INDEX
TERUG

"Zeebaarsvissen"
met kunstaas

Auteur: Harold  "Team Zeevisland"
Harold@zeevisland.com

                                                                                                                                                                               

1.
 
Voorwoord
 
2.
 
De uitrusting
 
3.
 
Kunstaas voor de zeebaars
 
4.
 
Op zoek naar de zeebaarsstek
 
5.
 

Zeebaarsvissen in de praktijk
 

                                                                                                                                                                                     

1. Voorwoord

Door de warme zomers en milde winters van de laatste jaren doet de zeebaars steeds meer zijn intrede in de Nederlandse wateren. Deze tendens wint steeds meer terrein en de gerichte visserij op baars wordt steeds populairder. Niet voor niets overigens, we hebben hier te maken met de krachtigste sportvis die onze zee rijk is. De spinvisserij op zeebaars met de diverse soorten kunstaas is werkelijk een adembenemende mooie tak van onze sport. Het is tevens niet de eenvoudigste vorm van vissen, velen zullen de techniek en kennis niet met andere sportvissers willen delen. Spijtig, maar hier speelt eigenbelang een grotere rol dan de sport. Wij bij Zeevisland denken daar anders over en willen u zeker op weg helpen om de visserij op zeebaars eens uitgebreid met u door te nemen. Alle aspecten gaan we eens op een rijtje zetten, van materiaal tot de zeebaarsstek en van kunstaas tot de beste omstandigheden uiteraard met een aantal tips. Mocht dit alles u doen besluiten de zeebaarsvisserij eens voor uzelf te gaan proberen en u stuit op een vraag kunt u uiteraard altijd terugvallen op Zeevisland.

Ik zal uw vragen en/of opmerkingen met veel plezier beantwoorden.

De zeebaars is een sportvis met veel allure en zal het hart van menig sportvisser sneller doen slaan. Niet onlogisch dus dat steeds meer vissers gericht op deze schitterende roofvis gaan vissen. Zoals  al eerder gezegd lijkt de populatie de afgelopen jaren toe te nemen. Zeevisland zou zeevisland niet zijn als we hier niet eens wat dieper op in gaan, om eens de gerichte visserij op zeebaars onder de loep te nemen.

Alle aspecten gaan we dus met u doornemen zoals het materiaal. De hengel, de molen, ook gaan we op zoek naar lijnen, landingsnet, kleding. Kortom alle zaken die we nodig hebben voor de spinvisserij. Zeker niet alleen exclusieve hengels en molens voor vele honderden euroís, zoals velen denken, maar ook voor vissers met een kleinere beurs is er zeker een goede en bruikbare uitrusting te koop. Uiteraard gaan we de verschillende kunstaassoorten bekijken en eens zien welke bruikbaar zijn voor de zeebaars. Vervolgens gaan we beredeneren welke we kunnen inzetten op de verschillende stekken in combinatie met variŽrende waterdiepte en stromingen. Ook een stukje zin en onzin over kunstaas. Komen we direct al bij een ander aspect, het lokaliseren van de stekken, waar kunnen we zeebaars verwachten? Wat speelt hier een belangrijke rol, kortom we gaan het jachtinstinct van de zeebaars eens ontrafelen. Zaken zoals, getijde stromingen, weer, springtij, doodtij en het tijdstip spelen een belangrijke rol voor het al dan niet slagen van een sessie. Als we alles op een rij hebben, gaan we uiteraard vissen want dat is waar we naar toe willen, de techniek doornemen, de afstelling van de slip, hoe reageren we op de snoeiharde aanbeet, de dril van de zeebaars en welke fouten we op cruciale momenten willen voorkomen enz.

Dit alles met respect voor Nederlands mooiste sportvis en de omgang hiermee.

Mocht je stroperij zien meld dit dan meteen     >>>>>>Meldpunt Stroperij<<<<<<

U vraagt zich misschien af waarom nou juist met een spinhengel te gaan vissen? Het antwoord is simpel het vissen op zeebaars met de spinhengel sluit goed aan met het jachtgedrag van de zeebaars. Uiteraard kunnen we zeebaars vangen met de kantstok, als aas een zager of zachte krab, maar zijn menu bestaat voor een groot gedeelte uit aasvis en dit geldt zeker voor de grotere exemplaren. Nog een goede reden is dat we actief vissen en uiterst mobiel zijn, we kunnen snel verplaatsen om meerdere stekken af te vissen. Bovendien is de spinvisserij spectaculair, een ieder die zijn slip heeft horen gieren en de harde aanbeet heeft ervaren om vervolgens een mooie zeebaars te landen, zal beamen dat de adrenaline tot in zijn of haar tenen voelbaar is. Na deze ervaring bent ook u waarschijnlijk verslaafd, het is maar dat u het weet, zeg later niet dat u niet gewaarschuwd bent.

INDEX
TERUG
 
TOP
VERDER

==========================================================

©  Copyright 2007   Zeevisland.com, alle rechten voorbehouden
Disclaimer