en 130pk dieselmotor

Onderaan de pagina vindt u al onze foto's

Voor de lezers die ons nog niet kennen, wij zijn Linda en Raffie Cordes van het reisbureau Cordes Travel. Wij verhuren huisjes in Noorwegen, IJsland en Denemarken voor familie's sportvissers en duikers. Wij hebben 250 accommodaties in ons programma en zijn officieel agent voor SAS, Fjordline, ColorLine, Avis en Icelandair.

Wij vinden dat een reisbureau moet weten wat zij verkopen en regelmatig controle houden, om die reden was het dit jaar weer tijd om onze huisjes in Noord Noorwegen te bezoeken, om te beginnen in de buurt van Alta. Normaal vliegen we kris kras door Noorwegen en nemen dan een huurauto, maar deze keer wilde we een camper.

We hadden nog nooit gecampeerd, nooit in een camper, caravan of tent geslapen, dus zochten we eigenlijk een "hotel" op wielen. Een eis was, goede ruime grote bedden, 2 weken op 140cm naast elkaar liggen is niets voor ons, dus op zoek naar grote ruime bedden. Verder wilde we een oventje (broodjes afbakken) een sateliet (parabol) om voetbal te kijken (het was namelijk EK) en alles moest van goede kwaliteit zijn, goede stoelen, goede matrassen, krachtige auto, sterke motor enz enz enz.

Dit 1e deel gaat dus over onze reis met de camper vanaf Deurne naar Noord Noorwegen en terug. Ons 2e deel vh reisverslag gaat over de week dat we hebben gevist bij Storekorsnes in Noord Noorwegen, klik hier.

Vrijdag 15-06-12
Na ruim een jaar voorbereiden was het vandaag eindelijk zover, onze campertrip naar Noorwegen kon beginnen. Maar voor we echt de reis konden aanvaarden moesten we natuurlijk eerst onze camper ophalen. We hadden deze gehuurd bij Vrijheid Campers in Urk ( www.vrijheidcampers.nl ), een gezellig en servicegericht bedrijf, waar ze zowel campers in de verhuur als in de verkoop hebben. Onze camper, een Pilote Aventura 740, stond netjes klaar bij aankomst in Urk. Wij hebben gekozen voor Vrijheid omdat wij geen gezeur onderweg willen hebben, een goede degelijke jonge camper wilde en we service en kwaliteit erg belangrijk vinden. Bij Vrijheidcampers in Urk klopt dit plaatje helemaal, zij zijn 24u per dag bereikbaar, hebben goede jonge hoge kwaliteit campers, dus dat zit wel goed. We hebben 7500km gereden met onze huurcamper, dan wil je geen rammelbak of een oude uitgeleefde camper hebben. Trouwens, we hebben met dit monster 1 op 11.6 gereden, dus helemaal niet slecht.

Na een zeer uitgebreide uitleg van Sjoerd Kapitein, de eigenaar van Vrijheid Campers, konden we terug naar huis om de camper te laden met de nodige vismaterialen, boodschappen en andere spullen.

Dit was in een uurtje gebeurd en om 20:00 uur konden we dan vertrekken vanuit Deurne richting Lubeck in Duitsland, onze eerste stop deze reis. De reis verliep voorspoedig, omdat het al avond was, was het lekker rustig op de weg en konden we aardig doorrijden. Helaas hadden we wel veel regen onderweg.

Om 02:00 kwamen we aan bij de camping in Lubeck, Schonbocken, een ruime camping met alle voorzieningen waar je 24u per dag terecht kan. Hier stonden reeds vele campers, maar er was nog genoeg plaats voor ons. Voordien hadden we reeds kontakt gehad met de camping en we konder de camping oprijden en zelf een plaats zoeken. We hebben de camper neergezet en zijn na een lange en vermoeiende dag gelijk in slaap gevallen, onze eerste nacht in de camper.

Zaterdag 16-06-12
Ondanks de late aankomst de avond ervoor zijn we om 06:45 opgestaan, we wilden vandaag veel kilometers maken en daarom op tijd de boot van Puttgarden naar Rodby in Denemarken hebben. We hadden geen zin om op campings in douches te staan, en wilde eigenlijk gewoon in onze eigen camper douchen, dat was helemaal geen probleem. Douchen was super, we konden zelfs allebei douchen en onze haren wassen, aan boord hadden we een boiler voor warm water, super ! We hebben trouwens tijdens onze hele reis alleen gebruik gemaakt van onze eigen toilet en eigen douche en hadden meer dan voldoende stroom voor alles, dus eigenlijk helemaal zelfvoorzienend. We konden met gemak iedere dag alle twee douchen en hoefden daarvoor niet eens dagelijks het water bij te vullen.

We waren dan ook keurig op tijd voor de boot van 08:30 en konden tijdens het wachten op het gemakje ontbijten in de camper. Het weer was inmiddels opgeknapt, het was nog wel bewolkt, maar in ieder geval droog wat een stuk aangenamer rijdt.

Om 10:30 uur kwamen we aan in Denemarken en hier was de zon al een beetje te zien. Omdat er in Denemarken niet veel te zien is zijn we, op een paar rust- en etenspauzes na, gelijk doorgereden naar Zweden. Wij hebben gekozen om te rijden via de brug en Malmo. In Zweden viel ons gelijk op dat de wegen hier uitstekend zijn en we konden dan ook lekker doorrijden. Als je alleen over de hoofdwegen door Zweden rijdt is het wel vrij saai en weinig te zien, maar ons doel was dan ook om z.s.m. in Noorwegen te komen. Met een snelheid van 110 km p/u konden we lekker doorrijden, bij het inhalen haalde we de 130km p/u makkelijk en dat geeft een veilig gevoel, het bleek al snel dat deze camper een stoere bink is en flink veel power onder de motorkap had, dus ook de helling op of een steile berg, lachte onze camper om, maar 110 km p/u door Zweden was wel de lekkerste snelheid om te rijden.

Om 20:30 uur kwamen we aan bij  Camping Eklundsnas in Sodertalje, waar we hartelijk ontvangen werden. Ook deze camping had weer alle voorzieningen incl. WIFI, wat voor ons natuurlijk heel welkom was, ivm de e-mails die we dagelijks gewoon moeten beantwoorden. Leuk plekje uitgezocht, camper neerzetten en klaar, niets uitpakken, opbouwen of instellen, motor uit en klaar. Hier en daar stonden we dan misschien niet helemaal horizontaal, maar dat ging allemaal prima, we hebben de levelblokken om de camper goed recht te zetten de hele reis niet gebruikt.

Midden in de nacht werden we wakker van een hoop lawaai, wat een flinke hoosbui bleek te zijn. Gelukkig lagen wij heerlijk hoog en droog in onze camper en hadden we op dat moment toch wel medelijden met het stel uit Duitsland dat voor ons stond in hun tentje…. we hebben de dag erna niets meer gehoord, wellicht zijn ze de vijver ingespoeld..hahaha.

Zondag 17-06-12
Na het opstaan naar buiten gekeken en het had echt heel hard geregend, de hele camping stond blank en zou het voor een aantal campers niet makkelijk worden om van het sompige gras aft e rijden. Gelukkig was Raffie zo handig geweest om de camper met de voorwielen op het grind te zetten, waardoor wij gelukkig geen problemen hadden en we na het douchen, aankleden en een snel ontbijt om 08:30 onze reis konden voortzetten.

Vandaag stond er een rit van 675 km naar Umea in noord Zweden op het programma. Op het moment van vertrek hoosde het nog steeds van de regen en dit bleef een groot deel van de rit aanhouden. We wilden om uiterlijk 20:00 uur op een camping staan, want die avond speelde oranje de belangrijke wedstrijd tegen Portugal. Onze camper was ook voorzien van een satelliet en tv met alle Nederlandse zenders, zoals RTl4, SBS6, Ned1 en alle andere kanalen, dus we konden gewoon in de camper kijken.

Onderweg middels de campinggids Zweden een camping in Umea uitgezocht en deze gelijk gebeld om een plaatsje te reserveren. We kwamen hier al om 19:00 uur aan en hadden dus ruim de tijd. First Camp Umea is een hele grote en goed verzorgde camping, ook zeer geschikt voor kleine kinderen. We hadden een plaatsje tegenover een stel andere Nederlanders en onderweg kwamen we ook nog Nederlanders tegen. Toen deze meneer hoorde dat wij tv hadden en de wedstrijd zouden kijken vond hij het wel leuk om even langs te komen om mee te kijken, geen probleem, genoeg ruimte in dit kasteel op wielen.

Na een warme maaltijd waren we om 20:30 klaar voor de wedstrijd (Nederland - Portugal) en hadden op dat moment nog alle hoop op een goede afloop. We weten inmiddels allemaal hoe de wedstrijd verlopen is……. Eindconclusie was in ieder geval dat we onze oranje attributen gelijk op konden ruimen die avond en behalve onze Nederlandse nummerplaten zo incognito mogelijk onze reis zouden vervolgen J

Na een gezellig praatje met onze Nederlandse collega en nog een wandeling over de camping zijn we gaan slapen. Het was inmiddels droog en helder buiten, dus we hadden goede hoop op een mooie volgende dag.

Maandag 18-06-12
Om 07:00 uur wakker geworden en direct na het ontbijt en het beantwoorden van wat e-mails om 08:30 uur weer verder gereden. Om op schema te blijven moesten we ook vandaag weer minimaal 700 kilometer rijden. We zouden vandaag door Finland rijden, maar wilden wel al in Noorwegen overnachten. De reis verliep voorspoedig en rond 16:30 uur kwamen we aan bij het grensplaatsje Tornio. Heel apart trouwens, de grens tussen Zweden en Finland loopt midden door de stad en je zou bijna niet in de gaten hebben dat je de grens overgaat.

Was er in Zweden niet veel te beleven, zo mogelijk was het in Finland nog saaier. Ik spreek natuurlijk niet over heel Finland, want ik ben er van overtuigd dat delen van dit land, en dan vooral het zuiden, prachtig zijn. Maar goed, ook hier was ons doel weer om zo snel mogelijk door te rijden om op tijd in Alta te zijn. Dat doorrijden ging goed, het was een bijna rechte weg waar we bijna geen verkeer tegenkwamen. We hebben op een parkeerplaats even warm gegeten en even wat gerust en hebben daarna het laatste stuk van die dag tot in Noorwegen gereden.

Wat overigens wel leuk was in Finland was dat we echt heel veel rendieren hebben gezien, Finland staat natuurlijk bekend om de grote populatie van deze hulpjes van de kerstman en dat klopt dan ook zeker. Achter elkaar zie je hele kuddes en je moet echt oppassen, want ze steken zo voor je auto de weg over.

Om 22:30 uur kwamen we aan bij een kleine camping in Kautokeino in Noorwegen. De vraag was of je op dit tijdstip nog kun aankomen op een camping, maar dit bleek na een vriendelijke begroeting van de eigenaresse geen probleem. Helemaal blij verrast was deze mevrouw toen bleek dat ik (Linda) haar in vloeiend Noors aansprak, de Noren kunnen dit erg waarderen, maar goed we hebben dan ook 8 jaar in Noorwegen gewoond, als je dan nog geen vloeiend Noors spreekt weet ik het ook niet meer.

Tijdens het inchecken had Raffie een mooi plekje gevonden naast een andere Nederlandse camper waar 2 broers mee door Noorwegen aan het trekken waren. Raffie was inmiddels heel behendig geworden in het manoeuvreren van ons 7,40 meter lange huis op wielen. Na een praatje met onze buren zijn we naar bed gegaan, het was immers al laat zat. De volgende dag hadden we nog een korte rit naar Alta voor de boeg.

Dinsdag 19-06-12
Vandaag het laatste stukje naar Alta. Omdat we de dagen ervoor zo lekker door hadden gereden waren we nu in de luxe positie dat we het wat rustiger aan konden doen. We zijn wel op tijd, om 08:15 uur, vetrokken van de camping en kwamen om 10:00 uur al in Alta aan. Het was een heerlijk idee dat we nog de hele dag hadden om te kijken waar het hotel was, waar onze medereizigers zouden logeren en om flink boodschappen te doen voor onze visweek te doen.

Korte uitleg, we zijn 3 weken naar Noorwegen geweest, waarvan we 1 week met 9 van onze medewerkers hebben gevist, dat is ons werk en uiteraard onze hobby, dus in totaal met 7 man en 4 dames vissen in Noorwegen. 9 kwamen er met het vliegtuig en Raffie en ik, zouden dus met de camper komen.

De rest van de groep zou om 18:15 aankomen op het vliegveld. We hebben eerst een rondje gereden en ook gelijk gekeken waar wij die nacht met de camper konden staan. In Noorwegen mag je “wild” kamperen, maar midden in een stad is dat natuurlijk niet makkelijk. Uiteindelijk vonden we een plek op een parkeerplaats tegenover het hotel waar ook de bussen van de groepsreizen ‘s nachts staan, dat ging prima.

Maar voor we hier konden gaan staan moesten eerst de boodschappen gedaan worden, wat voor 9 man ook een hele onderneming is. Gelukkig hadden we voordien middels een “vergadering” bij ons thuis alles goed voorbereid en een menu voor de hele week gemaakt. Dat maakte het allemaal weer wat makkelijker om inkopen te doen.

Uiteindelijk waren we rond 13:00 klaar met alles en hadden we dus nog een paar uur over voor we naar het vliegveld moesten. We hebben de camper op een parkeerterrein bij een winkelcentrum gezet en zijn eerst even het centrum ingegaan. Hier hebben we wat broodjes en beleg meegenomen waarna we hebben geluncht in de camper. Als je dan zo zit merk je toch wel dat je heel moe bent van zo een lange reis en besloten we een middagdutje te gaan doen. Nog een voordeel van een camper, gewoon alles dicht en op slot doen en waar je ook staat lekker je bed in kruipen. Onderweg hebben we ook regelmatig een powernap van zomaar een half uurtje gedaan. Hier knap je toch wel heel erg van op. Het dutje midden in het centrum op een parkeerplaats in Alta werd overigens een DUT van 2 uur. Heerlijk….. we hadden het blijkbaar nodig.

Om 17:45 zijn we richting het vliegveld gereden waar we niet lang hoefden te wachten tot onze vrienden, Marjan, Ronald, Lydia, Maurits, Rinse, Piet, Jan, Harrie en Ans aankwamen. Zij hadden gelukkig een voorspoedige reis gehad en na het ophalen en inladen van de bagage en de personen in de bus van de huiseigenaar en de camper zijn we naar het hotel gereden. Na het inchecken hier hebben we met zijn allen heerlijk gegeten bij Peppes Pizza, voor iedereen die wel en niet van pizza houdt een echte aanrader !

Na uitgebreid getafeld en bijgekletst en veel gelachen te hebben gingen de "vliegers" naar hun kamer en wij naar onze camper. De volgende dag zou het heel vroeg dag zijn, we zouden om 06:00 uur opgehaald worden om op tijd de veerboot naar de accommodatie te halen.

Voor wie het leuk vindt om te lezen.... hier het verslag vd visweek in Noorwegen >>>

Woensdag 27-06-12
De visweek zat er weer op en nu zou onze reis zuidwaarts beginnen. Tijdens deze reis hebben we een aantal van onze accommodaties bezocht, iets wat heel belangrijk is, want je moet wel weten wat je verkoopt.

Deze dag ging de wekker al weer om 06:00 uur af, we hadden om 07:50 uur de veerboot en moesten dus op tijd op de kade staan. De dag ervoor hadden we alle vismaterialen al uitgezocht, schoongemaakt en ingepakt. Het grootste gedeelte van de bagage was ook al naar het vaste land gebracht en ook het huisje  hadden we al schoongemaakt, dus veel hadden we gelukkig niet meer te doen. Na een laatste ontbijt samen met de Tannetjes hebben we de laatste spullen gepakt en zijn we naar de kade gelopen.

We hoefden niet lang te wachten op de veerboot en 3 kwartier later stonden we alweer bij de camper. Ook de huiseigenaar was er weer met zijn bus en grote aanhanger en na het inladen van de bagage konden we op weg naar Alta, waar we iedereen weer bij het hotel af zouden zetten. De groep vliegers zou de volgende dag om 07:35 uur het vliegtuig hebben en zouden nog een dagje in Alta doorbrengen.

Wij zijn om 09:00 uur doorgereden richting Langsundet waar we om 19:00 een afspraak hadden met de eigenaren. Onderweg hebben we een tussensop gemaakt bij Lavan, ook een van onze accommodaties. Na hier de huizen en boten te hebben bekeken zijn we direct weer door gereden.

We passeerden ook nog Lyngenfjord, maar deze huisjes kenden we al van een eerder bezoek en alles lag er nog keurig bij, dus hier zijn we langs gereden.

Het was een bewolkte, maar gelukkig droge dag en ondanks dat we lekker door konden rijden hadden we toch iets vertraging en kwamen we om 20:00 uur aan. Langsundet hebben we nieuw in ons programma en we kunnen met recht zeggen dat dit een prachtige TOP accommodatie is. De huisjes zijn in 2009 gebouwd en van alle gemakken voorzien, inclusief een sauna. Aan de steiger liggen er 2 soorten grote 23ft boten, beide uitstekend geschikt voor deze omgeving en het vissen op open zee. Met de zeer aardige eigenaren hebben we in de grillhut nog worstjes gegrild en de zaken besproken, waarna we weer op pad zijn gegaan.

Onze volgende stop zou Malangen Brygger zijn, een ritje van slecht 1,5 uur en we besloten dan ook om direct door te rijden, zodat we er maar vast waren. We kwamen om 01:00 aan bij Malangen en hebben op de ruime parkeerplaats overnacht. Dat scheelde de volgende dag weer een stuk rijden, konden we wat langer slapen en op tijd naar de meeting gaan.

Donderdag 28-06-12
Vandaag was het een mooie, halfbewolkte dag met in de ochtend vrij veel wind die ‘s middags flink afnam. We zijn om 08:00 opgestaan en na het ontbijt contact opgenomen met Jaap Tol, die met zijn groep van totaal 8 personen al de hele week in Malangen aan het vissen waren, deze groep had via ons al voor de 2e keer de reis naar malangen geboekt. We hebben de heren op de steiger bij de boten ontmoet en ze waren wederom zeer tevreden over de locatie en de visserij. Vele grote koolvissen, kabeljauwen en ook heilbot waren er al gevangen. Er staat inmiddels een reisverslag vaan Jaap op onze site >>klik hier<<

Nadat de heren waren uitgevaren voor hun laatste visdag dit jaar hebben wij een rondje gelopen en alvast wat foto’s genomen. Om 10:00 hadden we een afspraak met Dag, de eigenaar van dit prachtige complex. Malangen Brygger is een heel groot complex met Rorbu’s, appartementen, luxe huisjes en een hotel. In totaal hebben ze ruim 900 bedden en wordt hier dan ook niet alleen aan sportvissers verhuurd. Maar schik niet, want alle huisjes zijn eigendom van Noren, dus 90% vd hele accommodatie staat vaak leeg en is het er altijd rustig. Verder zijn er op dit moment maar 5 visboten, dus zijn er maximaal maar 20 sportvissers aanwezig en de rest zijn gewoon hotelgasten en huiseigenaren.

Het complex is ook zeer geschikt voor b.v. teambuilding, hotelovernachting en familievakanties. Het is trouwens een vd beste plekken om het Noorderlicht te zien, daar zijn zij echt specialist in, er zijn zelf gebouwen die hier speciaal voor gebouwd zijn, dus met een glasdak. We hebben tijdens de uitgebreide rondleiding onze ogen uitgekeken en we hebben echt alles gezien, alle soorten huizen, de boten, de fileerplaats, de hotelkamers, de whirpools en sauna op een zeer speciale plaats, de grote grillhut, de buitenhuizen waar je midden in de natuur aan een groot meer kan vertoeven en nog veel meer.

Ondanks dat het een groot complex is hoef je niet bang te zijn voor drukte, het is heel ruim opgezet en je hebt echt geen last van de andere mensen. Bovendien ligt Malangen Brygger aan een geweldig visgebied, wat wel  te lezen is in het verslag van Jaap. Meer informatie over Malangen Brygge klik hier >>>

Na de rondleiding hebben we nog gezamenlijk gegeten van een heerlijk koud- en warm buffet in het restaurant. Buiten dit buffet kan er ook a la carte gegeten worden of kunnen de gasten genieten van een drankje met een prachtig uitzicht over het fjord.

Om 14:00 waren we klaar hier en konden we weer verder rijden. De volgende dag hadden we afgesproken in Kabelvag op de Lofoten (een nieuwe accommodatie in ons programma) en we hadden een rit van 5,5 uur voor de boeg. Zoals we inmiddels al gewend waren doe je in Noorwegen altijd langer over zo een rit, mede doordat je zoveel moois ziet dat je af en toe echt moet stoppen om hier even van te genieten en de nodige foto’s. Ook moet er natuurlijk af en toe gegeten worden. In Noorwegen kom je echt overall onderweg kleinere supermarkten tegen en is het dus niet moeilijk om eten in te kopen.

Om 22:00 uur, een kwartiertje voordat we in Kabelvag waren, zagen we een mooie plaats voor de camper om te overnachten. In Noorwegen mag je nog wild kamperen en hoef je dus niet altijd op een camping te staan. Voorwaarde voor ons om wild te kamperen was wel dat er ook ander campers moesten staan en dat was hier het geval. Er stonden al 6 campers, bijna allemaal Duitsers die de wedstrijd Duitsland-Italie aan het kijken waren. Bij het aanzetten van de tv zagen we dat Duitsland al op achterstand stond, dit was misschien de reden dat het zo rustig was bij onze buren.

Na de wedstrijd zijn we nog even naar boven gewandeld waar een prachtig uitkijkpunt was. Dit was weer echt even genieten van de schoonheid van Noorwegen en een voorproefje op wat we de volgende dag op de Lofoten zouden zien.

Vrijdag 29-06-12
Om 09:00 naar Kabelvag gereden, waar we om 10:00 een afspraak hadden. Het was heerlijk zonnig met een prachtige blauwe hemel met hier en daar een paar witte wolkjes. Mooier weer voor een dagje Lofoten kun je niet hebben.

Met Alicia van Kabelvag nam ons mee naar het complex, niet ver van het stadscentrum ligt. Heel apart, want het ligt toch rustig en direct aan het water. De geheel gerenoveerde appartementen van Kabelvag zijn gevestigd in mooie oude gebouwen, wat ze wel een hele aparte uitstraling geeft. Aan de grote steiger liggen verschillende boten, waaronder Arvor en Quicksilver kajuitboten. Al met al ook weer een mooie accommodatie met goede boten aan een prachtige vislocatie. Deze accommodatie heeft in de afgelopen jaren een slechte naam gekregen, door een eigenaar die er geen zin meer in had, maar nu is het roer om, andere eigenaar en is men volop aan het renoveren en verbouwen, dit wordt dus een top accommodatie op de lofoten.

Om 12:00 uur waren we klaar en we hadden de rest van de dag vrij om de Lofoten te gaan bekijken. Wat hebben we genoten en wat zijn de Lofoten adembenemend mooi. Er wordt dan ook niets teveel gezegd over dit gebied in de folders, op het internet en door de mensen die er al geweest zijn, je hebt Noorwegen niet gezien als je de Lofoten niet hebt bezocht.

Af en toe waande we ons zelfs op een of ander tropisch eiland (zie foto's), er waren verschillende baaitjes met helder blauw water en strandjes, echt te mooi voor woorden. Verder is de natuur hier werkelijk overweldigend, nog meer als in de rest van Noorwegen. Een bezoek aan de Lofoten is dus echt meer dan de moeite waard.

Vanaf Kabelvag zijn we eerst een stukje noordelijk gereden naar het vissersplaatsje Henninsvaer en na hier even rondgekeken en geluncht gereden zijn we zuidelijk richting Reina gaan rijden. Onderweg zie je overal de mooiste plekjes, wat betekend veel stoppen voor foto’s en film. Dat het hier heel toeristisch is zagen we wel aan de vele campers en bussen die we onderweg tegen kwamen.

Om 16:00 uur hebben we besloten om langzaam terug te gaan rijden en in de buurt van Svolvaer, waar de volgende dag de veerboot naar het vastenland zouden hebben, een slaapplaats te gaan zoeken. Omdat we er nu toch waren gingen we eerst maar even kijken hoe laat de boot zou gaan de volgende ochtend. Deze bleek ook nog dezelfde avond om 21:00 uur te gaan en we besloten deze te nemen, zodat we de volgende dag wat speling hadden. Het was 19:45 uur, dus we hadden tijd om tijdens het wachten in de rij eten te koken en te eten. TV aan, (parabol zoekt zelf de juiste sateliet) TV kijken, wat eten en daar was de boot al, Wat een gemak zo' n camper….

Om 21:00 hadden we dus de boot van Svolvaer naar Skuttvik, waar we om 23:30 aankwamen. Nu moesten we alleen nog op zoek naar een geschikte slaapplaats, wat op deze locatie nog niet zo makkelijk bleek te zijn. Er waren genoeg campings onderweg, maar hier kom je op dit tijdstip ook niet aan. We reden met 3 campers achter elkaar, allemaal op zoek naar een plek om te overnachten. Na 1,5 uur rijden hadden we eindelijk iets gevonden. We bleken niet de enige te zijn, want het stond hier al aardig vol, maar gelukkig was er nog een plekje voor ons. Moe maar voldaan zijn we aan het eind van deze prachtige dag heerlijk gaan slapen.

Zaterdag 30-06-12
Na een korte nacht om 07:30 opgestaan en na een praatje met een stel andere Nederlanders zijn we op weg gegaan naar Polarcirkel. We hadden een rit van 6 uur voor de boeg en hadden een afspraak om 19:00 uur. We hadden dus lekker de tijd om hier en daar te stoppen, te genieten, te lunchen en foto’s te nemen.

Keurig om 19:00 zijn we aangekomen bij Polarcirkel en helaas begon het na een voor de rest droge dag flink te regenen. De regen duurde gelukkig maar een half uurtje en na een praatje met de eigenaars konden we droog de huisjes en boten gaan bekijken. Ook dit complex zag er weer prima en zeer goed verzorgd uit. De fileerruimte is opvallend schoon en heel ruim. Ieder huisje heeft er zijn eigen vriezer en een afsluitbaar hok voor de drijfpakken en vismaterialen. Ook dit is weer een complex die prima bij de standaard en kwaliteit van Cordes Travel past. Onze medewerkers Nanno en Robert hadden deze accommodatie al eerder bezocht en getest, lees >>hier<< hun verslag. Polarcirkel is echt een topaccommodatie voor sportvissers !

Om 21:00 uur gingen we weer op weg en we besloten lekker in de buurt (1 minuut) van Polarcirkel  te overnachten. Tegenover het complex ligt Furoy Camping, een gezellige camping direct aan het water, dus altijd een mooi uitzicht vanuit je camper of caravan, ook hier weer prima wifi.

Zondag 01-07-12
Vandaag stond het eerste deel van de lange rit naar Sjostuer bij KristiansUnd (niet KristiansAnd) op de agenda. We hadden 2 dagen voor deze rit uitgetrokken, wat achteraf ook wel nodig was. Om te beginnen moesten we 2 veerpontjes hebben. De eerste veerpont van Furoy naar Agskardet was 2 minuten van onze camping en we waren hier ruim op tijd, maar helaas konden we op de eerste afvaart van die dag niet mee met onze grote camper en moesten we ruim een uur wachten. Achter ons stond nog een camper met een Nederlands stel en met hen hebben we het uurtje wachten al pratend over het mooie Noorwegen doorgebracht.

Op de 2e afvaart was er gelukkig plaats genoeg en na een korte overtocht va 10 minuten waren we aan de overkant. Nu moesten we een half uurtje rijden om bij de volgende veerpont te komen en ook hier waren we goed op tijd. Deze pont van Jektvik naar Kilborghamn duurde iets langer, 1,15 uur. Aan boord kwamen dezelfde Nederlanders weer bij ons zitten, wat erg gezellig was. Onderweg passeerden we de poolcirkel, wat vooraf ook omgeroepen werd.

Rond 13:00 uur kwamen we aan in Kilborghamn en konden we onze rit vervolgen. Om nog meer veerpontjes te vermijden hebben we er niet voor gekozen om de RV 17, “Kystriksveien” te volgen, maar de route via Mo I Rana en Trondheim te volgen.

We hebben deze dag iets rustiger aan gedaan en niet zo heel veel kilometers gemaakt. Na weer een aantal stops bij mooie uitzichtpunten zijn we om 16:00 gestopt op een prachtig plekje aan het water om te gaan barbecueën. Het zonnetje scheen volop en we hadden er een prachtig uitzicht, beter kon eigenlijk niet en we hebben dan ook genoten.

Na 2 uur zijn we weer verder gereden met de bedoeling om nog een paar uurtjes door te rijden, maar onderweg kwamen we langs een prachtige waterval waar we wel weer even moesten stoppen. Helaas kon je niet echt goed bij de waterval komen, behalve via een heel steil en glad padje of door het drinken van een verplichte consumptie in het restaurantje. Verder stond ere en hoge schutting langs de waterval, waardoor je er geen zicht op had. Dit kwam ons heel vreemd over en dit is ook niet de gewoonte in Noorwegen dat je voor een natuurfenomeen moet betalen om het te zien, dat hebben we dan ook wel even kenbaar gemaakt aan de eigenaar vh restaurant, betalen voor de natuur in Noorwegen ? Nee, dat kan niet...

Na deze stop besloten we om niet meer al te ver te rijden en een plaatsje voor de nacht en voor het kijken van de finale van het EK te gaan zoeken. Dit werd uiteindelijk toch weer een camping, omdat dit toch wel makkelijk is en je er ook vaak internet hebt, stroom, water en sanitair, helemaal niet gebruikt, camper neerzetten en klaar. We hebben overnacht op camping Svenningdal in Trofors.

Maandag 02-07-12
Vandaag zijn we op tijd opgestaan om aan het tweede deel van de rit naar Sjostuer te beginnen. Omdat we de dag ervoor minder hadden gereden dan gepland was hadden we nu nog een rit van minimaal 7 uur voor de boeg. Voordeel was dat we de afspraak bij Sjostuer pas op woensdag om 10:00 hadden en het dus niet erg was als we deze avond een uurtje later waren.

Deze dag begon met heel veel regen, wat het rijden op de soms wel hele smalle wegen en hele grote tegenliggers, er niet gemakkelijker op maakt. Gelukkig hadden wij een hele goede camper met een sterke motor en was het nemen van de vele steile wegen absoluut geen probleem.

Ondanks de lange rit die we voor ons hadden hebben we onderweg tocht nog een bezoek gebracht aan een wildlifepark zoals ze dit hier noemden. Eerlijk gezegd viel het park ons een beetje (beetje veel) tegen en hebben we uiteindelijk maar heel weinig dieren gezien. Onderweg zijn we meer wilde dieren tegengekomen dan we in dit hele park gezien hebben. Uiteindelijk best zonde van de tijd en de 37,50 euro entree per persoon, maar dat konden we vooraf niet weten.

Na het bezoek aan dit park zijn we dan ook een flink stuk in een keer doorgereden. We reden door Trondheim, maar zijn hier niet gestopt, omdat dit nog meer tijdsverlies zou opleveren.  Het laatste stuk van de route naar Sjostuer zouden we dezelfde route rijden als onze gasten en zo konden we kijken of de routebeschrijving, die al onze gasten krijgen, nog helemaal klopte.

Om 21:00 kwamen we uiteindelijk aan bij Sjostuer en we besloten om hier ook te overnachten, er was immers plaats zat voor de camper. De zoon van de huiseigenaar kwam toevallig net langs lopen en aan hebben we netjes gevraagd of we hier konden blijven staan, wat natuurlijk geen probleem was.

Dinsdag 03-07-12
Om 10:00 hadden we een afspraak met Bernhard, de eigenaar van Sjostuer. Nadat we van hem en zijn vrouw een rondleiding gehad hadden over het mooie complex en in een van de huisjes zijn we naar zijn huis, wat vlakbij staat, gegaan. Hier hebben we, bij een bakje koffie, nog een leuk gesprek gehad en zijn we om 12:00 uur vetrokken. Wij doen al jaren zaken met Sjostuer en weten dat het hier altijd allemaal op orde is. De huisjes zijn complete en schoon, de boten altijd in orde en de eigenaren zeer vriendelijk.

In de ochtend hadden we al besloten om vandaag in een keer door te rijden naar Larvik waar we de boot naar Hirtshals zouden hebben. We hadden eigenlijk de boot geboekt voor woensdagmiddag 17:30, maar na een telefoontje naar de Color Line was het’ zeker voor ons als agent, geen probleem om deze zonder kosten, om te boeken naar 08:00 in de ochtend, hihihi heeft toch wel voordeel als je zelf agent bent bij de ColorLine en Fjordline.

Wetende dat we een rit van ruim 700 kilometer en dik 9 uur voor de boeg hadden zijn we zonder stoppen flink door gaan rijden. Onderweg zijn we natuurlijk wel gestopt om even te rusten en te eten, want anders is zo een rit geen doen, maar het was geen sightseeing meer voor ons. Nu was dit ook niet nodig, omdat we dit gedeelte van Noorwegen al veel vaker hadden gezien in de 8 jaar dat we in Bergen hebben gewoond.

Het laatste stuk konden we lekker doorrijden, bij Oslo heb je zelfs een heel stuk snelweg met 4 banen waar je 110 km/uur mag rijden, dus dat schoot lekker op, wel veel tolpoorten, dus de verhuurder zal nog wel wat kleine rekeningen krijgen tussen de en 10 euro.

Uiteindelijk kwamen we om 02:00 aan in Larvik bij de Color Line. Gelukkig hebben ze hier rekening gehouden met campers die de volgende dag hier de boot hebben, want er is een terrein daar waar je met de camper kunt en mag staan om te overnachten. Wederom zien we hier het geweldige voordeel dat men een eigen zelfvoorzienend huis bij hebben, stoppen en slapen. Goed bij ons was het geen vakantie en flink doorrijden, maar als dat dan al luxe is, dan kan me ik me 3 weken Noorwegen met de camper helemaal voorstellen. We hebben minstens 10.000 prachtige plekker gezien waar je met de camper gratis mag staan, direkt aan een fjord met een geweldig uitzicht. Overal kun je prima drinkwater vullen, vuilwatertank en toilet legen, dat is in Noorwegen heel goed geregeld.

Woensdag 04-07-12
Na een zeer korte nacht om 06:30 opgestaan en na alleen even douchen en aankleden direct naar de check in. Na het inchecken en tijdens het wachten voor het boarden hadden we tijd om te ontbijten.

Aan boord hadden we plaatsen business class geboekt, wat wel zo comfortabel is. Dit is een aparte ruimte op de Superspeed 1 en 2, op de routes van en naar Kristiansand en Larvik, met vliegtuigstoelen met ieder een eigen tv schermpje. Je zit hier heerlijk rustig en kunt dus tv of een film kijken. Verder mag je gebruik maken van gratis koffie, thee, frisdrank, koekjes en fruit. De rust hadden we wel nodig, want na aankomst in Hirtshals zouden we gelijk doorrijden naar huis, een rit van 9 uur.

Om 11:45 kwamen we aan in Hirtshals. Na een paar rustpauzes en een etenspauze in Denemarken en Duitsland waren we uiteindelijk om 01:30 thuis. Hier zijn we na het begroeten van onze lieve poezen natuurlijk gelijk gaan slapen, want moe waren we wel en er stond ons de volgende dag nog een drukke dag te wachten.

Donderdag 05-07-12
Vandaag hebben we de camper van binnen en buiten helemaal schoongemaakt en zijn we daarna gelijk naar Urk gereden om deze weer in te leveren. Helaas, onze trip naar Noord Noorwegen zat er weer op en ondanks dat we het druk hadden met het bezoeken van de accommodaties en in 2 weken tijd (de camper heeft 1 week stil gestaan) 7500 km hebben gereden hebben we toch een hele fijne tijd gehad en heel erg genoten.

Eindconclusie is dat we rondtrekken met een camper heel erg leuk vonden en dat dit eigenlijk de beste manier van reizen is in Noorwegen als je iets van Noorwegen wilt zien, ook met kinderen, mits je een goede camper hebt natuurlijk. Voor ons was van belang dat we de ruimte hadden, goede bedden om te slapen en een douchen en apart toilet, zodat we geheel zelfvoorzienend waren. Ik denk dat het belangrijk is om bij een goede verhuurder te huren en deze hebben wij absoluut gevonden in Vrijheid Camper in Urk. Net zoals wij dat belangrijk vinden voor onze gasten staan ook hier service en kwaliteit in een hoog vaandel Je krijgt snel antwoord op al je vragen en krijgt voor, tijdens en na de vakantie een duidelijk uitleg over welke camper te huren, hoe alles in de camper werkt enz. Heb je onderweg een vraag, kun je altijd bellen met Vrijheid. www.vrijheidcampers.nl

Over Noorwegen kan ik kort zijn, wat een geweldig en overweldigend land. Ondanks dat we er zelf 8 jaar gewoond hebben waren we heel erg onder de indruk van de prachtige natuur en kan ik zeggen dat Noord Noorwegen en dan zeker de Lofoten zeker een bezoek waard zijn. Maar nogmaals, dan is de camper de beste optie ipv hotel en huisjes, zeker als men echt wil rondtrekken en iets wil zien.

Tot slot nog een dank aan Sjoerd Kapitein van Vrijheid Campers in Urk !

Wilt u nu ons "Sportvis-reisverslag" lezen klik dan >>hier<<

Heeft u vragen, wilt u een overtocht of reis boeken, mail of bel ons gerust: info@cordestravel.nl

Uiteraard hebben we vele foto's gemaakt, klik op de onderstaande links voor de foto's:

Fotoserie - 1 Fotoserie - 2 Fotoserie - 3

groetjes,
Linda en Raffie Cordes

==========================================================

Ga naar:  www.cordestravel.nl

Gespecialiseerd in Sportvisreizen
www.cordestravel.nl

 

    ©  copyright 2012/2013   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer