visreis Storekorsnes, vissen in Noord Noorwegen bij Alta

Gespecialiseerd in visreizen
www.cordestravel.nl

===========================================================

Storekorsnes
Juni
2012

===========================================================

Vissen in Noord Noorwegen bij Storekorsnes

Linda en ik zijn net terug van ons jaarlijkse bezoek aan Noorwegen, waar we een groot deel van onze accommodaties bezoeken om te checken of alles nog in orde is. Maar als je in Noorwegen bent moet je ook een weekje gaan vissen he ?

Lees hier ons verslag van onze heenreis en terugreis met de camper de reis >>>

In totaal waren we met 11 medewerkers van Cordes Travel, Linda en ik zijn met de camper en alle materialen vertrokken, de 9 andere vissers gingen met het vliegtuig naar Alta. Een prachtige rit door Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen bracht ons met sportvis uitrusting in Storekorsnes, op een klein uurtje rijden van Alta.

Ik zal jullie niet lastig vallen met allerlei "bijzaken" en me vooral richten op het vissen, de reis erheen en terug kun je >>hier<< lezen. Ons doel was heilbot en dat is gelukt, we wisten maar liefst 22 heilbotten te vangen, waarvan de grootste 14kg 106cm. Maar dan zeg ik er eerlijk bij dat het toch wel slecht weer was en een paar dagen met te veel wind hadden. We konden wel vissen, maar de drift was vaak te hard en de golven te hoog voor onze boten. Wij hadden kleinere boten terwijl Harrie een groot slagschip had en dus veel langer kon doorvaren, met zijn 23ft 115pk boot, merkte hij niets vd wind en de golven. De stekken bij het huisje Storekorsnes lagen echt recht voor de deur, vanuit de woonkamer kun je de stekken zien en met de snelle 23ft open en 24ft kajuitboot (135pk) ben je vanuit de haven binnen 3 minuten op de stek. Daarom kan men hier ook naar toe in bv April als de grote kabeljauw de fjorden in trekt, in het midden vh fjord komen eigenlijk 5 fjorden bij elkaar, waar dus flink wat stroom onstaat, daar zit veel koolvis en haring die de grote kabeljauw en heilbot aantrekt. Dus ook de naseizoen maanden zijn voor de accommodatie geen probleem, zeker niet met die grote, snelle stabiele zeewaardige boten en de korte vaart naar de stekken.

Even voor de duidelijkheid, we waren met een groep van 11 personen, op 3 na allemaal Cordes Travel medewerkers. 9 van deze groep, waaronder Linda en Raffie, zaten op het eiland Seiland in een accommodatie die we in ons programma WILDE nemen, maar eerst zelf wilde checken. Kort samengevat, deze accommodatie was nog niet in ons programma en komt er dus ook niet, wat een ramp en veel te kleine boten voor dat gebied. Storekorsnes was al wel in ons programma en verdiend een dikke dikke aanbeveling, top top top, huis, boten en eigenaren, niets dan lof !! Wij hebben wel bijna de hele week recht voor de deur van Storekorsnes gevist, dus daarom houden we de plaats op Storekorsnes.

We hebben goed gevangen, veel grote dikke kabeljauwen tot wel 15kg en vele ver over de meter. Verder ook nog platvis, roodbaars, koolvis, leng, lom, veel dikke zeewolven, die soms zelfs een "plaag" waren. Bij elkaar hebben we minstens 100 zeewolven gevangen, wellicht zelfs meer. Maar daar we geen vis mee terug namen, zwemmen alle vissen gewoon weer, behalve die vissen die men heeft gegeten in de avond.

We hebben "licht" en "zwaar" gevist en zullen beide kort beschrijven en de materialen noemen die we gebruikt hebben. Daar we kans maakte op grote vissen en hele sterke heilbotten, moesten we natuurlijk alleen de beste materialen meenemen, waarvan we wisten dat dit goed genoeg was voor Noord Noorwegen, je wilt toch geen enkel risico nemen. Aan de andere kant moet de hengel lekker in de hand liggen, niet te zwaar zijn en zeker niet te stug !

Zwaar vissen, dat betekent voor ons gewichten boven de 200gr, hebben we gedaan met deze hengels:

- Penn TRQ Boat (125-2432)
- Penn Overseas Innerline (121-1228)
- Penn Overseas Boat 272 (121-1231)
- Abu Garcia Suveran (119-6519)

Bij een goede hengel hoort een goede molen/reel, daar hebben we deze voor gebruikt:

- Molen Penn Battle 600 (120-7751)
- Molen Penn Atlantis 5000 (118-9344)
- Reel Penn Squall (linkshandig) (123-8641)
- Reel Penn Fathom 40 (120-6091)
- Reel Abu Garcia Alphamar 30 (121-1115)

Het is een saaie opsomming maar ik weet dat de vissers graag willen weten waar "wij" nu mee vissen, dus dan is het het beste om alles netjes onder elkaar te zetten, met het productnr erbij, dat is makkelijk om dit product te vinden of te bestellen bij uw winkelier.

We hebben dus zwaar gevist, boven de 200gram, met reepjes aas, hele koolvissen, Kinetic shads, Savage Cutbaits, pilkers en zware shads, beetje van alles dus. Boven de pilkers hebben we een Esca lichtje gehangen en het heeft ons wederom mooie vissen gebracht. Voor de hele groter koolvissen als aas gebruikte we de Deadbait van Balzer, 40cm koolvis als aas was geen probleem voor de heilbot en de dikke kabeljauw. Met de grote shads van Cutbait en Berkley hebben we ook ondiep gevist, tussen de 5 en 25m, juist bij het binnen draaien grepen de heilbotten deze giga shads, vaak alleen aan de staart en soms ook raak. De Red Ed en de Flat Matt van Kinetic hebben een paar hele dikke kabeljauwen en zelfs heilbot opgeleverd.

We hadden wel een klein "geheim" want op de haken vd grote shads deden we een "worm" prikken "Berkley Alive Night Crawler" deze prikte de haak door de kop en lieten de worm "meezwemmen" over de rug vd shad en dat werkte perfect ! Door veel Noorse en Duitse topvissers wordt dit al jaren gedaan en geeft net dat verschil wat je soms nodig hebt. Trouwens, we hebben veel gevist met Gulp Alive en dat heeft zich zeker bewezen ! Wij hebben 5 potten en 3 sprays gebruikt tijdens onze trip, dus dat is niet voor niets geweest. Sommige vissers geloven er niet in, nou wij weten wel beter, Gulp Alive werkt echt, zeker als de vis moeilijk bij of nauwelijks jaagt, dan kan deze Berkley een groot verschil maken. Dus ons advies is, probeer eens een spray of een pottje en overtuig jezelf. De Gulp Alive spray gebruikte we op ons aas en op onze rubber shads om de vieze "rubber" geur te maskeren. Voor het vissen op platvis en andere kleine soorten, gebruikte we de "Gulp Alive Arenicola"

Waar we ook heel goed mee hebben gevangen zijn die nieuwe shads met geurstof, de Berkley Gulp Alive; Swimmy, Ripple Mullet en de Paddle Tail. Deze shads "zwemmen" al in een potje geurstof, dus zijn al doordrenkt met geurstof als u ze in het water laat. Maar deze shads vallen eigelijk onder onze "lichte visserij", daar hebben we jigkoppen van 55, 85, 150 en 170 gram voor gebruikt, afhankelijk vh formaat vd shad. Je merkt gewoon  dat deze shads toch meer agressie opwekken bij de vis, de aanbeten zijn keihard. Door de heilbotten en de zeewolf waren sommige shads meteen einde verhaal, maar goed dan nemen we gewoon wat meer shads mee, zelfs een hele cutbait werd in 1x doormidden gebeten, dan spreek je dus over rubber waar we normaal 2 jaar mee vissen. We hebben een aantal heilbotten gevangen op de kleine 14cm Paddle en Swimmy shads, deze shads zijn echt geweldig je voelt de staart gewoon bewegen bij het binnen draaien. Verder hebben we uiteraard ook gevist met kleine pilkertjes, maar daar vingen we eigenlijk weer teveel kleine vis mee, zeg maar tussen 1 en 3kg, dus dat hebben we veel minder gedaan, ons doel was grote vis, daar ga je voor naar Noord Noorwegen. Wel hebben we de grote pilkers gebruikt, uiteraard de zilver/chroom banaanpilker met daarbij een Esca lichtje, wat goed werkte.

Voor de lichte visserij hebben we deze hengels en molens gebruikt:

- Hengel Penn Overseas Heavy Pilk (121-1241)
- Hengel Penn TRQ Spinning (120-1217)
- Hengel Penn TRQ Popping (120-1224) ook perfect t/m 200gr gewichten
- Molen Penn Battle 400 (120-7749)
- Molen Penn Sargus 5000 (115-4018)
- Molen Penn Atlantis 4000 (118-9343)

Op onze molens en reels gebruikte we uiteraard alleen gevlochten lijnen van Penn en Berkley. Voor de zware visserij 12/00 (12.6kg), 17/00 (21.7kg) en 21/00 (26.4kg) Berkley Whiplash Christal en Blaze Orange. De Penn International Braid (mijn favoriet) in 14/00 (13.4kg), 20/00 (21.1kg), 25/00 (27,2kg)

Voor meer informatie over deze materialen ga naar: www.nl.purefishing.com

Tja ik hoef jullie natuurlijk niet te vertellen dat deze materialen Noord Noorwegen en IJsland reeds vele malen doorstaan hebben. Neem van mij aan dat deze materialen echt flink aan de tand gevoeld worden, wij draaien die slip vaak net even iets strakker en laten de hengel soms net even iets meer buigen, gewoon om te kijken wat deze Penn materialen en lijnen nu echt aan kunnen. Maar goed daarom zijn wij ook Penn Team en vindt Penn het enorm belangrijk dat we onze feedback geven en voor de nieuwe series onze kennis en ervaringen met hun delen. Tja en waar kun je nu beter je materialen testen dan in Noord Noorwegen en IJsland ? Hou daarom de website www.nl.purefishing.com goed in de gaten want er komen nieuwe producten aan die Europa zullen laten trillen, dit zijn echt prachtige materialen en zullen een hit worden voor de visserij in IJsland en Noorwegen.

We hebben verder een geweldige week gehad, met 11 personen, allemaal fanatiek visser en 4 dames die ons allemaal probeerde eronder te vissen, of dit is gelukt laat ik in het midden ;-) Het was een succes, we waren bij Storekorsnes van 20 tm 27 Juni. Leuk om te ervaren was de 24u daglicht, maar dan bedoel ik ook echt daglicht, dus je kan vissen wanneer je wil ! In Augustus gaan we weer met 50 man naar IJsland voor het jaarlijkse Penn IJsland Festival, mdit jaar gaan ook mee Leo Stoutjesdijk van Pure Fishing en Robby Floris van Robby Fish in Wommelgem, dit beloofd een hele gezellige boel te worden, maar we hebben Linda bij ons om de mannen een beetje onder controle te houden. Eind September gaan we een weekje jagen op heilbot in Langsundet, dus we hebben nog vele test-sessies voor de boeg....hmmmm erg vervelend allemaa ;-)

Tot de volgende trip !

Linda en Raffie
Penn Team Noorwegen/IJsland
www.cordestravel.nl

Fotoserie - 1 Fotoserie - 2 Fotoserie - 3

==========================================================

Wilt u zelf op visvakantie naar Noorwegen ??
ga naar: 
www.cordestravel.nl

Gespecialiseerd in Sportvisreizen
www.cordestravel.nl

 

    ©  copyright 2012/2013   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer